Amsterdamse Wind

Amsterdam Wind is een samenwerking van vier Amsterdamse energiecoöperaties om windmolens te realiseren voor en door Amsterdammers. In coöperatieve vorm. De energiecoöperaties gaan samenwerken om in Amsterdam een ontwikkelingspositie te verkrijgen voor windmolens en deze samen met zo veel mogelijk inwoners van Amsterdam te realiseren. De baten gaan terug naar iedereen die mee investeert. En naar de stad.

Amsterdam Wind werkt aan de realisatie van windmolens die draaien voor en door de inwoners van Amsterdam en die nieuwe duurzame projecten voor de stad opleveren. Dat doen we door een positie voor de inwoners van Amsterdam verwerven voor de ontwikkeling van windenergie in de gemeente.

Inwoners en bedrijven van Amsterdam kunnen via een van de energiecoöperatie eigenaar worden van de windmolens en meedelen in een deel van de winst. Een ander deel willen we inzetten voor duurzame sociale innovatie. De leden besluiten samen welke (duurzame) projecten in Amsterdam zij willen financieren.

Amsterdam Wind werkt aan zoveel mogelijk draagvlak voor de windmolens onder Amsterdammers. Door ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen, mee kan beslissen en mee kan profiteren, neemt het draagvlak toe.

We bouwen daar waar windmolens gewenst en haalbaar zijn. De meeste kansen liggen op dit moment in de Amsterdamse Haven en op de NDSM werf.

De gemeente Amsterdam vindt het belangrijk dat bewoners en bedrijven participeren in windparken, door bijvoorbeeld duurzame stroom van eigen bodem te kopen of een (financieel) aandeel te hebben in windparken.

Bewoners en bedrijven die zelf het initiatief nemen om een windturbine of -park te realiseren, bijvoorbeeld in de vorm van een coöperatie, faciliteert de gemeente zoveel mogelijk. Amsterdam Wind werkt aan een intentieverklaring van de gemeente waarin staat dat een percentage van de te ontwikkelen windturbines in eigendom komt van de lokale energiecoöperaties.

Een intentieverklaring verkrijgen, vooronderzoek (MER) uitvoeren en een vergunningsaanvraag indienen, duurt minimaal 2 jaar. Dus als alles meezit, kunnen we op zijn vroegst over 2 jaar beginnen met bouwen. De planning van Windmolen – projecten is sterk afhankelijk van gemeenten en provincies, waardoor er vertraging kan ontstaan.

Meepraten, meedenken en meedoen kan:

http://www.amsterdamwind.nl/laat-je-horen/

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, windenergie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Amsterdamse Wind

  1. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    een goede zaak , dat nog op de politiek wacht en dus trager loopt dan stroop
    en dan komen er vast en zeker bezwaar schriften en recht zaken , dus het zal nog ff duren

    dus ook jij liep het grote rivierenpad , al hete het toen anders denk ik , dit deel is door de invloed van de havens geheel anders dan zeg naderhand langs de Linge , toch zou ik deze etappes niet willen overslaan
    ja steel jij pasen maar hoor en neem gelijk die andere dagen ook mee 🙂

    vroege groet

    Geliked door 1 persoon

  2. Bertie zegt:

    Dit zou nu eens snel behandeld moeten worden, des te eerder valt te bekijken of het haalbaar is, welke kinderziekten verbeterd moeten, of er draagvlak is, enzovoorts. .

    Geliked door 1 persoon

  3. sjoerd zegt:

    Hier start de gemeente met een project om voor de eigen burgers zonnepanelen te plaatsen.

    Geliked door 1 persoon

  4. De aanpak van amsterdam wind is fout.
    Ze doen hetzelfde als commerciele windpark ontwikkelaars, waarbij de focus ligt op gesubsidieerd “profiteren”
    Die SDE subsidie betalen amsterdammers zelf, bovendien zit er weingi winst in gesubsidieerde windparken, omdat er dan te veel subsidie in gaat zitten. Dat wil onze fossiel eoverheid niet.

    De goede aanpak is anders
    Dan maakt een cooperatie de stap van stroom verkopen, zonder veel “profiteren” naar opwek vermogen verkopen. kavels deel-windpark. dat geeft kopers echt vorodeel.
    Wie een kavel deel-windpark koopt, heeft zijn stroom voortaan voor 3 cent pet kWh, ipv de nu 6 tot 14 cent over 25 jaar.
    Dat voordeel is ca 2 keer de aankoop waarde van een kavel deel-windpark
    Dat voordeel ontnemen deze cooperaties van Amsterdam wind de amsterdammers.
    Maar deze cooperaties zijn ook vooral ondernemers, is mijn indruk.

    Meer over de 7 innovaties van deze aanpak, die Amsterdam niet wil kennen,
    http://www.duurzamebrabanders.nl/Stukje_Nieuwbouw_Windpark

    Like

  5. bloggersterk zegt:

    Ik kan me herinneren dat Greenpeace gedwarsboomd werd in hun plan om collectief een aantal windmolens te plaatsen op de NDSM-werf, waar zij een nieuw pand hadden betrokken . Provinciale Staten lag dwars en met name een D66 gedeputeerde, nota bene verantwoordelijk voor ‘duurzaamheid’. Is die wind al gaan liggen?

    Like

  6. Inge Verhoef zegt:

    Wil jij ook burgerwindmolens in Amsterdam? Laat je horen en stem: http://www.amsterdamwind.nl/laat-je-horen/

    Geliked door 1 persoon

  7. ollieherman zegt:

    Ben benieuwd. Tot nu toe komt de meeste weerstand van bewoners uit de omgeving. Die weliswaar niet tegen duurzame energie zijn, maar geen molens in hun omgeving willen. Het bekende Nimby-gedrag.

    Geliked door 1 persoon

  8. fialas zegt:

    In mijn dorp vinden ze alle Amsterdammers windbuilen.

    Geliked door 1 persoon

  9. Goed initiatief, draagvlak in de omgeving is tot nu toe waar het vaak aan ontbreekt. Ik ben benieuwd of deze manier van werken meer oplevert.

    Geliked door 1 persoon

  10. hanscke zegt:

    In de streek waar ik woon, Noord Friesland willen ze juist geen windmolens vanwege horizon vervuiling. Ik vind dat belachelijk. Het hoort gewoon bij deze tijd. En ze zijn niet zo compact, je kunt er goed langs heen kijken.

    Geliked door 1 persoon

  11. Ik maak zelf mijn wind, maar slaag er nog niet in er energie uit te produceren.

    Geliked door 1 persoon

  12. meninggever zegt:

    Mag ik aannemen dat men die molens dan neerzet waar de groenlinkse initiatiefnemers zelf wonen? Toch niet in de stad? Of in de naaste omgeving. Ik vind het vreselijke dingen en ze vervuilen het uitzicht op een meer dan onbeschaamde wijze. Leuk inititatief, maar ik zie meer in verplichte montage van zonnecellen bij nieuw- of verbouw. Dat helpt echt. En je ziet er wat minder van…

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.