Wandelstokken en selfiesticks

Rondlopend door de stad of wandelend door de natuur valt mijn sombere oog te vaak op afval. Van de tijd van het bermtoerisme herinner ik mij de ANWB-spreuk; Laat niet, als dank, voor uw aangenaam verpozen, de eigenaar van het Bos de schillen en de dozen. Bij mijn lange afstand wandelingen liep ik met het motto; Ik laat niets achter dan mijn voetstappen. Ik neem niets meer mee dan mijn herinneringen.

De jongere toeristen die ik in Amsterdam voorbij zie komen zijn allen gewapend met een selfiestick. En mijn leeftijdsgenoten lopen daar om heen met hun nordic walking stokken.

De vergezichten van mijn wandeltochten zitten in mijn geheugen. De mooie ontmoetingen en gesprekken lopen daar doorheen. Wandelstokken of selfiestick gebruik ik niet. Wel loop ik het liefst op een goede en stevige schoen.

Toch valt het mij op dat in de stad of buiten steeds meer zwerfvuil is te zien. De nordic walkers zullen na een rustmoment hun afval opruimen of weer meenemen. Maar om nu te zeggen dat al het zwerfafval door de selfiemakers wordt gemaakt?

Bij een winkel raak ik in gesprek met de eigenaar. 90% minder plastic zakjes geeft hij nu weg. Betalen voor iets doen wij niet graag. Of we dan met een wandelstok of selfiestok rondlopen, maakt niet uit. Dat zet tot denken!

Vooraf betalen voor het eventuele afval achteraf zou daarom in mijn ogen het nieuwe credo moeten zijn. Maar laten we dat dan verder doortrekken dan alleen het verpakkingsmateriaal. Een producent die zonder vervuiling zijn product maakt moet daar dan ook voordeel bij hebben. Op een product zit nu Belasting toegevoegde waarde, btw. Ik stel voor dat er twee nieuwe belastingen ingevoerd worden. Belasting vervuilende productie, Bvp en Belasting vervuilende verpakking, Bvv.

Zo maar een idee om over na te denken. Mocht u het er niet mee eens zijn, liever niet met stokken gaan slaan, geen wandelstok of selfiestick …….

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, persoonlijk, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

33 reacties op Wandelstokken en selfiesticks

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  je ging ff terug naar een mooie tijd 🙂
  maar volgens mij geld die slogan nog hoor
  ook ik stap aardig wat rond door ons nog mooie land en al ik achter laat zijn mijn voetstappen en zo je misschien wel eens zag op een kiekje ik heb 1 wandelstok dus die laat ook een afdruk achter , de rest gaat mee naar huis en of vuilnisbak
  dat is dan meest verpakking , en niet eens veel want ik gebruik een broodtrommeltje en die gaat al jaren mee
  belasting voorstel van jou 😦 2 erbij zeg je
  oké maar dan die we al jaren hebben en ik nog steeds niet weet wat het toevoegt weg er mee

  wandel groet

  Geliked door 1 persoon

 2. perdebytjie zegt:

  Verpakkingsmateriaal is die euwel van hierdie eeu.Mense moet van kindsbeen af opgevoed word om nie morsjorse te wees nie.

  Geliked door 1 persoon

 3. Suskeblogt zegt:

  meer betalen helpt in het begin, men voelt het in zijn zakgeld en denkt na over de gevolgen van zijn of haar gedrag op dat gebied; Dra komt de gewenning en denkt men niet meer aan wat men meer betaalt. Zo is het bij sigaretten ook; Een roken laat het roken niet omdat zijn pakje plots een euro meer kost. En ook in de Lidl en Aldi zie ik mensen met plezier betalen voor een zak terwijl ik daar sta met mijn versleten milieuvriendelijke zak.

  Geliked door 1 persoon

 4. Jaixy zegt:

  Heb geen stokken in huis dus zal niet slaan.
  Maar nee ik gooi niks op straat. Neem mijn afval mee of gooi het in de bakken die daarvoor bestemd zijn.
  Ook de kleine voeden we op die manier op. Hij was laatst erg verontwaardigd dat een vriendje zomaar plastic in de sloot gooide. Hij vond dat dat vriendje dat er ook maar uit moest vissen.
  Fijn om te zien dat dat stukje besef er al was bij een kind van 5.

  Geliked door 2 people

 5. Hillechien zegt:

  Ben het helemaal eens met je gedachtegang maar hou wel een stok achter de deur. 😉

  Geliked door 1 persoon

 6. shivatje zegt:

  Overal kom je zwerfvuil tegen is het niet in de straat dan is het wel op een fiets of wandelweg. Spijtig vind ik dat, dat mensen het niet gewoon even meenemen en dan in een desbetreffende vuilbak deponeren. Er staan er toch genoeg.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 7. sjoerd zegt:

  Volgens mij werkt dat averechts, dan gaat men denken gooi maar weg, ik heb ervoor betaald dus… Plastic zakjes mogen niet meer, alleen bij de groenten kun je nog alles in die zakjes doen… Daar geld dat schijnbaar niet voor.

  Geliked door 1 persoon

 8. schrijfsels zegt:

  Ik slik de uitgekauwde kauwgum liever af dan dat ik ‘m gewoon weggooi als er geen prullenbak in de buurt is.

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik durf iemand wl eens een weggegooid blikje teruggeven, en verkneukel me dan in de verraste reactie

  Geliked door 3 people

 10. Zwerfafval is een echte plaag, het zal naar mijn mening niet beter worden, daar is een groot deel van de mensen te gemakzuchtig voor.

  Geliked door 1 persoon

 11. zeezicht zegt:

  Die sticks en stokken vind ik gewoon belachelijke uitvindingen…

  Geliked door 1 persoon

 12. gemma1952 zegt:

  Die spreuk van de ANWB herinner ik mij nog goed. Een prachtverhaal Rob en heel herkenbaar.

  Geliked door 1 persoon

 13. fialas zegt:

  ik heb zo’n knijpstok, om het op te rapen. Op het pad naar het bos komenveel fietsers voorbij, en die smijten alles over hun schouder. Ik heb zo’n knijpstok om het op te rapen. Desnoods raap ik het op. Heb ik mij aangewend toen ik een hond had en de drol opnam in een zakje. Gaat heel handig,binnenstebuiten, net als olijven.

  Geliked door 1 persoon

 14. Rebbeltje zegt:

  Verander de wereld en begin bij jezelf…
  Als we met de kleinkinderen wandelen dan wordt er geen papiertje of anders op de grond gegooid.
  Waait er een weg dan wordt het oprapen…en niet eens omdat ik het zeg maar ook de kinderen doen hun best om het schoon te houden.
  Jong geleerd oud gedaan toch?
  Zelfs manlief raapt spullen van andere op als hij wat ziet liggen en houd het vast tot we een prullenbak zien…
  Fijn paasweekend

  Geliked door 1 persoon

 15. Ik vrees, dat er een algehele heropvoeding van de mensheid nodig is om zelfs het zo simpel te verhelpen probleem van het zwerfafval te verhelpen en te voorkomen.

  Geliked door 1 persoon

 16. ikleef zegt:

  Verpakkingsmateriaal dat afbreekbaar is, dat zou nu eens een goede vondst zijn. En als het artikel met dat soort materiaal nu goedkoper is…. dat lijkt me wel wat. Want opvoeden begint bij de bron en daar gaat het dus vaak mis.
  Ik moet eerlijk toegeven dat ik een vreselijke hekel heb aan afval in mijn gevel tuintje . Heb echt wel eens de neiging om het uit mijn tuintje zo op straat te gooien. Moet ik de rotzooi van een ander maar weer opruimen? Pfff, ik doe het maar. Maar niet van harte

  Geliked door 1 persoon

 17. terrebel zegt:

  Lijkt mij een puik plan, Rob! En archaïsch taalgebruik moet terug in de schoolbanken! Wie weet nog wat ‘verpozen’ betekent? 😉

  Geliked door 1 persoon

 18. Bertie zegt:

  Je denkt er tenminste over na,iets wat de meeste weggooiers niet doen. Blikvangers helpen ’n beetje; fietsscholieren, wielrenners en mountainbikers opsluiten zou het beste zijn.

  Geliked door 1 persoon

 19. bloggersterk zegt:

  Bestel, laten we zeggen een koekepan, via het internet. En je krijgt een doos aangeleverd van een meter hoog gevuld met kunststof die die bikkelharde pan tegen stootschade moet beschermen. Bestel je boodschappen bij Albert.nl en je krijgt de gekoelde waren geleverd in enorme plastic tassen, zonder dat ze in rekening worden gebracht. Mooi om allerlei ‘vervuiler betaalt’ systemen te bedenken, maar laat dat niet aan politici over, want die hebben geen idee hoe dit soort dingen in het werkelijke leven gaan.

  Geliked door 1 persoon

 20. sticks en stokken.. je zult er me niet mee zien

  en op dat verpakkingsmateriaal kunnen ze naar mijn mening fors bezuinigen

  Geliked door 1 persoon

 21. Ik heb geen wandelstok en al helemaal geen selfiestick. Wel een prikstok wat ook erg handig is in het bos om op te ruimen wat er ligt. Niet alles, zelfs eentje per dag is al genoeg. En dan twee anderen vragen dat ook te doen en die vragen twee anderen te vragen dat ook te doen…. Alvast een fijn Paasweekend Rob.

  Geliked door 1 persoon

 22. ipv wéér de consument te laten betalen, is het mss verstandiger om hem te belonen!
  laat de producenten uitdokteren hoe ze hun produkten aan de man kunnen brengen zonder al die extra verpakkingen.
  als ik nu een doos koekjes koop, is elk koekje apart verpakt, zitten ze allen samen in een plastieken omhulsel en daarna in een kartonnen doos, die meestal óók nog eens ingepakt is met plastiek! 😦

  Geliked door 1 persoon

 23. Villasappho zegt:

  Het is vaak een kwestie van onvoeden, vroegah als ik tegen afval aantrapte moest ik het oprapen en in ene vuilnisbak gooien. Leer je wel af als je 2 kilometer met een plakkerig blikje rondzeult.Ik kijk vol ongenoegen naar de enorme zakken chips met weinig inhoud. Zone, net zoals het kopen van tasjes die je thuis al hebt.

  Geliked door 1 persoon

 24. meninggever zegt:

  De kosten voor afvalreiniging lopen al de spuigaten uit. Maar er is wellicht nog een reden waarom we zo slordig zijn (als volk, ik niet..) met ons afval. De daartoe bestemde bakken zijn van het formaat Madurodam. Wellicht omdat de ARBO-wetten ook afvalverwerkers beschermen, maar je kunt er maar weinig in kwijt en als het wat druk is in het centrum zitten ze dus zo vol en worden ze ook nog eens belaagd door de zwervers al dan niet uitgerust met zwarte vleugels. Resultaat; overal troep. In veel buitenlandse steden zijn die bakken groter en worden ook nog eens regelmatiger geleegd. Wellicht is het een optie om eindelijk af te stappen van die deelraden en stadsdelen en de GemeenteReiniging weer haar werk te laten doen. Niet alles is de schuld van toeristen, wandelaars of fietsers. Het zit hem ook in de logistiek en service op dit punt…

  Geliked door 1 persoon

 25. burroholanda zegt:

  Het heeft te maken met opvoeden, sociale controle en eigenaarschap ( Dit is ook mijn dorp, stad, wereld). Ergens is het mis gegaan en geen btw of plastic tasjes taks gaat dat nog veranderen. Hele hoge boetes misschien of lijfstraffen al dan niet met een stok?

  Geliked door 1 persoon

 26. Rob Alberts zegt:

  Het eigenaarschap van straat, plaats en land verdwijnt in de anonimiteit van onze steden. Kunnen we die stokslagen uit het verouderde onderwijs nog terughalen? Ik voel soms het Spaans Rietje van mijn ouders nog. Mijn leraren waren anders.
  Vriendelijke groet,

  Like

 27. fietszwerver zegt:

  je gaat toch niet met stokken slaan hé 🙂
  dit weekend de klok een uur vooruit , maar of er ook meer zonneschijn komt , ik help het je hopen , maar veel regen zou een goede controle zijn voor je gerepareerde dak hihi
  ja vele van mijn lezers hebben een fijne pasen , ik weet niet eens wat het is

  vroeg slapen groet vanwege morgen wandel groet

  Geliked door 1 persoon

 28. fietszwerver zegt:

  Middelburg staat ook op mijn verlanglijstje
  wens je er een fijne tijd
  ik red me wel langs de rivier

  slaap wel groet

  Geliked door 1 persoon

 29. es zegt:

  Hoe het op-straat-weggooi-gedrag zo heeft kunnen ontaarden is me een raadsel. Als ik denk aan de jaren vijftig toen een ieder -nog- z’n eigen straatje schoonhield en het portiek schrobde…
  Wanneer ik nu naar buiten ga, zitten er vaak jongelui te ‘vergaderen’ in m’n portiek, rokend en (chips) etend. Peuken en restafval mag ik of de buren opruimen (!) En waag er wat van te zeggen…

  Geliked door 1 persoon

 30. Wolf zegt:

  Ik zou toch even willen reageren met een onbeschaamd stukje zelf-promotie: http://dawolf.punt.nl/content/2015/12/Het-Stuk-van-de-Dag

  Geliked door 1 persoon

 31. gewoonanneke zegt:

  Ja het afval is een beetje mijn stokpaardje. Gelukkig worden hier langs de Lek schoonmaakacties gehouden maar jammer dat het nodig is. Ook in de sloten langs de scholierenroute ligt het vol met afval. Het irriteert me mateloos. En dan willen ze ook nog eens het statiegeld misschien afschaffen. Dat mag nooit gebeuren. Beter op de kleine flesjes ook statiegeld heffen dat zou een hoop al schelen denk ik zomaar.

  Geliked door 1 persoon

 32. Bert zegt:

  Sorry Rob, een wat late reactie van mij. Ik heb er wat langer over kunnen nadenken. Wat te zeggen van een vervuilers belasting? Je zegt het al, de vervuiler betaalt. Het is heel moeilijk de mentaliteit te veranderen. De één is te beroerd om een boodschappentas mee te nemen, de ander wil zijn plastic reclamezak niet wegdoen. Dan maar betalen voor die rotzooi, toch?
  Bert

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.