Klein huis

Alleen wonen in een eengezinswoning woning is een luxe. Maar soms ervaar ik het ook als een last. Het huis onderhouden en schoonhouden is niet mijn liefhebberij. Een collega blogger noemt zijn dagelijkse verplichtingen H H, huishaten, i.p.v. huishouden. Ik vind dat mooi omschreven. Een van mijn slaapkamers is de droogkamer voor mijn was. Altijd een raam open en twee droogrekken maken mijn was fris. Anderen gebruiken misschien een droogmachine of drogen hun was buiten?

Mijn verzamelingen vullen de meeste ruimtes. Terwijl ik er toch ook vaak genoeg naar kijk met de gedachte heb ik dit echt wel nodig ….

Kleiner wonen maakt het noodzakelijk om kritischer te kijken naar de dingen die je perse wilt hebben. Van 3 verzamelingen moet ik dan toch zeker afscheid nemen. Een kleine 1000 borrelglaasjes nemen dan wel niet zoveel plaats in maar zijn ook niet noodzakelijk. 200 Verschillende t shirts zijn ook maar een uit de hand gelopen hobby. Hoewel ik mijn boeken meerdere keren lees heb ik ook nog een bibliotheekpas. Twee wanden met boeken kan ik dus gemakkelijk elders lenen.

Toevallig kom ik op internet een enthousiaste groep liefhebbers van kleine huisjes tegen. Deze huisjes hebben dan ook nog eens wielen. De avonturen van Marjolein en haar nieuwe kleine huis volg ik op de voet. De (on-)mogelijkheden van een klein huis in Nederland volg ik daarmee op een afstandje.

Het doet mij deels denken aan de tijd dat ik met een rugzak, slaapzak en tent door de Benelux wandelde. Maar misschien dat ik op mijn oude dag toch nog eens verhuis? Een kleiner huis lijkt mij toch wel makkelijk.

Kijk eens naar de volgende linken. Misschien breng ik jullie op een idee?

http://www.tinyhousenederland.nl/

https://www.marjoleininhetklein.com/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

36 reacties op Klein huis

 1. Als we af en toe eens naar Sluis rijden, vallen die kleine huisjes echt op. Soms niet te verklaren hoe mensen ook in de winter moeten leven in een huiskamer van vier op vier. Wij wonen ook niet super groot (absoluut niet), maar zijn toch blij met ons huis met een mooie tuin (die ook serieus wat werk vraagt).

  Geliked door 1 persoon

 2. schrijfsels zegt:

  Ik ben gewend aan ruimte om me heen, zowel binnen als buiten, vind het heerlijk. Vroeger vond ik kamperen (in/met caravan) ook alleen maar leuk op rustige campings met grote plekken en mooi uitzicht. Dat was belangrijker dan luxe, animatie, winkelaanbod ed. Een stad is leuk om te bezoeken, niet om te wonen, vind ik 🙂 Gelukkig zijn we allemaal anders.

  Geliked door 1 persoon

 3. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  en heb je het HH al klaar voor de dag , ik nog niet , doe het mak an 🙂
  ook ik woon alleen in een gezinswoning en ik was blij dat ik mocht blijven wonen toen mijn moeder naar een aanleunwoning ging en dus het hele gezin hier weg was
  woon hier heerlijk rustig bijna aan de rand van de hei
  heb een goede stofzuiger en doek dus red het wel , heb heel veel opgeruimd in de loop van jaren , net wat je zegt , het is mooi om al die boeken te hebben , nu ik had ze ook , nu leest een ander ze
  bij goed weer ben ik toch niet thuis , of aan de wandel of op de fiets onderweg in de natuur
  ik zou zegen als het je daar bevalt , mooi blijven zitten
  je weet wat je hebt en niet wat je krijgt

  stormachtige groet

  Geliked door 1 persoon

 4. sjoerd zegt:

  Ik zou er mijn vrouw niet toe kunnen overhalen, maar als je echt kijk waar je een hele dag bent moet het makkelijk haalbaar zijn. De site van Marjolein is heel inspirerend.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wolf zegt:

  Ik heb klein gewoond en woon nu ruimer. Zo nu en dan gaan we met onze Fendt Diamant naar de Achterhoek & omgeving; zelfs die Fendt is niet zó klein; het maken van keuzes in wat je mee wilt nemen is best leuk en achteraf blijkt eigenlijk altijd dat je toch nog te veel hebt meegenomen [vooral aan boeken, waar je toch niet aan toe kwam].
  Ik vind het een mooie manier van leven en denken, die voorbeelden van het kleine wonen.
  Maar neen. Ben gehecht aan de ruimte, de grote tuin ook, en huishouden ach ik heb daar geen hekel aan, ben daar eerlijk gezegd ook geen pietlut in. Een huis is om in te leven, geen toonzaal.
  Als ik dan zie hoe men elders in de wereld woont, prijs ik mij gelukkig. Niet in een krot of op straat, en evenmin in een angstaanjagend groot villa-pronkstuk.
  Het verkleinen van mijn ecologische voetafdruk dat wil ik graag; mini-wonen is voor mij niet de weg.
  Maar ik vermoed dat er heel wat mensen zijn voor wie het dit wél is en dat is toch prachtig!

  Geliked door 1 persoon

 6. Bertie zegt:

  Onze woning is in de loop der jaren aangepast aan gezin en aan de hang naar ruimte; dat laatste is nog steeds van belang maar ik zou, nu de kinderen zijn uitgevlogen, veel over hebben voor een klein huisje, als het maar vrij staat en in een mooie omgeving. De ruimte zou ik maken door overbodige spullen weg te doen en rondom een leefwereldje te scheppen.
  Tja, dromen staat vrij 😉

  Geliked door 1 persoon

 7. zinderen zegt:

  Ik droom van een klein huis met grote tuin…m aar ik heb nu net het omgekeerde (3 kinderen en 1 man maakt gezin van 5) Ik ben ondertussen al gewend om mijn dromen op te bergen.

  Geliked door 2 people

 8. Ximaar zegt:

  Ik heb een huis dat tussen groot en klein zit, een benedenwoning van 1 grote kamer met slaapnis en keukenhoek en een kleine slaapkamer (thans rommelhok). Wel een tuintje, fietsenschuurtje en een soort bijkeukentje waar ik de was droog. Voordeel alles is gelijkvloers, ik heb geen trappen. Voor mij zou het nog kleiner mogen en kunnen. Toen ik hier 15 jaar geleden kwam heb ik al veel weggegooid en het verzamelen van afkortingen neemt geen plaats.

  Punt is dat alles went. Als ik op dienstreis was of op vakantie, dan ben ik in een uur gewend aan de nieuwe leefsituatie en vergeet ik m’n huis. Ik zou ook prima in een caravan kunnen leven, alleen vind ik dat niets achter een fiets.

  Geliked door 1 persoon

 9. Rebbeltje zegt:

  Tja verzamelen doen we allemaal hè…
  Fijne paasdag

  Geliked door 1 persoon

 10. bentenge zegt:

  Ik hou te veel van ruimte. Zowel mentaal als fysisch. Ik dnek dat het eerste niet kan zonder het tweede in mijn geval.

  Geliked door 1 persoon

 11. fietszwerver zegt:

  groot gelijk , we krijgen nog genoeg mooie dagen
  vandaag maar een rustdag

  rustende groet

  Like

 12. Sherry zegt:

  Klein wonen is soms erg vervelend zeker als je met zijn velen bent;) Ik droom van een groot huis.

  Geliked door 1 persoon

 13. joke_dev zegt:

  Heb eind vorig jaar gekozen om kleiner te gaan wonen, eind 2017 zal het zover zijn. Dag trappen, dag tuin van 6 are. We zien wel wat het wordt….

  Geliked door 1 persoon

 14. gemma1952 zegt:

  Na jaren alles bewaard te hebben in kasten en op de zolder was ik het zat. Vorig jaar heb ik een aantal overbodige spullen naar de kringloopwinkel gebracht. Mijn ervaring: hoe groter je woning hoe meer je geneigd bent om alles te bewaren.

  Geliked door 1 persoon

 15. fialas zegt:

  ik zit in dezelfde situatie, maar kijk wel mooi uit, ik blijf zitten waar ik zit. krijg nergens meer zo’n grote tuin en zulke aardige buren.
  Kat denkt er net zo over.

  Geliked door 1 persoon

 16. Ik bewoon als alleenstaande, een 5 kamer appartement, en elke kamer is in gebruik hoor.

  Geliked door 1 persoon

 17. My seun wil met alle geweld so klein huisie vir homself bou. Ons is bederf met spasie en troeteldiere. My man hou nie van opgaar nie – maar ek was sekerlik in my vorige lewe ’n swart kraai want ek hou van opgaar en haat weggooi!

  Geliked door 1 persoon

 18. Het is zoals Johan Cruijff al zei “Elk nadeel heb z’n voordeel”. Dat geldt ook voor woonruimte. Ik ben met onze simpele eengezinswoning met postzegeltje heel tevreden. Dat mag ook wel eens gezegd. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 19. Mathilde zegt:

  Ik droom van een klein huis, van een minihuis zoals Marjolijn. En ik ben langzaamaan bezig die droom werkelijkheid te laten worden. Dat betekent dat ik van mijn ballast af wil die me weerhoudt zo’n drastisch besluit te nemen. Dus ik doe mijn ballast weg. Het geeft me licht, lucht en ruimte. Zowel in huis als in mijn hoofd. Het geeft me de lichtheid van een fietssvakantie met een tentje. Ik ben er nog niet, maar ik merk al wel verschil.
  1000 borrelglaasjes, nu begrijp is je reacties op mijn ‘lijstjes’ in mijn blog.

  Geliked door 1 persoon

  • fialas zegt:

   Alleen in een klein huis kan je
   Behoorlijk denken
   de muren zijn dichtbij genoeg
   weren de regen met gesneden voegen
   die regen moet je kunnen horen
   het dak lekt op bekende plekken
   daar heb je plastic neergelegd
   emmers gezet, als er een raam is
   zelfs een plant, alleen
   in een klein huis
   kan je behoorlijk denken.

   -Judith Herzberg
   Uit: Zoals, Amsterdam 1992

   Geliked door 2 people

 20. lummel zegt:

  Mijn dochters kamer is nu ook droogkamer geworden. En soms werkkamer. En soms weer mojn dochters kamer.
  Droge groet

  Geliked door 1 persoon

 21. bloggersterk zegt:

  Ruimte hebben nodigt uit tot opslaan en er zit een krent in mij die alles wil bewaren….want het kan nog wel eens van pas komen. Wij hebben samen een ééngezinswoning met ook nog een ruime zolder, maar ook die begint uit te puilen. Zou zo maar kunnen gebeuren dat ik dit voorjaar aan het werk gezet word 🙂

  Geliked door 1 persoon

 22. wdfyfe zegt:

  Like many people I’m still having a lover’s quarrel with all my “stuff.”

  Geliked door 1 persoon

 23. Leuk om te lezen! Wij willen nu na 8 jaar juist groter.. Die mooie eengezinswoning die op ons wacht 😉 haha. Echt een grote droom van me al jaren, nu wachten tot ons appartement wordt verkocht en mijn/onze droom in vervulling gaat.

  Geliked door 1 persoon

 24. Jaixy zegt:

  Op zich hebben we niet veel nodig….
  Maar ik ben er nog niet aan toe om kleiner te wonen…. Hihi

  Geliked door 1 persoon

 25. Mijn huis is ook eigenlijk te groot voor mij alleen. Maar toch voel ik me er heerlijk in!
  Echt een thuis.
  Geen probleem met klein wonen, op GC woonden we ook met zijn tweetjes op 40m2, ging prima.
  Het projekt van Marjolijn ziet er erg leuk uit, ben benieuwd waar ze gaat wonen..?
  Groetjesss

  Geliked door 1 persoon

 26. gewoonanneke zegt:

  Heel herkenbaar hoewel ik geen verzamelingen heb haha. Alleen wel mijn dagboeken dan zo’n 50 multobanden vol inmiddels. Heb vorig jaar echt eens opruiming gehouden in mijn huis. Dozen met spullen die ik nooit gebruik naar de kringloop gebracht. Heb ook een eengezinswoning en de ruimte er in geeft ook gauw dat je van alles bewaard wat anders misschien meteen wegging. Gelukkig is hier een keer per jaar rommelmarkt voor een goed doel. ;)… Denk dat ik gewoon nog wel met de helft toe kan. Maar kleiner wonen geen optie, ik hou van mijn tuin en hoop die nog lang te houden.

  Geliked door 1 persoon

 27. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja goede vrienden , is ook weelde

  HH groet

  Like

 28. geef maar wat ruimte , zou ik zeggen

  maar met de leeftijd wordt het onderhouden ervan wel wat veel..

  voorlopig hou ik het maar zo

  groeten,

  Geliked door 1 persoon

 29. Lenjef zegt:

  Volgestouwd met herinneringen

  kleine kamers kuisen is moeilijker dan hele grote
  want tijdens het stofzuigen en ’t ijsberen
  kan men zelden heel goed manoeuvreren
  al hangt het een beetje af van de lichaamsgrootte

  Lenjef 🙂

  Geliked door 1 persoon

 30. fietszwerver zegt:

  dank je Rob
  en dat grauwe weer houd zaterdag op , zoek ik de rivieren weer op
  en jij genieten van je tuintje bij je te grote huisje

  slaap wel

  Like

 31. oei .. zooooooooo klein??
  nee, dat zou niks voor mij zijn.
  ik zou (letterlijk en figuurlijk) tegen de muren oplopen! 😉

  maar mijn hoedje af voor wie het wèl kan en vooral doet!

  Geliked door 1 persoon

 32. Atthesea zegt:

  Dat wat dierbaar is bepaalt de grootte van je huis. Verzamelingen passen ook wel in een kleinere woning. Niet te praktisch denken hoor….

  Geliked door 1 persoon

 33. Ferrara zegt:

  Grappig om ook alle reacties te lezen en hoe iedereen tegen ruimte en verzamelen aankijkt.
  Boeken kunnen we moeilijk afstand van doen en ik kan het niet laten om van iedere vakantie stenen mee te nemen. Het formaat is inmiddels wel aangepast. Onze twee kinderen zijn reeds lang de deur uit en nog vragen wij ons wel eens af hoe we het rooiden met zijn vieren in het rijtjeshuis waar we nu samen alle ruimtes optimaal benutten. Alleen al de kastruimte, wat was dat schipperen.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ook ik neem van elke vakantie een steen mee. Het liefst van een kasteel op paleis. Ongesorteerd liggen deze in een houten kist naast mijn zonneterras. Het verzamelen en uitzoeken vind ik leuk. Verder doe ik er weinig mee.
   Alleen mijn boeken zal ik niet kunnen missen …

   Vriendelijke groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.