Sim City

Ik herinner mij dat de kinderen van een goede vriend Sim City speelden. Op de computer van mijn vriend werden de meest uitgebreide maatschappijen en wereldsteden opgebouwd. Met hun computervaardigheden zat het wel goed. De snelheid waarmee gespeeld werd duizelde mij soms. Maar op het beeldscherm groeide alles in een moordend tempo.

Bij de huidige politieke discussies krijg ik steeds meer het idee dat veel mensen en politici politiek willen bedrijven zoals kinderen Sim City kunnen spelen. Een druk op de knop en iets verdwijnt wat je tegen staat. En met een andere knop verkrijg je juist die maatschappij die men voor ogen heeft.

Sim City is een spel, politiek moet naar mijn idee alleen serieus gevoerd worden. Met de berichtgeving over vluchtelingenopvang krijg ik vooral het idee dat teveel mensen denken dat het een spel is. Het scanderen van “minder, minder, minder” gaf dit al aan. Maar de rondvliegende varkenskoppen bij demonstraties en bouwplaatsen voor azs’s lijken hier ook op.

Veel politieke beslissingen hebben een lange voorbereidingstijd in achterkamers en in de schijnwerpers van de politieke arena. Tel daar de ambtelijke werktijd nog eens bovenop. Wij doen in Nederland niet zo maar iets. Met onze afspraken binnen Europa, de Verenigde Naties, de NATO en andere verdragen zijn altijd betrouwbaar. Die betrouwbaarheid telt voor onszelf maar zeker ook voor onze partners.

Voordat ik Sim City leerde kennen speelde ik “Mens erger je niet”, een simpel spel met eenvoudige regels. Tussentijds de spelregels veranderen kan en mag natuurlijk niet. Vals spelen mag volgens mij. Het gegooide aantal ogen met de dobbelsteen blijft het aantal toegestane stappen op het bord.

In de Nederlandse politiek lijkt het er steeds meer op dat de spelregels tussentijds kunnen veranderen. Ook merk ik steeds meer dat er getallen veranderen naar hoe het uitkomt. Uit onze Vaderlandse Geschiedenis komen meer en meer donkere, verzwegen feiten naar boven. Zal dat straks ook zijn de gebeurtenissen waar wij nu middenin zitten? Ik maak mij daar zorgen over. M.b.t. wapenproductie, wapenhandel, deelname aan oorlogsgeweld en de zorg om onze medemensen in binnen- en buitenland kunnen en moeten wij beter vind ik. Daar zijn geen varkenskoppen bij nodig. Het leven en de politiek is te serieus om daar spelletjes mee te spelen.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, persoonlijk, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Sim City

 1. Sommige zaken zijn te serieus om er een spelletje van te maken…

  Geliked door 1 persoon

 2. Hillechien zegt:

  En dan nog maar te zwijgen over het afschuiven van je eigen verantwoordelijkheid daar zijn de heren en dames politici ook erg goed in. En dat is niet alleen in Nederland hoor. Geef mij maar een potje mens erger je niet hoor

  Geliked door 2 people

 3. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  dank je voor je mooie woorden bij mij , dat maakt blij
  kom ik hier is de blijdschap weer wat weg , sim city ken ik niet , wel mens erger je niet en vals spelen ook en dat mag tot iemand het ziet
  de politiek doet dat alleen maar en wij zien het met z’n allen , alleen stoppen zij er niet mee en spelen gewoon door en schuiven dat vals spelen af op anderen
  ik zeg altijd dat de wereld wordt geregeerd door de wapen industrie , zo die houden de oorlogen gewoon in stand , en hoe kan het toch dat er nu nog steeds hongersnood is in zeg Afrika , wij sturen daar al sinds mijn kindertijd hulp naar toe , wordt dat ook systematisch in stand gehouden
  dat wat nu speelt , houd me ten goede , naar mijn mening , religie oorlogen en die zijn er ook al zo lang
  ik stop want ik wil weer blij zijn

  sombere groet

  Geliked door 1 persoon

 4. shivatje zegt:

  Politiek zal altijd een spel zijn, dat ze spelen naar hun spelregels.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 5. Patty zegt:

  Mensen vergeten te vaak, dat we in een democratisch land leven en wel degelijk invloed hebben op de politiek. Helaas doen ‘we’ er niks mee, klagen is immers makkelijker.

  Geliked door 2 people

 6. Anuscka zegt:

  Mooi geschreven Rob. Ik maak me er ook zorgen over, de achteloosheid en het gemak waarmee afspraken zomaar weer overboord worden gegooid – en waarmee met mensen wordt omgegaan. Alsof het wegwerpdingen zijn.

  Geliked door 1 persoon

 7. kniepertie zegt:

  ‘De Politiek’ maakt z’n eigen spelregels en meestal worden deze spelregels ingegeven door de lobbyisten maar wel degenen met de grootste monden of het meeste geld want geld regeert nog steeds de wereld.

  Geliked door 1 persoon

 8. Jaixy zegt:

  En dan als het fout gaat eigen handen en tuintjes schoonvegen… Dat is politiek

  Geliked door 1 persoon

 9. fialas zegt:

  Tja, zo werkt nu eenmaal het ooit zo geprezen , en de politiek is dolgedraaid. . Het wordt nog enigszins in de hand gehouden doordat de rechtsstaat steunt op een infrastructuur van ambtenaren en juristen.

  Geliked door 1 persoon

 10. fialas zegt:

  Errato: Zo werkt nu eenmaal het ooit zo geprezen primaat van de politiek, en de politiek is dolgedraaid. De mallemolen wordt nog enigszins in de hand gehouden doordat de rechtsstaat steunt op een infrastructuur die door ambtenaren en juristen wordt bewaakt.

  Geliked door 1 persoon

 11. ms zegt:

  Ik hield nooit van politiek, noch van politici en/of politologen maar de laatste dagen heb ik er een echte dégoût van gekregen.

  Bah!

  Geliked door 1 persoon

 12. politici denken op korte termijn, staatsmannen durven vooruit te kijken…..

  maar ik vraag me af of we die in België nog hebben

  groeten

  Geliked door 1 persoon

 13. fialas zegt:

  nee dus, maar jullie hebben Reijbrouck.

  Geliked door 1 persoon

 14. zem zegt:

  Je zorgen zijn me uit het hart gegrepen.
  Zeggen politici nu alleen dingen, om mensen te winnen voor de volgende verkiezingen? Om mensen, die vanuit de onderbuik reageren, voor zich te winnen? Zijn er nog wel polititci, die daar bovenuit willen, kunnen en durven stijgen en zaken nuchter en verstandig uitleggen los van de waan van de dag?

  Geliked door 1 persoon

 15. bloggersterk zegt:

  Ik heb soms het idee dat steeds meer mensen in een ‘virtual reality’ leven. Jongeren gedragen zich in het verkeer alsof ze over meerdere levens beschikken; ze verheerlijken geweld; ze denken dat ze op straat dezelfde ongein te kunnen roepen die ze als ‘reaguurders’ op het internet kwijt kunnen. En politici gebruiken social media en business intelligence om de impact van hun uitspraken te meten en daarop de koers van hun beleid af te stemmen. Politiek is een broodwinning.

  Geliked door 1 persoon

 16. wdfyfe zegt:

  a well written piece that lost nothing in my translation. We live in an age of transition and like you I’m concerned about the future.

  Geliked door 1 persoon

 17. politiek ..
  is een vuil spelleke! 😥

  Geliked door 1 persoon

 18. staartje zegt:

  Mooi verwoord, Rob,

  Geliked door 1 persoon

 19. Bert zegt:

  Goedendag Ron, sim city is een leuk computerspel voor 1 mens, monopolie geeft meer de werkelijkheid aan voor meer mensen. Maar het blijft alllebei. een spel, gr Bert

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.