Dwalen door de tijd

Met veel plezier woon ik nu al 25 jaar in de Bijlmermeer. Maar nog steeds kom ik nogal wat vooroordelen tegen. Buiten de negatieve naam klaagt iedereen ook over het doolhof van straten. Je zou toch denken met de huidige navigatiesystemen dat geen probleem mag zijn.

Het hele stadsdeel heeft een simpele plattegrond. Oorspronkelijk zijn alle straten alfabetisch gerangschikt. Met de klok meedraaiend komen alle letters tevoorschijn. Langs de hoofdwegen staan borden waar telkens een afslag voor een buurt wordt aangegeven.

Mijn eerste flat Echtenstein staat dus in de E-buurt. Begin 1970 werd de flat in een honingraatvorm gebouwd. Indirect is de flat vernoemd naar het dorp Echten. Echten is een dorp in de gemeente De Wolden, provincie Drenthe. De oudst bekende gegevens van het bestaan van Echten dateren uit 1181. In Echten staat een havezate, Het Huis te Echten, voorheen woonde hier Roelof van Echten. Alle flatgebouwen en/of straten in Amsterdam-ZuidOost zijn vernoemd naar een boerderij of kasteel ergens in Nederland. In 1986 werd Echtenstein opgeknapt met o.a. een schilderbeurt en afgesloten toegangen. Kerst 1988 ben ik hier komen wonen. Het begin van de flat staat er nog. In 2005 zijn er rechte straatjes met eengezinswoningen gebouwd. De straatnamen hebben de toevoeging Nieuw Echtenstein. Alle straatnamen beginnen met de letter E. De straatnamen zijn steden uit Zuid-Afrika.

Zomer 1997 verhuisde ik naar Kantershof. Een klein wijkje met laagbouw in de K-buurt. Kantershof is vernoemd naar een boerderij in Bunde. Bunde ligt in Zuid-Limburg in de Maasvallei. Mijn wijkje heeft zo’n 650 woningen. Om daar toch iets overzichtelijk van te maken heeft elk gedeelte een eigen kleur. Ik woon in het okergele deel. Door naar de gevels te kijken kun je dus in Kantershof zien of je in de juiste richting gaat.

De geschiedenis van de straatnamen is niet bij elke bewoner bekend. Al vind ik het wel een mooi verhaal achter mijn adres. Voor een routeomschrijving vind ik het gebruik van het alfabet nog steeds een goede vondst. Zoals de kleur van mijn woning mij nog steeds een zonnig humeur geeft.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

30 reacties op Dwalen door de tijd

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  voor dat ik ga dwalen in 3 wijken hier , kom ik nog ff wat dwalen in de Bijlmermeer
  er is veel veranderd sinds de 1ste oplevering van de wijk , mijn broers woonden jaren in Frissenstein en keken uit richting Amstelveen , er is zo wat een stad bijgebouwd sindsdien
  maar wat jij ons nu leert over de namen is me nieuw en best interessant

  opgewekte groet

  Geliked door 1 persoon

 2. EJW zegt:

  Interessant om te lezen. Ben redelijk bekend in de Bijlmer, ik was daar beroepsmatig veel

  Geliked door 1 persoon

 3. Hillechien zegt:

  Dan is het hier iets gemakkelijker, er staan maar vier huizen in mijn straat waarvan er maar twee permanent bewoond zijn dus vijftig procent kans dat je goed bij mij aankomt. Maar mijn straat bestaat pas sinds 1974. Vind het een prachtverhaal Rob

  Geliked door 1 persoon

 4. Suskeblogt zegt:

  Mooi stukje geschiedenis van uw buurt. Ik woon in een doodlopende straat met 16 huizen. Verdwalen zul je hier niet rap.
  Groetjes.

  Geliked door 1 persoon

 5. fialas zegt:

  dat is nog eens Mokumse creativiteit, de mensen via een straatnaamsysteem wegwijs maken in vaderlandse heemkunde. Zoiets kan leuk uitwerken. Ik woonde als kind in de Jan Steenstraat, en heb daardoor alle grote namen van de Gouden Eeuw leren kennen, Govert Flinck, Ferdinand Bol, Gerard Dou, Albert Cuyp waren vertrouwde namen, mijn school heette de Rembrandtschool, en aan de overkant van de Ceintuurbaan begonnen de 18e eeuwse schilders, dus toen ik later de genrestukjes van Gerard Terbogrh bekeek kon ik hem feilloos in de tijd plaatsen.

  Geliked door 1 persoon

 6. fialas zegt:

  en dat Echten ligt in een prachtig heidelandschap tussen Hoogeveen en Meppel, ,er stroomt een kristalhelder beekje door, ga kijken!

  Geliked door 1 persoon

 7. kniepertie zegt:

  Je hebt natuurlijk altijd personen die van voren niet weten dat ze van achteren leven en zij zullen ms ook geen idee hebben waar hun beide delen zich bevinden, ondanks navigatie en allerlei uitleg

  Geliked door 1 persoon

 8. In de Bijlmermeer, ben ik nog nooit geweest, misschien toch de moeite om dat eens te doen.

  Geliked door 1 persoon

 9. Wat grappig, hoewel ik er gewoond heb en met jou gezellig mijn oude buurtje heb verkend, wist ik niks van de historie van de straatnamen.Waar komt Klieverink vandaan, weet jij dat?
  Nieuwsgierige groet 😉

  Geliked door 1 persoon

 10. Rebbeltje zegt:

  Je maakt wel goeie reklame voor je woonstekje…en mooi geel is niet lelijk en je wordt er in ieder geval vrolijk van.
  Bij de bloemen ook de kleur van vriendschap…
  Leuk om te lezen je abc verhaal
  Groetjes

  Geliked door 2 people

 11. Jaixy zegt:

  Wat leuk. Ik wist dat niet.
  Jammer dat de Bijlmer nog steeds zo’n slechte naam heeft. Het is voor mij gevoel echt geen slechte buurt.
  Ik werk in Zuid-Oost. Maar voel mij er nooit onveilig.

  Geliked door 1 persoon

 12. joke_dev zegt:

  Wat leuk dit weetje. Een dergelijk beleid is er hier niet 😉

  Geliked door 1 persoon

 13. schrijfsels zegt:

  Een stukje Limburg in de Bijlmer, grappig 🙂

  Geliked door 1 persoon

 14. perdebytjie zegt:

  Interessant dat daar name uit Suid-Afrika is!

  Geliked door 1 persoon

 15. Dick zegt:

  Dwalen door de tijd, door het land en door de buurt en daar nog kleur aan geven ook!

  Geliked door 1 persoon

 16. Bertie zegt:

  Mooie manier van naamgeven, daar is over nagedacht. De Bijlmer is groot genoeg om half Europa te benoemen..
  In de geschiedenis duiken van je eigen omgeving en/of straat is meestal een leuke bezigheid maar je ontmoet zelden medestanders.

  Geliked door 1 persoon

 17. Anuscka zegt:

  Wat leuk! Wist ik niet…

  Geliked door 1 persoon

 18. staartje zegt:

  Nooit geweten leuk

  Geliked door 1 persoon

 19. sjoerd zegt:

  Volgens mij staan dan meer woningen dan in Bunde…

  Geliked door 1 persoon

 20. bloggersterk zegt:

  Alfabet en kleuren zijn een mooie manier om je weg in een wijk te laten vinden, maar je moet het wel weten. Leuk trouwens dat je nu ook al een beetje de ‘historische cel’ van Zuidoost begint te worden: de kring zal vanzelf volgen 😉

  Geliked door 1 persoon

 21. Bert zegt:

  Rob, sorry alweer een late reactie van mij. Ik ben geboren in Betondorp. Straat namen?Geen probleem, de Akkerstraat, de Veeteeltstraat, een hele opsomming van het platteland voorhanden, makkelijk en blijvend, toch?
  Bert

  Geliked door 1 persoon

 22. gewoonanneke zegt:

  Ik ben de weg al kwijt als ik je blog lees. Ben nooit in de Bijlmer geweest

  Geliked door 1 persoon

 23. meninggever zegt:

  Wat was ik ooit blij met mijn eerste flat in die splinternieuwe wijk de Bijlmermeer. Het was er groot, fris, er werd groen aangeplant, er was een noodwinkel op het toenmalige Bijlmerplein en er reed eens per half uur een bus via Duivendrecht naar de oude stad. 1970! De woningnood was enorm, in Amsterdam geen enkele kans op een woning en met familie betrokken we twee driekamerflats. Mijn halve inkomen ging op aan huur, maar wat een comfort. Onze flat was van de kleinere soort. Hij had maar drie gedeelten die in een soort vage U-vorm om een parkje heen lagen. Om ons heen alleen maar enorme bakken van flats, soms wel 7 van die hoeken groot. Veel idealisme bij die eerste bewoners. Binnenstraten waar winkels zouden komen, geen verkeer tussen het groen en er zou een metro komen. Die eerste jaren verliepen zonnig. Maar vanaf 1975 kantelde alles. Suriname liep leeg en een deel daarvan vestigde zich met subsidies in onze fraaie woonwijk. De cohesie verdween, net als mijn van Schiphol bekende buren in ons flatgebouw. Criminaliteit werd een probleem, maar ook verloedering. Brandjes in de liften, vuil dat over de rand van een balcon naar beneden werd gemikt, je auto in een soort afgesloten fort in de parkeergarage. En dat alles voor de volle mep aan huur. Niks subsidie, alles zelf betalen. Verhuizen bleek geen optie. De Gemeente werkte niet mee, de woningbouwvereniging tegen. Ja, je kon naar Hoofddorp of zo. Toen we dan ook nog eens ongedierte door de meterkast voorbij zagen lopen was de maat vol. We vertrokken. En ik heb nooit een moment spijt gehad. Al moet ik zeggen dat ik er nog wel eens kom. In het winkelcentrum of om er doorheen te rijden en te kijken naar al die laagbouw. Straatjes, tuintjes, auto’s voor de deur. De gebouwden gesloopt, die vreselijke garages ook. Het oogt ineens als een echt normale nieuwbouwwijk. Misschien zonder idealisme. Dat is vaak een indicatie voor succes op termijn. Maar wonen? Nee! Dat doe ik er niet meer…..Het imago leed teveel schade….

  Like

 24. hanry zegt:

  Het is een handige weet.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.