Ingeklemd tussen andere landen bleef er dus nog een snippertje met mensen over. Meer is het niet en nu is het er niet meer. Twee boeken over het zelfde landje? Teveel van het goede?
Grenzen worden soms door anderen getrokken. Op een landkaart zijn dan vaak rechte strakke lijnen zonder besef van de lokale geschiedenis te zien. Als je er verder naar gaat zoeken zijn het meestal brandhaarden van geweld of gebieden van voortwoekerende oorlogen.
Het landje Moresnet bestaat niet meer. Ook al leeft het nu nog voort in twee boeken.
Nederland heeft haar bestaan aan een Tachtigjarige Vrijheidsoorlog te danken. Als je de Nederlandse grenzen bekijkt, met Duitsland, België, maar ook de provinciale en gemeentelijke grenzen zijn hier de kronkelende resten van onze vrijheidsoorlog soms nog in te ontdekken. Wij vochten toen voor godsdienstvrijheid. Schuilkerken of vluchtkerken zijn daar de restanten van, in oude gebouwen of net naast een lokale grens in de open lucht van het landschap.
Nu vluchten er tallozen voor het dagelijkse geweld uit verschillende uithoeken van de wereld. Kijken wij toe? Of geven wij de helpende hand uit herkenning? Staan wij nu ook nog voor de vrijheid van Godsdienst?
Deze vraag heeft een makkelijk antwoord, als we gewoon ons hart volgen. Helaas spelen ook andere zaken een rol, dat maakt het een pak moeilijker.
LikeGeliked door 2 people
vrijheid van godsdienst
is het nu net niet die godsdienst
welke oorlogen instant houden
dus ik zou gaan voor geen godsdiensten
LikeGeliked door 2 people
https://eltjedoddema.wordpress.com/2014/05/13/keuzes-4/
LikeGeliked door 2 people
Vrijheid van godsdienst ? Hangt er van welk type. Want sommige godsdiensten zijn immers de vijand van het “democratische” staatsgestel. Moeilijke materie Rob.
LikeGeliked door 1 persoon
Tijdens de Tachtigjarige oorlog vochten onderdrukte protestanten tegen de onderdrukkende katholieken. Had weinig met godsdienstvrijheid te maken. Ze wilden gewoon van onderdrukkersrol wisselen, denk maar aan de beeldenstormen die plaatsvonden. Was dus gewoon een godsdienstoorlog en omdat ‘God is Liefde’ alleen maar voor bevoorrechte partijen lijkt te gelden: sta ik in de eerste plaats voor vrijheid van meningsuiting.
LikeGeliked door 3 people
Ben bang dat het vandaag de dag ikke ikke ikke is. Andere godsdiensten en geloofsovertuigingen daar worden mensen uit onwetendheid vaak bang van. En tja die extremisten doen er natuurlijk ook geen goed aan om ons te overtuigen
LikeGeliked door 2 people
Moresnet bestaat nog steeds als plaatsje in Belgie, net over de grens bij Vaals. “Onze” Heintje Simons woont daar.
LikeGeliked door 1 persoon
en je moet er nu beslist even naartoe, want rondom Moresnet, waar vroeger de zinkmijnen werden uitgebaat, begint de zinkflora in bloei te komen. Over een week of twee bloeit de koningin van de zinkflora,het zwavelgele zinkviooltje, ga maar eens wandelen langs de oevers van de Hohnbach en de boven-Geul.
LikeGeliked door 1 persoon
Godsdenstige stromingen zijn heel vaak als wapen gebruikt om mensen te verenigen en tegen elkaar op te zetten. Denk aan Noord-Ierland dat nog altijd bezet is door de Britten. Het ging om onderdrukking van grote grondbezitters (Engelsen) tegen arbeiders (Ieren). Daarbij werd het wapen godsdienst ingezet. Ieren zijn in hoofdzaak katholiek en de Britten horen vaak tot de Chrurch of England (Anglicaans). Dat Anglicaans met die witte jurken zouden wij als Katholiek beschouwen, waarbij de rol van de Paus ontbreekt. Toen het overige deel van Ierland van de Britten werd verlost is daar de Church of England verandert in de Church of Ireland en veel verschil zal er noet zijn. In elk geval vechten die niet tegen de katholieken. Het geeft maar aan hoe zoiets als wapen wordt ingezet. De vechtpartijen tussen Siiten en Soenieten is vooral gaande in Iraq, maar niet in andere landen waar ze vreedzaam naast elkaar leven.
En de mensen die Moresnet als land missen kunnen altijd nog naar Seborga.
LikeGeliked door 2 people
Moresnet ligt nog op mijn stapeltje boeken om te lezen, net als Zink, dat in hetzelfde gebied speelt.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik weet het eerlijk gezegd niet…
LikeGeliked door 1 persoon
Help waar ik kan en wat in mijn mogelijkheden ligt…
En aan het geloof van andere mensen kom je niet…toch?
LikeGeliked door 1 persoon
Er bestaat nog steeds een Moresnet, zijnde een dorp in de Belgische provincie Luik.
LikeGeliked door 1 persoon
Door de eeuwen heen is er niet veel veranderd. Oorlogen zullen er altijd wel komen en weer gaan. Interessant verhaal.
LikeGeliked door 1 persoon
Mooie invalshoek voor een heikel thema …graag gelezen inclusief de reacties
LikeGeliked door 1 persoon
De vrijheid van de een is direct de beperking voor de ander. Immers, het geloof waarover we nu praten stelt ons in het vrije en democratische westen voor ongekende uitdagingen en problemen. De positie van de vrouw, de acceptatie van homo’s, maar ook anders denkenden. Waar men voor vlucht (..) neemt men tegelijkertijd vaak mee. Onze vrijheden zijn vrijwel onacceptabel. Die vrijheden zijn inderdaad bevochten en in de 18/19e eeuw kwam het besef dat niet een enkele godsdienst leidend moest zijn maar we met respect om dienden te gaan met hen die anders dachten of deden. Daar wring naar mijn mening toch de schoen bij de nieuwkomers die hierheen willen komen. Daarbij, de nuance vraagt daar om, meer dan 50% van de mensen die asiel zoeken komen niet uit oorlogsgebied, zoekt een beter leven, maar staat voor dezelfde problemen als die gelovigen die menen dat het geld hier aan de bomen groeit. Je moet er voor knokken, je moet je bewijzen, respect afdwingen door je gedrag, niet door een of ander geloof. Stel nu eens dat we een invasie van naaktlopers zouden meemaken. Waren we dan ineens ook zo vergevingsgezind en bereid die mensen op te nemen. En als ze dan zouden vragen aan ons om ons aan te passen aan hun geloof? Nuance is nodig. Van de kant van hen die naar geloofsvrijheid streven en van hen die er niets van moeten hebben. Maar die nuance vraagt ook om soms een andere bril…
LikeGeliked door 2 people
ha die Rob
ik keer een geweldige LBL , met na 28 jaar weer eens een Nederlandse winnaar , Wout Poels
zij hadden het zwaar met die sneeuwbuien , mij viel het mee 🙂
wens je alvast een fijne werk week
smakelijke groet
LikeLike
Omwille van godsdienst zijn er al veel oorlogen gevoerd.
LikeGeliked door 1 persoon
Het landje noemde Neutral-Moresnet en als land op zich bestaat het niet meer. Het is nu opgenomen in het grotere Kelmis en bestaat nog steeds als deelgemeente. Het dorp Moresnet bestaat ook, bekend als bedevaartsoord (Moresnet-Chapelle) en om zijn viaduc dat eens het langste van Europa was. En zoals Fialas schrijft: het Hohnbachtal is een prachtig natuurgebied waar begin van de lente een geel tapijt van wilde narcissen bloeit, een rijke zinkflora heeft en waar in mei de wilde orchideeen bloeien.
LikeGeliked door 2 people
Ik ben niet godsdienstig opgevoed. En dat spijt me eerlijk gezegd niets, want hoewel ik in principe ieder zijn of haar godsdienst gun, is er uit godsdiensten in de loop der eeuwen maar weinig goeds voortgekomen. En die tendens lijkt momenteel helaas alleen maar te verergeren.
LikeGeliked door 1 persoon
moeilijke kwestie
das het verhaal van verdraagzaam zijn
en is het niet zo dat we er geen boterham minder van eten
persoonlijk word ik wel misselijk als ik de bullshit van sommige mensen over de vluchtelingen hoor.
LikeGeliked door 1 persoon
mogge Rob
goede reacties hier , verschillend en toch ook gelijk
verdraagzaamheid is denk ik wel een sleutel woord in deze
Ja de winter is wat terug , als ik nu wat geluk heb houd ik het droog in de wijken , de kou zal me niet veel doen , beweging genoeg ::
hopelijk droog groet
LikeGeliked door 1 persoon
Alleen de Dood wint
vrijheid en begrenzing liggen heel dicht naast elkaar
in de geschiedenis
bron van ergernis
ook lang na de laatste oorlog is er geen overwinnaar
En god zag dat het goed was… 🙂
Lenjef
LikeGeliked door 1 persoon
Vry van enige godsdiens,kan die wêreld net ’n beter plek maak.
LikeGeliked door 1 persoon
Gisteren nog een rondleiding in de moskee alhier gehad. Blijkbaar zoeken moslims hetzelfde als wij Christenen. Alleen de vorm is wat anders.
LikeGeliked door 1 persoon
ha die Rob
dat is mijn fietszwerver spreuk
en die doet het voor mij nog steeds
alleen het weer werkt niet mee
slaap wel groet
LikeLike
’t zou veel vrediger zijn mocht er géén godsdienst zijn! 😦
LikeGeliked door 1 persoon
Ik zag bij een reactie bij een andere blogger dat je over Moresnet had geschreven. Had er pas een groot artikel over gelezen in NRC en wilde meer weten. Lees nu Zink. (Het Boekenweek essay 2016). Land dat van Vaals een vierlandenpunt maakte en rijk werd door het zink. Ik had er nog nooit eerder van gehoord maar ze hadden wel een eigen politiekorps : één veldwachter!
Nu je stukje: nee, we staan niet meer voor de vrijheid van godsdienst, we staan voor de afschaffing ervan: 70% van ons land gelooft niet meer. Ik heb een paar weken geleden een logje geschreven:”een hemels verhaal” waarin God besloot zich niet meer met de aarde te bemoeïen zodat er in 2100 geen religie meer was, maar eindelijk vrede op aarde.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, dit boek staat nog op mijn leeslijstje. Lijkt me erg interessant om meer over te leren. En er dan eens naar toe te gaan.
LikeGeliked door 1 persoon
Iedere religie met haar rituelen, gebruiken en voorschriften is onderhavig aan de wet, die erop is gericht de samenleving ordelijk te laten functioneren. Evenzo van toepassing voor de Universele Rechten van de Mens, waaruit´voor het individu, de samenleving en de Staat, niet alleen rechten, maar ook plichten voortvloeien. Toepassing en toezicht daarop is de verantwoordelijkheid van de Staat, die bepaalt of gemorreld wordt aan de grenzen van de wet. Wil men de wet veranderen, dan loopt het proces via de instituten die daarvoor in het leven zijn geroepen. En dan kan het geen kwaad dit vroegtijdig nadrukkelijker duidelijk te maken aan degenen die op het grondgebied van de Staat voor langere termijn terecht komen en menen het op grond van religie en meegenomen gewoonterecht -adat- recht te hebben om in gemeenschappen te mogen functioneren, waarbinnen de wet overtreden mag worden.
LikeGeliked door 1 persoon
Voor sommigen is er scheiding tussen staatswetten en religieuze wetten, voor anderen lopen deze naadloos in elkaar over.
De Universele Rechten van de Mens kunnen inderdaad een mooie overkoepeling bieden.
Al heeft nog niet iedereen deze universele rechten van de mens goed begrepen.
Vriendelijke groet,
LikeLike
Geprangd door religieuze beweegredenen gelden voor moslimstaten andere URvdM dan voor christelijke staten. Beide hebben een officiële UN-status. Wie met een andere nationaliteit dan het land waarin men verblijft, moet daarmee leven en zich aanpassen. Dit geldt voor christenen, maar ook voor moslims die reli-dictaturen, autocratisch geregeerde reli-staten of oorlogsgebieden ontvluchten.
LikeGeliked door 1 persoon
instemmende groet,
LikeLike