Moresnet

Ingeklemd tussen andere landen bleef er dus nog een snippertje met mensen over. Meer is het niet en nu is het er niet meer. Twee boeken over het zelfde landje? Teveel van het goede?

Grenzen worden soms door anderen getrokken. Op een landkaart zijn dan vaak rechte strakke lijnen zonder besef van de lokale geschiedenis te zien. Als je er verder naar gaat zoeken zijn het meestal brandhaarden van geweld of gebieden van voortwoekerende oorlogen.

Het landje Moresnet bestaat niet meer. Ook al leeft het nu nog voort in twee boeken.

Nederland heeft haar bestaan aan een Tachtigjarige Vrijheidsoorlog te danken. Als je de Nederlandse grenzen bekijkt, met Duitsland, België, maar ook de provinciale en gemeentelijke grenzen zijn hier de kronkelende resten van onze vrijheidsoorlog soms nog in te ontdekken. Wij vochten toen voor godsdienstvrijheid. Schuilkerken of vluchtkerken zijn daar de restanten van, in oude gebouwen of net naast een lokale grens in de open lucht van het landschap.

Nu vluchten er tallozen voor het dagelijkse geweld uit verschillende uithoeken van de wereld. Kijken wij toe? Of geven wij de helpende hand uit herkenning? Staan wij nu ook nog voor de vrijheid van Godsdienst?

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

33 reacties op Moresnet

 1. Deze vraag heeft een makkelijk antwoord, als we gewoon ons hart volgen. Helaas spelen ook andere zaken een rol, dat maakt het een pak moeilijker.

  Geliked door 2 people

 2. fietszwerver zegt:

  vrijheid van godsdienst
  is het nu net niet die godsdienst
  welke oorlogen instant houden
  dus ik zou gaan voor geen godsdiensten

  Geliked door 2 people

 3. bentenge zegt:

  Vrijheid van godsdienst ? Hangt er van welk type. Want sommige godsdiensten zijn immers de vijand van het “democratische” staatsgestel. Moeilijke materie Rob.

  Geliked door 1 persoon

 4. bloggersterk zegt:

  Tijdens de Tachtigjarige oorlog vochten onderdrukte protestanten tegen de onderdrukkende katholieken. Had weinig met godsdienstvrijheid te maken. Ze wilden gewoon van onderdrukkersrol wisselen, denk maar aan de beeldenstormen die plaatsvonden. Was dus gewoon een godsdienstoorlog en omdat ‘God is Liefde’ alleen maar voor bevoorrechte partijen lijkt te gelden: sta ik in de eerste plaats voor vrijheid van meningsuiting.

  Geliked door 3 people

 5. Hillechien zegt:

  Ben bang dat het vandaag de dag ikke ikke ikke is. Andere godsdiensten en geloofsovertuigingen daar worden mensen uit onwetendheid vaak bang van. En tja die extremisten doen er natuurlijk ook geen goed aan om ons te overtuigen

  Geliked door 2 people

 6. sjoerd zegt:

  Moresnet bestaat nog steeds als plaatsje in Belgie, net over de grens bij Vaals. “Onze” Heintje Simons woont daar.

  Geliked door 1 persoon

  • fialas zegt:

   en je moet er nu beslist even naartoe, want rondom Moresnet, waar vroeger de zinkmijnen werden uitgebaat, begint de zinkflora in bloei te komen. Over een week of twee bloeit de koningin van de zinkflora,het zwavelgele zinkviooltje, ga maar eens wandelen langs de oevers van de Hohnbach en de boven-Geul.

   Geliked door 1 persoon

 7. Ximaar zegt:

  Godsdenstige stromingen zijn heel vaak als wapen gebruikt om mensen te verenigen en tegen elkaar op te zetten. Denk aan Noord-Ierland dat nog altijd bezet is door de Britten. Het ging om onderdrukking van grote grondbezitters (Engelsen) tegen arbeiders (Ieren). Daarbij werd het wapen godsdienst ingezet. Ieren zijn in hoofdzaak katholiek en de Britten horen vaak tot de Chrurch of England (Anglicaans). Dat Anglicaans met die witte jurken zouden wij als Katholiek beschouwen, waarbij de rol van de Paus ontbreekt. Toen het overige deel van Ierland van de Britten werd verlost is daar de Church of England verandert in de Church of Ireland en veel verschil zal er noet zijn. In elk geval vechten die niet tegen de katholieken. Het geeft maar aan hoe zoiets als wapen wordt ingezet. De vechtpartijen tussen Siiten en Soenieten is vooral gaande in Iraq, maar niet in andere landen waar ze vreedzaam naast elkaar leven.

  En de mensen die Moresnet als land missen kunnen altijd nog naar Seborga.

  Geliked door 2 people

 8. ollieherman zegt:

  Moresnet ligt nog op mijn stapeltje boeken om te lezen, net als Zink, dat in hetzelfde gebied speelt.

  Geliked door 1 persoon

 9. Jaixy zegt:

  Ik weet het eerlijk gezegd niet…

  Geliked door 1 persoon

 10. Rebbeltje zegt:

  Help waar ik kan en wat in mijn mogelijkheden ligt…
  En aan het geloof van andere mensen kom je niet…toch?

  Geliked door 1 persoon

 11. benjamín zegt:

  Er bestaat nog steeds een Moresnet, zijnde een dorp in de Belgische provincie Luik.

  Geliked door 1 persoon

 12. gemma1952 zegt:

  Door de eeuwen heen is er niet veel veranderd. Oorlogen zullen er altijd wel komen en weer gaan. Interessant verhaal.

  Geliked door 1 persoon

 13. Novelle zegt:

  Mooie invalshoek voor een heikel thema …graag gelezen inclusief de reacties

  Geliked door 1 persoon

 14. meninggever zegt:

  De vrijheid van de een is direct de beperking voor de ander. Immers, het geloof waarover we nu praten stelt ons in het vrije en democratische westen voor ongekende uitdagingen en problemen. De positie van de vrouw, de acceptatie van homo’s, maar ook anders denkenden. Waar men voor vlucht (..) neemt men tegelijkertijd vaak mee. Onze vrijheden zijn vrijwel onacceptabel. Die vrijheden zijn inderdaad bevochten en in de 18/19e eeuw kwam het besef dat niet een enkele godsdienst leidend moest zijn maar we met respect om dienden te gaan met hen die anders dachten of deden. Daar wring naar mijn mening toch de schoen bij de nieuwkomers die hierheen willen komen. Daarbij, de nuance vraagt daar om, meer dan 50% van de mensen die asiel zoeken komen niet uit oorlogsgebied, zoekt een beter leven, maar staat voor dezelfde problemen als die gelovigen die menen dat het geld hier aan de bomen groeit. Je moet er voor knokken, je moet je bewijzen, respect afdwingen door je gedrag, niet door een of ander geloof. Stel nu eens dat we een invasie van naaktlopers zouden meemaken. Waren we dan ineens ook zo vergevingsgezind en bereid die mensen op te nemen. En als ze dan zouden vragen aan ons om ons aan te passen aan hun geloof? Nuance is nodig. Van de kant van hen die naar geloofsvrijheid streven en van hen die er niets van moeten hebben. Maar die nuance vraagt ook om soms een andere bril…

  Geliked door 2 people

 15. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  ik keer een geweldige LBL , met na 28 jaar weer eens een Nederlandse winnaar , Wout Poels
  zij hadden het zwaar met die sneeuwbuien , mij viel het mee 🙂
  wens je alvast een fijne werk week

  smakelijke groet

  Like

 16. joke_dev zegt:

  Omwille van godsdienst zijn er al veel oorlogen gevoerd.

  Geliked door 1 persoon

 17. Greta zegt:

  Het landje noemde Neutral-Moresnet en als land op zich bestaat het niet meer. Het is nu opgenomen in het grotere Kelmis en bestaat nog steeds als deelgemeente. Het dorp Moresnet bestaat ook, bekend als bedevaartsoord (Moresnet-Chapelle) en om zijn viaduc dat eens het langste van Europa was. En zoals Fialas schrijft: het Hohnbachtal is een prachtig natuurgebied waar begin van de lente een geel tapijt van wilde narcissen bloeit, een rijke zinkflora heeft en waar in mei de wilde orchideeen bloeien.

  Geliked door 2 people

 18. Ik ben niet godsdienstig opgevoed. En dat spijt me eerlijk gezegd niets, want hoewel ik in principe ieder zijn of haar godsdienst gun, is er uit godsdiensten in de loop der eeuwen maar weinig goeds voortgekomen. En die tendens lijkt momenteel helaas alleen maar te verergeren.

  Geliked door 1 persoon

 19. Villasappho zegt:

  moeilijke kwestie
  das het verhaal van verdraagzaam zijn
  en is het niet zo dat we er geen boterham minder van eten
  persoonlijk word ik wel misselijk als ik de bullshit van sommige mensen over de vluchtelingen hoor.

  Geliked door 1 persoon

 20. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  goede reacties hier , verschillend en toch ook gelijk
  verdraagzaamheid is denk ik wel een sleutel woord in deze

  Ja de winter is wat terug , als ik nu wat geluk heb houd ik het droog in de wijken , de kou zal me niet veel doen , beweging genoeg ::

  hopelijk droog groet

  Geliked door 1 persoon

 21. Lenjef zegt:

  Alleen de Dood wint

  vrijheid en begrenzing liggen heel dicht naast elkaar
  in de geschiedenis
  bron van ergernis
  ook lang na de laatste oorlog is er geen overwinnaar

  En god zag dat het goed was… 🙂
  Lenjef

  Geliked door 1 persoon

 22. perdebytjie zegt:

  Vry van enige godsdiens,kan die wêreld net ’n beter plek maak.

  Geliked door 1 persoon

 23. Suskeblogt zegt:

  Gisteren nog een rondleiding in de moskee alhier gehad. Blijkbaar zoeken moslims hetzelfde als wij Christenen. Alleen de vorm is wat anders.

  Geliked door 1 persoon

 24. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  dat is mijn fietszwerver spreuk
  en die doet het voor mij nog steeds
  alleen het weer werkt niet mee

  slaap wel groet

  Like

 25. ’t zou veel vrediger zijn mocht er géén godsdienst zijn! 😦

  Geliked door 1 persoon

 26. tagrijn zegt:

  Ik zag bij een reactie bij een andere blogger dat je over Moresnet had geschreven. Had er pas een groot artikel over gelezen in NRC en wilde meer weten. Lees nu Zink. (Het Boekenweek essay 2016). Land dat van Vaals een vierlandenpunt maakte en rijk werd door het zink. Ik had er nog nooit eerder van gehoord maar ze hadden wel een eigen politiekorps : één veldwachter!
  Nu je stukje: nee, we staan niet meer voor de vrijheid van godsdienst, we staan voor de afschaffing ervan: 70% van ons land gelooft niet meer. Ik heb een paar weken geleden een logje geschreven:”een hemels verhaal” waarin God besloot zich niet meer met de aarde te bemoeïen zodat er in 2100 geen religie meer was, maar eindelijk vrede op aarde.

  Geliked door 1 persoon

 27. Paul zegt:

  Ja, dit boek staat nog op mijn leeslijstje. Lijkt me erg interessant om meer over te leren. En er dan eens naar toe te gaan.

  Geliked door 1 persoon

 28. King Billy zegt:

  Iedere religie met haar rituelen, gebruiken en voorschriften is onderhavig aan de wet, die erop is gericht de samenleving ordelijk te laten functioneren. Evenzo van toepassing voor de Universele Rechten van de Mens, waaruit´voor het individu, de samenleving en de Staat, niet alleen rechten, maar ook plichten voortvloeien. Toepassing en toezicht daarop is de verantwoordelijkheid van de Staat, die bepaalt of gemorreld wordt aan de grenzen van de wet. Wil men de wet veranderen, dan loopt het proces via de instituten die daarvoor in het leven zijn geroepen. En dan kan het geen kwaad dit vroegtijdig nadrukkelijker duidelijk te maken aan degenen die op het grondgebied van de Staat voor langere termijn terecht komen en menen het op grond van religie en meegenomen gewoonterecht -adat- recht te hebben om in gemeenschappen te mogen functioneren, waarbinnen de wet overtreden mag worden.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Voor sommigen is er scheiding tussen staatswetten en religieuze wetten, voor anderen lopen deze naadloos in elkaar over.

   De Universele Rechten van de Mens kunnen inderdaad een mooie overkoepeling bieden.
   Al heeft nog niet iedereen deze universele rechten van de mens goed begrepen.

   Vriendelijke groet,

   Like

 29. King Billy zegt:

  Geprangd door religieuze beweegredenen gelden voor moslimstaten andere URvdM dan voor christelijke staten. Beide hebben een officiële UN-status. Wie met een andere nationaliteit dan het land waarin men verblijft, moet daarmee leven en zich aanpassen. Dit geldt voor christenen, maar ook voor moslims die reli-dictaturen, autocratisch geregeerde reli-staten of oorlogsgebieden ontvluchten.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.