Klarenbeek in Amsterdam

Klarenbeek is een lintdorp ten oosten van Apeldoorn in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp telt ongeveer 3500 inwoners. Klarenbeek is genoemd naar een landgoed dat lag aan de Klaarbeek, die later ook Klarenbeek ging heten.

Maar Natuurterrein Klarenbeek ligt in Amsterdam. Net achter het AMC, tegen de gemeentegrens van Amsterdam en Abcoude of de provinciale grens van Noord-Holland en Utrecht ligt het Natuurterrein Klarenbeek. Het is onderdeel van Groengebied de Hoge Dijk.

De vereniging de Ruige Hof is in 1986 opgericht om de natuur dichter bij de stadsbewoner te brengen. Daartoe worden tal van activiteiten ondernomen zoals het onderhouden van twee natuurterreinen, enkele tuinen en een natuurcentrum van waaruit veel wordt georganiseerd.

Het hele jaar door organiseert de Ruige Hof activiteiten. Zo worden er cursussen en excursies gehouden en op aanvraag zijn er specifieke activiteiten voor scholen, bedrijven of kan er een familie-uitje georganiseerd worden. In het natuurcentrum (het Tuinhuis) is een bibliotheek en worden allerlei producten verkocht. Dit kunnen producten zijn van eigen terrein, zoals bijvoorbeeld wilgentenen, zaden uit de tuin, zelfgemaakte ansichtkaarten of vogelkastjes. Verder zijn er boekjes of seizoenswandelingen te koop die uitgevoerd kunnen worden op de natuurterreinen. Drie maal per jaar komt er een verenigingsblad uit genaamd Natuur bij Huis. Hierin staan allerlei wetenswaardigheden over de natuur, actuele nieuwtjes uit de vereniging en de agenda voor de komende maanden.

Natuurvereniging de Ruige Hof , Abcouderstraatweg 77 , 1105 AA, Amsterdam 0294-285021

Het natuurcentrum is doorgaans open op maandagmiddag en woensdagmiddag. Zondags is het natuurcentrum geopend als er activiteiten zijn. Bel even van tevoren als u er zeker van wilt zijn of we geopend zijn. Het natuurcentrum is te bereiken vanuit Amsterdam met de metro 50/54  richting Gein, uitstappen halte Holendrecht. Er stopt nu ook een trein op station Holendrecht. Vervolgens richting Abcoude lopen of fietsen (ongeveer 10 minuten) of met bus 120/126, uitstappen halte Weltevreden. Auto’s kunnen worden geparkeerd worden bij golfbaan ‘De Hoge Dijk’.

http://www.deruigehof.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Natuur en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op Klarenbeek in Amsterdam

 1. Hillechien zegt:

  Beetje veraf want anders was dat wel iets voor mij. Ik geef de informatie door naar een vriendin die in Amsterdam woont er er wel geïnteresseerd in kan zijn.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik val in herhaling, maar volg hier Hillechien. Beetje veraf. Als alternatief bezoek ik natuurgebieden in onze buurt 🙂 !

  Geliked door 1 persoon

 3. perdebytjie zegt:

  Dis ’n pragtige plan om natuur nader aan die stadsmens te bring.Dankie vir die inligting,dis baie interessant…heerlike dag vir jou,Rob.

  Geliked door 1 persoon

 4. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  het gebied bij Apeldoorn klinkt me bekend in de oren , ben er vast eens door of langs gewandeld
  het gebied bij Amsterdam fietste ik vorig jaar langs tijdens een etappe van de Oeverland route LF 7 , je staat verbaasd wat een mooie natuur er is rond onze grote steden , gelukkig maar 🙂

  al moet je voor een berg als Huy toch naar onze zuider buren

  kranten groet

  Geliked door 1 persoon

 5. bloggersterk zegt:

  Genoteerd! Ik zal beide Klarenbeeks eens bezoeken en gelukkig……er is ook een golfbaan 😉

  Geliked door 1 persoon

 6. Een goed initaief om de natuur bij de stadsmensen te brengen hoor. Voor mij is het helaas ook te ver weg.

  Geliked door 1 persoon

 7. Jaixy zegt:

  Wat leuk! Wist niet dat dit zo dicht bij het AMC was/is.

  Geliked door 1 persoon

 8. Rob Alberts zegt:

  De moeite waard om in een pauze even te bezoeken.

  Vriendelijke groet,

  Like

 9. Zilvertje zegt:

  Wat een goede tip. Die tien minuten fietsen lopen, hoe lang lopen? Want ik zou dit wel willen doen, maar lopen houd ik niet lang meer vol. Als ik in de Bijlmer ben ruikt het ook altijd zo lekker, veel beter is de lucht daar als bij mij thuis, of in het centrum van Amsterdam. Had je het gelezen dat ik nu een vaste baan heb in de Bijlmer, ik heb dadelijk ja, gezegd, enkele jaren terug had ik bedankt, maar gelukkig vroegen ze me weer. Nu ben ik natuurlijk super bij, want ik ben niet meer zo fit als voorheen, maar ze houden goed rekening met me, blijf ik daar werken tot mijn pensioen, geeft een hoop rust. Eerst vond ik de reistijd te lang, maar alles went. Hoe is het met jouw werk?

  Geliked door 1 persoon

 10. fialas zegt:

  namens Centrum voor Natuur- en Milieu Educatie Maastricht CNME de collegiale groeten en succes!

  Geliked door 1 persoon

 11. Rebbeltje zegt:

  Zou jij niet bij het VVV gaan werken?

  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 12. sjoerd zegt:

  Het moest verdorie niet allemaal zover weg wezen. Nou hebben we hier qua natuur ook niets te klagen, maar toch…

  Geliked door 1 persoon

 13. Apiedapie zegt:

  Stad en natuur gaan slecht samen. Ik heb een tijdje geprobeerd bijen te houden, die hebben overal de wind tegen, op het platte land de gewasbestrijdingsmiddelen en in de stad mensen die bang zijn geprikt te worden.
  Vervolgens worden je kasten nog een keer gestolen, toen ben ik maar gestopt, terwijl de bij essentieel is voor de bestuiving en dus voortplanting van planten en gewassen.

  Like

 14. Bertie zegt:

  Mooi, ik kende alleen de naam maar wist niet hoe of wat. Eerst dacht ik aan Klarendal, Arnhem. Misschien van oorsprong aan hetzelfde water? Dat ga ik opzoeken.

  Geliked door 1 persoon

 15. Anuscka zegt:

  Nooit geweten dat er ook een Klarenbeek in Amsterdam was… heb ik een grijs verleden wel in dat andere Klarenbeek gewerkt! Altijd leerzaam, jouw blog! Leuk! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 16. Mack zegt:

  Dat Klarenbeek bij Apeldoorn, dat deugt niet hoor. Vreemde mensen wonen daar. Altijd ge-emmer.

  Geliked door 1 persoon

 17. lummel zegt:

  Bedankt Rob, ik heb het opgenoteerd in mijn opnotitieblok. Ga er eens kijken als ik weer eens wat langer in Amsterdam kom

  Geliked door 1 persoon

 18. de natuur dichter bij de (stads)mens brengen ..
  initiatieven als deze kunnen niet genoeg belangstelling krijgen! 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.