IJsheiligen en IJstijden

Ouderen herinneren zich vast nog wel de ijsheiligen; Mamertus, Pancratius, Servatius van Maastricht, Bonifatius van Tarsus en Sophia van Rome. Na de ijsheiligen, 11 tot en met 15 mei, zou het in Nederland niet meer vriezen. Ik herinner mij dan ook ouderwetse ijssalons, in de zomer schepijs verkopend en in de winter een dure bontzaak. In het centrum van Amsterdam struikel je nu zomer en winter over de ijszaakjes. Zoals wij vroeger genoten van het originele schepijs bij een Italiaan, zo verdringen de Italiaanse toeristen zich nu voor de moderne ijssalons in Amsterdam.

In een verstopt nieuwshoekje zie ik dat een miljardair uit Australië een replica van de Titanic wil gaan bouwen. Dan vraag ik mij toch af wie er nu nog een reis met deze Titanic II wil gaan maken? De doop zal plaatsvinden tijdens een reis van Jiangsu in China naar Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Het afkalven van het ijsdak op de Zuidpool geeft wel steeds meer nieuwe ijsbergen. Van China tot het Midden Oosten blijft gelukkig nog een veilige tocht.

De wintersportgebieden moeten noodgedwongen steeds meer sneeuwmachines inzetten. De sneeuwgrens is op te veel bergtoppen verdwenen. Het kleine beetje sneeuw dat nog valt komt later en later en verdwijnt ook weer snel.

De alternatieve Elfstedentocht wordt ook steeds verder van huis op de Weissensee gereden.

De afgelopen winter heb ik gewoon thuis gewacht op de winter. De herfst is bijna naadloos in het voorjaar over gegaan. Nu moet het toch tot iedereen zijn doorgedrongen dat Nederland geen winters meer heeft.

Maar om nu te praten over een Klimaatverandering? Cijfers, feiten en statistieken moeten dat onderbouwen!

Ik lees daarvoor bij een collega blogger:

https://cassandraclub.wordpress.com/tag/klimaatmodellen/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Natuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

28 reacties op IJsheiligen en IJstijden

  1. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    en in het nieuws gister berichten uit Rotterdam over enorme afkalving en smelten van de Zuid Pool en tot wel 6 meter zeespiegel verhoging over tig jaar
    maar ik blijf ook dicht bij huis en zie inderdaad dat wij niet echt een winter hadden en al helemaal niet als die in ’63 goh wat heb ik wat af geschaatst
    In Nieuwendam was ijsboer Ankie een begrip tot op de dag van vandaag wordt hij door oud bewoners genoemd
    kan niet 1 van de zaken vandaag de dag tegen op 🙂

    ja ik heb de tijd aan mezelf op 2 dagen na als ik het AOW gat wat dicht 😦
    en kies dan nu ook de droge dagen om te gaan wandelen 🙂

    vroege groet

    Geliked door 1 persoon

  2. Hillechien zegt:

    Die ijsheiligen zijn ook niet in alle landen hetzelfde, hier zijn er maar drie 😊 maar koud gaat het wel worden. En zoals je al aangeeft, de wereld heeft altijd al ijstijden gekent en die gingen altijd vooraf van extreem warm weer .

    Geliked door 1 persoon

  3. De fantasie over die ijsheiligen is wat die is, ik heb er geen spijt van dat de strenge winters (waarvan ik er heel vroeger nog wat heb van gekend) voorlopig niet meer voorkomen. Dat er iets aan de klimaatsverandering moet worden gedaan, voor zover wij nietige mensjes dit in de hand hebben, is een feit.

    Geliked door 1 persoon

  4. bloggersterk zegt:

    Je zocht duidelijk verkoeling in je blog 🙂 Na vrijdag naderen we de nul-grens weer, maar hopelijk gaan we de vorst niet halen. En klimaatverandering? Geen idee. Ik kan me volledig verregende zomers herinneren toen ik klein was, maar ook hittegolven in andere jaren. En niemand die zich toen nog druk maakte over klimaatveranderingen. Waarschijnlijk waren we toen nog niet zo verslaafd aan statistieken.

    Geliked door 3 people

  5. Tja, het weer is het meest besproken onderwerp en niet voor niets. Ik kan me begin juni nog nachtvorst herinneren en toen ik een jaar of negen was een zo droge zomer dat de gewassen stonden te treuren op de velden.

    Geliked door 1 persoon

  6. joke_dev zegt:

    Ha die ijsheiligen daar sprak mijn moeder ook altijd over, je moest geen bakken met bloemen buiten zetten want het kon nog vriezen en het had ook iets te maken met het slachten van varkens dacht ik, in die periode moest je dat echt niet doen door de wisselvalligheid van het weer kon het vlees te rap slecht worden vooraleer het in de pekel zat…mei nat spek in ’t vat.

    Geliked door 2 people

  7. Wolf zegt:

    Ik ben dan ook zo’n ouderwets figuur die echt wacht met het buitenplanten van vorstgevoelige teelt. Ondertussen kan ik me de dagen dat het gevroren heeft deze winter, nauwelijks nog heugen en zie ik palmen en zelfs cacteeën welig tieren in voortuinen. Alles lijkt in elkaar over te lopen of van plaats te wisselen.
    Klimaatveranderingen zijn er altijd geweest, met op de Grote Veranderingen dramatische gevolgen voor het leven op aarde.
    Evengoed : zij leeft, en wat verdween, werd iets anders.
    Geen idee wat het deze keer zal worden…. gaan wij ook niet meer meemaken, denk ik.

    Geliked door 1 persoon

  8. Klimaat veranderingen zijn niets bijzonders hoor, maar het gaat zo geleidelijk, dat er in één mensenleven weinig van is te merken. Nederland zal nog wel een keer in een ijstijd terecht komen. Ik heb de winter van 1963 in Friesland meegemaakt, en dat hoeft voor mij niet weer.

    Geliked door 2 people

  9. Jan Jaap zegt:

    Vorig jaar hadden we nog nachtvorst ná de IJsheiligen, herinner ik me. Mijn plantjes staan al buiten sinds vorige week.

    Geliked door 1 persoon

  10. bertjens zegt:

    Waarom zouden we ons zorgen maken? Denkt iemand serieus dat het klimaart zich daar wat van aantrekt? We kunnen hoogstens bekijken of we droge voeten houden en of we wanten dan wel een zwempak nodig hebben.

    Like

  11. Voelsprieten zegt:

    Hi Rob, in tegenstelling tot wat ik anders doe heb ik eerst de reacties gelezen. In mij ook een klimaatverandering. Het is gewoon een feit (ik ben je kwijt, ik ben je kwijt). Deze klimaatverandering wordt veroorzaakt door ons en dat is zo duidelijk te zien. Zo triest. Zo’n prachtig kunstwerk als deze planeet is….

    Geliked door 1 persoon

  12. sjoerd zegt:

    We zijn gewoon met teveel mensen op aarde en helpen die met z’n allen om zeep. Ik geloof niet dat dat nog duizenden jaren gaat duren…

    Geliked door 1 persoon

  13. bentenge zegt:

    Feiten en cijfers en statistisch relevant… een moeilijke oefening. Enkel binnen 100 jaar zullen we iets zinnigs kunnen zeggen denk ik dan.

    Geliked door 1 persoon

  14. King Billy zegt:

    Het klimaat is uiterst grillig en het evenzo grillige bolletje, dat Aarde heet, trekt zich er niets van aan als de alsmaar uitdijende mensheid in de strijd om haar elitaire voortbestaan -een contradictio in terminus- erin zou slagen met St. Juttemis de koeien op het ijs te laten dansen.

    Geliked door 1 persoon

  15. Plato zegt:

    Dus die ijsheiligen kunnen nu wel met pensioen. Vreemd eigenlijk dat ze in Friesland niet gewoon een skeeler elfstedentocht organiseren. schaatsen wordt skeeleren en kluunen wordt gewoon de sloot over zwemmen met je skeelers nog aan. Koek en zopie ook enigzins aanpassen en om de heroiek er in te houden moet men schaatsen met zware pakken tijdens heel warm weer.
    Moet te organiseren zijn.

    Geliked door 1 persoon

  16. hanscke zegt:

    De IJsheiligen zijn dit jaar wel zeer nadrukkelijk aanwezig. Brr, wat is het koud. Wat mij betreft mogen ze wel vertrekken en voor altijd wegblijven. Ik zal er geen traan om laten als ik ze nooit meer ontmoet.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.