Tony Benson op de Nieuwmarkt

De Wallen van Amsterdam zijn nog steeds een magneet voor buitenlanders. Seks, drugs en rock&roll in een vreemde anonieme omgeving zorgen voor uitspattingen van een weekend of zelfs langer. Sommige toeristen blijven. Liefde of nieuwe uitdagingen zijn dan vaak de oorzaak.

De Nieuwmarktbuurt is een samenraapsel van eigenzinnige individuen. De Nieuwmarktrellen zijn daar een ouder voorbeeld van. Ook de bewoners van de Flessenman voegen daar iets toe met hun aparte levensverhalen.

De geschiedenis van Tony Benson ken ik niet.

Ik loop altijd met plezier langs het rijtje marktkramen op de Nieuwmarkt. De visboer met zijn beste haring, de bloemenstal met kantenklare goedmakertjes, de kaasboerin met kleine exportkaasjes voor de toerist en grotere kazen voor de echte liefhebber, de groenteman met vers fruit en groenten, maar ook vitamine drankjes voor de doorzakkers. Allemaal hebben zij hun vertrouwde marktkraam. Maar precies in het midden van dit rijtje staat Tony Benson.

Als je goed luistert hoor je het al wanneer je de metro uitstapt. Tony draait geen rock&roll maar muziek van even iets eerder. Swing en easy listening van laten we zeggen meer dan een halve eeuw geleden of zelfs iets meer. Soms zingt Tony mee, soms deint hij alleen maar mee op zijn muziek. Voor zijn muziekkeuze is het al de moeite waard om bij hem langs te gaan.

Oh ja, Tony Benson verkoopt pannenkoeken, poffertjes, broodjes gerookte en gekookte worst en koffie. Terwijl je daarvan geniet kun je op zijn kleine terras even kijken wie er voorbij komen. Oude en moderne hippies, hoeren en hoerenlopers, buurtbewoners, verdwaasde toeristen, junkies en andere verslaafden, alles komt hier voorbij. De zoete traditionele Hollandse lekkernijen van Tony geven samen met zijn muziekkeuze een nostalgisch sausje aan een bezoek aan de Amsterdamse Nieuwmarkt.

Ach, als je dan aan Tony vraagt hoe hij hier beland is dan vertelt hij vast zijn mooie verhaal. Maar het is net zo fijn om weg te mijmeren met zijn muziek en je eigen verhaal te bedenken ….

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, eten en drinken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

28 reacties op Tony Benson op de Nieuwmarkt

  1. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ik ga vandaag geheel de andere kant op
    ken deze man ook niet , maar die mooie buurt ondanks alle veranderingen sinds zeg dezelfde 50 jaar , maar al te goed 🙂
    nog steeds een mooie buurt

    wandel groet

    Geliked door 1 persoon

  2. De verkoop van pannenkoeken zou moeten verboden worden. Ik vind het een soort slavenhandel.

    Geliked door 2 people

  3. gemma1952 zegt:

    Pracht verhaal. Groetjes.

    Geliked door 1 persoon

  4. Rebbeltje zegt:

    Rock now and Rol-later

    Geliked door 1 persoon

  5. Bert zegt:

    Een lang, maar leuk verhaal, Bert

    Geliked door 1 persoon

  6. ollieherman zegt:

    Mooi verhaal, zou bijna in de trein stappen naar de Nieuwmarkt 🙂

    Geliked door 1 persoon

  7. Het lijkt mij geweldig om op dat kleine terrasje te zitten met iets lekkers, en kijken wat er allemaal voorbij komt,.En dan is het ook nog eens een feestje voor fotografen, maar daar moet je toch een beetje voorzichtig mee zijn.

    Geliked door 1 persoon

  8. joke_dev zegt:

    Toch een aparte stad die wij niet kennen…

    Geliked door 1 persoon

  9. Mooi verhaal om in dit koude Pinksterweekend nog eens wat over te mijmeren en fantaseren …
    Maak er een mooi weekend van, blijf warm, 🙂

    Geliked door 1 persoon

  10. bloggersterk zegt:

    Zo heb ik vroeger vaak op treinstations gezeten als ik op reis was, mijmerend over al die pluimages die daar aan je voorbijtrekken. Het knarsen van de wielen en de vaak onverstaanbare omroepberichten waren dan de muziek die je mijmeringen ondersteunden. Mooi en sfeervol!

    Geliked door 1 persoon

  11. Zij zegt:

    Amsterdam staat al zo lang op mijn lijstje. Ooit moet ik daar toch eens op citytrip.

    Geliked door 1 persoon

  12. Ferrara zegt:

    Zeker, een leuke markt. Ik maakte er pas nog foto’s.
    De kraam met prachtige paddenstoelen was ook het aanzien waard.

    Geliked door 1 persoon

  13. Zilvertje zegt:

    Mooi wegdroomstukje. De Flessenman, ja, daar is dat mooie boek van gemaakt met de bijzondere foto’s van de bewoners en de foto’s waren ook in het echt te zien in oa de eetzaal. Allemaal gemaakt en bedacht door ook een blogger van hier, Renee. :^)

    Geliked door 1 persoon

  14. sjoerd zegt:

    Een mooi pinksterverhaal…

    Geliked door 1 persoon

  15. realjager zegt:

    Mooi verhaal en poffertjes blijven lekker, die heb ik als laatst daar in het Fletcher gegeten en die mis ik nu wel! 🙂

    Geliked door 1 persoon

  16. Bertie zegt:

    Mooi. Er zullen wel veel mensen even blijven luisteren. Slimme Tony.

    Geliked door 1 persoon

  17. fietszwerver zegt:

    dank je
    ik sluit af en bkijk het weer in de vroege morgen
    slaap wel

    Like

  18. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    nu ik ben ook weer vroeg , maar heb besloten om niet te gaan wandelen , de straat hier voor is nat , en gister avond is ook nog de reclame folders gebracht , ja ik sta daar natuurlijk niet bij stil , maar morgen noemen ze ook een zondag , dus ik pik vandaag en morgen ff de droge tijd om die rommel weg te brengen , en doe verders wat HH , kan ik met echt goed weer , weer de hort op
    zal aan de koffie
    geniet de dag

    Like

  19. Wat een leuk logje Rob!
    Amsterdam mijn geboortestad, ik was er in september vorig jaar als een soort van toerist. Een dagje uit met de vrijwilligersgroep van de Pyramide van A. We hadden een rondwandeling georganiseerd van 1,5 uur met een gids. Ik kwam toch weer op mooie plekken, ook waar ik zelf nog nooit geweest was.
    Die Tony Benson is geen Nederlander denk ik?
    Groetjesss

    Geliked door 1 persoon

  20. Rob Alberts zegt:

    Nee, Tony komt van verder weg.
    Zijn grootouders van nog weer verder weg.

    Vrolijke groet,

    Like

  21. bentenge zegt:

    Ben er zelfs nog nooit geweest, misschien eens overwegen dus. Maar blijven, dat denk ik niet.

    Geliked door 1 persoon

  22. Plato zegt:

    Een kleurrijk figuur dus zoals Amsterdam er zoveel herbergt. Dat is wat de stad ook zo leuk maakt, altijd dat onverwachte, uitheemse, gezellige… Zonder dat zou Amsterdam Amsterdam niet zijn.
    Mooi blogje Rob.

    Geliked door 1 persoon

  23. meninggever zegt:

    Wie de stad echt een beetje kent ziet zaken die andere mensen helemaal niet zien. Zoals de enorm leuke samenstelling van de bewoners in dat deel van de stad. Wat ze ook doen voor hun beroep, het mengt daar beter dan waar ook. Koek en ei zijn vast niet altijd hun deel, maar ze lossen het als in vroeger tijden op. En laten we wel zijn, mooi is anders dan de nieuwbouw in die buurt, maar alles beter dan de krotten die er vroeger stonden. De metro was nog ergens goed voor. Al is het wel een van de fijnste OV-onderdelen van de moderne tijd….Ik ben echt in een minuut of 10 in hartje centrum. En stap ook nog wel eens over dat marktje daar.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.