Koeien of Mensen?

In Nederland wonen we sinds dit jaar met 17 miljoen inwoners. Over de hele aardbol hebben we 12 miljard koeien. In Nederland zijn dat er iets meer dan 4 miljoen koeien. Alle koeien op Aarde eten evenveel als alle mensen op Aarde … Voor veel Indiërs zijn koeien heilig. Maar om nu zoveel eten aan koeien te besteden? Dat de koeien weer door mensen gegeten zullen de Indiërs barbaars vinden. Vleeseters en liefhebbers vinden dit weer heel normaal.

Maar zou er een stukje van de hongersnood bij velen opgelost worden als er minder koeien gegeten worden?

Het zal in ieder geval de productie van veel broeikasgas tegengaan ……

http://www.vegetariers.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, gezondheid, Natuur, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

27 reacties op Koeien of Mensen?

 1. Koeienvlees eten we heel zelden, wat uit de uiers komt dan weer wel.

  Geliked door 1 persoon

 2. @matroosbeek zegt:

  Wij hebben natuurlijk de luxe om te kunnen kiezen… Mensen met hongersnood niet…

  Geliked door 1 persoon

 3. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  zag gister weer vele van die heilige dieren en sappige weiden staan en liggen , deed deze oud vee verzorger goed omdat te zien
  zo zal je ze in India niet zien , daar zijn volgens mij ook geen sappige weiden
  dat er heel veel koeien zijn , zeg in vergelijk met toen ik hen molk in 1963 , met de 1ste machine van deze boer , is zeker , die kleine boertjes vind je dan ook niet meer , alles moest groter en groter , kon een boer rond komen met 30 koeien toen , nu moeten dat er honderden zijn
  maar ik zit weer op mijn praatstoel merk ik wel
  maar ik persoonlijk pak af en toe een stukje vlees , maar wat ik al bij Villasappho , ik eet meer vis dan vlees
  die hongersnood lijkt mij als of het bewust in stand gehouden wordt , want er is eten genoeg in de wereld en ook de kennis om daar waar het heerst er wat aan te doen
  het is alsof de wil er niet is , zo komt het mij over hoor

  bewolkte groet

  Geliked door 3 people

 4. Hillechien zegt:

  Ik ag graag een stuk vlees eten al moet ik zeggen het is zelden afkomstig van de koe gewoon vanwege de kostprijs. Maar we zouden wel met zijn allen wat kunnen minderen en dan die broeikas gassen kunnen verminderen maar dan moet de wil er wel zijn om te veranderen.

  Geliked door 2 people

 5. hanry zegt:

  Ik eet hooguit eens per week een stukje vlees.
  Elke dag vlees dat hoeft van mij niet.
  Varkensvlees eet ik nooit, daar kan ik niet tegen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Stef Den Flater zegt:

  De voedingsindustrie is zo danig groot dat men zich kan afvragen wat de impact is op het milieu. Ik vind het vegetarisme nogal vreemd. Een mens heeft het gebit van een omnivoor dus lijkt het me niet echt logisch om geen vlees te eten. De manier waarop dat op je bord beland en de ganse voedingsindustrie kan inderdaad ter discussie gesteld worden maar dan mag men niet hypocriet zijn en moet verder gekeken worden dan enkel een voedingsgewoonte. We leven op een manier dat het milieu op heel veel manieren beïnvloed. Vreemd dat veel minder mensen de manier van bouwen bekritiseerd, de manier van wonen, de oppervlakte die wij als mensen innemen voor allerlei wegen, sportinfrastructuur, fabrieken, … In hoeverre kan de huidige manier van leven veranderd worden en willen we met zijn allen eigenlijk wel een andere manier van leven? Dat gaat verder dan enkel maar geen vlees eten.

  Geliked door 4 people

 7. sjoerd zegt:

  Ik eet op zijn tijd een lekker stuk vlees…

  Geliked door 1 persoon

 8. fialas zegt:

  alleen die scheten al brengen veel methaan in de lucht. En al dat water wat een melkkoe nodig heeft. Maar ik vind koeien mooi en lief en ze ruiken zo lekker.Zelfs hun mest vind ik aangenaam ruiken, heel anders dan varkensmest.

  Geliked door 1 persoon

 9. King Billy zegt:

  Mêh, dit zijn slechts de koeien. Dan zijn er ook nog de leghennen, die miljarden tonnen eieren produceren, afgezien de kweek voor plofkippen. Wil men deze specifieke agrarische sector in de EU op BD verantwoorde wijze een plek geven is een oppervlak nodig ter grootte van Frankrijk. Bij de wilde varkens àf in hun megastallen, welke Nederland als de één op na grootste exporteur in Europa maar wat graag faciliteert.

  Geliked door 1 persoon

 10. ollieherman zegt:

  Minder koeien eten lost naar mijn idee de hongersnood echt niet op. Overigens zijn er tegenwoordig veel minder hongerigen op deze aardbol dan 20 jaar geleden. In veel werelddelen speelt de natuur een grote rol bij het al dan niet verkrijgen van goede oogsten. Die natuur heeft weer te maken met het menselijke gedrag op aarde. Bv. de uitstoot van gassen door de industrie, enz. enz. Dus nee, de koeien kun je het niet kwalijk nemen.
  Overigens eet ik gemiddeld maar eens per week koeienvlees.

  Geliked door 1 persoon

 11. sprakeloosid zegt:

  Weet wat ook tegen hongersnood helpt? Niet alleen minder koeien, maar ook minder koeiekoppen met rudimentair menselijk genetisch materiaal.

  Geliked door 1 persoon

 12. Rebbeltje zegt:

  Gister BRIAM gegeten met feta uit de oven en daar kwam geen koe aan te pas. Heerlijk die Griekse keuken…groetjes vanuit de zon

  Geliked door 2 people

 13. Bertie zegt:

  Eerlijk gezegd vind ik het barbaars om heilige koeien te houden en te voeden terwijl er verderop honger wordt geleden. Dat is precies zo stuitend als wat wij doen wanneer we brood weggooien..

  Geliked door 1 persoon

 14. bentenge zegt:

  None of the above ? We zouden beiden moeten kunnen beperken is mijn persoonlijke mening.

  Geliked door 1 persoon

 15. Anuscka zegt:

  Je maakt weer heel wat los, Rob, op een druilerige zondag! Zelden eet ik nog een stukje koeienvlees. Of wat voor vlees dan ook. Ben het eens met fietszwerver: de hongersnood lijkt bewust in stand gehouden te worden, en nee: daarvan kun je niet alleen de koeien de schuld geven… Onze hele manier van leven (bouwen, wonen etc – zie Stef) zal anders moeten, maar ik vrees dat tegen de tijd dat dit tot voldoende mensen doordringt, het al te laat is… (Dat heb ik met dit grijze weer, na volle maan, dan ga ik zwartkijken)

  Geliked door 1 persoon

 16. Wij eten nog slechts met mate vlees, en dan nog alleen biologisch.

  Geliked door 1 persoon

 17. Marion zegt:

  Ik ben hier erg veel mee bezig de laatste tijd. Eet al sinds mijn twaalfde geen vlees. Nu ook steeds minder dierlijke producten. Koop zoveel mogelijk biologisch en Fairtrade. Het is een enorm complex gebeuren allemaal. De mens is een vleeseter volgens mij, maar wij zijn ondertussen met veel te veel. De balans is weg. We bouwen de wereld vol met huizen bovenop elkaar. Blijven steeds langer leven. Het is één grote chaos aan het worden voor mijn gevoel. Ik denk dat we langzaam aan afstevenen op de …. hoe noem je dat? Ik weet het niet. Kan er ook niet opkomen. De consument klaagt, maar is tot weinig bereid. We graven langzaam ons eigen graf en ik denk dat dat niet eens zo erg is.

  Geliked door 1 persoon

 18. joke_dev zegt:

  Ja ze produceren nogal wat gas las ik laatst!

  Geliked door 1 persoon

 19. fietszwerver zegt:

  Ezels Rob

  https://goo.gl/photos/cKtE8K6UgMhKYBLd6

  vind het mooie leuke lieve dieren en hier gelukkig niet misbruikt
  en ja die koeien waar jij over schrijft en dan niet die uit India
  het doet mij goed die weer in de weilanden te zien staan 🙂

  Like

 20. Kakel zegt:

  Dat heilige koeien te eten krijgen en in hetzelfde land mensen doodgaan van de honger, kan ik niet rijmen. Maar ook niet dat koeien na het kalven van hun kind gescheiden worden. Enkel en alleen omdat het de boer om de melk te doen is. Ik noem het “scheefgroei.”
  Ik houd van koeien. En niet alleen op mijn bord. Ze zijn zo loom, hebben van die dromerige ogen met lange wimpers en zijn altijd nieuwsgierig.
  Regenachtige groet

  Geliked door 1 persoon

 21. Wolf zegt:

  Mooie veelzijdige reacties op je punt, Rob!
  Volgens mij is het allergrootste probleem, dat we met veel te veel mensen zijn.
  Mensen minderen, allerlei urgente issues minderen.

  Geliked door 1 persoon

  • Bertie zegt:

   Volgens mij is het probleem vooral dat de bevolking niet goed verdeeld is over de aarde.
   Daar is niet veel aan te doen zolang velen op hun geboortegrond willen blijven. Tel daarbij de onwil op van degenen die niemand anders op hùn grond willen toelaten en je begrijpt dat er voorlopig geen oplossing komt.

   Geliked door 1 persoon

 22. hoe het zit met de hongersnood weet ik niet, maar wat ik wel weet is, dat er héél wat aan de vervuiling zou gedaan worden mochten er minder koeien zijn!

  Geliked door 1 persoon

 23. Ronaldo zegt:

  Minder vlees eten in nederland is een goede zaak, en ik wist niet dat er zoveel koeien op de wereld waren. Wat honger betreft: er is genoeg eten voor 12 miljard mensen, en koeien kunnen dingen eten waar wij mensen niks mee kunnen.
  Methaanproductie is vast een beter argument

  Geliked door 1 persoon

 24. Plato zegt:

  ’t Zou volgens de kenners ook minder darmkanker ten gevolge hebben. Ik eet al stukken minder vlees dan voorheen. Kwestie van wennen en variëren met de mogelijkheden.

  Geliked door 1 persoon

 25. Lenjef zegt:

  Lege magen

  er zijn wereldwijd niet te veel koebeesten
  gewoon veel te veel mensen
  waarvan vele velen verwensen
  bron van honger, terwijl de rijken feesten

  Lenjef 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.