Projectonderwijs en meer

Voor een projectweek op mijn school schrijf ik een groepsopdracht voor afval scheiden. Sinds er een aparte plasticinzameling is wordt de hoeveelheid restafval steeds kleiner. Wel is het belangrijk om te weten welke producten apart ingezameld kunnen worden. Een sorteeropdracht voor de prullenbakken in de leslokalen en de kantine geeft daar duidelijkheid in. Navraag bij de directie en de conciërge geeft vooral mitsen en maren. Er zijn langlopende contracten die niet zomaar opgezegd of veranderd kunnen worden.

Terwijl ik thuis met mijn buurman onze kliko naar buiten rijden begint hij te vertellen. Willem is directeur van een basisschool in de Haarlemmermeer. Trots vertelt hij dat hij flink bespaart op het afval van zijn school. Alle klassen op zijn basisschool hebben dezelfde opdracht van afval scheiden uitgevoerd. In elke schoolruimte van zijn basisschool staan nu aangepaste prullenbakken. Restafval, papier en plastic worden direct gescheiden. Voor batterijen en glas zijn er centrale afvalbakken. Als leuke anekdote zegt hij dat de ouders tijdens ouderavonden aangeven dat de kinderen nu thuis ook het afval willen scheiden. Klein voorbeeld doet volwassenen volgen.

Op de meeste middelbare scholen wordt niet aan afval scheiden gedaan. Ook mijn school doet jammer genoeg nog niet aan afval scheiden. De leerlingen uit de Haarlemmermeer  nemen iets mee van hun basisschool. Vreemd genoeg verdwijnt dit in het niets op veel middelbare scholen.

Op mijn school gaf ik aan dat het selecteren en sorteren zin heeft. Van mijn collega’s kreeg ik de reactie dat doen de leerlingen niet, dat willen de leerlingen niet. Vieze handen enz. wordt als argument aangehaald.

De leerlingen van mijn buurman ‘s basisschool geven anders aan. De lagere kosten voor de school geven hier het profijt van aan. Sorteren en hergebruiken geeft voor onze maatschappij ook een voordeel.

http://www.afvalloont.nl/afval-loont-school-organisaties/

http://www.containerservice.nl/branche/onderwijs.html

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, duurzame energie, eten en drinken, gezondheid, Kinderen, Natuur, Onderwijs en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Projectonderwijs en meer

  1. Héél wat voordeel, inderdaad, en het moet van jongsaf worden aangeleerd. Vlaanderen is kampioen in scheiden van afval, je mag altijd bij ons te rade komen!

    (derde paragraaf, tweede zinnetje – een ‘ook’ vergeten, denk ik)

    Geliked door 1 persoon

  2. @matroosbeek zegt:

    Helemaal eens met Thomas. Ik spreek uit ervaring.
    Bij ons op school leren de kleutertjes vanaf 3 al afval scheiden op speelse wijze. Bij de leerlingen van het middelbaar zit het er al helemaal ingebakken. Sommigen durven natuurlijk wel een blik op de grond gooien. Ook zitten er vaak meeuwen in het afval te pikken. Daar hebben we ook iets voor. Elke dag is een andere klas verantwoordelijk voor zwerfvuil. Zij moeten dan twee maal per dag het zwerfvuil oprapen en naar de juiste vuilbak brengen. Wij merken dat leerlingen elkaar ook aanspreken ‘zeg, gooi dat eens in de vuilbak, straks moeten wij anders je vuil gaan oprapen.’
    Héél vroeg mee beginnen. Het werkt en het loont!

    Geliked door 1 persoon

  3. bentenge zegt:

    Scheiden van afval is belangrijk.

    Geliked door 1 persoon

  4. Tuurlijk willen ook leerlingen dit! Het is òf goed voorbeeld doet volgen (doen zoals thuis gezien/geleerd) of thuis nadoen wat op school is gezien/geleerd. Maar als je eerst gewend bent om afval te scheiden en vervolgens ziet dat op de school hier niets mee wordt gedaan ben je weer terug naar af …

    Geliked door 1 persoon

  5. Afval scheiden is een goede zaak hoor. Er zijn nog steeds mensen die denken dat alles toch weer op één hoop terecht komt. Als (gepensioneerd) beheerder van een gemeentelijk milieustation, kan ik ze verzekeren dat dit niet het geval is.

    Geliked door 1 persoon

  6. Rebbeltje zegt:

    Afval scheiden is jong geleerd oud gedaan toch?

    Geliked door 1 persoon

  7. fietszwerver zegt:

    ha die Rob
    dit is een goede zaak , hier in Hilversum is het nu l wat jaren dat plastic gescheiden wordt opgehaald en sinds enige maanden zo wat alle verpakking materiaal in de zak mag , ik vind het klasse , dat men dat in de klas ook wil
    ik heb de hele dag in de zon gewandeld , terug in de trein zag ik wat regen , en net thuis binnen was er een echte bui 🙂

    avond groet

    Geliked door 1 persoon

  8. sjoerd zegt:

    Ik heb hier ook een complete milieustraat thuis…

    Geliked door 1 persoon

  9. bertjens zegt:

    Het moet er indrrdaad inslijten, zolang dat nog niet het geval is vindt men het een lastig gedoe.

    Geliked door 1 persoon

  10. Kakel zegt:

    Wat een rare reactie van je collega’s: dat willen de kinderen niet. Kinderen willen toch ook geen huiswerk maken en repetities krijgen? Ze hebben niets te willen, klaar! Als volwassenen moeten we het goede voorbeeld geven. Het is tenslotte voor de toekomst van de jeugd.
    Zonnige groet.

    Geliked door 2 people

  11. De Oliebron zegt:

    School is ook opvoeden. Goed bezig Rob!

    Geliked door 2 people

  12. meninggever zegt:

    Hoe zeer ik het verlangen naar een betere afvalopvoeding snap, wellicht helpt dat iets in de toekomst v.w.b. leefgedrag, ik meen dat jongen mensen meer hebben aan goed onderwijs. Als je soms ziet met welke bagage leerlingen daar vandaan komen vrees ik het ergste voor de samenleving van de toekomst. Ik vind het toch handiger dat ze de taal spreken en schrijven, weten waar Groningen ligt en ook de vaderlandse geschiedenis tot zich hebben genomen. Een taaltje min of meer toevoegen lijkt me ook logisch. Afvalbesef is net zoiets als godsdienstonderwijs in het ‘bijzondere’. Wellicht handig, maar je kunt heel goed zonder. Laten we nu eerst eens zorgen dat de verwerking van afval verbetert. Overigens (b)lijkt het verbod op plastic zakken als verpakking voor onze boodschappen effectief. Dat houdt al een hele stroom vuilnis tegen….

    Like

  13. Hoe jonger kinderen het leren hoe beter! Zij hebben langer met ons milieu te maken dan wij tenslotte, is in hun eigen voordeel!
    Ik scheid ook afval.. al heel lang en ik heb er geen enkel probleem mee!
    Groetjesss

    Geliked door 1 persoon

  14. Wolf zegt:

    Maar al te vaak is het: verbeter de wereld, begin bij de kinderen. Maar al te vaak is het: dat willen de OUDERS niet. Mooi dat dit op de scholen begint. Het kantoor waar ik voorheen werkte, WILDE niet aan serieuze afvalscheiding werken. “Dat willen de werknemers niet” zeiden ze. Maar bij doorvragen bleek, dat het BEDRIJF het niet wilde. Te veel gedoe, extra kosten. Ook het indammen van de dagelijkse plasticstromen wegens plastic bekerjtes door het verschaffen van aardewerk mokken, is niet geslaagd. Heel veel gemiste kansen door onwil van zowel bedrijf als medewerkers. Die kinderen van nu, dat zijn de werknemers van morgen. Misschien is er toch nog hoop.

    Geliked door 1 persoon

  15. afwaswater zegt:

    Goed om daar mee bezig te zijn. Toen mijn jongste hier op primary (basisschool NZ) zat, was hij een van de leerlingen die mocht meehelpen met het project compostbakken te maken en hoe daar mee bezig te zijn. Daar zijn we thuis ook mee bezig, dus is helemaal leuk om er samen over te praten. groetjes, Hanneke

    Geliked door 1 persoon

  16. Plato zegt:

    Bij Maria (Belgisch Limburg) wordt inderdaad veel meer afval gescheiden. Al jaren.
    Goed initiatief om op scholen te beginnen. Krijgen de leerlingen ook te zien hoeveel zo’n actie bespaart of… merken ze een deel van de besparing via een schooluitje bijvoorbeeld? Het lijkt me dat zulks inspireert.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.