Hebreeuwse pizza

Pizza romana is een apart gebak waarvan de naam een mysterie is want het is geen pizza in de gebruikelijke betekenis. Het lijkt meer op een machtige mueslikoek die de stevige trek stilt en wordt ook wel Hebreeuwse pizza genoemd.
Een vriendin tipte mij over deze bijzondere koek die ze vaker koopt bij een Joodse bakkerij in Rome en ik ging op zoek op internet om er meer over te weten te komen.
Deze koek bevat veel gedroogd fruit, amandelen en pijnboompitten, olie en wijn, combinaties die typerend zijn voor de Joodse bakkunst met vaste tradities. Zelf heb Ik heb nog wat volkorenmeel aan dit recept toegevoegd.
De pizza romana die je kunt kopen in Rome is volgens de traditie altijd een beetje verbrand aan de bovenkant, dat schijnt de verkoop aldaar niet te hinderen…
Je kunt nu thuis proberen deze bijzondere pizza te maken met onderstaand recept zonder brandschade en ga er eens op zoek naar in Rome.

Wat heb je nodig voor 9 stukken van de pizza romana?

50 gram volkorentarwemeel
200 gram tarwebloem
90 gram kristalsuiker
10 gram vanillesuiker
1/4 theelepel zout
70 gram grofgehakte amandelen
30 gram pijnboompitten
55 gram gewelde rozijnen
30 gram sukade en gekonfijt fruit
90 gram neutrale olie
80 gram witte wijn

De bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Was en wel de rozijnen kort.
Zeef het meel, de bloem samen en doe dit met de suikers en het zout in een mengkom.
Voeg de amandelen, de pijnboompitten, de gewelde rozijnen en de sukade plus het gekonfijte fruit toe en meng alles goed.
Voeg dan de olie toe en mix alles tot de ingrediënten vochtig zijn.
Als laatste komt de witte wijn erbij en dan ontstaat een stevig deeg.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Druk het deeg hierop uit tot een vierkant lap van 23 bij 15 centimeter. Maak in het deeg een verdeling met een scherp mes in 9 vierkante stukken van 5 centimeter bij 7,5 centimeter door 2 keer in de lengte en 2 keer in de breedte te snijden.
Bak de pizza romana in ongeveer 28 minuten tot de kanten bruin worden.
Haal de bakplaat uit de oven en breek de koek als hij nog warm is in stukken langs de gesneden lijnen.

De houdbaarheid van deze goed vullende koek is enkele weken, bewaard in een afgesloten koektrommel.

Ik vond dit bijzondere recept op een blog met zelfgemaakte, unieke recepten en teksten. Het blog geeft recepten voor: filosofisch gebak, archeologisch gebak, glutenvrij brood en gebak en aparte koek.

https://dasanderekoek.wordpress.com/

Een paar kenmerken van die andere  Italaanse pizza uit Rome:

Het deeg voor een Romeinse pizza wordt met de hand uitgelegd. Maar het mag ook met de deegroller dun uitgerold worden. De bodem van een Romeinse pizza is dun en is knapperig als die uit de oven komt. De Italianen zeggen ook wel dat de Romeinse pizza vooral in de breedte ontwikkelt. Een Romeinse pizza is ook groot. In Romeins deeg wordt olijfolie gebruikt. De Romeinse pizza wordt minder snel en op een lagere temperatuur gebakken om de knapperigheid en de brosheid van het deeg en met name de kort (in het Italiaans: scrocchiarella) te krijgen. De Romeinse pizza is ook minder zout en ook wat lichter verteerbaar.

Romeinse pizza’s hoeven trouwens niet perse in een houtoven gebakken te worden. Een elektrische oven mag ook. In Rome zie je ook veel plaatpizza die in stukken verkocht wordt. In de vitrine van de winkel liggen dan meestal meerdere plaatpizza’s waar je uit kan kiezen. Je geeft ook zelf aan hoe groot het stuk moet zijn dat ze voor je afsnijden. Afrekenen gaat op gewicht.

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Hebreeuwse pizza

  1. Rozijnen wassen, doe je zoiets met een washandje?
    Het is niet de pizza die in de breedte ontwikkelt, maar de eter ervan 🙂

    Liked by 3 people

  2. eltjedoddema zegt:

    Mien kookkunsten doun zokswat mislokken, en nait allìnt aan de bovenkaande……😋

    Liked by 1 persoon

  3. @matroosbeek zegt:

    Bedenkt voor het recept. Lijkt me lekker.

    Liked by 1 persoon

  4. Banana zegt:

    Opeens schiet m’n ontbijt tekort.. 😉

    Liked by 1 persoon

  5. egoecho zegt:

    Krijg ineens zin in allerlei pizza!

    Liked by 1 persoon

  6. Mijn collega Latijn heeft vorige week met zijn 2de jaars Romeins gebakken/gekookt – was blijkbaar héél gezellig geweest 🙂

    Liked by 1 persoon

  7. afwaswater zegt:

    Mm, lijkt me een heerlijk recept 🙂 .groetjes, Hanneke

    Liked by 2 people

  8. els zegt:

    Als fan van zaden, pitten en gedroogd fruit staat het water me in de mond…

    Liked by 1 persoon

  9. sjoerd zegt:

    Ik vind het meer op een brood lijken

    Liked by 1 persoon

  10. dat klinkt helemaaaaal niet vies !! 😉

    Liked by 1 persoon

  11. perdebytjie zegt:

    Dit klink baie lekker!Hongerige groete…

    Liked by 1 persoon

  12. Zij zegt:

    Ziet er lekker uit 🙂

    Liked by 1 persoon

  13. Zelf ben ik niet zo’n keukenprins, maar ik zal eens kijken of mijn eega er wat mee kan en wil, want het klinkt eigenlijk best lekker.

    Liked by 1 persoon

  14. Rebbeltje zegt:

    Zelf houd ik het wel op pitabrood hier…
    Al hebben we gister nog overheerlijke springrolls gegeten nog even genieten en dan weer naar ons koude kikkerlandje 😦
    Groetjes

    Liked by 1 persoon

  15. bertjens zegt:

    Zal best goed voedsel zijn, maar machtig.
    Geef me toch liever een patatje.

    Liked by 1 persoon

  16. Ben je tegenwoordig kok???

    Liked by 1 persoon

  17. Plato zegt:

    Klinkt lekker. Alleen die suiker mag ik niet. Wat zou er gebeuren als je dat weglaat? Kan dat wel?

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s