Een Bos verdient beter

De bezuinigingen op de Natuur door het kabinet Rutte 1 zijn te merken in het Diemerbos. De drastische subsidiereductie die de toenmalig staatssecretaris voor natuur H. Bleker het natuurbeheer heeft opgelegd bezorgen ook nu het Diemerbos nog veel problemen. SBB probeert samen met Amsterdam-ZuidOost en Diemen de beste oplossing te zoeken. Gelukkig is er nu ook de Stichting “Vrienden van het Diemerbos”. De stichting doet een aantal aanbevelingen om het bos voor iedereen toegankelijk te houden en het juiste beheer te bekostigen.

hogere opbrengst festivals: In 2015 hebben de festival voor SBB rond € 25.000,00 opgeleverd. Uitgaande van 32.000 bezoekers over de 8 festivals betekent dit een opbrengst van € 0,78. Indien de opbrengst €2,00 per bezoeker zou zijn, dan ligt een mooi resultaat van € 64.000,00 binnen de mogelijkheden.

Levensbomenbos: De Abelen langs de hoofdpaden zijn iconisch. Ze bieden perspectief om belangrijke gebeurtenissen in het leven vast te leggen door gedenktekens (bordjes), die op de bomen bevestigd worden. Het kan gaan om zaken als, de geboorte van een kind, het herdenken van een gestorven familielid, kennis of een andere belangrijke gebeurtenis. Per gedenkteken kan een prijs worden gevraagd. Als het plaatsen aan een periode is gebonden betekent dit dat er een vast inkomstenbron ontstaat.

sponsoring met vermeldingen bij de hoofdingang: De hoofdingang van het bos wordt per dag door een groot aantal bezoekers gepasseerd. Op een bord bij de ingang kunnen schildjes geplaatst worden met de namen van sponsoren. Daarbij kan ook gevarieerd worden in de grote van de bordjes naar gelang de hoogte van de sponsorbijdrage. Uitgaande van een jaarlijkse bijdrage ontstaat hier een vast inkomstenbron.

Hondendagverblijf: Van de kant van de voormalige boswachter is het idee naar voren gebracht om een dagopvang voor honden te realiseren. Een onderzoek naar de haalbaarheid van een dergelijke voorziening verdient aanbeveling. In ieder geval voorziet het in de behoefte van bewoners. Een specifieke plek in het bos kan daartoe worden ingericht. Ook hier doet zich de kans voor, dat een jaarlijkse bijdrage aan de beheerbegroting geleverd kan worden.

honden uitlaatcentrales (de HUC’s ): Diverse bedrijven, die het uitlaten van honden tot hun betaalde dienstverlening hebben gemaakt, maken gebruik van het Diemerbos (de HUC’s). Zij hoeven daartoe geen afdracht te doen aan SBB. Bij veel andere terreinbeheerders is het gebruikelijk, dat de HUCs betalen voor het gebruik van het terrein. Met enige tegenzin zien deze beheerders dat SBB deze dienstverlening zonder financiële compensatie toestaat. Het betekent immers een negatief concurrentie resultaat. Gevolg is ook dat er veel HUCs gebruik maken van het Diemerbos. Het omzetten van deze onbetaalde dienstverlening aan de HUCs naar een betaalde betekent een jaarlijks terugkerende inkomstenbron

de eeuwige jachtvelden: Een dierenbegraafplaats biedt de mogelijkheid om het geliefde huisdier in zijn geliefde omgeving een laatste rustplaats te bieden. De grafrechten bieden een mogelijkheid om het beheer van het bos mede uit te financieren

windmolens: De mogelijkheid tot het plaatsen van windmolens is al uitgebreid onderzocht en bevestigd. Het probleem is, dat de provincie Noord-Holland aan de hand van het door hem vastgelegd windbeleid zijn medewerking weigert. Vanuit de landelijke politiek wordt de druk opgevoerd om de provincie Noord-Holland tot andere gedachten te brengen. De realisering van het energieakkoord dat het rijk met belangenorganisaties heeft afgesloten stagneert. Het beleid van de provincie Noord-Holland verergert die stagnatie. De hoop op de mogelijkheid windmolens ten behoeve van het bos te plaatsen is niet definitief gesmoord.

Daarnaast zijn op dit moment nieuwe vormen van windenergie in ontwikkeling. Op experimenteel niveau zou een dergelijke moderne windmolen geplaatst kunnen worden bij het bos.

bijdrage AGV: Voor de kwaliteit van het oppervlaktewater is een goed functionerend aquatisch milieu onontbeerlijk. Het hoogheemraadschap beheert alleen de grotere waterwegen. Sloten en kleine waterpartijen hebben hun eigen plaatsgebonden beheerders. Staatsbosbeheer kan met argumenten claimen, dat hun beheer van het oppervlakte water van belang is voor de kwaliteit van het door AGV beheerde oppervlaktewater en daar een compensatie voor vragen.

betaald parkeren: Betaald parkeren is een voor de hand liggende optie. Er staan relatief veel auto’s op de parkeerplaats. Betaald parkeren heeft als nadeel, dat het het bezoek doet afnemen. Daarom is het in strijd met voorgaande opties

horeca: Indien horeca gerealiseerd kan worden in het bos snijdt het mes aan twee kanten. Een lang gekoesterde wens van de gebruikers van het bos gaat in vervulling. Maar daarnaast levert het ook pachtinkomsten op voor SBB.

Voor mij zijn dit mooie en haalbare voorstellen!

http://vriendenvanhetdiemerbos.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, duurzame energie, Fietsen, gezondheid, Kinderen, Natuur, persoonlijk, Politiek, windenergie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

25 reacties op Een Bos verdient beter

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ik ken enkel het deel tussen Driemond en Diemen , fietste er wel door of langs via de weg langs het kanaal zo richting zeg maar het oude Diemen
  jammer dat de politiek deze bezuiniging op natuur doet , maar ik zie in deze door gebruikers betaalde centen ook wel een oplossing

  vrolijke groet

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Tussen Driemond en Diemen ligt het bos gedeeltelijk langs het kanaal waar jij het over hebt. Sla bij de fietsbrug maar eens rechtsaf.
   Vriendelijke groet,

   Geliked door 1 persoon

   • fietszwerver zegt:

    hi Rob
    als ik rijdend tussen Driemond en Diemen rechtsaf ga rij ik het kanaal in 🙂
    ik ben er wel eens door gefietst van af de brug over de A1 en zo door naar zeg maar de Gaaspermolen , bijna
    nee teen heeft gelukkig niets van doen met de nieuwe schoenen , is al ietsje minder gevoelig , zal wel weer goed komen

    fijne avond groet

    Like

 2. Hillechien zegt:

  Zitten een paar goede oplossingen tussen nu nog doordringen tot de politieke kopstukken denk ik

  Geliked door 1 persoon

 3. ollieherman zegt:

  Mooie ideeën om een bos te onderhouden. Zeker als het commerciële partijen betreft die gratis gebruik maken van het bos.

  Geliked door 1 persoon

 4. Jaixy zegt:

  Zeker goede voorstellen!

  Geliked door 1 persoon

 5. @matroosbeek zegt:

  Gelukkig heeft men hier geen last van ene Joke Schauvliege…Die vindt dat bomen er zijn om om te kappen… En plaats te maken voor nog meer beton. Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw… What a Joke!

  Geliked door 1 persoon

 6. Hier moeten zelfs voor de politiek toch bruikbare tips bijzitten lijkt mij.

  Geliked door 1 persoon

 7. perdebytjie zegt:

  Klink na goeie voorstelle om die bos te bewaar.

  Geliked door 2 people

 8. sjoerd zegt:

  Mooie initiatieven, nu nog tot uitvoer hiervan komen.

  Geliked door 1 persoon

 9. Marion zegt:

  Mooie plannen. Wat is het toch jammer dat het allemaal om geld gaat. En dat terwijl er feitelijk geld genoeg is….

  Geliked door 1 persoon

 10. akismet-c72ae2bb57fd2b500b5541aac00cb671 zegt:

  Die mogelijke windmolens op grond van SBB zouden helemaal aan huishoudens verkocht moeten worden.
  Maar SBB is alleen in geld geinteresseerd, niet in de betekenis van het bos, en de waarde ervan bij burgers.
  Door een windpark plan, al in de plan fase aan huishoudens te verkopen, ontstaat een zichtbare groep inwoners die voor windenergie is.
  Dat zijn behalve nieuwe partners van SBB ook mensen die voor de politiek een zichtbaar feit zijn van draagvlak voor windmolens.
  SBB kan hiervoor het open source product Stukje Nieuwbouw Windpark gebruiken
  http://www.duurzamebrabanders.nl/Stukje_Nieuwbouw_Windpark
  Zo krijgt SBB een nieuwe betekenis, duurzaam partner van huishoudens voor goedkope stroom
  Die huishoudens die zo een kavel windpark voor eigen gebruik kopen, hebben daar een voordeel van van 2 a 3 keer het aankoop bedrag.
  Met een beetje promotie van die duurzame betekenis en het financieel voordeel, ontstaat zo een groep mensen die door zijn omvang een politieke factor is, voor PS NH.

  Maar ik heb sterk de indruk dat SBB zo met geld bezig is, dat ze de betekenis en beleving voor burgers uit he toog zijn verloren.
  En SBB zal ook wel niet durven meewerken aan een politieke factor voor duurzaam, anders hadden ze dat allang gedaan.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Beste Henk,
   misschien kun je de volgende keer onder je eigen naam reageren?
   Nu staat er iets vreemds ….

   Vriendelijke groet,

   Like

  • Knap Rob, dat je me herkent aan die wordpress kreet.
   Even zien hoe de reactie er nu uit ziet.

   Ik heb een gesprek gehad met iemand van SBB over een mogelijk windpark in een SBB bos bij mij in de buurt.
   De vorige reactie bevat een deel van mijn indruk van dat gesprek.
   Ik denk dat SBb als organisatie in een spagaat zit
   Aan de ene kant willen ze hun gebied een positieve betekenis geven voor bezoekers.
   Maar tegelijk moeten ze bezuinigen en hun eigen inkomsten verwerven, dat kan met de grond vergoeding voor een windpark.
   Het door SBb zelf veroorzaakte probleem is dat ze die windparken op de manier laten bouwen, zoals commerciele windpark ontwikkelaars altijd tegenstand oproepen.
   SBb gedraagt zich gemakzuchtig neoliberaal.
   Ze zouden ook de beleving van burgers voorop kunnen stellen.
   Dan verkopen ze die mogelijke windmolens in kavels aan inwoners, elk huishouden een stukje voor eigen gebruik. Die beperking dwingt tot het vinden van vele deelnemers.
   Die deelnemers maken elk voor zich een positieve koop overweging, dat geeft een positieve belevenis bij SBB en in dat bos.
   Met een deel-windpark krijgt het bos er vele vrienden bij.
   Maar SBB moet dat wel mogelijk willen maken, dus zorgen dat burgers die kavels windpark kopen, ipv een commerciele windpark cowboy. Ook al is dat meer werk vor SBB en kunnen ze er in geld minder of meer aan verdienen.
   In reputatie verdienen wel meer aan een deel-windpark dan aan een schijnbaar lucratieve samenwerking met een commerciele windpark cowboy

   Geliked door 1 persoon

 11. B22338555577beuh48405234979boemboem223311

  Er staan hier inderdaad vreemde dingen in de reacties. Henk van hierboven had ook al prijs…
  Mooie voorstellen, maar ik kan er weer niet voor stemmen wegens te veraf…

  Geliked door 1 persoon

 12. Rebbeltje zegt:

  Hopelijk schrijf ik dan weer vanaf me eigen pctje…zitten toch aardig wat iedeetjes tussen waar ze wat aan kunnen doen.
  Blije Groetjes…want ons huis staat er nog 😉

  Geliked door 1 persoon

 13. Wolf zegt:

  Nog nooit geweest, ik moest het even googelen, maar dat is een zeer fraai en waardevol stadsbos dat het verdient dat zoveel mogelijk van de genoemde mogelijkheden toebedeeld te krijgen. Juist zo nabij die hele drukke stad. Waar natuur schaars is.

  Geliked door 1 persoon

 14. Kakel zegt:

  Mooie ideeën, ik word er blij van. En nu zo’n zelfde lijstje graag om de zorg op te peppen!
  Zonnige groet.

  Geliked door 1 persoon

 15. best erg, dat men allerlei (kunstmatige) middelen moet bedenken om zoiets natuurlijks als een bos te kunnen behouden. 😥

  Geliked door 1 persoon

 16. Bertie zegt:

  Prima ideeën.
  Je hebt nu eenmaal niets voor niets. Klinkt niet sympathiek maar alles kost geld, ook het onderhouden van een bos.

  Like

 17. Suskeblogt zegt:

  In feite jammer dat alles “commercieel” moet aangepakt worden om iets leefbaar te houden. Waarvoor betalen we eigenlijk belastingen ? Er zitten wel enkele goede ideeën tussen.

  Geliked door 1 persoon

 18. bentenge zegt:

  Ach, hier in Vlaanderen hebben we Joke, als ze geen subsidies afschaft dan laat ze de bomen gewoon kappen want daar zijn ze immers voor “gemaakt”. Waarschijnlijk is ze bij het zeggen van die zin ook vergeten dat mensen vanaf hun geboorte ook gemaakt zijn om te sterven.

  Geliked door 1 persoon

 19. Zilvertje zegt:

  Onze natuur, we moeten er zuinig op zijn, weg met de auto’s, jammer dan van het parkeergeld.

  Geliked door 1 persoon

 20. platoonline zegt:

  Ik ken Diemen onvoldoende maar ik geloof alles wat je schrijft want je zegt nooit zo maar wat.
  Overigens: Noordholland heeft maar een bedroevend beetje bos. Al zou je maar een paar bedrijventerreinen samenvoegen en van het leeggehaalde deel bos maken. Het stikt tenslotte van die bedrijventerreinen. Het moet toch kunnen?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.