Sarah N. B. Tut en een rivier van leven

De geschiedenis van Zuid-Sudan ken ik slecht. Maar tijdens een interview van Jan Dijk en Sarah Nyachan B. Tut wordt mij veel van deze geschiedenis duidelijker; In 1890 maakte Frankrijk een Afrikaanse kolonie Frans Soedan. De Britten maakte daarop met Egypte in 1899 Anglo-Egyptisch Soedan. Het christelijke en animistische (natuurgodsdienstige) Zuiden kwam reeds in 1954 in opstand. In mijn geboortejaar 1956 werd Anglo-Egyptisch Soedan zelfstandig. Diverse conflicten hebben een bijna aaneengesloten periode van burgeroorlogen gegeven. Scheidslijnen in taal, Arabisch tegenover Afrikaanse talen, verschillen in het geloof, moslims tegenover christenen, Noord tegen Zuid waren vaak de simpele indelingen. Maar als een gemeenschappelijke vijand even op de achtergrond was ontstonden er snel interne conflicten. Communistisch Rusland of het kapitalistische Westen hebben vanwege de grote olievoorraden altijd een negatieve rol gespeeld. Het Oegandese Verzetsleger van de Heer (LRA) zorgt met zijn kindsoldaten nog steeds voor problemen. De Lord’s Resistance Army (LRA) van Joseph Kony wordt gelukkig zwakker en zwakker. Jammer genoeg is de regering van Zuid Sudan nog niet instaat om dit leger helemaal te stoppen. Ook lukt het de Zuid-Sudanese regering nog niet om in elke regio voldoende medische zorg te regelen.

Op Wikipedia zoek ik thuisgekomen naar informatie over Zuid Sudan; De naam Soedan komt van het Arabische belad as-sudān (بلاد السودان), hetgeen het land van de zwarten betekent. Het Arabische woord voor zwart is aswad (أسود), meervoud sud (سود). De Sudd (Arabisch سد, sadd, “barrière”) is een moeras gevormd door de Nijl in Zuid-Soedan.

Het water, de Nijlmoerassen en de rivier de Nijl met al haar aftakkingen en oorsprongen maken Zuid-Sudan een vruchtbaar en rijk land. Wanding ligt naast een van de vele rivieren die later, noordelijker de Nijl vormen. Wanding ligt op vruchtbare, waterrijke grond. De rivier zit vol met vis. De stichting van Sarah heet niet voor niets River-Of-Life-foundation. Zij wil een medische post bouwen in Wanding. De overheid en de naburige ziekenhuizen hebben hun medewerking toegezegd.

Wilt u een bijdrage schenken aan deze rivier van leven?

https://www.facebook.com/River-Of-Life-foundation-176192692436799/?fref=ts

http://river-of-life.nl/

https://www.pifworld.com/nl/nonprofits/StichtingRiverofLife/2347

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, gezondheid, Kinderen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

24 reacties op Sarah N. B. Tut en een rivier van leven

 1. Zeer interessante informatie – een achtergrond die me totaal onbekend was.

  Geliked door 1 persoon

 2. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  lange geschiedenis van oorlog en ellende , en dat gaat gewoon door , elke keer staat er wel weer een of ander zelf benoemd stamhoofd op en ook de huidige regeringen in die streken hebben niet echt mijn vertrouwen en helaas ook de vele z.g goede doelen ook al zeggen deze nonprofit te zijn , ik hoop voor de gewone man/vrouw daar dat deze dat wel zijn en dat hun eigen regering er aan mee gaat helpen

  zonnige zondag groet

  Geliked door 1 persoon

 3. sjoerd zegt:

  Er zijn zoveel goede doelen waar je aan kan geven en die het verdienen. Een mens moet dus keuzes maken. Bij mij bovenaan staat Amnesty International en Tibet. Een mens moet nu eenmaal keuzes maken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hillechien zegt:

  goede informatie, maar donaties ben ik een beetje huiverig voor geworden eerlijk gezegd.

  Like

 5. perdebytjie zegt:

  Baie interessante informasie.Ongelukkig is die geskiedenis van Afrika ’n stryd teen ellende en uitbuiting,wat nie lyk of dit ooit gaan eindig nie.Hier in SA sit ons met geweldige sosiale probleme en armoede.Ons probeer om in ons eie klein kringetjie verligting te bring,deur toebroodjies te maak vir honger skoolkinders,tuinwerk te verskaf,mense te betaal wat jou motor oppas by winkelsentrums,vroue te huur om huis te kom skoonmaak,betaling van kinders se skoolgelde,koop van skoolklere,uitdeel van kospakkies vir honderde hongeriges wat op elke straathoek sit.Dis gewoon verskriklik en sal ’n skok wees vir enige Europeër wat die eerste keer hier kom.Ons is al effens afgestomp en moet daagliks maar oë toemaak en besluit vir wie jy moet help!

  Geliked door 1 persoon

 6. Rob Alberts zegt:

  Dank voor dit meelevende en uitgebreide antwoord.

  Vriendelijke groet,

  Like

 7. eltjedoddema zegt:

  Ook in t duustern is der aaltied hoop op licht…….

  Geliked door 1 persoon

 8. Rebbeltje zegt:

  Een mooi informatief blogje…
  Draag al zoveel water naar de zee…sla deze over
  Bij mij staan toch wel de zieken bovenaan de lijst van schenkingen
  Groetjes en geniet je zondag

  Geliked door 1 persoon

 9. gemma1952 zegt:

  Hi Rob, interessant zo’n stukje geschiedenis.

  Geliked door 1 persoon

 10. Rob, dank voor je ingezonden stuk, je hebt e.e.a. kernachtig verwoord en meteen to the point. Top !

  Geliked door 1 persoon

 11. Ooit is de ellende daar begonnen, toen de Fransen en de Engelse daar hun vleugels begonnen uit te slaan, zo ver ben ik ooit gekomen met geschiedenis. Wat er daarna zoal is gebeurd, is voor mij zo goed als onnavolgbaar. Maar dat geldt voor meer regio’s in de wereld.
  Hoe vervelend de toestanden vaak ook zijn voor de gewone man, en hoezeer hulp ook nodig is, ook ik moet prioriteiten stellen waar het gaat om collectes en donaties, en dat betekent in dit geval dat River of Life helaas buiten de boot valt.

  Geliked door 1 persoon

 12. wdfyfe zegt:

  Interesting history and yet another disturbing problem that doesn’t seem to want to go away. I wrote this in 2011 https://wdfyfe.net/2011/07/13/south-sudan-a-short-history/

  Geliked door 1 persoon

 13. Suskeblogt zegt:

  Zo heb ik weer wat arabisch bijgeleerd. Morgen eens uitproberen.

  Geliked door 1 persoon

 14. Voelsprieten zegt:

  Duimpje met respect…

  Geliked door 1 persoon

 15. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  de buurman is via de hoogwerker in de ambulance geschoven , mooi dat het zo kan , petje af voor de dames en heren van brandweer – ambulance en politie
  dit was vrijdag middag en ik sprak nadien nog niet met zijn vrouw , als ik haar zie zal ik eens informeren

  zonnige reclamewijken groet

  Like

 16. bloggersterk zegt:

  Een Wilde Ganzen project lees ik. Lang niet van gehoord. Eigenlijk vind ik dat wel goed, omdat dan ook geen broodnodige euro’s aan dure wervingscampagnes worden besteed. Maar ja, hoe krijg je dan het geld binnen? Dit soort kleine projecten voelt altijd beter om geld aan te geven dan aan de grote acties. Mooi dat jij het voor het voetlicht brengt.

  Geliked door 1 persoon

 17. mooi initiatief op een plek waar hulp ongetwijfeld nodig is!

  Geliked door 1 persoon

 18. platoonline zegt:

  Een mooi, informatief stuk waard om gelezen en nagevolgd te worden. Maar de reacties over keuzes maken zijn natuurlijk ook waar. Mijn laatste gift ging naar een kinderhuis op West Sumatra waar ze broodnodig hulp nodig hebben om alle monden te voeden. Ze laten je beelden zien en je zakt door je hoeven, echt waar. Voor een paar euro heeft één kind al een maand te eten maar dat geld is er in onvoldoende mate.
  Ik droom wel eens dat al die machthebbers die zich verrijken via het arme volk op een dag hun bankrekening kwijt zijn. Dat ze moeten schoenenpoetsen voor hun vreten en verder hun bek moeten dichthouden. En dat al die miljarden gaan naar waar ze horen… de arme, onderdrukte bevolking.

  Geliked door 1 persoon

 19. meninggever zegt:

  De ellende is ook dat het islamitische noorden ook nog eens vast tracht te houden aan een deel van die grondstoffen en derhalve zorgt voor destabilisatie van de regering in het zuiden. Niet alleen de grootmachten zijn dus schuld aan de ellende, dat zijn vaak ook regionale godsdienstgekke dictatoren die andere volken geen welvaart gunnen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.