De laatste gezonde Hadza

Eerder schreef ik al over de Hadza. Vlak onder de evenaar, tussen de zoutpannen van het Tanzaniaanse Eyasi-meer en de omwallingen van de Grote Riftvallei, leven de Hadza, een klein volk van ongeveer 1300 jager-verzamelaars: één van de laatste in Afrika.

Tot ongeveer 1950 leefden de Hadza uitsluitend van de jacht en het verzamelen van voedsel.

Vandaag leven nog slechts 300 tot 400 Hadza, op een totale bevolking van naar schatting 1300, als jager-verzamelaars die het grootste deel van hun voedsel in de wildernis vergaren; de rest leeft een deel van het jaar in vaste nederzettingen waarbij ze plaatselijk gekocht eten aanvullen met voedsel direct uit de natuur. In sommige gebieden leven verpauperde Hadza op land dat van hen gestolen is door hun buurvolken, die landbouw en veeteelt bedrijven.

Het vrije leven is voor de Hadza van levensbelang. Als jagers-verzamelaars leven zij in groepen van rond de dertig mensen. De gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen beschreef ik al eerder. Het beschikbare voedsel wordt gelijk en eerlijk verdeeld tussen alle groepsleden.

Antropologen hebben veel onderzoek gedaan bij dit volk. Zij leven in het gebied waar de eerste mensachtigen gevonden zijn. Er wordt zelfs gedacht dat de Hadza-taal terug gaat tot de eerste gesproken taal.

Maar ook door medici worden de Hadza onderzocht. De rijke en gevarieerde darmflora van de Hadza maakt dit volk gezonder dan West-Europese mensen. De laatste traditioneel levende Hadza worden daarom onderzocht. Gekeken wordt hoe hun levenswijze en voeding ons kan gezonder kan maken.

Voordat dit volk uitgestorven is kunnen wij misschien leren hoe wij gezonder kunnen leven.

http://thehadzalastofthefirst.com/

https://robalberts.wordpress.com/2016/03/11/tradities-of-testosteron/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, eten en drinken, gezondheid, Natuur, Tanzania en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op De laatste gezonde Hadza

  1. debiker zegt:

    Verrijking om te lezen hoe dit soort volken leeft.

    Geliked door 1 persoon

  2. Rebbeltje zegt:

    Tja en dan moeten wij ons dan wel aan dat eetpatroon houden…toch maar niet haha…groetjes

    Geliked door 1 persoon

  3. perdebytjie zegt:

    Baie interessant,Rob.Hier in Suidelike Afrika is daar ook net oorblyfsels van eens nomadiese volke,soos die Khoisan en die Himba…baie hartseer.

    Geliked door 1 persoon

  4. @matroosbeek zegt:

    Interessant. Ondertussen ga ik bijna de vierde week in met een totaal gewijzigd eetpatroon. Wonderbaarlijk wat het met een mens doet! Over deze stam wil ik meer weten. Hartelijke groet.

    Geliked door 1 persoon

  5. burroholanda zegt:

    Interessant blog. Eens een (school)meester, altijd.. 😉

    Geliked door 1 persoon

  6. bertjens zegt:

    Alles wil ik van ze overnemen zolang het maar goed smaakt.☺

    Geliked door 1 persoon

  7. fietszwerver zegt:

    en wie weet kunnen we overnemen om alles gelijk te verdelen en geen oorlog te voeren en buurvolken met rust te laten
    en samen lekker te eten , toch
    smakelijk

    Geliked door 1 persoon

  8. bloggersterk zegt:

    Biertjes drinken ze niet, denk ik he? Hoeveel aan levensverwachting scheelt dat?

    Geliked door 1 persoon

  9. Interessant stukje, Rob, er valt ongetwijfeld nog veel te leren van de manier waarop de Hadza en andere primitieve volkeren leefden en leven.

    Geliked door 1 persoon

  10. sjoerd zegt:

    Ik hoop dat we op tijd zijn om te ontdekken wat we zelf verkeerd doen, al weten we dat zelf wel denk ik zo.

    Geliked door 1 persoon

  11. meninggever zegt:

    Als ik lees hoeveel er over zijn is dat niet bepaald een goed voorbeeld voor de rest van de mensheid. Gezond is maar een, oud worden in behoorlijke gezondheid een andere waarde.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.