Voor de tweede keer word ik aan Annemarie Bevers voorgesteld. Wij schudden elkaar de hand. De vorige keer was Annemarie druk met het plannen van een reis naar een congres van de International Diabetes Federation. Nu heeft zij iets meer tijd. Brutaal als ik kan zijn vraag ik naar de plakker op haar bovenarm. Zij legt uit dat het een sensor is om haar glucosegehalte te meten. Waarop wij het ook over het gebruik van een insulinepomp krijgen.
Ines, een lieve vriendin uit het verleden, liet mij ooit haar kleine reiskoffertje zien. Alle toebehoren voor een diabeet nam zij daarin mee. Na verloop van tijd mocht zij haar injectienaalden bij een apotheek laten slijpen. Waarna zij weer plezieriger haar dierlijke insuline kon spuiten. De dikke naalden vond ik maar niets. Maar voor haar behoorde het bij een dagelijks ritueel om haar insuline te spuiten.
Later krijg ik een collega die erg met de tijd leeft. Klokslag 12.00 uur wil hij altijd eten. Op deze manier regelt hij het glucosegehalte in zijn bloed. Regelmatig eten en bewegen is voor een diabeet veelal noodzaak. Maar ook voor anderen is dit veel gezonder!
Weer later loopt Alex, een buurjongen, altijd met een extra pen in zijn borstzakje rond. Gewoon door zijn kleding kan hij de benodigde insuline spuiten. Vooraf geeft een klein druppeltje bloed aan hoeveel insuline hij dat moment nodig heeft.
Dit schooljaar heeft een van mijn leerlingen zijn gebruik van een insulinepomp in een biologieles uitleggen. De werking van de stoffen insuline, glucagon, glucogeen en de bloedglucosespiegel wist hij perfect uit te leggen.
In een halve eeuw is de kennis rondom suikerziekte enorm vergroot. Maar vooral de gebruikte technieken zijn steeds makkelijker en preciezer geworden.
Terecht merkt Annemarie op dat het van belang is dat de moderne technieken zo snel mogelijk door de Ziektekostenverzekeringen vergoed worden. Het maakt het leven met diabetes niet alleen makkelijker, maar ook plezieriger. Het zorgt er ook voor dat iedereen met diabetes eenvoudiger onderdeel van de maatschappij is. Waar bij telt dat iedereen gewoon kan werken! Annemarie Bevers is daar een mooi voorbeeld van!
https://www.nietmeerprikken.nl/
https://www.medtronic-diabetes.nl/wat-insulinepomptherapie
https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/wat-is-diabetes
https://www.diabetesfonds.nl/help-mee/doneren
https://www.linkedin.com/in/annemariebevers
Verblydend om te hoor dat daar soveel nuwe tegnieke is.Dit moet vreeslik wees om jouself elke dag in te spuit!Interessante meedeling,Rob.Sonnige groete.
LikeGeliked door 1 persoon
Wat goed dat er zo’n vooruitgang werd gemaakt in de behandeling van diabetes, een zwaar onderschatte ziekte… en ze komt zoveel voor… Iedereen kan wel een paar mensen uit zijn omgeving opnoemen die diabetes hebben. Ik duim dus ook voor een vergoeding via de ziektekostenverzekering. Hartelijke groet.
LikeGeliked door 1 persoon
mogge Rob
ja een ieder kent wel iemand met deze ziekte , ik zelfs 1 die beide onderbenen mist er door
wij zouden terug moeten naar het oude vertrouwde ziekenfonds
dus bijna vakantie en je wilt mooi zomer weer , je bent niet de enige 🙂
folder groet
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi verhaal en fijn dat de techniek zo ontzettend verbetert. Jammer, dat deze aandoening nog zo toeneemt.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb de gevolgen gezien en gehoord op zaal, toen ik een aantal jaren geleden in het ziekenhuis lag. Afgezette ledematen en vooral ’s nachts vreselijke fantoompijnen. Het is te hopen dat deze symptomen nog eens tot het verleden zullen behoren.
LikeGeliked door 1 persoon
Het is en blijft vreselijk als je hiermee wordt geconfronteerd. IK herinner mij in mijn jeugd een oud-tante die er niet alleen al haar tenen aan verloor, maar ook blind werd. De familie in groot verdriet. Maar zij at ook tijdens haar ziekte vrolijk door, liet geen taartje staan. Ik heb het altijd met elkaar verbonden als kind en durfde vaak niet eens een lekkere moorkop of Tom Pouce naar binnen te werken. Ging op enig moment over….dat dan weer wel. Maar vreselijk blijft het…
LikeGeliked door 1 persoon
Een blogje naar mijn hart…hier kan niet genoeg aandacht voor zijn.
Zelf loop ik 1 x per jaar collecte hiervoor.
Als je een zus hebt die vanaf haar 12 jaar hiermee moet leven, en dat was ruim 50 jaar geleden heel anders dan nu…maar een ding blijft hetzelfde die hoge en lage bloedsuikers…een vernieler van alles!
Groetjes
LikeGeliked door 1 persoon
Goed blogje weer, Rob.
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi dat de techniek er aan meehelpt om de patienten een beter leven te bezorgen. Ik vind het geweldig en verwacht dat deze zaken direct vergoed worden. Dat hoort zo.
Nu hopen we ook op nieuwe ontwikkelingen voor degenen die ondanks alle hulp ledematen verliezen of erger.
LikeGeliked door 1 persoon
een ziekte die vaak onderschat wordt…
op deze problematiek kan men niet genoeg de aandacht vestigen
groeten
LikeGeliked door 1 persoon
gelukkig maar dat de geneeskundige constant nieuwe methodes én medicatie ‘uitvindt’, zodat degenen die het nodig hebben er alle baat bij hebben!
dat al deze ‘onkosten’ zouden moeten vergoed worden, zou zelfs niet in vraag mogen gesteld worden!
LikeGeliked door 1 persoon
De kennis is vergroot, het taboe is verminderd. Het is een dagelijks iets geworden, helaas nog aangewakkerd door de overconsumptie van suikers…
LikeGeliked door 1 persoon
mogge Rob
ja deze mooie planten zijn er weer in grote getallen
en die beren willen we hier niet , die horen hier ook niet
de zon probeert er hier door te komen
hoopgevende groet
LikeLike
Heftig, als je na jouw blog ook zo de reacties eronder leest. Belangrijk om aandacht aan te geven.
LikeGeliked door 1 persoon