Niet op een eiland leven

Voor de tweede keer word ik aan Annemarie Bevers voorgesteld. Wij schudden elkaar de hand. De vorige keer was Annemarie druk met het plannen van een reis naar een congres van de International Diabetes Federation. Nu heeft zij iets meer tijd. Brutaal als ik kan zijn vraag ik naar de plakker op haar bovenarm. Zij legt uit dat het een sensor is om haar glucosegehalte te meten. Waarop wij het ook over het gebruik van een insulinepomp krijgen.

Ines, een lieve vriendin uit het verleden, liet mij ooit haar kleine reiskoffertje zien. Alle toebehoren voor een diabeet nam zij daarin mee. Na verloop van tijd mocht zij haar injectienaalden bij een apotheek laten slijpen. Waarna zij weer plezieriger haar dierlijke insuline kon spuiten. De dikke naalden vond ik maar niets. Maar voor haar behoorde het bij een dagelijks ritueel om haar insuline te spuiten.

Later krijg ik een collega die erg met de tijd leeft. Klokslag 12.00 uur wil hij altijd eten. Op deze manier regelt hij het glucosegehalte in zijn bloed. Regelmatig eten en bewegen is voor een diabeet veelal noodzaak. Maar ook voor anderen is dit veel gezonder!

Weer later loopt Alex, een buurjongen, altijd met een extra pen in zijn borstzakje rond. Gewoon door zijn kleding kan hij de benodigde insuline spuiten. Vooraf geeft een klein druppeltje bloed aan hoeveel insuline hij dat moment nodig heeft.

Dit schooljaar heeft een van mijn leerlingen zijn gebruik van een insulinepomp in een biologieles uitleggen. De werking van de stoffen insuline, glucagon, glucogeen en de bloedglucosespiegel wist hij perfect uit te leggen.

In een halve eeuw is de kennis rondom suikerziekte enorm vergroot. Maar vooral de gebruikte technieken zijn steeds makkelijker en preciezer geworden.

Terecht merkt Annemarie op dat het van belang is dat de moderne technieken zo snel mogelijk door de Ziektekostenverzekeringen vergoed worden. Het maakt het leven met diabetes niet alleen makkelijker, maar ook plezieriger. Het zorgt er ook voor dat iedereen met diabetes eenvoudiger onderdeel van de maatschappij is. Waar bij telt dat iedereen gewoon kan werken! Annemarie Bevers is daar een mooi voorbeeld van!

https://www.nietmeerprikken.nl/

https://www.medtronic-diabetes.nl/wat-insulinepomptherapie

https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/wat-is-diabetes

https://www.diabetesfonds.nl/help-mee/doneren

https://www.linkedin.com/in/annemariebevers

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, eten en drinken, gezondheid, Natuur, Onderwijs en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Niet op een eiland leven

 1. perdebytjie zegt:

  Verblydend om te hoor dat daar soveel nuwe tegnieke is.Dit moet vreeslik wees om jouself elke dag in te spuit!Interessante meedeling,Rob.Sonnige groete.

  Geliked door 1 persoon

 2. @matroosbeek zegt:

  Wat goed dat er zo’n vooruitgang werd gemaakt in de behandeling van diabetes, een zwaar onderschatte ziekte… en ze komt zoveel voor… Iedereen kan wel een paar mensen uit zijn omgeving opnoemen die diabetes hebben. Ik duim dus ook voor een vergoeding via de ziektekostenverzekering. Hartelijke groet.

  Geliked door 1 persoon

 3. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja een ieder kent wel iemand met deze ziekte , ik zelfs 1 die beide onderbenen mist er door
  wij zouden terug moeten naar het oude vertrouwde ziekenfonds

  dus bijna vakantie en je wilt mooi zomer weer , je bent niet de enige šŸ™‚

  folder groet

  Geliked door 1 persoon

 4. ollieherman zegt:

  Mooi verhaal en fijn dat de techniek zo ontzettend verbetert. Jammer, dat deze aandoening nog zo toeneemt.

  Geliked door 1 persoon

 5. bloggersterk zegt:

  Ik heb de gevolgen gezien en gehoord op zaal, toen ik een aantal jaren geleden in het ziekenhuis lag. Afgezette ledematen en vooral ’s nachts vreselijke fantoompijnen. Het is te hopen dat deze symptomen nog eens tot het verleden zullen behoren.

  Geliked door 1 persoon

 6. meninggever zegt:

  Het is en blijft vreselijk als je hiermee wordt geconfronteerd. IK herinner mij in mijn jeugd een oud-tante die er niet alleen al haar tenen aan verloor, maar ook blind werd. De familie in groot verdriet. Maar zij at ook tijdens haar ziekte vrolijk door, liet geen taartje staan. Ik heb het altijd met elkaar verbonden als kind en durfde vaak niet eens een lekkere moorkop of Tom Pouce naar binnen te werken. Ging op enig moment over….dat dan weer wel. Maar vreselijk blijft het…

  Geliked door 1 persoon

 7. Rebbeltje zegt:

  Een blogje naar mijn hart…hier kan niet genoeg aandacht voor zijn.
  Zelf loop ik 1 x per jaar collecte hiervoor.
  Als je een zus hebt die vanaf haar 12 jaar hiermee moet leven, en dat was ruim 50 jaar geleden heel anders dan nu…maar een ding blijft hetzelfde die hoge en lage bloedsuikers…een vernieler van alles!
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 8. Goed blogje weer, Rob.

  Geliked door 1 persoon

 9. Bertie zegt:

  Mooi dat de techniek er aan meehelpt om de patienten een beter leven te bezorgen. Ik vind het geweldig en verwacht dat deze zaken direct vergoed worden. Dat hoort zo.
  Nu hopen we ook op nieuwe ontwikkelingen voor degenen die ondanks alle hulp ledematen verliezen of erger.

  Geliked door 1 persoon

 10. willy zegt:

  een ziekte die vaak onderschat wordt…
  op deze problematiek kan men niet genoeg de aandacht vestigen

  groeten

  Geliked door 1 persoon

 11. gelukkig maar dat de geneeskundige constant nieuwe methodes Ć©n medicatie ‘uitvindt’, zodat degenen die het nodig hebben er alle baat bij hebben!
  dat al deze ‘onkosten’ zouden moeten vergoed worden, zou zelfs niet in vraag mogen gesteld worden!

  Geliked door 1 persoon

 12. De kennis is vergroot, het taboe is verminderd. Het is een dagelijks iets geworden, helaas nog aangewakkerd door de overconsumptie van suikers…

  Geliked door 1 persoon

 13. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja deze mooie planten zijn er weer in grote getallen
  en die beren willen we hier niet , die horen hier ook niet
  de zon probeert er hier door te komen

  hoopgevende groet

  Like

 14. Heftig, als je na jouw blog ook zo de reacties eronder leest. Belangrijk om aandacht aan te geven.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.