Het is niet alles goud dat er blinkt

15 duizend kindarbeiders in Oegandese goudmijnbouw

In Oeganda werken bijna 15.000 kinderen in de kleinschalige en artisanale goudmijnbouw. Een groot deel van deze kinderen komt bijna dagelijks in direct contact met het zeer giftige kwik, dat grote impact heeft op mens en milieu. Dat blijkt uit onderzoek van SOMO in opdracht van Stop Kinderarbeid.

Afgelopen maand ging fotograaf Eelco Roos voor Stop Kinderarbeid naar Oeganda en maakte daar een indrukwekkende fotoreportage van de situatie in de goudmijnen rondom Mubende. Met de foto’s wil Eelco, die bekend werd via Instagram en inmiddels bijna een half miljoen volgers heeft, zijn achterban bewust maken van de problemen in deze sector: “Mijn doel was om een goed beeldverhaal te maken door me een week tussen de kinderen te begeven. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik met sommige kinderen een band heb weten op te bouwen, kinderen die ik nooit meer zal vergeten. Ik hoop een kleine bijdrage aan de oplossing te kunnen leveren via de bewustwordingscampagne op mijn Instagram kanaal.”

Kinderarbeid in de goudmijnbouw

Het aantal kindarbeiders in Oeganda is de afgelopen jaren sterk gegroeid (tussen 2005 en 2010 met liefst 19%). In 2014 was ruim een kwart van de kinderen tussen de 5 en 17 jaar in Oeganda kindarbeider. Mede door de hoge goud prijs is ook in Oeganda de goudmijnbouw de afgelopen jaren enorm toegenomen. In 2008 werkte er naar schatting 20.000 mensen in de goudmijnbouw. Inmiddels is dat aantal ruim verdubbeld en neemt de hoeveelheid kinderen dat in de mijnen werkt nog steeds toe.

Goud uit de kleinschalige mijnbouw verdwijnt in Oeganda in het illegale circuit. Dit onderzoek laat zien dat de kleinschalige mijnbouw jaarlijks zo’n 2800 kilo aan goud kan opleveren/oplevert, maar dit komt niet terug in de officiële productiecijfers in Oeganda.

Deze bevindingen ondersteunen de conclusies uit een eerder onderzoek van Stop Kinderarbeid, dat goud dat gewonnen wordt met behulp van kinderarbeid op een illegale manier toch op de wereldmarkt terecht komt. In dit geval waarschijnlijk via Dubai.

Eind vorig jaar startte Stop Kinderarbeid daarom de campagne ‘goud in handen’, waarbij wij de elektronica industrie oproepen om serieus werk te maken van de bestrijding van kinderarbeid in de goudmijnbouw. De elektronicasector gebruikt jaarlijks 279.000 kilo goud ter waarde van meer dan 10 miljard euro. Daarmee is de sector na de juwelenindustrie en de financiële sector de grootste afnemer van goud ter wereld.

Iedereen kan deze oproep steunen door onze petitie te ondertekenen op www.goudinhanden.eu.

 

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Kinderen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

25 reacties op Het is niet alles goud dat er blinkt

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  petitie getekend
  of het alles wat zal helpen , heb er een zwaar hoofd in
  het zijn zware criminelen die dit uitbuiten van kinderen doen , beschermt door de politiek uit o.a Dubai en andere grootmachten 😦

  wandel groet

  Liked by 1 persoon

 2. Bertie zegt:

  Dat is vreselijk, ik wist dat goud gebruikt werd in de elekronica maar zovéél en te koste van die kinderen, dat is nieuw voor me. Triest.
  Het tekenen waard.

  Liked by 1 persoon

 3. @matroosbeek zegt:

  Petitie getekend Rob.
  Hartelijke groet

  Liked by 1 persoon

 4. ollieherman zegt:

  Getekend. De hele goudwinning en daaropvolgende handel is enorm corrupt. Vooral in de winningslanden waar corruptie hoogtij viert.

  Liked by 1 persoon

 5. Marloes zegt:

  Getekend maar meteen ook het instagram account van Eelco Roos opgezocht. Prachtige foto’s!

  Liked by 1 persoon

 6. Suskeblogt zegt:

  Zolang er armoede en corruptie bestaat valt hier weinig tegen te doen. Wij westerlingen leven ook op dit onrecht.

  Liked by 1 persoon

 7. gemma1952 zegt:

  Er verandert door de jaren heen nog steeds niets.

  Liked by 1 persoon

 8. fietszwerver zegt:

  🙂 zou wat zijn hé Rob
  en wie weet komt het nog zo ver en kan het worden hergebruikt 🙂

  koers groet

  Like

 9. bloggersterk zegt:

  Wat een drama nog altijd, dat Oeganda. Meer dan een derde van de bevolking leeft onder de armoedegrens; Anti-homo wet ingesteld door de president, maar gelukkig ingetrokken door een aantal hoge rechters; duizenden kindsoldaten bij het Leger van de Heer; negatieve reisadviezen voor het grootste deel van het land, maar niet voor de wildparken, want die worden goed beschermd om de westerse toeristen niet af te schrikken; en dan ook dit. Getekend en onder de indruk van de foto’s. Maar opnieuw een vieze smaak van hoe wij met dit soort landen omgaan.

  Liked by 2 people

 10. wdfyfe zegt:

  Another tragic story out of Africa — they seem to have an endless supply

  Liked by 2 people

 11. afwaswater zegt:

  Dank ook voor de link om te kunnen tekenen. Het is niet veel, maar alle kleine beetjes helpen. groetjes, Hanneke

  Liked by 1 persoon

 12. sjoerd zegt:

  Het is lastig om op alle misstanden in te springen. Het is schrijnend dat daar kinderen voor worden ingezet, maar het draagt ook bij aan een betere economie in dat land. Ze moeten ook ergens van leven.

  Liked by 1 persoon

 13. perdebytjie zegt:

  Dis die verhaal van armoede….hier by ons het ons onwettige mynwerkers(genoemd Zamma-zammas)Hulle bly maande ondergronds in uitgewerkte myne om nog goud uit te haal.Dit word op die swartmark verkoop en hierdie mense kry maar ’n klein bedrag vir die verskriklike opoffering.Hulle omstandighede is haglik,want daar is netwerke wat kos en drinkgoed aan hulle verskaf,teen buitensporige pryse.Soms is daar moorde wat plaasvind,wanneer nuwes ook probeer om in die “bedryf”in te kom.Kinderarbeid is verskriklik,maar so ook die lot van armes wat desperaat is vir enige werk!

  Liked by 1 persoon

 14. Jacqueb zegt:

  O! Dit is ’n verskriklike aanklag teen die mensdom.

  Liked by 1 persoon

 15. Dit is weer zo’n petitie die ik van harte heb ondertekend. Het is wel zo ongeveer het minste dat ik kan doen.

  Liked by 1 persoon

 16. kinderarbeid is verschrikkelijk! ^^’
  petitie getekend!

  fijn weekend, rob!

  Liked by 1 persoon

 17. Jaren geleden zag ik al reportages over kinderarbeid in asiatische- afrikaanse landen… Maar er verandert niet veel, of niets !
  Met een (veel) jongere vriendin zochten we in de winkels in ’t centrum van Toulouse babykleding voor haar op komst zijnde kindje … Wij wilden zéker zijn dingen te kopen zonder negatieve oorsprong, geen kinderarbeid, geen chemische ‘conserveer’ produckten voor lang trajekt vervoer, geen vervuilende lange transporten enz enz. dus meer frans / europees fabrikaat…
  Supers en goedkopere winkels sloten we dus al uit…
  Gingen winkel in- winkel uit,
  bekende kinderkleding merken, maar wàt stond ook dààr op de etiketjes ? :
  Made in China, -Taiwan, –India, -enz enz …
  éven goedkope- en twijfelachtige import ,
  alleen met hogere marges voor de importeurs en de winkeliers….

  De baby is intussen 4 maanden en doet het gelukkig geweldig !
  Groetjes uit Zuid Frankrijk,
  hanny

  Liked by 1 persoon

 18. en ja, in ALLE electroniek zitten komponenten, bedrukte prints en de konekties, en onderdelen met goud …
  En in de juwelen / sieraden productie, hoé weet je wààr daar ( onder anderen ) het goud vandaan komt ..?..
  Heb natùùrlijk de petitie getekend en de link gedeeld op mijn Facebook !
  au revoir,
  hanny

  Liked by 1 persoon

 19. Rob Alberts zegt:

  Dank voor het delen.

  Vriendelijke groet,

  Like

 20. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  ja Tiel is zeker een mooi stadje om te verkennen , deed ik dus niet echt want daar is voor zo’n wandeling niet de tijd echt voor , maar zag mooie gebouwen en zo meer
  het was een prachtige wandeling bij lekker weer

  slaperige groett

  Like

 21. realjager zegt:

  Erg dat dit gebeurd en nu nog steeds, ik heb getekend!

  Liked by 1 persoon

 22. Getekend! Alle beetjes helpen.. hoop ik

  Liked by 1 persoon

 23. meninggever zegt:

  Petities tekenen lijkt te werken, maar in de praktijk van alle dag gaat alles gewoon verder. Of het nu in de goud- of tinmijnen het geval is, of de kledingindustrie. We kopen massaal smartphones die in China in de productieketen ook heel wat kinderhandjes tegenkomen, trekken een jeansbroek aan die door lieve kleine meisjes in wie weet waar nog in elkaar wordt genaaid. We weten het wel, maar denken met een of andere petitie ons geweten weer wat schoon te poetsen. Net zoals we dan ineens Max Havelaar koffie drinken of Tonichocolatie cacao. Verandert dit de wereld? Nee. Geen werk voor die kinderen is ook meer armoede in de gezinnen waar ze vandaan komen. En de welvaart is aantrekkelijk, dan komen die lui dat alsnog hier halen. Beter een uitkering in Nederland dan armoede en uitbuiting in een ver Afrikaans of Aziatisch land. Een wat betere controle op de productie en de bedrijven er achter zou een stuk effectiever zijn. Maar daartoe zijn we allemaal niet in staat of, nog erger, bereid. Theorie en praktijk….

  Like

 24. gewoonanneke zegt:

  Een groot probleem waar hij ook geen oplossing voor zal vinden. Maar als je niets doet gebeurt er helemaal niets. Ieder initiatief is wat dat betreft meegenomen en te prijzen. Indrukwekkend.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.