Kloosterbier en meer …

Tijdens een feest in het Kleiburg Klooster geniet ik van een Quadrupel Poorter. Anderen drinken een Tripel IPA. De Quadrupel Poorter heeft mijn voorkeur. De Dubbelblond en Winter Weizen van Kleiburg hebben weer hun eigen liefhebbers. Brouwerij Kleiburg hoort bij het Klooster Kleiburg. Over de terminologie van bier, kloosterbieren, abdijbieren en trappist wordt even gesproken. Een trappist drink ik met veel plezier. Een Belgisch biertje vind ik ook erg lekker. Maar hoe zit het ook al weer met de juiste namen?

Een Abdijbier is een bier dat verbonden is aan een kloostergemeenschap. Deze verbinding is ofwel officieel erkend, waarbij het bier voldoet aan de reglementen, of niet. Indien het voldoet aan bepaalde regels is het meestal een erkend Belgisch Abdijbier. Een voorbeeld hiervan is Grimbergen. In het geval dat het bier gebrouwen wordt door trappisten en erkend wordt door de Internationale Vereniging Trappist, mag het bier een trappist worden genoemd. Een voorbeeld hiervan is Rochefort. Indien het bier niet wordt erkend onder een van die beide noemers, betreft het een onofficieel abdijbier. Dit laatste is het geval als een bier wel de naam van een abdij draagt of zichzelf een abdijbier noemt, maar hier geen erkende band mee heeft. Onder die categorie vallen ook bieren die niet de naam dragen van een specifieke abdij, maar wel gebrouwen worden volgens een dergelijk receptuur. Een voorbeelden hiervan is Sint Bernardus.

Er bestaan diverse soorten abdijbier. Over het algemeen zijn de bekendste een relatief zoete donkerbruine (de ‘dubbel’) en een scherpere en doorgaans zwaardere hoogblonde (de ‘tripel’). Andere soorten zijn de ‘blond’ (de enkel) en de quadrupel. Kenmerkend is dat zij een tweede gisting kennen na het bottelen, de zogenaamde nagisting op de fles.

Sommige abdijbieren worden gebrouwen in een brouwerij op het domein van de abdij door de monniken zelf of door derden. Onder deze abdijbieren bevindt zich een speciale soort, de trappist die aan strikte regels moet voldoen. Een aantal abdijen besteedt het brouwen van bier uit aan commerciële brouwerijen. Vaak wordt hierbij gebruikgemaakt van oude kloosterrecepten. Ook abdijen zonder eigen brouwtraditie verbinden tegenwoordig vaak hun naam aan een bier, terwijl brouwerijen soms bieren noemen naar niet meer bestaande abdijen.

Deze bieren zijn enkel in naam gelieerd aan een voormalige abdij, maar hebben er in feite geen enkele officiële binding mee. Abdijbier is geen beschermde titel en mag dus door elke brouwerij op elke biermerk gebruikt worden. Meestal zijn het Tripels of Dubbels die onder de naam abdijbier verkocht worden.

Klooster Kleiburg is nog erg jong. Zo’n jaar of twee is het klooster nu bewoond door de Abt Johannes van den Akker, gasten en de vaste bewoners.. Een klein jaar brouwt Thomas Hermsen nu het Klooster bier. Martijn Horsman bewaakt de kwaliteit. Het bier werd tot nu toe bij bevriende brouwers gebrouwen. Maar de bouw van de eigen brouwerij is in volle gang. Wordt het dan een trappist, abdijbier of blijft het kloosterbier uit Amsterdam-ZuidOost gewoon het lekkerste bier? Ik kijk in ieder geval uit naar het Bockbier …..

http://brouwerijkleiburg.nl/

Advertisements

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, eten en drinken, Geen categorie, persoonlijk en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

36 reacties op Kloosterbier en meer …

  1. Zolang er maar een schuimkraag op staat en het niet naar Heineken ‘smaakt’…

    Liked by 1 persoon

  2. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    een interessant en lekker onderwerp , al is het mij toch echt wat te vroeg voor zelfs een lekkere Belgische pint 🙂
    soms neem ik wat van deze bieren mee ipv een sixpack Amstel of zo wat
    het zijn echt bieren om te nippen zeg ik altijd maar en als je nipt geniet je ook
    nu zal ik verder met de koffie , maar alvast voor veel later

    proostende groet

    Liked by 1 persoon

  3. @matroosbeek zegt:

    Santé Rob! Laat het biertje jou smaken!

    Liked by 1 persoon

  4. bentenge zegt:

    Kijk eens aan ! Ehwel ja, er is nog hoop voor onze Noorderburen 🙂

    Liked by 1 persoon

  5. Er was eens zegt:

    Proost. Leuke tekst. Voor mij is 2016 alcoholvrij en ik houd het nog steeds vol. Fijne dag nog 🙂

    Liked by 1 persoon

  6. schrijfsels zegt:

    Abdij-, trappist- of kloosterbier is er naar mijn weten niet in een glutenvrije variant, dus jammer maar helaas …

    Liked by 1 persoon

  7. sjoerd zegt:

    Ik drink graag een Westmalle tripel. Een top biertje…

    Liked by 1 persoon

  8. Marion zegt:

    Voorheen dronk ik bier omdat het bier was en het moest redelijk smaken, maar als het puntje bij het paaltje kwam goot ik alles naar binnen. Tijden veranderen. God zij gedankt daarvoor in dit geval. Ik drink nu zelden, maar als ik een biertje drink, dan drink ik graag een speciaal bier. Liefst geen donkere, maar een blonde of een witte. Daar ben ik dan ook een vrouw voor.

    Liked by 1 persoon

  9. bertjens zegt:

    Mooi lesje in biersoorten.
    Hoewel er veel lekkere bieren zijn zie je op terrassen voornamelijk pils. Met warm weer kennelijk de snelste dorstlesser.

    Liked by 1 persoon

  10. meninggever zegt:

    Ik ben van de Tsjechische en Duitse bieren. Sterk, soms met een echte bittere ondersmaak, maar altijd echt Pils of wit bier. Vele merken hier onbekend, net als die Belgische biertjes die ik me als ik er eens ben graag laat smaken. Wel bij warm weer want in de kou is het maar niks. Dan ga ik liever voor een goed glas wijn. En ook die vindt je in Duitsland en Tsjechie in een breed aanbod.

    Liked by 1 persoon

  11. perdebytjie zegt:

    Baie interessante inligting oor bier!
    Skuimende groete,Rob.

    Liked by 1 persoon

  12. Rebbeltje zegt:

    Ha bier
    Nee voor mij de rode drank en die ruil ik niet in voor wat voor bier dan ook.
    Maar als ik moet kiezen zou het een Warsteiner zijn 🙂
    Groetjes

    Liked by 1 persoon

  13. gemma1952 zegt:

    Mijn neef bezoekt tijdens zijn vakanties een klooster in Brabant en drinkt daar Baptisten bier. Ik meen in Tilburg maar weet het niet zeker.

    Liked by 1 persoon

  14. joke_dev zegt:

    Het is de smaak die telt…

    Liked by 1 persoon

  15. bloggersterk zegt:

    Uitkijken naar Bockbier is uitkijken naar de herfst potdorie. Ik snak gewoon naar een ijskoud Hertog Jannetje, hier naast m’n laptop: proost!

    Liked by 1 persoon

  16. Suskeblogt zegt:

    Die paters zelf heb ik niet nodig om van zo’n biertje te kunnen genieten.

    Liked by 1 persoon

  17. Mies Huibers zegt:

    Mooi artikel dat ik tussen de muggen onder het genot van een kasteelbier buiten las. Geen idee waar kasteelbier onder valt maar het is wel mijn favoriet. Proost!

    Liked by 1 persoon

  18. fietszwerver zegt:

    ja Rob
    ik zie het als wandelen met hindernissen en zo als training voor de mooie wandelingen
    en het vult min 12% aow gat op en geeft me de kans af en toe van deze heerlijke pintjes te genieten

    slaap wel groet

    Like

  19. @matroosbeek zegt:

    Dag Rob, nog een paar tips i.v.m Belgische biertjes: Omer, Duvel, Chimay, Orval, … Zelf lust ik ze niet, maar ik zie dat mijn echtgenoot die vaak drinkt. Met stip de Omer op nummer 1.
    Voor mij een borreltje graag.

    Liked by 1 persoon

  20. wdfyfe zegt:

    Nice articles. It is difficult to find good beer in North America — however, new micro-breweries are opening and even though they are hard to find and expensive, beer is slowly getting better (still not as good as Europe)

    Liked by 1 persoon

  21. Zij zegt:

    Weer iets bij geleerd.
    Vriendelijke groet,

    Liked by 1 persoon

  22. burroholanda zegt:

    Interessant blog. Ben zelf niet zo’n bierdrinker, maar krijg hier dorst van. Nu het bijpassende weer nog.
    Vr. gr.
    Burro (hik!)

    Liked by 1 persoon

  23. tagrijn zegt:

    Ik zweer al jaren bij Grimbergen of Leffe dubbel. Ook al is het geen monnikenwerk meer.

    Liked by 1 persoon

  24. Tot een jaar of vijf, zes geleden dronk ik op een zonnige dag graag eens een paar speciale biertjes. De laatste jaren houd ik het liever bij een goed glas rode wijn, want ik moet er tegenwoordig wat al te vaak uit als ik een paar biertjes heb gedronken. Maar ik gun jou nog menige schuimende rakker. 🙂

    Liked by 1 persoon

  25. tegenwoordig heeft elk dorp zijn eigen brouwerij, met meestal nog erg lekker bier ook! 😉
    je hoeft geen pater of broeder te zijn om er wat van te kunnen! 😀

    Liked by 1 persoon

  26. fietszwerver zegt:

    ha die Rob
    ook ik zie graag de zon , nu zie ik die altijd , want ik ben het zonnetje 🙂
    maar de zon in het water zien schijnen is ook best mooi

    helaas zelfde groet

    Like

  27. afwaswater zegt:

    Hoewel ik zelf geen bier drink, vind ik het wel interessant om dit zo eens te lezen. groetjes, Hanneke

    Liked by 1 persoon

  28. gewoonanneke zegt:

    Nou een lekker blond biertje op een warme dag smaakt wel…… Wat een soorten, nooit zo over nagedacht eigenlijk.

    Liked by 1 persoon

  29. Koen zegt:

    Goed stuk Rob. Ik geloof dat ‘Zundert’ de jongste telg is met het ‘Trappist’ keurmerk. Gebrouwen in het Trappistenklooster in Zundert (uiteraard).

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s