Tijdens een feest in het Kleiburg Klooster geniet ik van een Quadrupel Poorter. Anderen drinken een Tripel IPA. De Quadrupel Poorter heeft mijn voorkeur. De Dubbelblond en Winter Weizen van Kleiburg hebben weer hun eigen liefhebbers. Brouwerij Kleiburg hoort bij het Klooster Kleiburg. Over de terminologie van bier, kloosterbieren, abdijbieren en trappist wordt even gesproken. Een trappist drink ik met veel plezier. Een Belgisch biertje vind ik ook erg lekker. Maar hoe zit het ook al weer met de juiste namen?
Een Abdijbier is een bier dat verbonden is aan een kloostergemeenschap. Deze verbinding is ofwel officieel erkend, waarbij het bier voldoet aan de reglementen, of niet. Indien het voldoet aan bepaalde regels is het meestal een erkend Belgisch Abdijbier. Een voorbeeld hiervan is Grimbergen. In het geval dat het bier gebrouwen wordt door trappisten en erkend wordt door de Internationale Vereniging Trappist, mag het bier een trappist worden genoemd. Een voorbeeld hiervan is Rochefort. Indien het bier niet wordt erkend onder een van die beide noemers, betreft het een onofficieel abdijbier. Dit laatste is het geval als een bier wel de naam van een abdij draagt of zichzelf een abdijbier noemt, maar hier geen erkende band mee heeft. Onder die categorie vallen ook bieren die niet de naam dragen van een specifieke abdij, maar wel gebrouwen worden volgens een dergelijk receptuur. Een voorbeelden hiervan is Sint Bernardus.
Er bestaan diverse soorten abdijbier. Over het algemeen zijn de bekendste een relatief zoete donkerbruine (de ‘dubbel’) en een scherpere en doorgaans zwaardere hoogblonde (de ‘tripel’). Andere soorten zijn de ‘blond’ (de enkel) en de quadrupel. Kenmerkend is dat zij een tweede gisting kennen na het bottelen, de zogenaamde nagisting op de fles.
Sommige abdijbieren worden gebrouwen in een brouwerij op het domein van de abdij door de monniken zelf of door derden. Onder deze abdijbieren bevindt zich een speciale soort, de trappist die aan strikte regels moet voldoen. Een aantal abdijen besteedt het brouwen van bier uit aan commerciële brouwerijen. Vaak wordt hierbij gebruikgemaakt van oude kloosterrecepten. Ook abdijen zonder eigen brouwtraditie verbinden tegenwoordig vaak hun naam aan een bier, terwijl brouwerijen soms bieren noemen naar niet meer bestaande abdijen.
Deze bieren zijn enkel in naam gelieerd aan een voormalige abdij, maar hebben er in feite geen enkele officiële binding mee. Abdijbier is geen beschermde titel en mag dus door elke brouwerij op elke biermerk gebruikt worden. Meestal zijn het Tripels of Dubbels die onder de naam abdijbier verkocht worden.
Klooster Kleiburg is nog erg jong. Zo’n jaar of twee is het klooster nu bewoond door de Abt Johannes van den Akker, gasten en de vaste bewoners.. Een klein jaar brouwt Thomas Hermsen nu het Klooster bier. Martijn Horsman bewaakt de kwaliteit. Het bier werd tot nu toe bij bevriende brouwers gebrouwen. Maar de bouw van de eigen brouwerij is in volle gang. Wordt het dan een trappist, abdijbier of blijft het kloosterbier uit Amsterdam-ZuidOost gewoon het lekkerste bier? Ik kijk in ieder geval uit naar het Bockbier …..
Zolang er maar een schuimkraag op staat en het niet naar Heineken ‘smaakt’…
LikeGeliked door 1 persoon
mogge Rob
een interessant en lekker onderwerp , al is het mij toch echt wat te vroeg voor zelfs een lekkere Belgische pint 🙂
soms neem ik wat van deze bieren mee ipv een sixpack Amstel of zo wat
het zijn echt bieren om te nippen zeg ik altijd maar en als je nipt geniet je ook
nu zal ik verder met de koffie , maar alvast voor veel later
proostende groet
LikeGeliked door 1 persoon
Santé Rob! Laat het biertje jou smaken!
LikeGeliked door 1 persoon
Kijk eens aan ! Ehwel ja, er is nog hoop voor onze Noorderburen 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Proost. Leuke tekst. Voor mij is 2016 alcoholvrij en ik houd het nog steeds vol. Fijne dag nog 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Dat 2016 maar een goed jaar voor jou mag zijn!
Zomerse groet,
LikeGeliked door 1 persoon
En ook voor jou, Rob Alberts. Santé 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Abdij-, trappist- of kloosterbier is er naar mijn weten niet in een glutenvrije variant, dus jammer maar helaas …
LikeGeliked door 1 persoon
Een granenbier zonder gluten lijkt mij moeilijk te maken.
Maar er zijn genoeg andere lekkere dranken.
Zomerse groet,
LikeLike
Ik drink graag een Westmalle tripel. Een top biertje…
LikeGeliked door 1 persoon
Voorheen dronk ik bier omdat het bier was en het moest redelijk smaken, maar als het puntje bij het paaltje kwam goot ik alles naar binnen. Tijden veranderen. God zij gedankt daarvoor in dit geval. Ik drink nu zelden, maar als ik een biertje drink, dan drink ik graag een speciaal bier. Liefst geen donkere, maar een blonde of een witte. Daar ben ik dan ook een vrouw voor.
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi lesje in biersoorten.
Hoewel er veel lekkere bieren zijn zie je op terrassen voornamelijk pils. Met warm weer kennelijk de snelste dorstlesser.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben van de Tsjechische en Duitse bieren. Sterk, soms met een echte bittere ondersmaak, maar altijd echt Pils of wit bier. Vele merken hier onbekend, net als die Belgische biertjes die ik me als ik er eens ben graag laat smaken. Wel bij warm weer want in de kou is het maar niks. Dan ga ik liever voor een goed glas wijn. En ook die vindt je in Duitsland en Tsjechie in een breed aanbod.
LikeGeliked door 1 persoon
Baie interessante inligting oor bier!
Skuimende groete,Rob.
LikeGeliked door 1 persoon
Ha bier
Nee voor mij de rode drank en die ruil ik niet in voor wat voor bier dan ook.
Maar als ik moet kiezen zou het een Warsteiner zijn 🙂
Groetjes
LikeGeliked door 1 persoon
Mijn neef bezoekt tijdens zijn vakanties een klooster in Brabant en drinkt daar Baptisten bier. Ik meen in Tilburg maar weet het niet zeker.
LikeGeliked door 1 persoon
Het is de smaak die telt…
LikeGeliked door 1 persoon
Uitkijken naar Bockbier is uitkijken naar de herfst potdorie. Ik snak gewoon naar een ijskoud Hertog Jannetje, hier naast m’n laptop: proost!
LikeGeliked door 1 persoon
Bockbier schijnt tegenwoordig bij meerdere seizoenen te kunnen.
Zonnige groet,
LikeLike
Die paters zelf heb ik niet nodig om van zo’n biertje te kunnen genieten.
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi artikel dat ik tussen de muggen onder het genot van een kasteelbier buiten las. Geen idee waar kasteelbier onder valt maar het is wel mijn favoriet. Proost!
LikeGeliked door 1 persoon
ja Rob
ik zie het als wandelen met hindernissen en zo als training voor de mooie wandelingen
en het vult min 12% aow gat op en geeft me de kans af en toe van deze heerlijke pintjes te genieten
slaap wel groet
LikeLike
Dag Rob, nog een paar tips i.v.m Belgische biertjes: Omer, Duvel, Chimay, Orval, … Zelf lust ik ze niet, maar ik zie dat mijn echtgenoot die vaak drinkt. Met stip de Omer op nummer 1.
Voor mij een borreltje graag.
LikeGeliked door 1 persoon
Heb je the bheag al eens geproefd?
Vrolijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Dag Rob, bedoel je de Schotse Whisky? Neen… enkel de Ierse Bushmille in een Ierse pub in Bushmill. Whisky is niet echt mijn ding.
Ik houd het bij een Hollands jenevertje. Favoriet: Ketel1. Ontvet en ontsmet de innerlijke mens, indien met mate uiteraard…
Hartelijke groet!
LikeGeliked door 1 persoon
Nice articles. It is difficult to find good beer in North America — however, new micro-breweries are opening and even though they are hard to find and expensive, beer is slowly getting better (still not as good as Europe)
LikeGeliked door 1 persoon
Weer iets bij geleerd.
Vriendelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Interessant blog. Ben zelf niet zo’n bierdrinker, maar krijg hier dorst van. Nu het bijpassende weer nog.
Vr. gr.
Burro (hik!)
LikeGeliked door 1 persoon
Ik zweer al jaren bij Grimbergen of Leffe dubbel. Ook al is het geen monnikenwerk meer.
LikeGeliked door 1 persoon
Tot een jaar of vijf, zes geleden dronk ik op een zonnige dag graag eens een paar speciale biertjes. De laatste jaren houd ik het liever bij een goed glas rode wijn, want ik moet er tegenwoordig wat al te vaak uit als ik een paar biertjes heb gedronken. Maar ik gun jou nog menige schuimende rakker. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
tegenwoordig heeft elk dorp zijn eigen brouwerij, met meestal nog erg lekker bier ook! 😉
je hoeft geen pater of broeder te zijn om er wat van te kunnen! 😀
LikeGeliked door 1 persoon
ha die Rob
ook ik zie graag de zon , nu zie ik die altijd , want ik ben het zonnetje 🙂
maar de zon in het water zien schijnen is ook best mooi
helaas zelfde groet
LikeLike
Hoewel ik zelf geen bier drink, vind ik het wel interessant om dit zo eens te lezen. groetjes, Hanneke
LikeGeliked door 1 persoon
Nou een lekker blond biertje op een warme dag smaakt wel…… Wat een soorten, nooit zo over nagedacht eigenlijk.
LikeGeliked door 1 persoon
Goed stuk Rob. Ik geloof dat ‘Zundert’ de jongste telg is met het ‘Trappist’ keurmerk. Gebrouwen in het Trappistenklooster in Zundert (uiteraard).
LikeGeliked door 1 persoon
Dank voor deze aanvulling.
Ik vul mijn bieralfabet er ook meteen mee aan.
Vrolijke groet,
LikeLike