Lichte Zeden

Tot en met 19 juni 2016 was de tentoonstelling ‘Lichte zeden’ te zien. Werken van Degas, Henri de Toulouse-Lautrec, Kees van Dongen, Pablo Picasso en andere grote namen zijn eenmalig in het van Gogh Museum verzameld. Nooit eerder werd de verbeelding van prostitutie in de Franse 19de-eeuwse kunst zo uitgebreid belicht.

Prostitutie was in de tweede helft van de 19de eeuw een favoriet onderwerp in de beeldende kunst. Gretig verbeeldden kunstenaars de prostitutie als aspect van het moderne stadsleven in Parijs en schilderden tippelende vrouwen op de boulevards, rijke courtisanes in hun salon en de afgeleefde prostituees in het bordeel.

Maar ook de danszalen en cafés waar vrouwen hun klanten oppikten tot de verborgen wereld van de bordelen en de gevangenis waar illegale prostituees en vrouwen met geslachtsziektes werden opgesloten zijn geschilderd.

Ooit las ik Rood Paleis een roman van F. Bordewijk uit 1936. In het boek staat een bordeel centraal aan de Passeerdersgracht in Amsterdam, vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Het betreft de periode van het fin de siècle.

Zoals de schilders in hun beeldtaal de verborgen kanten van de prostitutie proberen bloot te geven. Zo beschrijft Bordewijk het leven in het Rood Paleis. Verborgen voor een buitenstaander wordt het verdriet maar ook een melancholieke vrolijkheid in een bordeel met woorden tot een levendige omgeving geschilderd.

Het project 1012 van de Gemeente Amsterdam lijkt uniek te zien. Maar de wetten en regelgeving m.b.t. prostitutie en bordelen heeft een hele lange geschiedenis.

De unieke tentoonstelling in het van Gogh Museum is niet meer te bezoeken. Het boek Rood Paleis is nog wel te lezen. Misschien dat u daarnaast nog even in de catalogus van de expositie wilt bladeren?

https://www.vangoghmuseumshop.com/nl/van-gogh-publicaties/626/van-gogh-publicaties/30386/catalogus-lichte-zeden

Rood Paleis F. Bordewijk Querido ISBN 9021493969

https://www.vangoghmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/geweest/lichte-zeden

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

26 reacties op Lichte Zeden

 1. Suskeblogt zegt:

  Het oudste beroep ter wereld is altijd een onderwerp geweest in de diverse kunsttakken. Toch blijft het nog in de taboe sfeer.

  Geliked door 1 persoon

 2. bloggersterk zegt:

  Er blijft een ‘romantisch’ beeld omheen hangen, al gaat het gepaard met heel veel ellende. En dat laatste tegenwoordig misschien meer dan in Bordewijks tijd. Leuk dat je die roman noemt. Ik ben een Bordewijk liefhebber en was Rood Paleis alweer een beetje vergeten. Dat wordt herlezen dus.

  Geliked door 1 persoon

 3. HesterLeyNel zegt:

  Die aanvaarbaarheid van prostitusie verander saam met die sedelike norme van elke periode, sodat dit soms gesien is as ’n edele beroep en soms as ’n afskuwelike sonde. Mens kan dit amper vergelyk met veranderinge in die modewêreld – lang rokke word voorgeskryf, dan word kort rokkies aanvaarbaar, dan mag vroue broeke dra … Dit was baie interessant Rob

  Geliked door 1 persoon

 4. fietszwerver zegt:

  ja het oudste beroep van de wereld
  een kunst op zich en ja wat is kunst
  een onderwerp vaak weg gemoffeld maar nog vaker in de schijnwerper gezet
  zeker interessant

  zomerse groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Ooit wel een boek van hem gelezen. .. Maar kan me niet meer herinneren welke het was… Op de boekenlijst. . Heel lang geleden 😉 ja.. Het was en is een zwaar beroep. . In boeken en films vaak geromaniseert. . Keihard wereldje. Vroeger en nu. 😢

  Geliked door 1 persoon

 6. Grrr. Geromantiseerd!! Telefoons en autoaanvulling.. zucht..

  Geliked door 1 persoon

 7. shivatje zegt:

  Het oudste beroep maar ook goed dat het er is.
  In kunst en schrijven komt het vaak naar voor en terecht ook soms.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 8. Bertie zegt:

  De tentoonstelling zal groot geweest zijn, zoveel doeken als er gemaakt zijn met dit onderwerp.
  Het boek zit in mijn achterhoofd, het was ’n beetje saai. Ik zoek het op en herlees het opnieuw. Misschien beoordeel ik het nu anders. Bedankt voor de tip.

  Geliked door 1 persoon

 9. gemma1952 zegt:

  Als deze vrouwen van lichte zeden er niet waren, dan konden wij vrouwen niet veilig over straat lopen.

  Like

 10. sjoerd zegt:

  Ze wisten het goed te brengen in die tijd…

  Geliked door 1 persoon

 11. Rebbeltje zegt:

  Als ik al in de buurt was denk ik niet dat ik zou gaan kijken…
  groetjes

  Like

 12. joke_dev zegt:

  Ga ik zeker nog eens doorbladeren. Lautrec vind ik wel fascinerend.

  Geliked door 1 persoon

 13. wdfyfe zegt:

  The secret worlds of women have always fascinated us from the harem to the geisha to the brothel — both men and women want to peek inside and see what’s actually going on.

  Geliked door 1 persoon

 14. fietszwerver zegt:

  nee Rob ik ook niet , maar vond het met dit weer nu , een mooie natuurlijke afkoeling 🙂

  warme avond groet

  Like

 15. fietszwerver zegt:

  kom je nog eens tegen 🙂
  ja ik heb veel vrije tijd en geniet het met volle teugen 🙂

  Like

 16. een boeiend onderwerp ..
  of moet ik zeggen ..
  een stoeiend onderwerp? 😉

  Geliked door 1 persoon

 17. cat zegt:

  Prostitution is illegal in this country, so are pics and movies and poetry regarding this topic … so is breast feeding your child in public … so is spanking your child for lil wrong doings … strange world, hmmm? … and if we really think about it: Do we not all “prostitute” ourselves by working every day for a monthly pay cheque? … anyway, hello from sunny AB, Canada, friend Rob … have not forgotten about you and likely never will … smiles … Love, cat.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Dear Cat, it is summertime in the Netherlands.It is really warm. So I spending more time outside than looking into my computerscreen.
   Thanks for your reply.
   Hope you are doing well.
   Love,
   Rob

   Like

 18. meninggever zegt:

  Als Amsterdammer van geboorte ben ik opgegroeid met het fenomeen. En zeker niet alleen toegespitst tot de zgn. Wallen. Nee, vroeger liepen ze ook in de Utrechtsestraat, en ze zaten op de Ruysdaelkade (nog steeds). Gedogen leidde ook tot de extra luxe soort van de hotelbezoeksters en je had een iets vriendelijker vorm van de animeermeisjes vroeger. Mijn woongebieden van vroeger lagen vaak in de buurt van die rode lantaarnbuurten. En toen ik echt hartje Amsterdam woonde, waren onze buren soms in het milieu actief. Vaak heel lieve meiden en mannen met een grote bek en een klein hartje. Maar helaas is de wereld veranderd. De smokkelaars uit het buitenland importeerden meiden tegen hun zin. Heroine kwam op en vernietigde elk menselijk eergevoel en de prostitutie kon worden aangeboden voor nog geen twee tientjes. Dat is schrijnend, de tippelzone in het havengebied is er een voorbeeld van. Vrouwen zien als handelswaar. Triest.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.