Slim en mobiel zijn

Sinds het eerste mobiele telefoongesprek in 1973 dat door Martin Cooper van Motorola werd gevoerd, zijn we toch al een heel eind gevorderd. Eigenlijk is ‘De wereld wordt steeds mobieler’ een zware understatement in een tijd waarin de term ‘mobiel-detoxen’ zijn intrede heeft kunnen maken, omdat men naar eigen zeggen te veel en te lang met het mobieltje bezig is.

Laten we ‘de wereld’ even verkleinen tot Nederland. In 2015 had 81 procent van de volwassen inwoners (tot 80 jaar) een slimme mobiel. Keken we naar het percentage smartphone bezitters onder vijfenzestigplussers, dan zagen we dat ruim 40 procent van de-jeugd-van-toen een smartphone had. Besturingssysteem ‘Android’ van Google is regerend-leider op de Nederlandse markt (76%), gevolgd door het stijlvolle iOS van Apple (19%) en oh ja, 1 op 20 smartphonebezitters legt zijn vertrouwen in WindowsPhone van Microsoft.

Deze cijfers bevestigen de invloed van deze mini-super-computers-in-broekzak-formaat op onze wereld en daarmee dus inherent ook op onze business. Waar je vroeger als bedrijf een website MOEST hebben, loop je tegenwoordig hopeloos achter als je nog geen app hebt uitgebracht. Jammer genoeg laten bedrijven over de hele wereld dan ook nog eens zien dat ze, als het op deze verandering aankomt, een draaicirkel van een Nokia 5110 hebben.

Gelukkig hoef ik niet altijd bereikbaar te zijn.

Een gesproken of geschreven bericht zal ik wel beantwoorden. Maar altijd op mijn eigen gekozen moment. Ik probeer namelijk zo goed mogelijk met mijn eigen tijd om te gaan.

 

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

34 reacties op Slim en mobiel zijn

 1. De laatste drie zinnen zijn zo belangrijk. Ook ik heb me laten meeslepen door het smartphone-geweld, maar laat het ding thuis liggen als ik op stap ga. Er zijn grenzen…

  Geliked door 2 people

 2. Villasappho zegt:

  Groot gelijk. Ik dumpte maandag terug al mn social media en mn foon staat op stil. Ik weiger constant te reageren op whatsapp en mails kunnen ook als ik vrij ben.

  Geliked door 1 persoon

 3. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja het is snel gegaan , zoals alles steeds sneller gaat
  ook ik heb zo’n smatrphone en gebruik het regelmatig , maar gelukkig kan ik het ook laten liggen , en lekker zonder de dag genieten

  genietende groet

  Geliked door 1 persoon

 4. Jaixy zegt:

  Zo is het toch ook? Reageren wanneer het jou uitkomt. En anders moet de medemens gewoon heel even wachten.

  Geliked door 1 persoon

 5. Haha, een draaicirkel van een Nokia 5110. Die ga ik onthouden! Goed dat je je grenzen in de gaten houd. Zou ik ook vaker moeten doen. Groet, Eline

  Geliked door 2 people

 6. Bertie zegt:

  Heel goed, geen slaaf worden van de smartie. Om dezelfde reden zet ik overdag vaak laptop en tablet uit, ik beheer zèlf mijn tijd.

  Geliked door 1 persoon

 7. hanry zegt:

  Ik heb me lang door mijn mobiel laten regeren. Tot ik inderdaad de conclusie trok dat ik berichten wel op mijn tijd beantwoord. En zo zag dat ik veel handiger mijn tijd kon indelen met minder stress.
  Ik kan heel nerveus worden als ik niet bereikbaar ben.

  Geliked door 1 persoon

 8. egoecho zegt:

  Smart thinking! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 9. Het is veel te ver doorgeschoten, in de tijd van de bakelieten telefoon aan de muur, was men ook niet 24 uur per dag bereikbaar, men belden gewoon nog een keer.

  Geliked door 1 persoon

 10. Heb mijn telefoon altijd bij me, sinds ik niet meer overwinter ook internet buitenshuis in de bundel.
  Maar ik hoor hem heel vaak niet omdat hij diep verstopt in mijn tas zit. Gelukkig is Whatsapp en sms een perfecte uitvinding. En inderdaad, dan antwoord ik als het mij uitkomt. Dus zo heel erg leef ik ook niet met dat ding, maar makkelijk is het wel.
  Groetjesss

  Geliked door 1 persoon

 11. gewoonanneke zegt:

  Het is inderdaad redelijk verslavend al leg ik hem ook wel gemakkelijk weg . Want idd die mailtjes die ik anders s avonds even las komen nu de dag door binnen. En dan ben ik toch weer nieuwsgierig. Meestal niks belangrijks.

  Geliked door 1 persoon

 12. Rebbeltje zegt:

  Ha die laatste zinnen doen het goed haha
  Hier ligt de foon meestal bij de pc…ook als ik weg ben haha

  Geliked door 1 persoon

 13. burroholanda zegt:

  Wat mij het meester ergert aan die dingen? Diegene, die jou een berichtje stuurt, gaat er vanuit, dat jij de hele tijd zit te wachten op berichtjes en dat je ook maar meteen antwoordt. Het zijn prachtige apparaten, maar je moet echt je eigen grenzen stellen.

  Geliked door 1 persoon

 14. sjoerd zegt:

  Ik heb de neiging om die phone wel eens te vergeten…

  Geliked door 1 persoon

 15. bloggersterk zegt:

  Altijd bereikbaar: per voicemail 😉

  Geliked door 1 persoon

 16. @matroosbeek zegt:

  Hallo? Mag ik nog even onder de douche staan? Een middagdutje doen? Een eindje fietsen? Eten? Lezen? Mijmeren?
  Ik ben enkel bereikbaar wanneer het kan.

  Geliked door 1 persoon

 17. terrebel zegt:

  Geen spelletjes op het apparaat, geen ‘push’ berichten, geen nieuws-apps en geen internet onderweg…dat scheelt!

  Geliked door 1 persoon

 18. gemma1952 zegt:

  Ik loop nog achter de feiten aan betreffende een Smartphone. Ik heb nog een van de eerste exemplaren. Er zit internet op, ik kan bellen en sms-sen. Not more.

  Geliked door 1 persoon

 19. Zij zegt:

  Het gaat inderdaad allemaal heel erg snel.
  Mijn mobiele telefoon neem ik altijd mee.. maar ik hoor hem praktisch nooit, omdat hij gewoon in mijn handtas zit 😉
  Zelf hou ik helemaal niet van telefoneren, waardoor smsjes en whatsappjes voor mij dus echt ideaal zijn.
  Vriendelijke groeten,

  Geliked door 1 persoon

 20. Kakel zegt:

  Vooral met je laatste drie zinnen ben ik het van harte eens. Als ik boodschappen ga doen of een bakkie koffie ga drinken bij m’n vriendin, neem ik mijn mobiel niet mee. Waarom zou ik? Ik word sowieso weinig gebeld want maar heel weinig mensen hebben mijn nummer. En die telefoon is er voor mij, hè, ik ben er niet voor de telefoon.

  Geliked door 1 persoon

 21. Suskeblogt zegt:

  Onlangs kreeg van een dame een verzoek voor een videogesprek via mijn smartphone. Gelukkig zat ik niet op de wc of onder de douche.

  Geliked door 1 persoon

 22. Sinds ruim een jaar heb ik me er eindelijk van laten overtuigen, dat het toch echt beter is om voor alle zekerheid onderweg een mobieltje bij me te hebben. Dat is me intussen ook al eens goed uitgekomen toen ik met pech langs de kant van de weg kwam te staan. Door de sociale media laat ik me onderweg tot nu toe op geen enkele manier dwingen, en dat wilde ik ook maar mooi zo houden. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 23. Anuscka zegt:

  Die laatste zin… 🙂 daar gaat het toch om?

  Geliked door 1 persoon

 24. peterbake zegt:

  ” mobiel detoxen ” mooi gevonden, hoewel ik vrees dat de kreet echt bestaat …

  Geliked door 1 persoon

 25. Ik probeer het in toom te houden. Geen “dataverbindingsstand” op mijn slimme Samsung. Alleen WIFI wanneer ik thuis ben en alleen maar om te WhatsAppen / berichtjes, foto’s en soms een telefoongesprek. Geen Facebook of emails op mijn telefoon, dat doe ik enkel op de laptop. Mooie term ‘mobiel detoxen” en wat die ‘draaicirkel van Nokia’ betekent, daar moet ik nog even over nadenken …

  Geliked door 1 persoon

 26. fietszwerver zegt:

  ja Rob die mobieltjes hebben wat
  ik kreeg de 1ste van mijn jongste broer , want ik was niet bereikbaar als ik weg was op de fiets , en dat was ik toen al mijn vrije uren , maar ja pa en ma werden wat minder en ik was degene die nog thuis woonde , snap je het , ze belden hem steeds hihi
  nu is het meestal uit of alleen GPS aan , lekker rustig

  Humor is mijn bestaan 🙂
  ik liep 4.5 uur in een mot regen , deerde en stoorde me zelfs niet , en dus kan ik zeggen dat de regen mee viel , toch

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 27. Voelsprieten zegt:

  Mee-eensgroet 🙂

  Geliked door 1 persoon

 28. fietszwerver zegt:

  nee Rob
  niks geen speciaal asiel voor het Heidehaantje 🙂
  vind het mooi dat ik restanten van de krant en reclame wijken kan laten omzetten in geld wat zeer welkom is bij dieren asiel Crailo 🙂

  goede nacht groet

  Like

 29. Wolf zegt:

  Ik had een smartphone nodig voor mijn werk [postbezorger]. Eerst voor een groepsapp en er komt steeds meer bij. Nu moeten we er postpakketjes mee scannen tijdens het bezorgen.
  Maar ik vind het ding echt steeds leuker. Ik heb een TED-talks app bijvoorbeeld. En een app met oefeningen die de fysiotherapeut adviseerde.
  Verder ligt het ding vaak gewoon thuis, ik gebruik het zoals een fiets: als ik moet fietsen, neem ik de fiets; als ik iets met de smartphone moet doen, dan pak ik die. Ik wil niet “overal” bereikbaar zijn.
  Kortom, leuk en handig, verder geen innige band er mee.;O}}

  Geliked door 1 persoon

 30. Mack zegt:

  Ik las vanochtend dat jonge kinderen steeds vaker smartphoneverslaafd zijn. Dan komen ze bij een dokter, die vraagt ze om touwtje te springen, dan kunnen ze dat niet. Dat vond ik toch wel zorgelijk. Maar misschien is het gewoon de evolutie. Worden onze spieren steeds slapper en onze geest steeds sterker. Hoewel, of je van al die grapjes op FB nu zo sterk wordt, weet ik niet. Misschien is de mensheid wel gedoemd om uit te sterven.

  zorgelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 31. Paul zegt:

  Ik heb de afgelopen maanden mijn internetgebruik verminderd. Er is zoveel informatie dat je aan het lezen blijft (zeker als je, zoals ik, geïnteresseerd bent in alles). Dus ik hanteer tegenwoordig een lijstje van wat ik wil doen op internet, en houd me daar strikt aan. Dat levert zeeën van tijd op voor andere nutteloze dingen.

  Geliked door 1 persoon

 32. meninggever zegt:

  Ik val in de klasse van de oudere jongeren. Maar had al in 1993 mijn eerste mobiele telefoon. Nu een Windows phone. Een geweldig ding waarmee ik zoveel kan doen. Van de twee agenda’s die ik er op na hield is er nu een overbodig. De andere zou ook kunnen maar daarin schrijf ik nog echt met een vulpen allerlei zaken op die ik wil onthouden voor later. De Smartphone vertelt me zoveel. Waar restaurants zijn bijvoorbeeld, parkeergarages, tankstations, looproutes, vertaalt voor me, rekent valuta om, laat me actief zijn in FB-groepen, ik sms niet meer maar Whatsapp. Ik ben er zeer blij mee. Zeker als ik met mijn schoonama (88) kan whatsappen als zij weer eens op reis is. Zo maar een voorbeeld van het gebruiksgemak. En oh ja, met een 20Mp camera aan boord laat ik de compacte digitale camera tegenwoordig ook maar thuis. De smartphone wint het op kwaliteit….

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.