Hadrianus Wal

Door mijn Schotse ex heb ik een beetje kunnen kennismaken met het eigenzinnige en eigenwijze karakter van de Schotten. De trots en koppigheid maakten onze relatie niet altijd even makkelijk. De Nobelprijswinnaars uit Schotland noemde zij graag. Maar ook de wens om onafhankelijk te zijn was een van haar geliefde gespreksonderwerpen. Dat de Engelsen staan en stonden voor alle tegenslagen van Schotland werd daarbij herhaaldelijk genoemd.

Rond het begin van onze jaartelling hebben de Romeinen een eerste Europese Rijk bevochten. Engeland was een van de Noordelijkste gebieden binnen dit Europese Rijk. De Schotse Volken hadden toen niet zo’n positieve naam bij de Romeinen. Eerst heeft Hadrianus en daarna heeft Antonius Pius op de Noordelijke grens van hun Europese Rijk een stevige wal en/of muur gebouwd. Lucius Septimius Severus verbeterde later de Hadrianus Muur. De Muur van Antonius werd door Lucius Septimius Severus ook weer opnieuw in gebruik genomen. De krijgshaftige volken uit het toenmalige Schotland werden door deze muren en de Romeinse grensgarnizoenen buiten het Romeinse Rijk gehouden.

De haat tegen de Engelsen is in de loop der eeuwen bij de Engelsen niet minder geworden. Alle tegenslagen voor Schotland krijgen of een oorzaak in Londen of is door de Engelsen veroorzaakt.

Op zo’n zelfde manier heb ik de discussie van Brexit gevolgd. Tegenslagen of rampen hebben of een oorzaak in Brussel en/of de Europese Unie.

Nu gaat Brittannië uit de Europese Unie. Tijdens de onderhandelingen zal blijken dat de huidige wereldeconomie zo verweven is dat er voor alles regels en afspraken nodig zijn. Twee jaar heeft men de tijd om nieuwe regels te bedenken en nieuwe afspraken te maken.

Ik ben benieuwd of tijdens dit proces Schotland haar onafhankelijkheid terug krijgt. Nog leuker zal ik het vinden als Schotland dan opnieuw onderdeel wordt van de Europese Unie. De oude Muur van Hadrianus en de Muur van Antonius krijgen dan een symbolische omgedraaide functie. Schotland onderdeel van Europa. Engeland wordt dan bewoond door de onafhankelijke barbaren die iets onmogelijks terug in de tijd proberen te verwezenlijken.

Misschien dat er tijdens de komende onderhandelingen toch nog een penicilline te bedenken is voor de onderbuik gevoelens van de kiezers en politici? Samenwerking levert in mijn ogen meer op dan terechte of onterechte haatgevoelens.

In 1928 ontdekte de Schotse wetenschapper Alexander Fleming bij toeval penicilline. Zal er bijna 100 jaar later toch nog een antibioticum te vinden zijn voor de Britse xenofobie?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Muur_van_Hadrianus

https://nl.wikipedia.org/wiki/Muur_van_Antoninus

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Hadrianus Wal

 1. Ik heb op de muur gestaan en mijn jongensfantasie tot leven geroepen. Zag legers, strijders a la Wiliam Walace, volgde de pijlen van de boogschutters en hoorde paarden briesen. Niet moeilijk in een land wat bol staat van tradities en King Arthur monumenten. De mensen uit Schotland, Wales en Engeland zijn mij allemaal even lief maar ja, ik heb er met geen één samengewoond. Binnenkort een weekje naar Dublin. Benieuwd hoe het daar is.

  Geliked door 2 people

 2. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ik heb dat mooie land rond gefietst en in de buurt van Brampton moet ik er in de buurt van zijn geweest , maar heb het niet gezien 😦
  ja het kon wel eens die kant opgaan zo je het beschrijft , de tijd zal het lerren

  folder groet

  Geliked door 2 people

 3. Jaap Bakker zegt:

  Er zit geloof ik nog niet zoveel schot in de zaak met die Brexit.

  Geliked door 3 people

 4. kniepertie zegt:

  Leuk dit stukje, mijn dochter heeft nml het plan opgevat om volgend jaar de Hadrian Wall route te lopen en van wat ik er van begreep wordt de route van west naar oost gelopen, dat klinkt voor ons Europees vastelanders erg onlogisch 😉

  Geliked door 2 people

 5. kleinborkel zegt:

  Leuke observatie!

  Geliked door 2 people

 6. meninggever zegt:

  Niets zo mooi als het Schotse land. De steden, de vergezichten, de heuvels, dat groene landschap. En die heerlijke mensen, die je zelfs met je beste Engels nauwelijks kunt verstaan. Ik mag ze wel die Schotten. Het ruige land, het weer, het maakte hen tot wat ze nog zijn. Noeste lieden met een uitgesproken mening en een afkeer van de ‘bezetter’ met wie ze wel moeten samenleven. Tegen wil en dank. Hoewel ik erg geloof in samenwerking in groter verband en weinig zie in onafhankelijke landjes met een nationalistische bevolking, snap ik de Britse afkeer van Brussel wel. Het heeft hen veel banen gekost, het maakte dat ze te maken kregen met een massa-immigratie die ze niet aan konden. Dus Brussel had moeten bijsturen om de recalcitrante Britten binnen te houden. Zelfs Margaret Thatcher had indertijd al bezwaren tegen dat Europese denken. Het zijn Eilanders, met een eigen geschiedenis. Je hoeft maar naar de Ierse geschiedenis te kijken en je weet dat die twee eilanden met elkaar verweven zijn door hun overeenkomsten en ook door hun geschiedenis. Hoe bloedig ook. Weten wij hier nauwelijks iets van of over. Net zo min als we echt iets weten over de Schotten en de oervolken die hen vooraf gingen. Brexit is een ramp. Ik hoop oprecht dat het allemaal nog ten goede keert. En dat we van die vervelende lieden als Juncker afkomen, die ongekozen president van de EU die zich gedraagt als een despoot zonder echt eigen land. Want echt mensen, Brussel maakt regels, de nationale regeringen voeren die uit. En daar kies je voor of niet…

  Geliked door 2 people

 7. Schotland. . Staat nog op mijn wensenlijstje. Mooi geschreven

  Geliked door 2 people

 8. Ik heb wel iets met Schotland, mooi, ruig en woest…net als ik.

  Geliked door 3 people

 9. sjoerd zegt:

  Ik begrijp nog steeds niet wat ze ermee willen bereiken, de Engelsen…

  Geliked door 1 persoon

 10. perdebytjie zegt:

  Skotland is so ’n pragtige land met wonderlike mense en ek kan simpatiseer met hulle,dat Engeland hulle nog al die tyd vashou.

  Geliked door 1 persoon

 11. ollieherman zegt:

  De serie “Outlander” speelt zich af in de tijd dat Schotten en Engelsen in de 18e eeuw tegen elkaar vochten. Hierbij speelde ook het katholicisme tegen het protestantisme een belangrijke rol. Naar de boeken van Diana Gabaldon. Aardige serie vanwege die context.

  Geliked door 1 persoon

 12. Bertie zegt:

  Dat heb je mooi onder woorden gebracht. Het lijkt me prachtig om die muur met eigen ogen te zien en de Schotse landaard zelf mee te maken.
  Kan ik meteen controleren wat ze onder hun kilts dragen.

  Geliked door 2 people

 13. Rebbeltje zegt:

  Dat staat nog op mijn lijstje…was het maar mooier weer daar 😉

  Geliked door 1 persoon

 14. tagrijn zegt:

  Ik leef van harte mee met de Schotten. Hoop dat ze onafhankelijk zullen worden en lid van de EU. De Engelsen krijgen hun trekken wel thuis. Hogere invoerrechten zal het leven daar een stuk duurder maken. Eén moment van onbedachtzaamheid kan maken dat men jaren schreit.

  Geliked door 1 persoon

 15. bloggersterk zegt:

  Geen idee wat dit gaat worden. Ik gun de Ieren en de Schotten het lidmaatschap, maar die Engelsen voeren altijd al een eigen koers. Eigen pond, links rijden en rechts subsidies binnenhalen. Ik denk niet dat we ze gaan missen.

  Geliked door 1 persoon

 16. Kakel zegt:

  De muur van Hadrianus ken ik. Althans: van horen zeggen en door erover te lezen.
  Ik gun de Schotten hun onafhankelijkheid. Engeland wil nergens meer bij horen, laat de Schotten dan ook vrij!

  Geliked door 1 persoon

 17. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  ik had bij de start van een 7.5 uur durend wandelingetje van deur tot deur ,wat spetters op de blote armen , want koud was het niet
  warm tot heet word het wel de komende dagen

  avond groet

  Like

 18. @matroosbeek zegt:

  Interessant stukje Rob! Net terug van Schokland, maar Schotland staat ook op het verlanglijstje.

  Geliked door 1 persoon

 19. Suskeblogt zegt:

  Haat en liefde lopen hand in hand en dat merk je tussen die volkeren en hun relatie met de EU;
  Haat lost niets op, maakt alleen kapot.

  Geliked door 1 persoon

 20. Lenjef zegt:

  Grensoverschrijdende gevoelens

  soms doen ruïnes, overblijfselen in steen, ons terugblikken
  over een woelige, enge geschiedenis
  die, zij het ruim genomen, de onze is
  muren kunnen grenzen doch zelden gevoelens herschikken

  De loop van de geschiedenis maakt soms rare bochten, Rob. 🙂
  Knap schrijfsel!
  Lenjef

  Geliked door 1 persoon

 21. Met name in Whisky distilleerderijen hoorde ik van “the nonsense from London!” Als ze het niet zelf bedacht hadden was het flauwekul natuurlijk. Precies zoals de britten weer tegen Brussel aankijken, zij hebben het over “the nonsense from Brussel”.. Ik vraag het wel eens als ik een fanatieke brexiter tegen kom; noem een wet uit Brussel waar je last van hebt? Niemand die dan nog iets zinnigs te zeggen heeft.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.