Muggen en andere verhalen

Na een korte vakantie vraagt mijn buurvrouw angstig naar de symptomen van Malaria. Verhoging en misselijkheid zijn de klachten. Omdat het maar een kort vakantietripje is geweest heeft zij niet de moeite genomen om malariapillen mee te nemen.
Een goede vriend  vertelt mij dat zijn huwelijk op springen heeft gestaan tijdens hun tocht door West-Afrika. Hij slikte weer wel de benodigde malariapillen. Maar werd er een zeer irritant mannetje van.
Als ik dit toevallig aan een van mijn jonge collega’s vertel legt hij uit dat hij op jongere leeftijd netjes de benodigde malariapillen heeft geslikt. Maar dat hij ook elke ochtend een pluk haren uit zijn hoofd trok bij het opstaan.
Mijn gezellige buurvrouw is uiteindelijk bevallen van een geweldig tweeling. Geen Malaria maar zwanger was de clou van haar misselijkheid!
Door het recyclen van autobanden liggen er over de hele wereld verspreid stapels met oude autobanden. Met vrachtschepen  worden die autobanden vervoerd naar opslagplaatsen en verwerkingsfabrieken. Soms wordt er nieuw profiel opgemaakt. Soms wordt het staal en rubber gescheiden en hergebruikt.
In de banden verzamelt zich regenwater. En daar leggen allerlei muggen weer hun eitjes. Door de warmte binnen in de banden groeien de muggenlarven prima op.
De verspreiding van de muggenpopulaties over de hele wereld gaat dus via de autobanden. Maar de verspreiding van algemene tropische en zeldzame ziekten gebeurt nu ook via deze oude autobanden.
Een muggensteek heeft ’s morgen niet een etiketje met de soortnaam van de mug of de benodigde medicijnen voor de opgelopen besmetting.
Alle grote bloeddorstige vleeseters heeft de mens bijna allemaal uitgeroeid.
Maar een  bescherming voor vervelende of dodelijke ziekten die door een irritante mug verspreidt worden is minder eenvoudig geworden.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, gezondheid, Natuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Muggen en andere verhalen

  1. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    een goed verhaal over de mug , welke ook nu weer volop in het nieuws is
    terwijl we niet meer over die andere toch best mooie vleeseters iets horen 😦
    die autobanden moet eigenlijk ook aan banden gelegd , zorgt voor veel slecht werk in den vreemde , omdat het hier te duur is zo men zegt

    zomerse groet

    Geliked door 2 people

  2. egoecho zegt:

    Soms denk ik wel eens: was een mug maar een olifant.

    Geliked door 5 people

  3. Villasappho zegt:

    Tis wat ga je niet op vakantie heb je toch last van een parasiet. De buurvrouw heeft waarschijnlijk langer last van de hare dan wie dan ook van die gestreepte.

    Geliked door 2 people

  4. Bertie zegt:

    Insecten kunnen een gevaarlijke plaag zijn. Dat die mevrouw zonder bescherming weg durfde te gaan… ze heeft geluk. Of niet natuurlijk, in haar geval. ☻

    Geliked door 1 persoon

  5. ollieherman zegt:

    Ik zeg “weg met die auto’s”, dan zijn er ook geen autobanden meer nodig. Oplossing is altijd simpel 🙂

    Geliked door 1 persoon

  6. @matroosbeek zegt:

    Interessant, maar ook verontrustend… Het kan natuurlijk altijd. Zo kreeg mijn broer échte tyfus – doodziek – waarschijnlijk besmet door te werken met tropisch hout. Een andere verklaring kon men niet vinden. Het was al heel wat dat men de ziekte kon vinden… niemand denkt aan een tropische ziekte als je er nooit bent geweest… Dat zal dus ook voor de malariamuggen gelden die naar hier reizen in autobanden.

    Geliked door 1 persoon

  7. peterbake zegt:

    Echt hoe dingen in elkaar zitten … Waanzinnig idee … Bedankt Rob, bijzondere info !

    Geliked door 1 persoon

  8. Rebbeltje zegt:

    Hoor het de dr nog zeggen als ik niet beter wist zou ik denken aan malaria…ja bij manlief. Alweer wat jaartjes terug maar wat was die ziek en een kanonschot in zijn bil heeft erger voorkomen denk ik.
    Hij heeft echt alle hoeken van het bed gezien en we hebben een groot 😉
    Was wel heftig
    Ja die muggen houden ons nu wel bezig…eng vind ik het zelfs want je hebt dat niet zelf in de hand.
    Groetjes

    Geliked door 1 persoon

  9. terrebel zegt:

    Elk jaar sterven miljoenen mensen door muggen en ongeveer 7000 door terroristen. Toch zijn mensen wel bang voor de tweede oorzaak maar niet voor de eerste. Mensen zijn raar.

    Geliked door 2 people

  10. sjoerd zegt:

    Een ongeluk zit in een klein mugje…

    Geliked door 1 persoon

  11. kniepertie zegt:

    laat ook binnenshuis geen ‘open’ water staan, denk aan plantengieters of verstopte afvoergootjes van kunststof kozijnen, vooral met deze temperaturen vermenigvuldigen muggen zich razendsnel, en dat zijn dan nog maar de gewone, in ’t Gronings neefjes genoemde, muggen

    Geliked door 1 persoon

  12. bloggersterk zegt:

    Ja, ze laten geen steek vallen. Gelukkig lukt het me goed om ze buiten te houden, alleen moet ik daar af en toe ook zijn…..

    Geliked door 1 persoon

  13. Mooi verhaal van die buurvrouw..
    Ik heb het niet op steekmuggen… laatst in het duingebied gemeen gestoken door een klein donker mugje.. hele zwermen vlogen er rond. We hebben er goed last van gehad en volgens mij was het echt geen gewone huis-tuin-en keukenmug.

    Geliked door 1 persoon

  14. fietszwerver zegt:

    ja Rob binnen of buiten , ik geniet de zon
    daar kan geen mug tegen op

    avond groet

    Geliked door 1 persoon

  15. het is niet voor niks dat de mug op nummerke 1 staat, als het meest gevaarlijke dier ter wereld, met de meeste menselijke slachtoffers op zijn palmares! 😦

    Geliked door 1 persoon

  16. constant•ino zegt:

    Hier in Brazilië wordt in de regel streng gecontroleerd op oude autobanden, maar ook op allerlei andere objecten waarin regenwater kan blijven staan. Niet alleen vanwege de malariamuggen, maar vooral om de denguemug en nu ook vanwege de zika-epidemie. In de regel komt in de zomerperiode elke twee à drie weken iemand van de gemeente controleren. Open emmers dekken we af, in putjes waarin afvalwater wegloopt druppelen we wat chloor. En wat ik van zo’n controle ook leerde: dat je planten in een potje in de buitenlucht niet op een schoteltje moet zetten!
    De mug maakt ons leven hier knap gecompliceerd.

    Geliked door 1 persoon

  17. Suskeblogt zegt:

    Insecten hebben de dino’s en meer overleefd. Ons mensen zullen ze ook wel overleven.

    Geliked door 1 persoon

  18. wdfyfe zegt:

    In Canada we have “winter kill” but mosquitoes are still a problem

    Geliked door 1 persoon

  19. fietszwerver zegt:

    nu Rob
    er komt een dipje in de temperatuur en die gaat komende week weer omhoog
    dus op school hoeven de kachels nog niet aan 🙂

    mak an groet

    Geliked door 1 persoon

  20. meninggever zegt:

    Het blijft op zich al bijzonder dat we de werkgelegenheid rond die banden kennelijk primair nemen als uitgangspunt en dat niet laten doen in landen waar men juist om werk verlegen zit. Lijkt me tien keer logischer. Ben je af van die muggen ook…. Wie overigens naar een land reist met twijfelachtige omstandigheden moet altijd even wat middelen nemen. Ik deed dat indertijd zelfs in Turkije. Al is tegen de daar nu levende en zoveel ellende veroorzakende bedreiging geen prikje mogelijk..

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.