Interview met Lilian Peters

Lilian Peters is buitengewoon lid van de bestuurscommissie in Zuidoost. Ze heeft ruim twintig jaar gewerkt op het terrein van internationale samenwerking en kinderrechten, zowel in Nederland als in conflictgebieden. Sinds tien jaar woont en werkt ze weer in Nederland en sinds 2012 in de Bijlmer.

Hoe ziet de bestuurscommissie er uit en wat is jouw rol daar in?
De bestuurscommissie Zuidoost bestaat uit 13 leden, verdeeld over 10 partijen (zucht). Vier partijen zijn alleen lokaal en hebben geen vertegenwoordiger in de gemeenteraad. Urwin Vyent van GroenLinks is lid van het dagelijks bestuur. De overige leden van het dagelijks bestuur zijn van de PvdA (voorzitter) en VVD.

Wat is het meest opvallend in jouw bestuurscommissie?
De leden van de Bestuurscommissie Zuidoost vallen op door hun (vocale) temperament. Vergaderingen komen na middernacht op stoom en het persoonlijke wordt tot politiek gemaakt. Never a dull moment in Zuidoost, tenzij de internetverbinding of stroom uitvalt, dan houdt men abrupt de mond en wordt de vergadering geschorst. Zonder bühne is er blijkbaar weinig aan. Zuidoost is dus een bestuurscommissie met tien kapiteins (fractievoorzitters) op één schip, waarbij de beste stuurlui aan wal staan: in dit geval door ongezouten commentaar te leveren via Facebook.

Wat moet er voor de volgende verkiezingen in ieder geval bereikt zijn in jouw stadsdeel?
Drie dingen: 1. Locatieprofielen voor het natuurgebied Gaasperpark/Gaasperplas die duurzame recreatie mogelijk maken en mega-dance festivals onmogelijk. 2. Transformatie van leegstaande kantoorpanden tot betaalbare woningen, speciaal voor starters en ouderen 3. 24-uur bereikbaarheid per openbaar vervoer.

Op welk bereikt resultaat in jouw stadsdeel ben je het meest trots?
In Koers2025, het ambitieuze bouwprogramma van het Amsterdamse college, worden 400 stadsvilla’s aan de zuidoever van natuurgebied Gaasperplas gepland. Ik kwam hier achter door de nota en onderliggende documenten nauwkeurig door te spitten. Mijn vragen hierover in de bestuurscommissie maakten duidelijk dat mijn bevindingen klopten. In het advies aan wethouder Van der Burg is nu opgenomen dat het Gaasperpark voor recreatie bestemd moet blijven. Hopelijk neemt hij dat over.

Waaraan erger je je het meest in jouw stadsdeel?
Het tekort aan gratis fietsparkeerplekken zorgt ervoor dat overal zwerffietsen en wrakken staan en liggen. Dit belemmert de toegankelijkheid en de veiligheid rondom (onder andere) stations en ziet er niet uit. Verder is er de neiging om ieder stukje groen te willen bebouwen, ten koste van de leefbaarheid van de huidige bevolking.

Aan welk onderwerp moet de gemeenteraadsfractie van GroenLinks meer aandacht besteden?
Leeftijdsbestendig bouwen en voor iedereen toegankelijke openbare ruimte en voorzieningen. De stad wordt door de huidige bestuurders gezien als een ‘wingewest’. In werkelijkheid is het de leefomgeving van Amsterdammers. Die hebben graag schone lucht, voldoende (groene) ruimte en een schone, hele en veilige omgeving. Grenzen aan de groei van Amsterdam dus!

Voor welke onderwerpen wil je contact met GroenLinksleden? Hoe kunnen ze je bereiken?
Ik ben bereikbaar op info@lilian-peters.nl voor de volgende onderwerpen: het nieuwe evenementenbeleid (wordt eind 2016 vastgesteld); het realiseren van woningen zonder dat dit ten koste gaat van groen; een fietsvriendelijke omgeving met onder andere gratis fietsparkeren en gescheiden verkeersstroken.

Kan je vertellen over een politiek voorval?
De politiek in Zuidoost is een aaneenschakeling van voorvallen. Dit kun je vinden door op “Parool Bestuurscommissie Zuidoost” te zoeken.

Wat is de mooiste plek in jouw stadsdeel?
Wat natuur betreft zijn dat Gaasperpark en Gaasperplas, de Hoge Dijk, en de Bijlmer Weide. Qua gebouw is dat het ‘Zandkasteel’, het ING Hoofdkantoor aan het Bijlmerplein dat binnenkort wordt omgebouwd tot luxe appartementen. Ik kijk er nu drie jaar vanaf mijn balkon op uit en het verveelt nooit.

Dit interview staat in de Nieuwsbrief van GroenLinks Amsterdam

Voor meer info over GroenLinks Amsterdam-ZuidOost verwijs ik naar de volgende link:

https://nl-nl.facebook.com/GroenLinksAmsterdamZuidoost

 

 

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Interview met Lilian Peters

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  goede plannen , ik hoop dat ze allen gemaakt en uitgevoerd kunnen worden
  maar ik ben wat huiverig geworden voor de politiek

  rustige weekend groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Rebbeltje zegt:

  Tja politiek…hot item weer

  Geliked door 1 persoon

 3. debiker zegt:

  Het is overal gelijk Rob…….aanhouders winnen!

  Geliked door 1 persoon

 4. Bertie zegt:

  Ongezouten kritiek. Prima.
  Nu maar hopen dat er iets mee gedaan wordt.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.