NaSk2 of Scheikunde

Scheikunde houdt zich bezig met stoffen. Niet alleen het scheiden en zuiveren van stoffen (bijvoorbeeld hoe win je een kleurstof uit planten), maar ook hoe maak je stoffen (Chemische synthese). Bedenk eens hoe de wereld er uit zou zien als er geen plastic (nylon, polyester) zou zijn. Geen surfplanken en geen lichtgewicht zeilen.

Alle stoffen zijn opgebouwd uit moleculen of andere deeltjes zoals atomen en ionen. Er blijkt verband te bestaan tussen de eigenschappen van de deeltjes (moleculen, atomen en/of ionen) waaruit een stof is opgebouwd (microscopische eigenschappen) en de eigenschappen van de stof zoals wij die waarnemen (macroscopische eigenschappen).

In de Middeleeuwen zochten de alchimisten de Steen der Wijzen. Nu zoeken de artsen, apothekers en de farmaceutische industrie medicijnen. De scheikundige werking van de medicijnen helpt om ons lichaam gezond te houden of te maken. Hier komt de scheikunde dan een aanraking met de biologie van ons lichaam.

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Kinderen, Onderwijs en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op NaSk2 of Scheikunde

 1. Bertie zegt:

  En het maken ban goud lukte ook niet. ☺
  Mooi vak om te experimenteren.

  Liked by 1 persoon

 2. Hillechien zegt:

  Scheikunde daar Von ik nou geen bal aan al die formules uit je hoofd kennen bah. Maar het praktische vond ik dan wel weer leuk hebben heel leuke rook ontwikkelingen gehad soms.

  Liked by 1 persoon

 3. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  gelukkig wordt er steeds meer gevonden om nare ziekten te bestrijden :0

  WP doet vervelend groet

  Liked by 1 persoon

 4. @matroosbeek zegt:

  Ondertussen nadert het moment waarop ik zal weten wat de invloed was van mijn voeding en de gegiste rode rijst op mijn cholesterolwaarde… Ik hoop dat de chemie haar werk heeft gedaan…

  Liked by 1 persoon

 5. Zilvertje zegt:

  Het terugwinnen van stoffen dat vind ik zo bijzonder en het zuiveren.

  Liked by 1 persoon

 6. sjoerd zegt:

  Het grootste gedeelte van het perodieke systeem zit nog wel in mijn hoofd, maar mijn voorkeur ging uit naar de organische chemie

  Liked by 1 persoon

 7. Mammalien zegt:

  Mooi vak toch?! Op de middelbare school van zoon hebben ze de drei vakken dan ook maar gecombineerd tot één: science. En dat 5 uur per week.

  Liked by 1 persoon

 8. bloggersterk zegt:

  Correctie: aan hun agenda te zien zoekt de farmacie nog altijd naar goud 😉

  Liked by 2 people

 9. schrijfsels zegt:

  NaSk, dat was niks voor mij

  Liked by 2 people

 10. burroholanda zegt:

  Scheikunde was nooit mijn favoriete sport. Als kind gooide ik eens twee verschillende schoonmaakmiddelen in een potje. Prachtige rook en een halve dag hoesten. Niks voor mij dus. 😉

  Liked by 1 persoon

 11. Morgaine zegt:

  Ik had graag het vak Biologie normaal door gezet, maar neeeeeeeeeeeeeeheeeeeeeee dat werd dan auto natuur.scheitkunde, aangezien ik daar niets van begreep… net als wiskunde… hield het op voor mij. helaas.

  X

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.