Een Pelikaan

Sinds de Middeleeuwen is de Pelikaan het symbool voor altruïsme en barmhartigheid. Volgens een legende pikt een kroeskoppelikaan haar eigen borst open om haar hongerende jongen met haar eigen bloed te voeden. De eerste bloedtransfusiedienst van het Rode Kruis, in 1930 in Rotterdam, gebruikte de Pelikaan om deze reden als haar beeldmerk.

Sanguin heeft dit beeldmerk bij de oprichting behouden en in een moderner jasje gestoken. Voor Sanguin staat de Pelikaan symbool voor de onbaatzuchtige bloeddonaties van Nederlandse donors.

Met veel plezier geef ik mijn bloed. De vriendelijkheid van de mensen bij Sanguin maken dit alleen maar makkelijker. Het invullen van het formulier voor de bloedafname maakt mij steeds bewust dat ik gezond ben. Waarbij ik dan maar hoop dat mijn bloed een ander op weg helpt om ook weer gezond te worden.

Soms lopen er mensen naar binnen die iets extra willen verdienen met hun bloeddonatie. In andere landen schijnt dit soms de gewoonte te zijn? Zelf ben ik al blij met een kop koffie en een versnapering. Met de gezondheidscontrole en het bloed afnemen ben ik meestal na een half uurtje weer buiten. Terwijl mijn bloed voor anderen die het nodig hebben vaak veel langer een hulp bij hun genezingsproces is.

Misschien dat jullie ook jullie bloed willen doneren?

http://www.sanquin.nl/bloed-geven/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Een Pelikaan

 1. Ik heb zeer lang bloed gegeven, tot onze verre reizen roet in het eten gooiden en ik er geen meer mocht geven…

  Geliked door 1 persoon

 2. perdebytjie zegt:

  Baie interessante storie oor die pelikaan,Rob.Hier by ons skenk mens gratis bloed.

  Geliked door 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Vroeger gaf ik altijd bloed, de laatae jaren horen we er nooit meer iets over. Kennelijk is er minder behoefte aan.
  Betaald werden we nooit, was ook niet nodig

  Geliked door 1 persoon

 4. egoecho zegt:

  Tijdens alleen al het lezen erover ga ik bijna van m’n stokkie…. Zo’n watje ben ik. Ik heb wel een poging gedaan tot doneren, maar keer op keer ging het mis. Het is niet anders.

  Geliked door 1 persoon

 5. Villasappho zegt:

  Nope sinds ik lang geleden mn stiefvader stond te troosten toen hij na tig jaar opeens geen bloed meer mocht geven omdat ie homo is, heb ik besloten het nooit te gaan doen.

  Geliked door 1 persoon

 6. gemma1952 zegt:

  Wat een interessant verhaal Rob. Al doende leert men.

  Geliked door 1 persoon

 7. Hillechien zegt:

  Ik “mag” geen bloed geven op het moment

  Geliked door 1 persoon

 8. Nathalie zegt:

  Elke keer als mijn bloed onderzocht wordt, heb ik bloedarmoede… en dan mag ik niet doneren. Ik vind het verhaal over de Pelikaan erg mooi…

  Geliked door 1 persoon

 9. burroholanda zegt:

  In dienst ( vroeger….heel vroeger) was het normaal. Daarna nooit meer gedaan.

  Geliked door 1 persoon

 10. @matroosbeek zegt:

  Mij moet je niet overtuigen Rob. Ik wil jou en alle bloeddonoren danken, zeker namens mijn zus die enorm veel gezond bloed nodig had toen ze acute leukemie kreeg. We zijn nu drie jaar verder en het gaat goed met haar. Zonder gezond bloed van een ander had ze geen kans gemaakt. Zo belangrijk is bloed geven dus.

  Geliked door 1 persoon

 11. er is altijd een tekort van mijn bloedgroep, dus ja ..
  daar wordt niet over getwijfeld! 😉

  Geliked door 1 persoon

 12. Wolf zegt:

  Ik heb de meest voorkomende bloedgroep, heb als zodanig bloed gegeven. Toen veranderde de wijze van verzamelen: van groepsgewijs in het gemeenschapshuis naar individueel in het ziekenhuis. Dat werd al moeilijker. Na een verhuizing moest ik niet alleen opnieuw de lijst invullen die ik een maand eerder [!] had ingevuld op mijn oude aftappunt, ook werd er een wachttijd van een half jaar gehanteerd [??].
  Dat – het feit dat je niet meer in je eigen wijk of dorp op een gezamenlijk punt kan laten aftappen, maar [in mijn situatie] véél moeite moet doen om het aftappunt te bereiken [moet ik dan vrij nemen?] én dat ik van aftap 1 naar aftap 2 geen overdracht zie maar ‘gewoon’ opnieuw alle formaliteiten moet doorlopen…. heeft mij helaas doen besluiten, een aantal jaren geleden, om niet langer donor te zijn.

  Maar eigenlijk wil ik het wél!!!

  Toen mijn eigen vader met spoed is opgenomen, alweer heel veel jaren geleden, heeft hij ook het nodige bloed toegediend gekregen.
  Misschien zat daar zelfs wel bloed van mij bij :O}}.

  Kortom, het bloed kruipt waar het gaan moet en het kriebelt nu toch wel weer.
  ik ga toch weer eens kijken hoe het hier ter plaatse is geregeld.
  Want het is goed werk en je lijdt er zelf niks van!

  Geliked door 1 persoon

 13. Wolf zegt:

  NB Het schijnt dat je vroegâh niet alleen maar gewoon thee, bouillon of koffie kreeg, maar zelfs ’n GOEDE Franse cognac!! [Ik heb dit van betrouwbare bron!] . Helaas was dit in mijn tijd geen gewoonte meer ;O]].
  De ouders van mijn partner hebben nog meegemaakt dat na de oorlog voor het geven van bloed een EXTRA BON werd verstrekt voor de aanschaf van vlees!

  Geliked door 1 persoon

 14. meninggever zegt:

  Toen ik een aantal jaren geleden in het ziekenhuis terecht kwam voor onderzoek en ingreep leek het daar wel of het hospitaal werd gerund door Graaf Dracula. Zoveel bloed als ze daar nodig hadden van een normaal mens als ik leek me echt overdreven. Maar men bleef maar aftappen. Ik was blij dat ik weer thuis was…..ik ben al niet zo van de naalden….

  Geliked door 1 persoon

 15. Jaixy zegt:

  Nee nog even niet. Mijn gestel is door de kanker wat verzwakt. Dus dit kan ik niet meer doen

  Geliked door 1 persoon

 16. Rob Alberts zegt:

  Ik wens je een voorspoedig herstel!

  Bemoedigende groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.