Anansi

Deze zomer maken de wethouders van de grote steden bezwaar tegen het houden van krokodillen als huisdier. Het houden van exoten blijft een vreemde bezigheid. Ecovakanties naar de Tropen blijken ook een negatieve invloed te hebben op het milieu. Zo geeft het wegvangen van exoten ook een verstoring van het milieu.

Mijn Anansi is hier in Nederland geboren en opgekweekt. Maar oorspronkelijk komt deze vogelspin in Midden- en Zuid-Amerika voor.

In 1785 heeft Linnaeus deze spin een naam gegeven. Hoe hij dit heeft gedaan is mij niet duidelijk. Geboren in Zweden, heeft Linnaeus in Nederland, Engeland en Frankrijk gewoond en is in Zweden overleden.

Surinaamse en Antilliaanse vrienden schrikken altijd van mijn vogelspin. Het verhaal gaat dat in de achttiende eeuw iemand een vogelspin een kolibrie zag vangen. Een uitzonderlijke gebeurtenis. De Kolibrie is feitelijk te snel voor een vogelspin. Insecten, kleine reptielen en misschien soms een klein vogeltje zijn de prooi van een vogelspin.

Het gif van een beet of het weggespoten gif is licht giftig en irriteert vooral. Een andere verdediging is het wegschieten van de haren op het achterlijf. De weerhaakjes op deze haren hebben ook weer een irriterende werking. Maar feitelijk zijn vogelspinnen meer benauwd voor ons dan dat wij ons voor hun zorgen hoeven te maken.

Anansi is een bewust gekozen naam. Zowel in Ghana als in de Caraiben zijn er talloze verhalen over de belevenissen van Anansi. Het is in deze volksverhalen een mythische spin die vooral voor eigen gewin gaat. Je zou het kunnen vergelijken met ons verhaal van den Vos Reynaarde.

De verzorging is makkelijk. Vocht, regelmatig een krekel en een warme afgesloten bak is voldoende. Of het inbrekers afschrikt weet ik niet. Maar het turen naar de spin geeft mij rust. Het veilige gevoel denk ik er dan maar bij.

Omdat deze exoot niet op eigen kracht in Nederland kan leven zal er hier geen milieu verstoring plaatsvinden. Mijn Anansi is hier in Nederland geboren. Extra wildvang in de Tropen heeft er dus niet plaats gevonden. Ecovakanties maak ik niet. Ik ga er dan maar vanuit dat mijn huisdier weinig tot geen verstoring in de Tropen heeft veroorzaakt.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Amazone-roodteenvogelspin

https://nl.wikipedia.org/wiki/Anansi

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, Natuur, persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

34 reacties op Anansi

  1. Heb je die ook trucjes geleerd ?

    Like

  2. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ik houd van de natuur , verstoor het met wandelschoenen of fiets 🙂
    houd geen huisdieren omdat ik die niet de tijd kan geven die ze verdienen
    maar ieder moet zelf weten of ze een dier in huis nemen
    helaas gaat er maar al te vaak iets mis en is het dier , ongeacht wat voor , de dupe

    dierlijke groet

    Geliked door 1 persoon

  3. zeezicht zegt:

    Ik heb dan weer medelijden met die arme krekels! 😦

    Geliked door 1 persoon

  4. sjoerd zegt:

    Ieder zijn hobby toch…

    Geliked door 1 persoon

  5. egoecho zegt:

    Vogelspin
    Ik kijk naar buiten. Er hangen spinnen voor het raam en vogels vliegen voorbij, stoppen soms even om het balkon onder te schijten. Binnen ben ik mijn eigen dier.

    (Het kwam zo bij me op.)

    Anansi lijkt me overigens een bofkont met zo’n dankbare verzorger)

    Geliked door 2 people

  6. Rebbeltje zegt:

    Ha nu weet ik dus wel dat ik nooit bij jou binnen zou komen…gadsie
    Een gruwelijke hekel aan spinnen, maar fijn dat jij er rust van krijgt
    Mag die ook wel eens mee gaan wandelen?
    Fijn weekend

    Geliked door 1 persoon

  7. @matroosbeek zegt:

    Schattig is dat. Aai je die dan echt Rob? Er staat tenslotte toch een vachtje op…
    Vrolijke weekendgroet!

    Geliked door 1 persoon

  8. Bertie zegt:

    Aai je hem/haar dan met handschoenen aan?

    Geliked door 1 persoon

  9. ik vind vooral zijn/haar naam heel mooi! 🙂

    fijn weekend, rob!

    Geliked door 1 persoon

  10. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    herkenbaar dus , maar al deze kabeltjes en stekkertjes en weet ik niet wat , gaan zo in de fietstas en opweg naar de suup ff via de dump en weg er mee
    van velen weet ik niet eens meer waar voor ze zijn :0

    fiets wandel groet

    Like

  11. meninggever zegt:

    Ik heb er niks mee. Ben van de meer normale huisdieren. Snap r niks van dat je slangen, kroks of desnoods een giraffe in je tuin wilt hebben. Weet wel dat ik toen ik in de Bos en Lommer nog eens actief was voor de ondernemers daar een keer een paar buikdanseressen op een podium had staan die werkten met grote slangen. De lokale straatjeugd, altijd in voor een grote bek en een hoop gesproken lef, lieten we toen wel eens in de kisten kijken waar die beesten zagen. Ze schrokken zich zo rot dat ze in een sprong van het podium af verdwenen. Ook de voor wandelingen met kleine kindjes ingehuurde kamelen zorgden voor enorme afstanden tot die lokale straatjeugd. Kortom, uitheems is niet meteen logisch verbonden aan de mensen die uit die hoeken van de wereld komen. Wellicht weten zij meer dan wij hoe link die dieren zijn. Daarbij, laat ze lekker in de jungle. Een ding is zeker, ik ga daar nooit heen om te op te zoeken. Een ratelslang op het strand van Muiderberg ooit, was mij al erg genoeg…

    Geliked door 1 persoon

  12. Rob Alberts zegt:

    Een ratelslang op het strand van de Muiderberg? Hoe kwam die daar …
    Verbaasde groet,

    Like

  13. Wolf zegt:

    Je kent mijn zéér prille liefde voor de vogelspinnen, Rob…. ;O}. Maar lang hiervoor, toen ik nog een heel klein Wolfje was, las ik met veel plezier de verhalen van Anansi. Het was net of je de vertellers kon horen spreken [ik heb dat ook altijd met Native American mythen en sagen].
    Jouw Anansi is een schoonheid, met die roodgelakte nageltjes.
    Dat verhaal van die kolibri heb ik levenslang geloofd tot ik Smitti en Smitti’s eigenaar ontmoette en langdurig over leven en onderhoud van vogelspinnen sprak met hem. Hoogst onwaarschijnlijk. Nog eerder vangen kippen muizen [ik heb het ze zien doen!] dan vogelspinnen vogels. Máár, net uit het ei en nog in het nest, dat zou best kunnen. Waarschijnlijk zeer zeldzaam.
    Whatever. Het zijn fascinerende dieren. Ik kan me zelfs de rust voorstellen die je voelt als je naar jouw Anansi kijkt.
    Terwijl ik verre van “rust” ervaar als ik de “gewone” huisspin formaat kinderhandpalm aan de muur zie kleven!!

    Geliked door 1 persoon

  14. Mijn vorige kater heette Anansi. Iedereen die het merkwaardig vond dat een kat een spinnennaam had vertelde ik dat Nans heel goed kon spinnen.

    Geliked door 2 people

  15. Ik vind het ook eng, een spin als huisdier, maar er zijn veel meer mensen die dat hebben. Vind het leuk dat je zo gek met haar bent. En wij hebben zelf een schildpad (ook hier geboren), dus da’s ook wel een beetje raar 🙂

    Geliked door 1 persoon

  16. Brrrrrr…. ik vind een gewone spin al eng…..waarom? Geen idee, maar bij grote exemplaren ga ik op de vlucht!

    Geliked door 1 persoon

  17. Kakel zegt:

    Het is dat jij helemaal in Amsterdam woont, anders was ik een keer komen kijken. Als dat mocht natuurlijk (-: Een neef van me heeft slangen. Ik vond het heel bijzonder om ze een keer vast te houden. Ze waren niet zo heel groot maar voelden sterk aan.
    Warme groet

    Geliked door 1 persoon

  18. Rob Alberts zegt:

    Ik speel niet met Anansi.
    Ik observeer alleen maar.

    Vriendelijke groet,

    Like

  19. Morgaine zegt:

    Nu vraag ik mij af wat Picasso zou doen, whahahaha

    Geliked door 1 persoon

  20. Rob Alberts zegt:

    Ik denk dat er helemaal geen reacties zullen zijn over en weer.

    Vrolijke groet,

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.