Huisdieren

Ooit leefde ik met honden, konijnen, schildpadden, hagedissen, grasparkieten, dwergpapagaaien, dwerghamsters, wandelende takken en een vogelspin. Niet allemaal tegelijk en met sommige maar heel kort. Het heeft mijn liefde voor alles wat leeft gevormd. Al moet ik achteraf bekennen dat niet alle dieren zo’n goed leven bij mij hebben gehad.

Met de honden ging ik uren op pad. Maar de konijnen leefden bijvoorbeeld in een te klein hok. Toch heb ik in de dierenkooien altijd zoveel mogelijk de natuurlijke omgeving nagebootst. Ook zorgde ik dagelijks voor de lekkerste hapjes.

Nu geniet ik meer van wat vrij leeft en in mijn tuin voorbij komt. Al heb ik daarbij toch ook mijn voorkeuren. De buurtkatten zie ik liever gaan. En de muggen in mijn slaapkamer haat ik. Een huisdier wil ik dus niet meer. Bij een bezoek aan een kinderboerderij fleur ik wel op van de spelende kinderen. Al vraag ik mij daar soms ook af of de dierenhokken wel genoeg bewegingsruimte geven.

Maarten Frankenhuis, oud-directeur van Artis, schreef een boek over huisdieren. Onderworpen, gebruikt, gekoesterd en bewonderd benoemt hij alle huisdieren met hun geschiedenis. De geschiedenis van alle huisdieren wordt door Frankenhuis beschreven. Zoals het ene dier nu gekoesterd wordt eten we het andere dier. Voor vegetariërs zijn sommige verhalen gruwelijk. Maar de dierenliefhebbers kan er ook veel te lezen. In het ene land worden sommige dieren gekoesterd in het andere land worden ze juist gegeten.

Dierentuinen geven hun dieren nu steeds meer bewegingsvrijheid. Terwijl de dierenacts uit het circus zijn verdwenen blijven we toch exotische huisdieren houden. De chihuahua wordt bijvoorbeeld aangekleed als attribuut meegenomen. Terwijl de een dit walgelijk vindt eet de ander gewoon zijn dagelijkse gehaktbal. Dierenliefde blijft een raar iets ….

ISBN 9789490951221

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dierenbescherming

 

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Kinderen, Natuur, persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

24 reacties op Huisdieren

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja dieren in of rond het huis , huisdieren dus , ik had ze nooit , maar de tijd dat ik werkte op de boerderij , had ik er dus velen , van groot tot klein
  verzorgde hen , maar dode en slachtte er ook wel , dus al die gespeelde of overdreven reacties van sommige lui , gaat aan mij voorbij
  ik houd van alle dieren en niet enkel op deze dag

  diervriendelijke groet

  Liked by 3 people

 2. Jan Jaap zegt:

  Ik houd van mijn twee geadopteerde zwerfhonden. De een komt uit Spanje, de ander uit Roemenië. Ze maken mijn leven een beetje vrolijker.
  Om katten geef ik niks. Lang geleden had ik een parkiet in een kooi. Eigenlijk een beetje zielig, zo’n tropische vogel in gevangenschap.

  Liked by 2 people

 3. Villasappho zegt:

  Waar ik werk weten de bewoners dat ze mij beter kunnen slaan dan de katten. Anyway ik heb alles voor mn huisdier over en zo hoort het ook.

  Liked by 2 people

 4. egoecho zegt:

  Lang leve de dieren!

  Liked by 2 people

 5. Voor veel mensen geeft een huisdier nog wat invulling aan hun leven.

  Liked by 2 people

 6. msms zegt:

  Ik had ooit honden en ook een kat (of meerdere). Konijnen waren er ook, tijdelijk, maar die ontsnapten altijd.

  Nu nog één kat. Ik overwoog een klein hondje. Luc is niet anti maar ook niet pro.

  Momenteel zijn wij oppas bij Nitro en Murphy (resp. hond en kat van zoon).

  Bovendien hou ik er nu van foto’s te nemen van dieren die ik nooit thuis zou kunnen houden.

  Liked by 2 people

 7. bentenge zegt:

  Liefde op zich is dat al, dierenliefde is nog net iets complexer 🙂 Hielden de konijnen van je denk je ?

  Liked by 3 people

 8. Bertie zegt:

  Honden en katten, hamsters, marmotten, dansmuisjes, parkieten, kanaries, schildpadden, we hadden ze allemaal en soms een paar tegelijk.
  Hagedissen, stekelbaarsjes, en meer van dat gespuis werd ook binnengebracht, vertroeteld en weer losgelaten dan wel begraven.
  We hielden het meest van de katten, nu alleen van buurkatten.
  Van koeien houd ik ook, als fotomodel en als biefstuk. Zalige beesten die een weidelandschap af maken.

  Liked by 3 people

 9. tagrijn zegt:

  Dierentuinen en circussen opheffen. Freek Vonk moet al z’n dieren terugbrengen naar hun natuurlijke habitat. Kinderboerderijen: al die dieren verdwinen vroeg of laat in de pan. Hoezo, dierenliefde?

  Liked by 3 people

 10. Trees zegt:

  Een huisdier is belangrijk voor mensen. Mijn dochter is over haar angst heen gekomen. Was bang van van alles, toen we een kat namen wende ze eraan en ging dat over. Ze is geen kattenmens, ik trouwens ook niet, maar bang is ze niet meer. Niet van de grootste honden of paarden…Ik heb nu geen huisdier meer, soms mis ik hem, maar meestal ben ik zo blij met de oplossing dat andere mensen de zorg voor hem hebben, terwijl ik nog wel voor hem zorg in de zin van ‘alles wat hij nodig heeft’, dus eten, dierenarts etc…

  Liked by 2 people

 11. Tja, et ene dier is het andere niet … Honden en katten heb ik haast mijn leven lang gehad.. Als ik jongste dochter’s wensen na zou zijn gekomen waren er buiten de kavia, het hondje, eigen kat en de “bezoekende katten” die na een tijdje weer weg wilden en als ze er zin in hadden waar voor mijn deur stonden , nog enkele huisdieren méér geweest … Een zwart dwerg varken onder anderen, reptielen en meer van dat soort ongewoons , en dat allemaal destijds in een 3 kamerflatje ! … ( stiekem zou ik er ook toe in staat zijn, maar mijn realistisere kijk op de dingen remde mij af … ) Nou dame, zei ik haar dan , dat neem je maar als je op je eigen zit ….

  Goed, ” op haar eigen ” is het toch bij onze poes gebleven, die ze me vroeg mee te brengen toen ze daar de ruimte voor had … Kavia en het tekkeltje waren intussen van ouderdom overleden in het ouderlijk huis… Ik zei toen ” ik neem niks meer ! ” …. Vrijheid blijheid, voor de dieren èn voor mij ! Enfin, zoals de twee grootsten vloog ook de jongste nog verder uit dan Parijs, en de poes kon niet mee-emigreren naar Canada.. dus : Poes is nu weer hier bij mij heer en meester in huis ! enne , òp eten, ik moet er niet aan denken ! ! !

  Toulousense groetjes , hanny

  Liked by 2 people

 12. Matroos Beek zegt:

  Zo is het Rob. Vaak wordt er overdreven gevoelig over gedaan. De mens knuffelt zijn hangbuikvarken en eet ’s middags een karbonaadje… Maar o wee als je zou voorstellen om zijn hangbuikvarken in stukjes te hakken.
  Ondertussen knuffel ik mijn kat Storm te pletter en sedert mijn dochter een dwergkonijn hield, at ik geen konijn meer. Het is bij mij dus niet anders…

  Liked by 2 people

 13. ria zegt:

  Slakken en violen ik heb ze ook in de tuin zie ze liever gaan dan komen. Jou blog even doorgespit en ben weer helemaal bijgelezen. Vandaag dierendag niks extra”s gedaan voor mijn honden. Ze krijgen meer dan genoeg en ja ik heb toch lekkere spareribs gegeten vandaag. Toch zal ik nooit geen honden of kattenvlees eten.

  Liked by 2 people

 14. sjoerd zegt:

  Een dier moet je een dier laten, al die shows waar dieren worden opgetut moeten ze verbieden. En dat gesjouw met die aangeklede honden is ook niet normaal…

  Liked by 3 people

 15. Marion zegt:

  Ja, huisdieren. Dubbel. Onze tuin is voor sommige een wildernis en onverzorgd. Ik geniet ervan. De natuur kan zijn gang aan en dat merk je aan de hoeveelheid dieren die bij ons in de tuin leven. Ik mis de vogels. De merels. Hopelijk komen ze langzaam aan weer terug. Mijn twee cavia’s hebben het goed. Ze hebben een complete kamer voor zichzelf. In de toekomst zal ik enkel nog cavia’s uit de opvang halen. Nu kon het even niet anders, maar huusdieren… Nee, het is en blijft onnatuurlijk.

  Liked by 2 people

 16. meninggever zegt:

  Wij zijn beide opgegroeid in een familie waarin huisdieren een grote rol speelden. Hond, kat, zelfs aquariumvissen ooit. Dan krijg je dat toch mee, en zolang wij nu samen ons huwelijk bedrijven, zijn er beesten in huis geweest. Katten, een hond, het is een waar genoegen en wat je geeft krijg je van die dieren terug. Ben je er goed voor, laten die dieren dat merken. Doe je dat niet zijn het vaak geen leuke beesten. Gisteren aten we bewust even pannekoeken…..:)

  Liked by 2 people

 17. Suskeblogt zegt:

  onze katten worden als dieren behandeld, niet als mensen al zou je er soms je twijfel over kunnen hebben. Vangen ze een merel dan laten we ze hun instinct volgen ook al is het geen pretje voor die vogel. Eten of gegeten worden is nu eenmaal een regel van de natuur. Of moet ik mijn katten ook maar sla en wortel voeren ?

  Liked by 1 persoon

 18. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  dus druk op het werk , ja kan verkeren
  je hebt de drukte op mijn werkplek gezien 🙂
  daar ben ik vrijdag weer als er weer 1 met pensioen gaat

  slaap wel voor de drukke dag morgen groet

  Like

 19. Ja ik heb er ook veel gehad en ooit*) wist ik er niet veel van. Dat de kanaries graag groen lusten ontdekte ik per ongeluk toen ik een parapluplant te dicht tegen kooi aanschoof. Alles waar ze bij konden hebben ze naar binnen getrokken en opgegeten. Later vond ik mijn (inmiddels los vliegend in mijn slaapkamer) kanarie tussen de planten die klaar lagen om in een plantenpers gedroogd te worden. Aan enkele (vogelmuur en wilde postelein) was ze vast begonnen. Daarna nam ik vaker ook wat voor binnen vogels mee en dat werd zeer gewaardeerd. Helaas is de praktijk dat de meeste volière vogels en knaagdieren alleen kant-en-klaar voedsel uit de winkel krijgen. Soms krijgt de cavia dure broccoli. Weinig mensen weten dat veel huisdieren dol zijn op vers geplukte paardebloemplanten…… jammer!

  *) Dat is heel erg lang geleden.

  Liked by 1 persoon

 20. perdebytjie zegt:

  Tye verander,Wat gister nog gegeld het,is vandag nie meer aanvaarbaar.Dit Gru my om te dink dat ek ook ’n voeltjie in ’n kou aangehou het!Vandag dink ek dis uiters wreed.

  Liked by 1 persoon

 21. Wolf zegt:

  Ja de relatie van de mens met betrekking tot dieren is complex, soms bizar, soms schokkend.
  Misschien kop in zand, maar berichten over dierenmishandeling lees ik nooit. De beelden die deze bij me oproepen, raak ik dagen niet kwijt en machteloos sta je toch.

  Na vakantie in de Achterhoek parkeerden wij bij Kasteel Slangenburg voor een stevige wandel alvorens huiswaarts te zullen reizen. Het was een behoorlijk warme dag, zeker voor de tijd van het jaar. Op het parkeerterrein stond een aanhanger voor veevervoer en in de aanhanger verbleven varkens. Die gingen daar zeer hevig tekeer. Krijsen, stampen, beuken tegen de wanden. De aanhanger schudde ervan. Wij stonden verbluft en geschokt te kijken maar op dat moment hadden we geen idee wat er aan de hand was. We moesten gaan lopen.
  Bij terugkomst, anderhalf uur later, stonden de varkens er nog en de situatie was beslist niet verbeterd. Ik wilde zo niet zomaar weggaan. Er kwamen nog andere mensen met hun hond voor een wandeling en ook die reageerden geschokt. Ik wist niets beters dan de politie bellen. Voordat je dan al jouw gegevens aan zo’n diender hebt gespeld, ben je alweer een kwartier verder!! Ik had juist kenteken en firmanaam van de veewagen kunnen opgeven, toen kwam een identieke aanhanger aangereden. Ook volgeladen met varkens. Hij koppelt de twee wagens aaneen en komt even kijken of het goed gebeurd is.
  Inmiddels staan wij met vier mens om de kerel heen en de vrouw van de andere twee begint hem de huid vol te schelden.
  De man bekijkt ons nauwelijks, net zomin als hij zich om de varkens bekommerd heeft, schokschoudert en zegt: “Nou en? Ze gaan toch naar de slacht.”

  Ja dan weet ik weer waarom ik vegetariër ben.

  Wat soms helpt om mensen bij de les te betrekken, is niet te wijzen op het dierenleed, maar op bijvoorbeeld een feit als dit: door dit soort mishandeling van slachtdieren komen er stresshormonen vrij in het slachtvee die ook in het vlees zitten dat wij vervolgens kunnen kopen, en dat zijn beslist geen goede stoffen.

  Dan ben ik trots op mede-autist Temple Grandin, die in haar eentje een revolutie in de omgang met vee heeft weten bewerkstelligen:
  http://www.grandinlivestockhandlingsystems.com/index.html

  Natuurlijk is dit out of context want je had het over huisdieren, maar misschien is juist het krankzinnige verschil tussen hoe wij huisdieren behandelen en hoe “ons bieflapje” tekenend voor de schizofrenie van de “moderne mens” .

  Liked by 1 persoon

 22. Rob Alberts zegt:

  Ja, die schizofrenie valt jou op. Maar hoeveel dieren lijden van deze schizofrenie? Meer dierloze dieten zouden helpen.
  Diervriendelijke groet,

  Like

 23. es zegt:

  Mijn geschiedenis bestaat uit een gemengd gezelschap van allerlei pluimage door de tijd heen. Ik zou een huis met dieren willen maar helaas sloeg zo’n vijftig jaar geleden mijn allergie voor hond en kat toe. Na menig astmatische aanval heb ik er nog jaren over gedaan eer ik ze aan een paar goede vrienden overdeed. (met pijn in ’t hart)
  Zonder huisdieren: neen! De volgende optie: buiten de deur. Mijn stadstuin groot genoeg voor enige inwoners. Het werden gedurende twintig jaar kippen, (belgische) hazen en een eend. Nadat een marter op een nacht een wreed einde aan mijn idylle maakte en mijn pluimvee te grazen had genomen, was voor mij de lol ervan af.
  Toen vond ik onderweg in een park een jonge kauw die uit z’n nest was gevallen en nam ‘m mee naar huis, gevolgd door een kraai. Wederom bijgevoed en hersteld mochten ze de vrije wereld in vliegen.
  Gelukkig blijk ik niet allergisch voor vogels!!!
  Vervolgens zat er spontaan een parkiet op mijn vensterbank in de keuken en vond een plek op de kast. Hij heeft er jaren gezeten.
  Al zo’n twaalf jaar heb ik oude papegaaien waarvan nog twee in leven. (geadopteerd van een oude oma die het bejaardentehuis in ging en de andere van iemand die stierf).
  Nooit zou ik het papegaaiencircuit in stand houden of een jonge vogel kopen omdat ik niet van gevangenschap hou en deze dieren niet geïmporteerd zouden mogen worden, maar deze oudjes van rond de 60 kunnen hier in en uit hun kooi vrij bivakkeren.

  Welnu, geïnteresseerd? Je kunt er van alles over lezen en zien op m’n blog, label: vogels en viervoeters.
  https://essenloog.blogspot.nl/search/label/vogels%20en%20viervoeters

  ***

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s