Luchtfietserij?

Met veel interesse volg ik het blog van Jona Lendering. Zin en onzin over Wetenschap in het algemeen en Geschiedenis in het bijzonder worden door Jona haarscherp beschreven. Soms spreekt hier een duidelijke gevoel voor humor in, soms overheerst de ergernis t.o.v. collega’s. Tijdens een wandeling door het centrum van Amsterdam moest ik aan Jona denken. Een kudde schapen werd door haar herder langs het Pintohuis geleid.

Zelf ben ik zeker geen wetenschapper en ook geen historicus. Maar de kletspraat die soms aan toeristengroepen verteld wordt door hun gidsen is schokkend. In dit geval kregen de toeristen een verhaal over nieuwe inzichten in de geschiedenis van de fiets. De ontwikkeling van loopfiets tot fiets met trappers beslaat een tijd van 1771 gebruik in Parijs van de velociféra tot 1842: de uitvinding van de MacMillan. In 1751 stierf David de Pinto. Een link naar de geschiedenis van de eerste fiets is dan ook moeilijk te maken.

Toch hoor ik de gids vertellen dat de fiets op een van de plafondpanelen in het Pintohuis bewijst dat de geschiedenis van de eerste fiets in Amsterdam ligt. Waarop de toeristen als een kudde schapen gedwee meelopen met hun gids.

Ik ben het Pintohuis hoofdschuddend ingelopen. De rustige leeszaal is een ideale plek om een krant te lezen. Soms is er ook een interessante discussie te volgen. Buurtvrijwilligers zorgen dat het Pintohuis nog steeds open is. In hun gesprekken is goed te beluisteren dat zij elk hun eigen mening hebben over de Nieuwmarktbuurt, maar ook grotere onderwerpen als de wereldpolitiek worden met vurig of met een kwinkslag besproken.

Van Luchtfietserij is er in het Pintohuis zeker geen sprake. Ook al hangt er een fiets tegen het plafond geschilderd.

https://mainzerbeobachter.com/jona_lendering/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_De_Pinto

http://www.huisdepinto.nl/

http://www.velorama.nl/

http://www.amsterdamfietsmuseum.com/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_fiets

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Onderwijs en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

20 reacties op Luchtfietserij?

  1. Matroos Beek zegt:

    Prachtig verhaal Rob!
    Hartelijke groet

    Geliked door 1 persoon

  2. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    en ik denk dat er door die lui nog wel meer fabeltjes verteld wordt 😉
    mooie jeugd gehad op en rond de Nieuwmarkt , zal die kant weer eens op

    frisse groet

    Geliked door 2 people

  3. bentenge zegt:

    Ligt niet elke start van elke geschiedenis/uitvinding in Amsterdam ? Het centrum van de oude en nieuwe en alle werelden ? Aangezien Nederland het gidsfietsland bij uitstek is (niet, toch?) is dat een leugentje om bestwil van die gids.

    Geliked door 2 people

  4. Bertie zegt:

    Je ergernis kan ik me voorstellen. Het is niet het eerste voorbeeld wat ik lees.
    De linken ga ik vandaag uitgebreid bekijken, bedankt.

    Geliked door 2 people

  5. Villasappho zegt:

    Typisch Amsterdam gelul om wat te lijken. Wel een heerlijk verhaal!

    Geliked door 2 people

  6. Rebbeltje zegt:

    Pracht verhaal Rob…ergeren aan is verloren tijd.
    Groetjes

    Geliked door 2 people

  7. Jaap Bakker zegt:

    Bedankt. Ik heb de blog van Lendering ook een tijd gevolgd en opeens uit het oog verloren. Prettig dat je me even terechtwijst. Ik heb me gelijk maar weer geabonneerd.

    Geliked door 2 people

  8. wdfyfe zegt:

    I’ve heard that history is just a set of lies commonly agreed upon.

    Geliked door 2 people

  9. Wat een ontgoocheling. Ik dacht dat Eddy Merckx de fiets heeft uitgevonden.

    Geliked door 3 people

  10. Zilvertje zegt:

    Adam en Eva woonden daar toch?

    Geliked door 1 persoon

  11. sjoerd zegt:

    Ach ja, de goedgelovige toerist geeft daarna ook nog een goede fooi voor een onzinverhaal…

    Geliked door 2 people

  12. hier in Wageningen vertelt men dat het woord fiets echt Wagenings is, naar de rijwielhandelaar Viets. Maar niet zoveel gidsen verspreiden dat verhaal onder niet zoveel toeristen als daar bij jullie in De Grote Stad.

    Geliked door 2 people

  13. voulaah zegt:

    have avery nice beginning of week end dear
    kisses

    Geliked door 1 persoon

  14. Frank103 zegt:

    Het zal de toeristen ook niet echt veel kunnen schelen, en een goed verhaal is vaak boeiender dan de waarheid.
    OT: ben je zondag in De Rijp te vinden? Ik las dat de Amsterdamse modelspoorclub weer open dag heeft. Ik ben van plan even te gaan kijken!

    Like

  15. Kakel zegt:

    Gidsen zouden geen onzin moeten mogen vertellen (wat een zin, proest.) Maar ja…Amsterdam hè? Sorry, inkoppertje van een Rotterdamse. Gelukkig weten ze in het Pintogebouw van wanten!
    Warme groet

    Geliked door 1 persoon

  16. meninggever zegt:

    Wie zijn geschiedenis niet kent heeft in de toekomst niets te zoeken. Die snapt niet hoe 1 en 1 twee is geworden. Ook ik maak dat nogal eens mee als ik andere mensen hoor oreren hoe de dingen in elkaar zaten of zitten. Zo was ik ooit in het Aviodrome op Lelystad. Een (vrijwillige) gids daar ging me ongevraagd de geschiedenis uit staan leggen van de door Douglas gebouwde DC-3 Dakota. ‘De laatste daarvan deed in 1965 dienst meneer, daarna speelden ze geen rol van betekenis meer’. Mijn uitleg dat hij toch wel erg slecht op de hoogte was en dat die DC-3 zelfs nog in de jaren negentig actief was geweest trok hij niet. ‘Wie ik dan wel was dat ik zoiets durfde te beweren’? Nou, iemand uit het vak, gebruiker, klant, passagier? Zou het dan kunnen dat?…. De man viel stil, maar vond mij natuurlijk geen leuk mens. Zijn verhaal aan duigen. Daarna nooit meer tegen gekomen daar…

    Geliked door 1 persoon

  17. Toeristen horen graag verhalen. Mijn zoon reed voor Yellow Bike in zijn studententijd door Amsterdam. In een korte cursus was hem het nodige verteld over de te volgen route en naar gelang hij die vaker reed veranderde het verhaal. Gewoon omdat hij het leuk vond en de toehoorders toch alles voor zoete koek slikten. Sterker nog, het geweldig vonden!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.