Bankencrises

Steeds meer banken vallen om of verdwijnen uit de openbare ruimte. Nee, ik heb het dan niet over geldbanken. De echte of gedwongen coachpatatoes weet wel waar ik het over heb. Ik bedoel ook niet de sportieve bankzitters, de reservespelers van een sportteam. Ik wil het juist hebben over mensen die net iets minder makkelijk bewegen. Die mensen die wel kunnen lopen. Maar tussendoor even moeten uitrusten. En juist voor die tussenstop is een bank nodig.

Er zijn zoveel soorten banken, een bank in de schaduw of juist in de zon, een bank op een druk punt of juist een bank op een rustig plekje. Een bank waar je even op adem kunt komen waarna de wandeling weer verder gaat.

Als lange afstandswandelaar geniet ik er elke keer van om even mijn rugzak af te doen. Genietend van de omgeving loop ik daarna graag weer verder. Wanneer ik tijdens een wandeling een bank tegenkom maakt mij niet zoveel uit.

Toch bedoel ik nu een andere bank. Een bank in een plantsoentje, op weg naar een winkelcentrum, voor de ingang van een gezondheidscentrum, in de tuin van een verzorgingstehuis. Genietend van de buitenlucht is ook belangrijk voor ouderen, zieken of mensen die niet zo makkelijk lopen.

Jammer genoeg is de bankencrisis nog steeds gaande. Meer en meer zie ik de banken uit mijn omgeving verdwijnen. En dan bedoel ik niet alleen het achterover wegzakken van bestaande banken Maar ook het geheel verdwijnen van bestaande banken. Misschien is het bezuinigen op onderhoud? Misschien wordt het belang van banken niet ingezien?

Daarom wil ik pleiten voor meer banken. Tussen verzorgingstehuizen en winkelcentra of parken, maar ook gewoon in een woonwijk. Het kan voor velen een genot zijn om even uit te rusten. En iedereen kan aanschuiven. Wat is plezieriger dan samen even stil te staan bij de mooie dingen in het leven?

 

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, gezondheid, Natuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

42 reacties op Bankencrises

  1. Amen! Bij ons is het niet anders. Soms ook worden van die ‘esthetisch mooie’ banken gplaatst, waar je rug van kraakt. Wat is er mis met de ouderwetse bank met planken waar je eens vijf minuten kunt uitrusten?

    Geliked door 2 people

  2. Hillechien zegt:

    ja meer banken mag best en dan hopen dat ze niet vernield worden 😉

    Geliked door 1 persoon

  3. perdebytjie zegt:

    Dis tog ’n noodsaaklike iets!

    Geliked door 1 persoon

  4. huismuspress zegt:

    Bij mij in de omgeving staan ze ook bijna niet.
    Toen de Aldi, tien jaar geleden, Nederland veroverde boden ze nog wel eens soortgelijke banken aan. Niet zo groot, maar ze zaten enorm prettig. Ik heb er drie van. Een zelf gekocht destijds en twee uit de nalatenschap van mijn ouders.
    Ze staan in mijn eigen tuin en zitten nog altijd fantastisch.

    Geliked door 1 persoon

  5. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    dus de plantjes binnen las ik , en soms denkend aan muts en handschoenen op de fiets , ja die tijd komt aan hoor
    maar dan nog kan het fijn zijn om ff op een bankje te gaan zitten onderweg naar iets of gewoon zo maar ff , wat bij kletsen met de buren of zelfs wildvreemden
    onderweg op mijn wandelingen is wat je zegt een bankje ook heerlijk om ff te lunchen , maar in de buurten van ik denk wel iedere stad of dorp worden de bankjes schaars

    HuisHaat groet

    Geliked door 1 persoon

  6. egoecho zegt:

    Terwijl die hele crisis juist met dank aan de vergrijzing zo opgelost moet kunnen zijn. Niet minder maar meer! Die banken zijn nodig, simpel.
    Je kunt hier in de buurt een vuilcontainerplek adopteren. Dan beheer je vrijwillig de ruimte – het blijft relatief schoon en heel.
    Zou prima kunnen met banken. Adopteer een paar bankjes in de buurt. Schade direct melden via dat speciale whatsapp nummer van de gemeente (Amsterdam). Zoiets.

    Geliked door 1 persoon

  7. bentenge zegt:

    En wat gaan we er aan doen ?

    Geliked door 2 people

  8. ms zegt:

    Tijdens het wandelen stoppen wij ook liefst bij een bankje in het groen, niet om te gaan zitten, maar om de rugzak op te zetten. Dan moeten we ons niet zo diep bukken om het drinken er uit te halen.

    😀

    Geliked door 1 persoon

  9. Er staan onder andere in veel parken van de metalen banken. Wanneer het een beetje fris weer is, en je gaat daar op zitten, heb je een goede kans een blaasontsteking op te lopen.

    Geliked door 1 persoon

  10. Matroos Beek zegt:

    Blij dat je hier zo mooi over schrijft, want inderdaad, het is een groot probleem. Als ik eens ga wandelen met mijn moeder van 93 kunnen we nergens eens gaan zitten, tenzij op de grond… en dat is dan een route voor wandelaars!
    Hartelijke groet!

    Geliked door 1 persoon

  11. sjoerd zegt:

    Een bankje buiten om gewoon even in de buitenlucht te zijn… Het is net als met openbare toiletten. Voor de wat ouder wordende mens zijn er daar gewoon te weinig van.

    Geliked door 2 people

  12. Rebbeltje zegt:

    Wij hebben er een in de straat met een picknicktafel erbij
    En daar word volop gebruik van gemaakt om naar de spelende kinderen te kijken of op te letten 😉
    Soms zelf met een kan koffie 🙂

    Fijn weekend

    Geliked door 1 persoon

  13. safealove zegt:

    Leuk gevonden ‘bankencrisis’! Past goed in deze tijd.
    Maar je hebt gelijk! Die bankjes zouden zomaar een stukje eenzaamheid kunnen oplossen..

    Geliked door 1 persoon

  14. constant•ino zegt:

    En met al die ING-ers die straks werkloos worden wordt ook dit bankenprobleem alleen maar meer actueel.

    Geliked door 1 persoon

  15. bertjens zegt:

    En wat er staat is zo’n ellendig picknickbankstel zonder rugleunigen….

    Geliked door 1 persoon

  16. Suskeblogt zegt:

    Het zal met het bezuinigen te maken hebben. Daar draait het steeds om.

    Geliked door 1 persoon

  17. wdfyfe zegt:

    As i get older i feel the need more and more

    Geliked door 1 persoon

  18. In het VK vindt je, blijkens de bevestigde messing plaatjes, veel banken die geschonken zijn door bedrijven of instellingen, uit nalatenschappen of ter herinnering aan een bepaald persoon. Misschien moeten wij ook eens die richting op gaan denken.

    Geliked door 1 persoon

  19. meninggever zegt:

    Tijdens de zomerse wandelingen die wij maakten, toch vaak 8-15 km lang, komen we voldoende zitplekken tegen in de vorm van een zitbank. Keurig verzorgd door de verantwoordelijke overheden. Ook in de parken staan er genoeg, net als in het Amsterdamse Bos. Wij maken er meestal halverwege de route even gebruik van. Op de fiets, onderweg laatst van Amsterdam naar het gebied rond Vinkeveen, via Abcoude, ontdekten we prachtige bankzitplekken aan het Abcouder Meer. Heerlijk om even te zitten, een hammetje te eten en een slokje water te nemen. Niks mis met al die zitplekken….ik mis er geen…

    Like

  20. fietszwerver zegt:

    ha die Rob
    nou niet echt naar het werk , daar kan ik niet meer komen 🙂
    maar ik stap er wel eens over als ik trien reis en zoals nu een feessie heb vanwege een pensionering , was trouwens een prachtig feessie
    net mail van Cat , ze hadden de 1ste sneeuw bbbbrrrrr en wilde graag de kiekjes die er gemaakt waren , mocht jij ook belang hebben , fietszwerver@gmail.com

    avond groet

    Like

  21. peterbake zegt:

    zat gisteren op bankje op het perron, is ook al geen fijn bankje ….

    Geliked door 1 persoon

  22. Ik had er nog nooit op gelet. Terug in de bewoonde wereld ga ik graag voor een koffie in de horeca en daar is meestal plaats….

    Geliked door 1 persoon

  23. ria zegt:

    Het is hier exact hetzelfde .Hier zijn veel banken weggehaald om de overlast van hangjongeren tegen te gaan. Nu heb ik een rollator genomen met een brede zitting met beugel om tegenaan te leunen. Gebruik ik nu bij boodschappen en lange wandelingen en heb mijn eigen bankje.:-)

    Geliked door 1 persoon

  24. tagrijn zegt:

    Eigenlijk heb je gelijk, maar kijk eens naar die bankjes die er wél staan. Ondergescheten door de vogels, besmeurd met mayo of pindasaus of bekrast met graffiti. Het schoonhouden is niet bij te sloffen.

    Geliked door 1 persoon

  25. Frank103 zegt:

    Hier staan wel bankjes, vooral bij het winkelcentrum. Maar inderdaad, om overlast door hangjongeren tegen te gaan lijken het er wel steeds minder te worden.

    Geliked door 1 persoon

  26. fietszwerver zegt:

    ha die Rob
    komt er op neer de reacties lezende , dat er echt een groot te kort aan bankjes is , eigenlijk gewoon schandelijk dus
    je kan er lekker uitrusten na een wandeling , een koekje eten en de kruimels aan de vogeltjes voeren

    fijne avond groet

    Like

  27. Kakel zegt:

    In het dorp had je hier vroeger de hangoudjes op banken zitten, maar die banken zijn er niet meer. Weggehaald en nooit vervangen.
    Het zou een goed en bewonderenswaardig initiatief zijn om tot actie over te gaan.
    Warme groet.

    Geliked door 1 persoon

  28. realjager zegt:

    Ik had het gevolg ervan in 2014 al gevoeld toen ik werd ontslagen doordat d Rabobank besloot om bij ons bedrijf te gaan voor de dienstverlening omdat we te duur werden en ze het zelf gingen doen…Nu heb ik er nog steeds last van want ik ben weer werkeloos….

    Like

  29. Bert Ernste zegt:

    Het bankje aan het einde van het Pieterpad schijnt verzakt te zijn …

    Geliked door 1 persoon

  30. Dick zegt:

    Ik steun die motie van harte, Rob. Door de bank genomen nodigen die banken die jij hier bedoelt uit tot zitten, een praatje maken en onverwachte ontmoetingen. Daar mogen we best iets meer van hebben, dacht ik zo. Misschien wat minder in de wachtkamers op luchthavens en in ziekenhuizen maar wat meer in de openbare ruimte langs velden en wegen, in het park en in de stad.

    Geliked door 1 persoon

  31. Nathalie zegt:

    Wat jammer dat er steeds minder banken overblijven. Hier is het andersom. Buurten hebben gezamenlijk betonnen banken versierd met van die mozaïek tegeltjes met tekeningen van de kinderen uit de buurt als voorbeeld. Heel gezellig!

    Geliked door 1 persoon

  32. burroholanda zegt:

    Bij ons in de Broekpolder denken ze hier anders over. Dikke boomstammen worden in de lengte doorgezaagd en zo geplaatst als grote banken voor de natuurliefhebbers. Ben je ooit eens in de buurt van Vlaardingen , dan is de Broekpolder voor jou volgens mij een belevenis.

    Geliked door 1 persoon

  33. Rob Alberts zegt:

    Leuk, een wandeltip.

    Vrolijke groet,

    Like

  34. gewoonanneke zegt:

    Helemaal met je eens en wat een leuke gesprekken kan je soms hebben ook met andere mensen.

    Geliked door 1 persoon

  35. Wilma Phillipson zegt:

    Doet mij denken aan de keer dat ik zelf een wandelroute van 30 km had uitgezet. We liepen van Middenbeemster naar Amsterdam en kwamen op die route werkelijk niet één bank tegen waar we even op konden zitten. We zijn dus maar gewoon op een muurtje bij een huis gaan zitten.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.