Wintertijd

Amsterdam bood de afgelopen twee jaar in de winter, van 1 december tot 1 april, permanente opvang aan alle daklozen. Het Amsterdamse college wil deze winteropvang niet voortzetten. Hierdoor moeten mensen die geen toegang hebben tot de reguliere nachtopvang in de winter weer op straat slapen. GroenLinks wil de winteropvang jaarlijks openhouden en juist uitbreiden.

Het college stelt dat met een uitbreiding van de nachtopvang, de winteropvang niet meer nodig is. Maar voor de nachtopvang gelden aanvullende criteria waardoor deze niet toegankelijk is voor mensen die ‘geen binding’ hebben met Amsterdam en mensen die ‘zelfredzaam’ zijn. Raadslid Femke Roosma: “De nachtopvang sluit mensen uit, maar iedereen recht heeft op bed, bad en brood. Mensen die buiten ‘het systeem vallen’, slapen in de winter dus in de kou. Dat is niet humaan.”

De PvdA steunde het voorstel van GroenLinks, niet genoeg voor een meerderheid. “Onbegrijpelijk dat ook de SP voor de sluiting stemt. Winteropvang is altijd aanvullend op nachtopvang geweest, het is het laatste alternatief. Amsterdam hoeft niet te kiezen tussen óf winteropvang óf nachtopvang. We moeten zorgen dat iédereen binnen kan slapen”, besluit Roosma.

In juni 2016 Heeft Femke Roosma in de Gemeenteraad van Amsterdam een voorstel ingebracht. Nu begint de wintertijd.

Bed, bad en brood is al langer een begrip.

Wat de komende wintertijd voor de dak- en thuislozen betekent weten we nog niet.

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Wintertijd

  1. Wolf zegt:

    In het huidige politieke klimaat kun je maar het beste hopen op een niet zo strenge winter….

    Geliked door 2 people

  2. Matroos Beek zegt:

    Laat die politiekers eens een nachtje verplicht proefdraaien zonder bed of huis tijdens een koude vriesnacht… de besluiten zouden er snel komen. Empathie is namelijk niet hun sterkste kant.

    Geliked door 4 people

  3. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ik schaar mij geheel aan bij Matroos Beek
    als ik met eigen woorden ga typelen wordt ik maar kwaad

    mooie dag groet

    Geliked door 1 persoon

  4. Ook bij ons een probleem waar men blijft over palaveren.

    Geliked door 1 persoon

  5. Hillechien zegt:

    Dan is het te hopen, dat deze winter niet te streng word.

    Geliked door 1 persoon

  6. Bertie zegt:

    Een kil besluit van het college.

    Geliked door 2 people

  7. Sjoerd van bVision zegt:

    De tijd zal het leren…

    Geliked door 1 persoon

  8. Rebbeltje zegt:

    Toevallig van de week een programma met a’damse daklozen gezien
    Erg mooi…hopelijk een zachte winter.

    Geliked door 1 persoon

  9. Marion zegt:

    Waaaaaawnzin. Bah! Dat maakt mij nog zekerder om op Groen Links te stemmen. Ik heb jarenlang met daklozen gewerkt. Die winteropvang moet er zijn. Twee jaar terug is er nog iemand dood gevonden in een schuurtje hier verderop. Bed, bad en brood. Wat begrijpt men daar niet aan?

    Geliked door 2 people

  10. Jolie zegt:

    Heel triest..
    Als onze dochter naar de gymles loopt, komt ze altijd langs ‘brugslapers’; daar heeft ze het vaak over, dat ‘die mevrouwen’ zo aardig zijn en dat het zo zielig is in de kou. De meeste politieke partijen heb het afgeleerd om met de ogen van het hart te kijken. Ja, ik hoop op een zachte winter!

    Geliked door 1 persoon

  11. perdebytjie zegt:

    ’n Nag se uitslaap deur die wetsmakers,sal hulle laat besef hoe harteloos hulle is!

    Geliked door 1 persoon

  12. bentenge zegt:

    Enig idee Rob wat hen dan drijft ?

    Like

  13. Kakel zegt:

    Pak die tegenwerkende lui eens hun schone kloffie en creditpas af en stuur ze een weekje op “reset.” Kijken hoe ze dan over de nachtopvang denken!

    Geliked door 1 persoon

  14. gewoonanneke zegt:

    Een moeilijk probleem je kan mensen toch niet in de winter op straat laten slapen. (eigenlijk nou het nooit nodig moeten zijn natuurlijk)

    Geliked door 1 persoon

  15. meninggever zegt:

    Zou onderliggend niet een fiks misbruik reden zijn voor die sluiting. De echte daklozen moet je uiteraard in de winter van de straat halen. Maar doet het Leger des Heils dat niet al? De ellende is dat er ook lieden rond zwerven die in de illegaliteit verkeren en niet willen (of kunnen) vertrekken. Die gaan ook zwerven, van plek naar plek. Vroeger had je de Hulp voor Onbehuisden, maar dat systeem is vast overbelast geraakt. Hoe scheidt je de echt kwetsbaren van hen die kiezen voor……?

    Like

  16. Rob Alberts zegt:

    Kiezen voor rampspoed?
    Of juist een handje nodig om uit een te diepe put te komen.

    Vriendelijke groet,

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.