Vegetariër, veganist, pescetariër, klimatariër. Allemaal namen om aan te geven dat je minder of zelfs helemaal geen dierlijke producten eet. Voor het milieu, dierenwelzijn, je gezondheid of omdat je gevarieerd eet. Stuk voor stuk goede redenen om een dag of meer geen vlees of vis te eten. Toch zit de consumptie van dierlijke producten flink ingebed in onze eetcultuur, en vinden sommige mensen het moeilijk of niet fijn om vlees helemaal te laten staan. Om die reden kwamen we enkele jaren geleden met de term flexitariër. Maar wat is nou eigenlijk een flexitariër? Wat past er wel en niet in een dagje zonder vlees? En waarom is het belangrijk om je hier bewust van te zijn?
Sluipvlees
Heb je gisteren vlees gegeten? En tijdens de lunch? Bij een dagje geen vlees denken veel mensen aan hun avondmaaltijd, maar niet zo snel aan het ontbijt, lunch of de borrel. Terwijl we op die momenten ook vaak vlees eten. Sluipvlees noemen wij dat: vlees waar we ons niet zo bewust van zijn dat we het eten. Denk aan een plakje ham of kipfilet op brood, of de bitterbal bij de borrel. Een derde van ons vlees eten we op andere momenten dan tijdens de avondmaaltijd. Het is dus van belang om ook daar bewust mee om te gaan. Probeer een keertje hummus op je brood, of eet een gezonde salade tijdens de lunch.
Tja, maar ik wil ook graag ontspannen eten.
Bij elk sausje, slaatje en andere artikelen te moeten controleren of er geen dierlijke of schadelijke stoffen zijn gebruikt doet de trek vergaan.
LikeGeliked door 2 people
Ik eet gewoon waar ik zin in heb, veelal koolhydraatarm.
LikeGeliked door 2 people
mogge Rob
wat Bertie hier boven zegt heeft wel wat
maar ook wat daar boven in je blog staat , en zeker in de gegeven link
sluipvlees , een mooie term en ik ben/was daar een groot gebruiker van , zo je weet ben ik begonnen met wat kilotjes te verliezen , en daaronder valt ook het zoveel mogelijk weg laten van deze stukjes sluipvlees dus
HuisHaat groet
LikeGeliked door 3 people
Hummus nou nee
Eet al jaren geen vleeswaren meer bah.
LikeGeliked door 4 people
Have a very nice day dear
Kisses
LikeGeliked door 2 people
Een interessant artikel over minder vlees eten en hoe het menu van de toekomst er uit zou kunnen zien:
https://decorrespondent.nl/5411/zo-zou-de-wereld-eruitzien-als-iedereen-veganist-werd/76817028827-d7727a72
LikeGeliked door 2 people
Dank voor de aanvulling.
Vriendelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Graag gedaan.
LikeGeliked door 1 persoon
Vegetarisch eten is (of lijkt) een prima plan. Zeker als je iets op hebt met het dierenleed. Maar ja, hele volksstammen zullen vlees blijven eten en over dat leed maken met name de Chinese vleeseters zich niet druk. Die eten alles wat poten heeft behalve hun tafels. Maar een groter probleem is dat de vegetarische leefstijl slechter blijkt voor het milieu dan die van de omnivoren. Met mate lijkt het devies. En dat is in een tijd van obesitas niet eens zo’n slechte gedachte. Vlees af en toe, groenten en granen voor het evenwicht, maar alles met mate. Niks mis mee…
LikeGeliked door 1 persoon
Ik eet helemaal geen vlees, dus ook geen beleg of kroketjes
Eet wel vis, maar daar probeer ik ook minder van te eten…hou heel veel van garnalen, maar ook dat probeer ik te minderen…Ik doe mijn best…
LikeGeliked door 2 people
Dat smeersel van die kikkererwtjes wil ik niet maar onze kleinzoon is er dol op…
Dus als hij komt heb ik het in huis en mag hij de erwtjes op eten die er als versiering op liggen 😉 Groetjes
LikeGeliked door 2 people
Doe ik al lang aan mee!
LikeGeliked door 2 people
Alleen magere vleeswaren.. en niet eens elke dag! Dus dat gaat wel goed!
LikeGeliked door 2 people
Mooi woord: sluipvlees. Al zie ik het in een ander perspectief. Letterlijkbijvoorbeeld.
Goed om het weer eens aan te kaarten…..
LikeGeliked door 1 persoon
Tussen de middag houd ik het bij een broodje kaas en bij de borrel beperk me tot een mengeling van kaas, nootjes en tomaatjes.
LikeGeliked door 1 persoon
Touché ….. Ik noem mezelf ook flexitariër omdat ik bewust 2 of 3 dagen per week geen vlees bij de warme maaltijd eet. Maar dus wel een broodje ham bij de Hema …… wat een prachtig woord sluipvlees maar wel om over na te denken.
LikeLike
Yes i eat meat over here.
LikeLike
I noticed ……
Kind reards,
LikeLike
Ben er echte vleeseetster dus mij krijg je niet om 😊
LikeLike
Geen haar op mijn kale hoofd die jou probeert te veranderen ….
Vrolijke groet,
LikeLike
Wij eten ongeveer 2 dagen per week geen vlees. Maar dat sluipvlees, daar had ik nog niet aan gedacht, want op die dagen gaat er wel gewoon rookvlees op mijn brood. Een eye-opener, dit stukje.
LikeLike