Wereld Toilet Dag – 19 November 2016

Elk jaar is het op 19 november officieel Wereld Toilet Dag. Op deze dag (gesteund door de VN) wordt extra aandacht gevraagd dat 2,5 miljard mensen niet beschikken over normale sanitaire voorzieningen. Jaarlijks sterven 800.000 jonge kinderen aan diarree, per dag 2.200 kinderen, zo’n 70 volle schoolklassen per dag!

Toiletten helpen!
Met schoon drinkwater, zeep, toiletten en informatie zijn deze kinderen simpel te redden. Voor ons is diarree een vervelende aandoening. Als je echter niet beschikt over de juiste sanitaire voorzieningen wordt het dodelijk. Mede door de grote besmettelijkheid is het in de Sahara en Zuid-Azië zelfs een van de belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen van 5 jaar en jonger.

Het Probleem: Kinderen sterven door diarree
Je zou het vanuit onze omgeving niet verwachten, diarree is voor ons een ongemak en vaak na een paar dagen alweer verholpen maar in de verkeerde omstandigheden wordt diarree dodelijk.
In de Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië is het één van de belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen van 5 jaar en jonger. Elk jaar sterven 800.000 kinderen aan diarree, dat zijn omgerekend elke dag zo’n 2.200 kinderen, vergelijk het met 70 volle schoolklassen per dag. Vaak is diarree het gevolg van gebrek aan schoon drinkwater, gebrek aan sanitaire voorzieningen en gebrek aan kennis over de consequenties van slechte hygiëne op de gezondheid, zeker bij jonge kinderen.

Besmettelijk
Diarree ontstaat door een bacteriële infectie, die vaak erg besmettelijk is. Bijna de helft van de schoolgaande kinderen bijvoorbeeld heeft de infectie opgelopen op school. Daarna is de kans groot dat ze ook buiten school jonge kinderen besmetten. Wanneer een aantal mensen eenmaal diarree hebben krijgen er vaak meer mensen last van, dat is bij ons ook zo maar onder de verkeerde omstandigheden gaat de verspreiding nog sneller, zeker als de ziekte niet snel gestopt wordt.

Vervuild drinkwater
Schoon drinkwater is niet overal voldoende beschikbaar. Het drinken van vervuild water is een belangrijke oorzaak van diarree. Net zoals het eten van voedsel dat is bereid met vervuild water of met ongewassen handen.

Gebrek aan toiletten
Door gebrek aan toiletten in Afrika en Azië doen mensen hun behoefte vaak in struiken of in de buurt van riviertjes. Deze raken vervuild en besmet waardoor infecties zich snel verspreiden. Mensen kunnen ook hun handen niet wassen waardoor besmetting zich snel verspreid.

Geen informatie
Mensen zijn vaak ook onwetend en realiseren zich niet hoe ze hygiëne kunnen verbeteren en infecties kunnen voorkomen. Goede informatie is ook essentieel in het bestrijden van verspreiding van infecties en diarree. Alleen al handen wassen na het toilet en voor het eten halveert het aantal sterfgevallen!
Daarnaast ontbreekt er ook kennis hoe te handelen als kinderen diarree hebben. Zo is het bijvoorbeeld van levensbelang dat een ziek kind goed blijft drinken om uitdroging tegen te gaan, uiteraard bij voorkeur met schoon drinkwater.

Latrines
Een van de oplossingen is het bouwen van latrines. Hierdoor kan eenvoudig een bron van besmetting (ontlasting) worden omgezet in bemesting. Een latrines is een afgedekt gat in de grond, dat uitmondt in een diepe put. Als de put vol is plant men er een boom in die groeit op een geweldig bemest stuk grond. In combinatie met informatie is het realiseren van latrines een goedkope en effectieve actie. Ze zijn immers erg goedkoop in aanschaf en eenvoudig te realiseren of te plaatsen.

 

Doelstelling
Het doel van Wereld Toilet Dag is om media, bedrijfsleven, hulporganisaties en consumenten samen te brengen, aandacht te vragen voor het probleem en iedereen in actie te krijgen. Wereld Toilet Dag is wereldwijd uitgegroeid tot een belangrijk platform om deze boodschap uit te dragen.

Oplossing

In de verkeerde situatie is ontlasting een bron van besmettelijke infecties met diarree en sterfgevallen tot gevolg. In de goede omstandigheden kan ontlasting juist een voedingsbodem zijn en dienen als mest voor landbouw. Door deze situatie om te keren veranderd de levenssituatie zo aanzienlijk dat 1 euro direct 5 euro waard is en oplevert. Kortom: Dit kunnen en moeten wij aanpakken!

http://www.wereldtoiletdag.nl/contact/

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, Kinderen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Wereld Toilet Dag – 19 November 2016

 1. Rebbeltje zegt:

  Waar is tegenwoordig geen dag voor…maar vind dit een mooi streven.
  Iedereen een schoon toilet

  Geliked door 1 persoon

 2. Wolf zegt:

  Goede zaak, Rob!

  Geliked door 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Problematisch. Voorzieningen zijn nodig maar voorlichting nog meer, lijkt me.

  Geliked door 2 people

 4. Villasappho zegt:

  Wat een mooie oplossing maar dat alleen handen wassen zoveel verschil maakt is shocking

  Geliked door 2 people

 5. Heel respectloos van me dat ik in een deuk lag bij het lezen van de titel van je logje.
  Erg dat allo 2016 nog moet gestreden worden om degelijke sanitaire voorzieningen voor iedereen. Knap dat je dit even in the picture zet!

  Geliked door 2 people

 6. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja het is eigenlijk van de zotte , dat dit anno nu nog in vele streken speelt
  voorlichting is zeker nodig , en natuurlijk water , schoon water
  dus aan het werk en kanalen graven , van zee het land in , of andersom , zand is er genoeg omdat water tot schoon en zoet water te filteren , de kennis om dit te doen is er , zie Noordzee en Noord Hollands Kanaal , en de water zuivering in de waterleiding duinen , toch
  ik zal het wel weer anders zien , maar het is alsof de regeringen in die landen het zo wel goed vinden , en liever wapentuig kopen en oorlogje spelen 😦

  dit maakt mij droevig groet

  Geliked door 2 people

 7. wdfyfe zegt:

  It amazes me that sometimes we miss the simplest solutions. Clean water and knowledge would solve many of the world’s problems.

  Geliked door 2 people

 8. shivatje zegt:

  Wist nog niet eens dat er ook zo een dag bestond.
  Maar dit is toch het belangrijkste om een goede hygiëne te mogen hebben.

  Aum Shanthi

  Geliked door 2 people

 9. Matroos Beek zegt:

  Reinheid en zeker een proper toilet voor alles én vooral voor iedereen. Het zou niet mogen dat er nog kinderen sterven door onwetendheid i.v.m. hygiëne.
  Propere groet,

  Geliked door 2 people

 10. Harrij Smit zegt:

  Het is te gek voor woorden, dat er in deze eeuw van de mogelijkheden nog steeds een wereld-toilet-dag nodig is. Mooi duidelijke uitleg en een geweldig idee om bomen te planten in gevulde latrines.

  Geliked door 2 people

 11. Super dat je dit benoemt Rob, meteen gedeeld via Twitter.

  Geliked door 2 people

 12. Rob Alberts zegt:

  Dank Peter.

  Schone groet,

  Like

 13. burroholanda zegt:

  Ik ben nog al pessimistisch over de haalbaarheid van een streven naar goede sanitaire voorzieningen van iedereen. Voorlopig hebben we nog zo veel regeringen, die corrupt zijn, die bezig zijn met uitbuiting en oorlog voeren. Natuurlijk moet je idealen hebben, maar mijn inschatting is, dat zo lang zelfs regeringen zoals die van Italië, niet in staat zijn om binnen 10 jaar na een aardbeving, de mensen weer een menswaardige leefomgeving te bieden, we het doel uit dit blog in geen honderd jaar voor elkaar krijgen.
  Maar… zonder idealen wordt het inderdaad helemaal treurig.

  Geliked door 2 people

 14. Sjoerd van bVision zegt:

  Dat doet me denken aan de pompenplanters, een deel van Suske en Wiske. Ik stem voor…

  Geliked door 2 people

 15. Suskeblogt zegt:

  Dit herinnert me aan het feit dat nonkel Juul ooit verteld heeft dat hij met zijnen tweeloop de pispot van onder ene zijn gat wegschoot. De man bleef bewusteloos achter. Het zal maar een raar zicht geweest zijn. Wij vinden toiletten die je kunt doorspoelen de normaalste zaak, maar in vele plaatsen en delen van de wereld is dit een luxe.

  Geliked door 2 people

 16. realjager zegt:

  Ze hebben ook overal een dag voor maar deze is natuurlijk wel de moeite waard want niet iedereen heeft het zo goed als wij.

  Geliked door 2 people

 17. meninggever zegt:

  Hygiene is bij ons vooral verbonden aan water. Aan wassen, aan spoelen, aan handen wassen, kortom water en zeep. Stel dat de hele derde wereld ook zulk gedrag zou vertonen. Hoe zou het dan gaan met het beschikbare water? Hadden wij in het verleden ook niet een waterverontreiniging toen we vuil water op schoon loosden? Er zal meer nodig zijn om de wereld op dat punt veiliger te maken. Latrines kennen we al uit de oude tijden, maar vrij van infecties waren die zelden. Is daar nu ineens een praktische oplossing voor??

  Geliked door 2 people

 18. Kakel zegt:

  Het is nauwelijks te bevatten dat er mensen zijn die hun behoefte ergens anders dan op het toilet moeten doen. Dat zou wereldwijd onmiddellijk aangepakt moeten worden!
  Elk jaar voor mijn verjaardag mag ik een cadeautje kiezen bij Oxfam Novib. Ik heb al menige geit en latrines ontvangen en weggegeven (-:
  Stormachtige groet.

  Geliked door 2 people

 19. Gerlinde zegt:

  Dat vaak zulke relatief kleine veranderingen van die enorme positieve effecten kunnen hebben dat is toch ook hoopvol. Net als de ontdekking dat artsen hun bloedigere schorten beter effe konden omwisselen voor een schone als ze van het afleggen van een lijk naar een bevalling gingen.

  Geliked door 2 people

 20. EJW zegt:

  Dieptreurig zoals zoveel zaken die niet menswaardig zijn. Nooit van wereld toiletdag gehoord, goed dat er aandacht aan wordt besteed

  Geliked door 2 people

 21. voulaah zegt:

  Very nice day dear friend
  Kisses back to you

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.