De complimentenmachine

De afdelingsleider van de brugklassen laat mij haar kantoor zien. Niets bijzonders, het gebruikelijke bureau met een computer, een gesprekstafel en wat wandbekleding. Wel bijzonder is de complimentenmachine achter de deur van haar haar kantoor. Zij vraagt aan mijn om in bijzondere gevallen een leerling naar mij toe te sturen. Bij een uitzonderlijke prestatie geeft zij graag een compliment aan de leerlingen.

Vrolijk kijk ik haar aan. Ik herinner mij mijn eerste klas. Meteen in de eerste week haal de ik een kwajongensstreek uit. Bij de rector moest ik mij melden. Het gebbetje kan ik mij niet meer herinneren, noch de straf. Wel het schaamrood op mijn kaken terwijl ik voor het kantoor van de rector stond te wachten.

Even later spreek ik de sectievoorzitter. Hij is uitgenodigd om een presentatie te doen tijdens een lerarencongres. Enthousiast praat hij over zijn complimentenmachine. Met een muntje geeft een omgebouwde kauwgomballenmachine een doorzichtig plastic bolletje een button. De button heeft bijvoorbeeld de tekst “goed bezig”. Hij is bezig met armbandjes in een volgende complimentenmachine.

De tegenstelling tussen schoolmanagement dat leerlingen complimenteert en mijn oude school waar de directie als boeman werd gebruikt vind ik veel zeggend.

Te weinig geven wij elkaar complimenten. Terwijl iedereen daar juist van groeit en zelfvertrouwen krijgt.

Met dank aan Rian Spoelder en Thijs Brouwer.

 

http://goedbezig.eu/product/complimentenmachine-voor-scholen/

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Kinderen, Onderwijs en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

34 reacties op De complimentenmachine

 1. Wolf zegt:

  Fantastisch! Wat geweldig! Wat zal dat motiverend werken en wat had ik zoiets graag eens meegemaakt als leerling…. hoorde zelf bij de standaard corveeploeg, altijd straf….

  Geliked door 1 persoon

 2. constant•ino zegt:

  Jouw instelling is een compliment waard, Rob. Bij deze!

  Geliked door 1 persoon

 3. Marion zegt:

  Geweldig! Dat is zo belangrijk! Niet alleen maar corrigeren, maar ook complimenteren. Heel erg mooi!

  Geliked door 1 persoon

 4. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  jij hebt met ieder blog nog een compliment te goed , dus die ouwe kaugommachine zal voorlopig bij jou staan 🙂 , of sta je net als vroeger liever in de hoek hihi
  het is een goed plan , en hopelijk krijgt het een vervolg

  winterse groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  Een ludiek idee. Als er ook nog een mogelijkheid is voor de schoolleiding om zelf complimenten te bedenken en in te voeren is het àf. Scholieren zijn slim, ze hebben allicht snel in de gaten hoeveel er in zitten en gaan ze sparen.☺ Op zich al mooi.

  Geliked door 1 persoon

 6. shivatje zegt:

  Complimenten groet

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 7. Marloes zegt:

  Complimentjes laten een mens groeien.

  Geliked door 1 persoon

 8. Goed bezig, Rob 🙂

  Geliked door 1 persoon

 9. meninggever zegt:

  In de katholieke school waar ik mijn eerst jaren doorbracht kende men een heel simpel systeem. Boven de rijen bankjes en tafeltjes waar de (40) leerlingen zaten, waren touwtjes of bandjes gespannen. Daar had men vliegtuigjes gemonteerd en die waren aan het begin van het schooljaar helemaal tegen de achterste wand geplaatst. Door het jaar heen leidde de prestatie van de rij waarin je zat (4×10) tot opschuiven van dat vliegtuigje. Het was een systeem waarbij je als individu maar ook als club zorgde dat je geen terugval had en je elkaar stimuleerde om bepaalde dingen te leren. Helaas was het ook zo dat men Kerkbezoek en Katechismus mee nam in de beoordelingen. Maar goed, het werkte prima en ik had er een goede basiskennis door. Want daar had men indertijd bij dat RK-onderwijs alle belang bij. Ondanks al die leerlingen. Waar men tegenwoordig zo tegen aan hikt….

  Geliked door 1 persoon

 10. hanscke zegt:

  Eén kanttekeing, het moeten wel echt gemeende complimenten zijn en geen trucje en dit laatste ben ik helaas net iets te veel tegengekomen in het onderwijs. Dan schiet het bij leerlingen finaal zijn doel voorbij.

  Geliked door 1 persoon

 11. Af en toe een complimentje krijgen is best wel leuk Rob. Een beetje waardering hebben we allemaal op zijn tijd nodig.

  Geliked door 1 persoon

 12. Rimpelingen zegt:

  Hadden we zoiets vroeger maar gehad…

  Geliked door 1 persoon

 13. Rebbeltje zegt:

  Die plek voor de directeur zijn deur kan ik me ook nog goed herrinneren, maar geloof niet dat ik schaamrood had. Vond het wel leuk zelfs haha

  Geliked door 2 people

 14. Sjoerd van bVision zegt:

  Dat was vroeger toch heel anders. Ik heb nog klappen met een liniaal gehad, met de meter, zoals we vroeger zeiden. Maar ik ben er uiteindelijk niet slechter door geworden. Maar het blijft je wel bij…

  Geliked door 1 persoon

 15. Ferrara zegt:

  Op zich een goed gebeuren maar ik vind het wel jammer dat je er een uitzonderlijke prestatie voor moet leveren. Je best doen is ook een compliment waard.

  Geliked door 1 persoon

 16. safealove zegt:

  Toch lijkt mij een persoonlijk compliment veelzeggender dan zo’n voorgedrukt briefje..

  Maar, Rob, ik vind je een leuke blogger! 👍 Ga zo door! (Zo, dat was mijn compliment voor jou! 😉)

  Geliked door 1 persoon

 17. Matroos Beek zegt:

  Dag Rob, ik ben helemaal voor complimenten… omdat het werkt… maar ze mogen niet uit een machine komen… Hoe leuk dat ook lijkt. Ze moeten uit de mond van de juf of meester komen en persoonlijk en oprecht zijn.
  Blij dat je het belang van complimenten in de kijker hebt gezet. Bij deze ook van mij een dikke pluim, een kus van de juf en een bank vooruit!
  😘!

  Geliked door 1 persoon

 18. Suskeblogt zegt:

  Ik spreek hier niet over het onderwijs maar over het “echte” leven waar men elkaar complimentjes geeft terwijl men een mes klaar houdt om het in je rug te steken. Ik ben als het ware bang van de complimenten van bepaalde individuen.

  Geliked door 1 persoon

 19. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  er gingen wat klio’s af al , maar net als jij , lust ik ook wel een heleboel eten 🙂
  dus er is nog wat werk te doen , maar dit is al goed , een gewoonte doorbroken

  fijne avond groet

  Like

 20. Mack zegt:

  Complimenten voor de manier waarop jij altijd reageert. Alsof er tenminste nog één mens in Nederland rotsvast in zijn schoenen staat.

  Geliked door 1 persoon

 21. afwaswater zegt:

  Wat een leuk iets, zo’n complimentenmachine. Mm, lijkt me ook leuk op veel meer plaatsen in de wereld om ons heen. groetjes, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.