December

December

Bij JC las ik: “feestvieren en vergeten, voor verzoenen en vreten”. Of dit de diepere betekenis is van december betwijfel ik. Al heb ik ook geen religieuze belevenis in deze maand. In het nieuws lees ik over nieuwe onderhandelingen voor wapenstilstanden.

In Nederland wordt in kleine kring veel, heel veel gegeten. Met kleine en grotere geschenken wordt dit samen zijn nog meer opgeluisterd. Toch zijn er ook nu weer veel gewelddadige brandhaarden op aarde. Of plaatsen waar men moeizaam overleefd of opkrabbelt na de zoveelste natuurramp.

Soms ligt er een ideologisch sausje over de gewapende conflicten. Maar verder kijkend gaat het vooral om grondstoffen en invloedsferen. De wapenproducenten en wapenhandel krijgen eerst het grootste deel. Daarna komt er een fooitje voor de internationale reddingsdiensten. Soms zijn de gevolgen van natuurrampen met de juiste middelen te voorkomen.

Of er echt een einde komt aan al het ongeluk? “Feestvieren en vergeten, voor verzoenen en vreten”, schrijft JC in een van haar blogs. Op de Filipijnen is er wel een religieuze beleving rondom Kerstmis! Maar ook daar is nog een vrijheidsstrijd gaande. En het overleven en opkrabbelen na de zoveelste natuurramp blijft daar orde van de dag.

Met respect denk ik terug aan mijn Filipijnse leerlingen. Hier in Nederland zoeken zij naar een beter bestaan. Een ander klimaat, een andere taal, hun familie ver weg. Voor sommigen zijn de Filipijnen een warm vakantieland. Voor mij is het vooral ver weg. Met het lezen van het blog van JC komt het voor mij iets dichterbij:

http://leavingholland.com/christmas-in-the-philippines/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Filipijnen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op December

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja de Filipijnen zijn ook voor mij ver weg , en ik zou er met die wat men noemt feestdagen ook niet willen zijn , dan zie je de schijnheiligheid van nabij , een paar dagen vrede en vreten op aard , en over tot de orde van de dag , oorlogje voeren en meer van dat ellende , terwijl er eigenlijk zoals op meer plekken op de wereld , Deltawerken nodig zijn , en waterwerken om drinkwater te maken
  maar ja dat levert de wereld regering alias wapenindustrie niets op , dus doen ze dat maar niet

  vrolijke koffie groet

  Geliked door 2 people

 2. Wat wij kennen van de Filipijnen is (helaas) enkel de toeristische kant, die als een mooie deken op een tafel wordt verkocht. Helaas…

  Geliked door 2 people

 3. Matroos Beek zegt:

  Omwille van het wegkijken, houd ik niet van die dagen… Oprecht mooie blogpost.
  Genegen groet

  Geliked door 2 people

 4. Villasappho zegt:

  Mooie blog ook waar je naar verwijst. Ik ben vooral dat vreten beu.

  Geliked door 3 people

 5. Paul zegt:

  Ik was Jeanette helemaal uit het oog verloren. Dank voor de reminder!

  Geliked door 2 people

 6. Rebbeltje zegt:

  Voor ons zijn het vooral familiedagen…samen genieten van elkaar 😉
  Groetjes

  Geliked door 2 people

 7. Grote en dure uitspattingen zijn er wat ons betreft ook dit jaar weer niet bij in december. We hopen het weer in kleine kring op bescheiden wijze gezellig te maken. We zullen best eens een wijntje en een klein hapje extra krijgen en veel meer dan ook nu weer onze kleine extra bijdrage te leveren aan enkel goede doelen, kunnen we ook dit jaar niet.

  Geliked door 2 people

 8. fietszwerver zegt:

  ja Rob
  wat kouder , maar zeker de zondag en de dagen nadien , volop zon
  dus ik zou zeggen , geniet er van

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 9. Patty zegt:

  Er zit een Fillipijnse jongeman in het team van The Strix; leuk om wat meer over de gebruiken rondom kerstmis in zijn land te lezen. Had het al willen opzoeken, hoeft dus niet meer 🙂 Dank voor de info!

  Geliked door 1 persoon

 10. bentenge zegt:

  Ik hou van familie, en van het samenzijn, maar ik geloof dat het even denken aan “vrede op aard” geen enkele zode aan de dijk zet. Bestaat dat enkelvoud wel?

  Geliked door 1 persoon

 11. Wolf zegt:

  He dat is een interessante blogsite die je hier linkt. Ik wil daar zeker ook overige artikelen gaan lezen. Heel jammer dat ook daar de mensen die in armoede leven, het moeilijk hebben om mee te doen, juist waar de tradities nog veel sterker leven dan hier.

  Met kerst heb ik zelf niets – of het zou de oorspronkelijk heidense inhoud moeten behelzen – en met al het vreten zeker niet, en van veel van de vaak al te bizarre en drukke versieringen word ik een beetje gallisch….

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.