Zaterdag Koekjesdag

Nee, dat is geen officieel beschermde of vastgelegde term, maar we doen gewoon alsof. Koekjes bakken op zaterdag en ze op zaterdag en zondag opeten (yeah right, alsof je het voor elkaar krijgt om er zondag nog een paar over te houden…) is gewoon wat ons heel erg gelukkig maakt. En hopelijk jou ook! We bakten deze tahin koekjes en boy, wat werden ze lekker. Het is helemaal niet moeilijk om deze tahin koekjes te bakken, dus wat let je? Laten we beginnen!

Ho, nee, voordat we beginnen toch nog even dit: originele recepten voor tahin koekjes zijn vaak met honing. Deze koekjes zie je veel in de Turkse en Marokkaanse keuken en daar werken ze veel met honing. Heel lekker natuurlijk, maar een vervangend middel, zoals maple syrup of agave is ook erg lekker!

Wat heb je nodig voor 12 koekjes?

4 eetlepels (witte) tahin*
4 eetlepels vegan honingvervanger/maple syrup/agavesiroop
1/2 theelepel vanillepoeder of vanille extract
60 gram amandelen of hazelnoten (ik gebruikte een mix van deze twee)
90 gram havervlokken (of meel)
1/2 theelepel bakpoeder
sesamzaadjes
handje pure chocolade, optioneel
1 eetlepel kokosolie, optioneel

* Even over die tahin: 9 van de 10 keer kom je dunne, vloeibare en witte tahin tegen. Dit is de tahin in dit recept. Echter, bij de biowinkel kom je ook wel eens wat dikkere, lichtgekleurde tahin tegen. Die is wat meer geschikt om op brood te smeren, zoals je dat ook doet met pindakaas. Vloeibare, witte tahin is dus heel geschikt voor dit recept en dat kom je tegen bij de reguliere supermarkt, Turkse winkel en ook bij de biowinkel.

Wat ga je doen?

1. Mix de tahin met de vegan honingvervanger of maple syrup/agave en vanillepoeder.
2. Doe de noten in een keukenmachine of hele stevige blender en mix tot een grof meel. (Je zou dus ook verpakt amandelmeel kunnen gebruiken). Doe het notenmeel bij de tahinmix en roer met de hand goed door.
3. Doe de havervlokken in een keukenmachine of stevige blender en mix ook dit tot een meel. (Hiervoor zou je ook elk willekeurig meel kunnen gebruiken.) Mix het meel met de het bakpoeder.
4. Doe het tahin-notenmengsel bij het havermeel en mix door. Dit werkt het beste om met je handen te doen.
5. Maak 12 ronde koekjes en druk ze plat met je vingers. Leg de koekjes op een bakplaat of rooster met bakpapier. Bestrooi de koekjes met sesam en druk een beetje aan.
6. Leg de bakplaat, met de koekjes, 20-30 minuten in de koelkast. Zo zullen de koekjes goed in vorm blijven als je ze bakt. (we probeerden het eerst met een kortere tijd in de koelkast en toen werden de koekjes niet zo mooi)
7. Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet de tahinkoekjes 10-12 minuten in de oven. Ze zullen na paar minuten een beetje openbreken.
8. Haal de koekjes uit de oven en laat ze goed afkoelen.
9. Als je de koekjes in chocolade wil dippen: verhit wat pure chocolade en een eetlepel kokosolie au-bain-marie. Dip de afgekoelde tahinkoekjes hierin en laat hard worden in de koelkast. (aan te raden! zo lekker!)

De groene meisjes hebben nog meer lekkers:

http://www.degroenemeisjes.nl/

 

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, Kinderen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

31 reacties op Zaterdag Koekjesdag

  1. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    jij kan er ook 24 bakken , houd je er misschien over voor de zondag 🙂
    wens je veel bak en eet plezier , samen met de groene meisjes 🙂

    winterse groet

    Liked by 1 persoon

  2. Sinds een tijdje eet ik geen koekjes meer. Mijn weegschaal is daar helemaal mee akkoord.

    Liked by 1 persoon

  3. wdfyfe zegt:

    I’m translating this and leaving it next to my wife’s morning coffee — hint, hint. cheers

    Liked by 1 persoon

  4. Dit klinkt super! Ga het gauw proberen!

    Liked by 1 persoon

  5. Mack zegt:

    Bij tahin haak ik al af. Wat is dat? Mijn koekjes zijn gewoon van koekjes gemaakt!

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      Tahin is pasta van sesamzaadjes. Erg lekker als broodbeleg en als sausje, maar ook bij zaterdag koekjes. Tahin is eenvoudig te maken, maar ook te koop in Aziatische en Turkse winkels.

      Smakelijke groet,

      Like

  6. Rebbeltje zegt:

    Oh wat leuk een recept dat ook 2 van de kleinkinderen mogen hebben.
    Ga is zeker een keer doen.
    Groetjes

    Liked by 1 persoon

  7. Annette zegt:

    Lijkt me heerlijk. Goed geschreven lang stuk van de groene meisjes. Soms verlang ik naar een digiloos tijdperk…ik had veel meer tijd. Dwz ik vulde de tijd minder in met ‘doen’ De tijd vulde zichzelf in. Als ze dat al doet of kan.

    Koekjesgroet Annette 🙂

    Liked by 1 persoon

  8. constant•ino zegt:

    Maak ons maar lekker, Rob. Een fijn en smakelijk weekend gewenst!

    Liked by 1 persoon

  9. Marloes zegt:

    Ik laat het bakken aan de bakker over, die heeft er tenslotte voor geleerd

    Liked by 1 persoon

  10. Villasappho zegt:

    Kende het niet bij naam maar hou niet zo van sesam.

    Like

  11. realjager zegt:

    Het was hier meer pannenkoeken dan maar dat is ook lekker!

    Liked by 1 persoon

  12. Kakel zegt:

    Mijn dochter doet niets liever dan bakken. Zelfs in Finland heeft ze iedereen van lekkers voorzien. Ik heb speculaaskruiden opgestuurd zodat ze kruidnoten kon bakken (-:
    Ik ben voor: zaterdag koekjesdag! En bedankt voor je recept. Eentje zonder suiker – hoera!- dus ik kan meteen aan de slag.
    Warme groet.

    Liked by 1 persoon

  13. Bertie zegt:

    De zaterdag is om maar heel misschien begin ik er van de week aan. Zonder sesam!

    Liked by 1 persoon

  14. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ik dank je voor het mooie compliment 🙂
    of alle reacties die ook verdienen , laat ik in het midden
    eet er nog maar een koekje op

    frisse groet

    Like

  15. cat zegt:

    … me do not like sweets … never have and never will … nonetheless, thank you for the recipe, friend Rob cuz it’s the thought that counts … smiles … Love, cat.

    Liked by 1 persoon

  16. Het lijkt me geen gemakkelijk recept.. maar zal vast heel lekker zijn!
    Leuk logje Rob!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s