Nee, dat is geen officieel beschermde of vastgelegde term, maar we doen gewoon alsof. Koekjes bakken op zaterdag en ze op zaterdag en zondag opeten (yeah right, alsof je het voor elkaar krijgt om er zondag nog een paar over te houden…) is gewoon wat ons heel erg gelukkig maakt. En hopelijk jou ook! We bakten deze tahin koekjes en boy, wat werden ze lekker. Het is helemaal niet moeilijk om deze tahin koekjes te bakken, dus wat let je? Laten we beginnen!
Ho, nee, voordat we beginnen toch nog even dit: originele recepten voor tahin koekjes zijn vaak met honing. Deze koekjes zie je veel in de Turkse en Marokkaanse keuken en daar werken ze veel met honing. Heel lekker natuurlijk, maar een vervangend middel, zoals maple syrup of agave is ook erg lekker!
Wat heb je nodig voor 12 koekjes?
4 eetlepels (witte) tahin*
4 eetlepels vegan honingvervanger/maple syrup/agavesiroop
1/2 theelepel vanillepoeder of vanille extract
60 gram amandelen of hazelnoten (ik gebruikte een mix van deze twee)
90 gram havervlokken (of meel)
1/2 theelepel bakpoeder
sesamzaadjes
handje pure chocolade, optioneel
1 eetlepel kokosolie, optioneel
* Even over die tahin: 9 van de 10 keer kom je dunne, vloeibare en witte tahin tegen. Dit is de tahin in dit recept. Echter, bij de biowinkel kom je ook wel eens wat dikkere, lichtgekleurde tahin tegen. Die is wat meer geschikt om op brood te smeren, zoals je dat ook doet met pindakaas. Vloeibare, witte tahin is dus heel geschikt voor dit recept en dat kom je tegen bij de reguliere supermarkt, Turkse winkel en ook bij de biowinkel.
Wat ga je doen?
1. Mix de tahin met de vegan honingvervanger of maple syrup/agave en vanillepoeder.
2. Doe de noten in een keukenmachine of hele stevige blender en mix tot een grof meel. (Je zou dus ook verpakt amandelmeel kunnen gebruiken). Doe het notenmeel bij de tahinmix en roer met de hand goed door.
3. Doe de havervlokken in een keukenmachine of stevige blender en mix ook dit tot een meel. (Hiervoor zou je ook elk willekeurig meel kunnen gebruiken.) Mix het meel met de het bakpoeder.
4. Doe het tahin-notenmengsel bij het havermeel en mix door. Dit werkt het beste om met je handen te doen.
5. Maak 12 ronde koekjes en druk ze plat met je vingers. Leg de koekjes op een bakplaat of rooster met bakpapier. Bestrooi de koekjes met sesam en druk een beetje aan.
6. Leg de bakplaat, met de koekjes, 20-30 minuten in de koelkast. Zo zullen de koekjes goed in vorm blijven als je ze bakt. (we probeerden het eerst met een kortere tijd in de koelkast en toen werden de koekjes niet zo mooi)
7. Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet de tahinkoekjes 10-12 minuten in de oven. Ze zullen na paar minuten een beetje openbreken.
8. Haal de koekjes uit de oven en laat ze goed afkoelen.
9. Als je de koekjes in chocolade wil dippen: verhit wat pure chocolade en een eetlepel kokosolie au-bain-marie. Dip de afgekoelde tahinkoekjes hierin en laat hard worden in de koelkast. (aan te raden! zo lekker!)
De groene meisjes hebben nog meer lekkers:
http://www.degroenemeisjes.nl/
mogge Rob
jij kan er ook 24 bakken , houd je er misschien over voor de zondag 🙂
wens je veel bak en eet plezier , samen met de groene meisjes 🙂
winterse groet
LikeGeliked door 1 persoon
Sinds een tijdje eet ik geen koekjes meer. Mijn weegschaal is daar helemaal mee akkoord.
LikeGeliked door 1 persoon
Is jouw weegschaal de baas?
Ik dacht Mevrouw Pannenkoek ….
Vrolijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb meerdere bazen, en ben dus echt beklagenswaardig 🙂 !
LikeLike
Troost koekjes gun ik jou in jouw beklagenswaardig bestaan!
Meelevende groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Ik weet niet of het aangewezen is om die spacecake te eten daags voordat ik opnieuw moet gaan werken…
LikeGeliked door 1 persoon
Proberen is zeker weten.
Wie, wat houd je tegen?
Vrolijke groet,
LikeLike
Hewel, op het werk lopen ook meerdere bazen rond :(.
LikeGeliked door 1 persoon
Goed dat jij op het internet vrijuit jezelf mag zijn!
Vrolijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
I’m translating this and leaving it next to my wife’s morning coffee — hint, hint. cheers
LikeGeliked door 1 persoon
Did it work?
LikeLike
not yet
LikeLike
More saturdays to come.
Maybe someday she Will surprise you!
Cheers,
LikeGeliked door 1 persoon
Dit klinkt super! Ga het gauw proberen!
LikeGeliked door 1 persoon
Bij tahin haak ik al af. Wat is dat? Mijn koekjes zijn gewoon van koekjes gemaakt!
LikeLike
Tahin is pasta van sesamzaadjes. Erg lekker als broodbeleg en als sausje, maar ook bij zaterdag koekjes. Tahin is eenvoudig te maken, maar ook te koop in Aziatische en Turkse winkels.
Smakelijke groet,
LikeLike
Oh wat leuk een recept dat ook 2 van de kleinkinderen mogen hebben.
Ga is zeker een keer doen.
Groetjes
LikeGeliked door 1 persoon
Lijkt me heerlijk. Goed geschreven lang stuk van de groene meisjes. Soms verlang ik naar een digiloos tijdperk…ik had veel meer tijd. Dwz ik vulde de tijd minder in met ‘doen’ De tijd vulde zichzelf in. Als ze dat al doet of kan.
Koekjesgroet Annette 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Maak ons maar lekker, Rob. Een fijn en smakelijk weekend gewenst!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik laat het bakken aan de bakker over, die heeft er tenslotte voor geleerd
LikeGeliked door 1 persoon
Niet iedereen is een goede koekenbakker ….
Vrolijke groet,
LikeLike
Kende het niet bij naam maar hou niet zo van sesam.
LikeLike
Ik ben er dol op.
Vriendelijke groet,
LikeLike
Het was hier meer pannenkoeken dan maar dat is ook lekker!
LikeGeliked door 1 persoon
Hebben jullie Sint Pannenkoek gevierd?
Smakelijke groet,
LikeLike
Mijn dochter doet niets liever dan bakken. Zelfs in Finland heeft ze iedereen van lekkers voorzien. Ik heb speculaaskruiden opgestuurd zodat ze kruidnoten kon bakken (-:
Ik ben voor: zaterdag koekjesdag! En bedankt voor je recept. Eentje zonder suiker – hoera!- dus ik kan meteen aan de slag.
Warme groet.
LikeGeliked door 1 persoon
Daar ben ik ook voor. Op mijn blog vind je een recept voor o.a. koek-en speculaaskruidenmengsels zelf te maken zodat je ook in het buitenland gekruid gebak kunt gaan maken.
LikeGeliked door 1 persoon
De zaterdag is om maar heel misschien begin ik er van de week aan. Zonder sesam!
LikeGeliked door 1 persoon
mogge Rob
ik dank je voor het mooie compliment 🙂
of alle reacties die ook verdienen , laat ik in het midden
eet er nog maar een koekje op
frisse groet
LikeLike
… me do not like sweets … never have and never will … nonetheless, thank you for the recipe, friend Rob cuz it’s the thought that counts … smiles … Love, cat.
LikeGeliked door 1 persoon
Het lijkt me geen gemakkelijk recept.. maar zal vast heel lekker zijn!
Leuk logje Rob!
LikeGeliked door 1 persoon