Groenmanifest

Hou onze parken groen en rustig: teken nu het Groenmanifest!


Amsterdammers kunnen trots zijn op hun mooie parken. Grote en kleine parken zijn de groene longen van de hoofdstad. Helaas gaat onze stad niet zorgvuldig om met deze groene longen. Parken zijn er voor rustige ontspanning in een natuurlijke omgeving, maar ze staan geweldig onder druk. Bezoekersaantallen nemen sterk toe, en daardoor ook de schade door recreatie en evenementen.

Op het groenonderhoud is al jaren bezuinigd, maar tegelijkertijd wil de gemeente de parken nog meer ruimte laten bieden voor ‘reuring’ in de stad. Dat wil zeggen: Amsterdammers en toeristen nog beter de weg wijzen naar de parken, en flink wat parken nog geschikter maken voor grote en commerciële evenementen en festivals. Deze voornemens staan in de ‘Agenda Groen’, die helaas minder groen is dan goed is voor het groen van de parken. Het Parkenoverleg is gesprekspartner bij het nieuw te bepalen Evenementenbeleid van de gemeente Amsterdam, wij hopen daarin de parken en het stadsgroen vrij te houden van grootschalige evenementen.De vrienden van de Amsterdamse parken, die samenwerken in het Parkenoverleg Amsterdam, hebben in een Groenmanifest tien ‘geboden’ geformuleerd voor de goede omgang met het groen en met de natuur in onze parken. Die tien geboden bieden veel ruimte voor drukke gezelligheid in een park. In een grote stad als Amsterdam moet er natuurlijk ook gelegenheid zijn voor wandelen, zonnen, feestjes vieren, werken, sporten, enzovoort. Maar grote en zware festivals, die de bezoekers misschien één dag plezier bieden, veroorzaken blijvende schade aan fauna en flora, en bezorgen talloze omwonenden en liefhebbers enorme overlast in de vorm van lawaai (tot in de nacht), vervuiling en verkeer. 

Wij roepen alle Amsterdammers op om door ondertekening van het Groenmanifest aan de gemeente duidelijk te maken dat onze parken niet de plek zijn voor veel en voor grootschalige evenementen en festivals. Hou het prettig in en om onze parken, en zorg voor goed onderhoud en goede handhaving. 

Onze Amsterdamse parken zijn zélf al een evenement!

Wilt u het door het Parkenoverleg opgestelde Groenmanifest lezen?
U vindt het via: menu-item Documenten

Steun uw eigen park of stadsgroen teken nu het Groenmanifest

Het Groenmanifest wordt gesteund door:


Vereniging vrienden van het Beatrixpark
Vereniging vrienden van het Diemerpark

Vereniging vrienden van Frankendael
Vereniging vrienden van het Flevopark
Vereniging vrienden van het Gijsbrecht van Aemstelpark
Vereniging vrienden van het Noorderpark
Vereniging vrienden van het Oosterpark

Vereniging De Oeverlanden Blijven!
Vereniging vrienden van het Rembrandtpark

Vereniging Sarphatipark
Vereniging vrienden van de Sloterplas
Vereniging vrienden van het Vondelpark
Vereniging vrienden van het Wertheimpark
Vereniging vrienden van het Westerpark
Vereniging vrienden van het Wibautplantsoen
Vogelwerkgroep Amsterdam
Werkgroep Keurtuinen & Groen – Wijkcentrum d’Oude Stadt
Bewonersplatform Zuidas
Natuur&Milieuteam Zuid
Nederlandse Tuinenstichting
Redactie website hetvondelpark.net
Stichting Groengroep Oud-West
Stichting Herstel Oosterpark
Stichting Omsingeling Oosterpark
Stichting Vrienden van het Amsterdamse Bos
Stichting Vrienden van het Diemerbos
Stichting W.H. Vliegenbos

IVN Amsterdam
en individuele ondertekenaars via dit formulier

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, gezondheid, Natuur, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Groenmanifest

  1. Ik ben voorstander van het Vliegenbos 🙂 !
    Brugge is veel kleinschaliger dan Amsterdam, maar misschien zouden de bewindvoerders toch beter hun licht eens opsteken in onze stad. Hoe ‘ons’ groen wordt beheerd is een voorbeeld voor gans Vlaanderen.

    Geliked door 2 people

  2. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    Thomas haalt het Vliegenbos aan , het bos uit mijn kinderjaren als bewoner van Tuindorp – Nieuwendam , dat bos was bijna in 2 gesplitst geweest door een grote weg , is toen gelukkig niet gebeurt , al wat rest is een boogbrug bij de Nieuwendammer en Schellingwouderdijk 🙂
    en zo is het en gaat het met vele parken en bossen , ze laten er te veel mensen hossen , alles te eer en glorie van de commercie 😦
    laat deze gebieden met rust en geniet er van de rust

    bezorgde groet

    Geliked door 1 persoon

  3. Matroos Beek zegt:

    Waar wij wonen werden ook veel bomen gekapt ten behoeve van de nieuwe natuur. Helaas werden in de nieuwe natuur nog maar weinig nieuwe bomen geplant. We voeren hier actie ter plaatse met de buren en men heeft ons groen beterschap beloofd.
    Strijdvaardige groet,

    Geliked door 1 persoon

  4. Bertie zegt:

    Goed manifest. Zuinig zijn op deze ‘longen’ is belangrijk, dat ene punt over onderwijs verdient extra aandacht.

    Geliked door 2 people

  5. Villasappho zegt:

    Heb een poos geleden iets gelezen over mensen die hun huis ontvluchten voor alle festivals maar dat het nu de hele zomer was. Knap sneu en onbegrijpelijk.

    Geliked door 2 people

  6. HesterLeyNel zegt:

    Hierdie tyd van die jaar is die feeste en partytjies op die strande ’n groot probleem. Ongelukkig steur die grootste deel van die bevolking hulle nie aan die uitwerking van pollution op ons kuslyn nie. Opruiming na die groot feesdae neem baie tyd en mannektag in beslag. Dis so ’n jammerte dat mense nie meer aandag gee aan die natuur nie. Alle sukses met julle onderneming om die parke groen te hou.

    Geliked door 2 people

  7. Rebbeltje zegt:

    Wij vierden de 1e verjaardag van Vera in een park…
    Maar zal niet te vergelijken zijn met de A’damse feesten
    Kijk over de grens zo te zien hebben ze het daar beter voor elkaar 😉
    Groetjes

    Geliked door 2 people

  8. ik ben geen amsterdammer, maar wens je veel succes.

    Geliked door 2 people

  9. Suskeblogt zegt:

    zo’n manifest zouden ze in iedere zichzelfrespecterende stad moeten hebben.

    Geliked door 3 people

  10. tagrijn zegt:

    En waarschijnlijk ook een vuurwerkverbod. Want daaraan gaan die parken ook kapot.

    Geliked door 2 people

  11. voulaah zegt:

    Have a very nice week dear friend
    kisses

    Like

  12. constant•ino zegt:

    In mijn ervaring is het vrijwel overal zo dat rust en groen worden opgeofferd aan commercie en luidruchtig vertier. Er zou een wettelijk voorschrift moeten komen dat elke leefgemeenschap ten minste over zoveel procent ongerept groen moet kunnen beschikken. Raar eigenlijk, dat daarvoor een wettelijk voorschrift nodig zou zijn, maar andere argumenten worden afgedaan met de dooddoener: er staat toch nergens dat het verboden is?
    Luchtige groeten uit Brasil.

    Geliked door 1 persoon

  13. Paul zegt:

    Ik woon niet in Amsterdam, maar begrijp het belang van stadsparken. In Enschede ben ik er geregeld te vinden!

    Geliked door 1 persoon

  14. Ik woon niet daarginder… zou dat ook nooit kunnen maar dat terzijde…… ik vind het in- en intriest dat zulke initiatieven überhaupt bij mensen in hun hoofden moeten opkomen. Weer zo’n schrijnend voorbeeld van hoe in ons land maar 1 ding echt telt….. dat gore slijk der aarde waarvoor alles en iedereen moet wijken.

    Ik hoop echt dat die initiatieven succesvol zullen zijn maar ik hou mijn ♥ in angstige vrees vast.

    Geliked door 1 persoon

  15. meninggever zegt:

    Wij hebben ook al een enquete ingevuld over al die evenementen die men in groengebieden wil houden. Ik stem daar altijd voor ‘Nee’ omdat ik de behoefte niet zo dat in een park te doen dat bedoeld is voor rust en soort van natuurgenot. Bij Hoofddorp en Halfweg kunnen genoeg evenementen worden gehouden, doe dit dan ook daar. De stad is al zo druk, mogen we s.v.p. in de parken die beschikbaar zijn even tot rust komen? Dank u!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.