Wies Bulterman en Ruud de Rooi

Aan de Commissie naamgeving openbare ruimten (CNOR) heb ik het voorstel gedaan om 2 bruggen in Amsterdam-ZuidOost een naam te geven. Nu heeft bijna elke Amsterdamse brug een nummer. Ja, tijdens de procedure bleek dat ook de nummering van de Amsterdamse bruggen niet helemaal correct is.

Bij calamiteiten is het voor de hulpdiensten dan ook elke keer een zoektocht. Politie, brandweer en ambulances zijn hierdoor dan ook regelmatig te laat. Dwalend en dolend blijven zij dan rondjes rijden naar het ongeval …

De voetgangers- en fietsbrug vanuit de buurt vogeltjeswei en de brug naast het Bijlmertheater wilde ik laten vernoemen naar twee spraakmakende lokale politici.

De CNOR heeft mijn voorstel voor de Wies Bultermanbrug en de Ruud de Rooibrug en onderbouwing met belangstelling gelezen, maar ook afgewezen.

 

Wies Bulterman 23-04-1929 28-05-2003

Wies heeft in de eerste periode van de stadsdeelraad in Amsterdam-ZuidOost voor een van de voorlopers van GroenLinks de PSP haar eigen invulling gegeven van lokale politiek. Wereldvrede en anti-militairisme waren voordien haar landelijke politieke onderwerpen. Tot haar dood is zij een fanatieke Esperanto spreekster geweest.

In de lokale politiek waren onderwijs, kunst, cultuur haar favoriete onderwerpen. Van de grote onderwerpen wist zij de juiste vertaling te vinden voor de kleine en dagelijkse zaken in een nieuwe woonwijk met een steeds veranderende bevolking.

Puur en pal voor haar idealen staand was zij imponerend in het politieke debat. De overgang naar GroenLinks kostte haar moeite. Zoals ook haar persoonlijke leed moeilijk voor haar was. Voor de mensen in haar directe omgeving bleef zij tot haar dood een trotse en oprechte vrouw.

De brug naast het Bijlmer Theater naar het Nelson Mandelapark symboliseert mooi haar liefde voor de natuur, jeugd, kunst en cultuur.

Ruud de Rooi, een ongeplamuurde Amsterdammer, die het hart op zijn tong had. Velen zagen hem als Zorro vanwege zijn lange jas en hoed. Ruud vocht altijd tegen onrecht in zijn omgeving. Een actievoerder in hart en nieren. Vanaf 1977 maatschappelijk actief, voorkomen vestiging asfaltmenginstallatie ten westen van de spoorlijn, verbreding gaasperdammerweg (CRAAG), buurhuis Holendrecht, wijkopbouworgaan Gaasperdam en als sluitstuk de werkgroep Kedeng Kedeng, tegen geluidsoverlast van het spoor.

Na de verkiezingen vormde Ruud met Mart van de Wiel de eerste fractie van Leefbaar Zuidoost. Helaas heeft Ruud dat niet kunnen afmaken en is hij tijdens die zittingsperiode op 18-03-2000 overleden.

De brug van vogeltjeswei richting het Anton de Komplein met het stadsdeelkantoor symboliseert de verbinding tussen de bevolking en de politiek. De Ruud de Rooibrug is dan ook in mijn ogen de juiste naam voor deze brug.

 

De huidige politici in de bestuurscommissie van Amsterdam-ZuidOost maken vooral ruzie met elkaar. Wies Bulterman en Ruud de Rooi gingen altijd voor de inhoud!

 

Met dit blog wil ik mijn waardering uitspreken voor de politiek van Wies Bulterman en Ruud de Rooi.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, persoonlijk, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

26 reacties op Wies Bulterman en Ruud de Rooi

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja deze twee mensen verdienen om vernoemd te worden , en die bruggen zijn mooie symbolen om hen de namen te geven

  ik hoop dat jou wens hier , als ook bij mij uitkomt

  fijne dag groet

  Geliked door 1 persoon

 2. De ‘Thomas Pannenkoekbrug’ zou pas klasse geven aan Amsterdam !

  Geliked door 1 persoon

 3. Sjoerd van bVision zegt:

  Jammer, het was goed bedoeld, hebben ze ook aangegeven waarom niet…

  Geliked door 1 persoon

 4. Bertie zegt:

  Of de namen terecht zijn afgewezen kan ik niet beoordelen maar dat de nummering niet in orde is lijkt me lastig. Amateuristisch ook. Je zou denken dat brandweer, ambulance enz. een gebundelde klacht indienden. Er is toch een gemeentebestuur?

  Geliked door 1 persoon

 5. Hans zegt:

  Tja, ondoorgrondelijke afwegingen. Er is aan de achterzijde van het CEC een onogelijk pleintje vernoemd naar mevr. Elstak, volgens mij niet echt een officieel pleintje, maar ligt dit bij het vrouwen empowerment centrum, umberto Tan heeft dan mede onthuld, het was immers zijn moeder.
  Dus een ‘illegale’ naamgeving kan kennelijk wel.

  Geliked door 1 persoon

 6. Manfred zegt:

  Persoonsverheerlijking, bah.
  Alle straten die naar politici zijn vernoemd zouden een nieuwe naam moeten krijgen.

  Like

 7. Hillechien zegt:

  jammer dat ze de bruggen niet wilde vernoemen maar snap het ergens ook wel want iedereen heeft natuurlijk zijn eigen lijstje denk ik. Maar hopelijk voor de hulpdiensten komt er snel een juiste benaming / benummering

  Geliked door 1 persoon

 8. Rebbeltje zegt:

  Een balletje opgooien kan nooit kwaad en zolang erover nagedacht wordt komt het vast een keer goed…ook met de benummering.
  Groetjes en fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 9. Jammer dat je voorstel is afgewezen, Rob, maar gezien de problematiek lijkt het me toch wel wenselijk dat er een eind komt aan de verwarring m.b.t. de naamgeving.

  Geliked door 1 persoon

 10. Wolf zegt:

  Mooi idee en aansprekende voorstellen. Gemiste kans zou je denken.
  Maar pakken ze dan tenminste wél het achterliggende probleem op???

  Geliked door 1 persoon

 11. Patty zegt:

  Een petititie starten een idee? Ik teken voor je hoor!

  Geliked door 1 persoon

 12. P. De Rooi zegt:

  Toch jammer dat dit afgewezen is, want Ruud de Rooi was mijn vader en een ECHTE vechter voor Amsterdam zuid/oost.
  Ik mis mijn vader nog elke dag

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.