In kerstpakketten zitten vooral nutteloze voorwerpen? Ooi kreeg ik een saladebak in een kerstpakket. Het is nog steeds de fruitschaal in mijn keuken. Maar verder kan ik mij niet herinneren van welke werkgever ik wat, wanneer met kerst heb ontvangen.
De mode van een kerstmenu verandert van jaar tot jaar. Meestal vraagt het speciale kooktechnieken. Aparte apparaten of kookgerei zijn er meer en meer voor nodig. De aankleding van de tafel bij een kerstdiner vraagt niet alleen een mooi en duur servies en/of bestek maar ook de versiering is aan modegrillen onderhevig.
De aardappeleters van Vincent van Gogh hebben vast jaar in, jaar uit dagelijks vooral hetzelfde gegeten. De keuken van deze aardappeleters kenmerkt zich vooral door soberheid. Een vork of alleen een lepel volstaat bij het eten van een eenvoudige Nederlander.
Ik vraag mij al langer af waarom men alleen in Azië met eetstokjes eet. Maar ook waarom wij met bestek eten? Heeft iemand hier een antwoord op?
I’m not sure but I would think it had to do with greasy fingers and the dainty styling of the Italian Renaissance. That’s my guess anyway. Cheers
LikeGeliked door 1 persoon
Rob wat een goede vraag op een vrijdag morgen.
Maar spijtig genoeg moet ik het antwoord schuldig blijven.
Al eet ik met beide.
Fijne dagen
Aum Shanthi
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb meer sympathie voor de aardappeleters dan voor het banket in het Koninklijk Paleis, maar dat terzijde.
Stokjes werden in China uitgevonden omdat men geen vorken had, en nog een telefoon om te bellen naar Brussel met de vraag hoe ze daar aten.
LikeGeliked door 1 persoon
Anders verbrand jeje vingers☺
LikeGeliked door 1 persoon
Goeie vraag. Ooit had het dagblad Trouw een rubriek met, ik dacht, de naam “Nederlands Genootschap Tot Behoud Van Nutteloze Kennis”. Daar zou deze vraag likkebaardend in behandeling zijn genomen maar helaas, het Genootschap bestaat dus niet meer. We zullen deze evolutie van eetgereedschap of eetgewoonten dus zelf moeten ontdekken en wellicht is er, gedurende deze laatste dagen van het jaar, naast momenten van religieuze gevoelens en bezinning, wat tijd over om ons daar, bijvoorbeeld middels http://www.nogwat, mee bezig te houden.
Een bedachtzame groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Er is iets mis met de gegeven link.
En ik ben wel erg nieuwsgierig.
Kun je de juiste link geven.
Vrolijke groet,
LikeLike
Sorry, het is een niet-bestaande link. Ter plekke bedacht maar iets of iemand met een digitaal brein maakt er een ‘adres’ van.
LikeGeliked door 1 persoon
Wij eten met kerst altijd stamppot boerenkool. Dat is een beetje lastig nasr binnen werken zonder bestek of stokjes 😉
LikeGeliked door 1 persoon
mogge Rob
ik zou het je niet kunnen vertellen , maar rijst eten met stokjes lukt mij toch niet , neem ik een lepel voor 🙂 en een vork voor de lekkere piepers
smakelijke groet
LikeGeliked door 1 persoon
😩
LikeGeliked door 1 persoon
Vroeger werd veel gebruik gemaakt van slowfood. Potten op het vuur waarin vlees werd gestoofd, juist ja, Limburgs Zoervleisch. Dat kokend hete goedje kon je niet met een mes eten, en niet met je vingers. Daarvoor werd een houten schep met tanden gebruikt, die later als vork werd omgetoverd door de Belgen, die zo de friet konden oppikken met hun Vlaamse stoofpot. Als je het verhaal niet geloofd moet ik wat anders verzinnen…
LikeGeliked door 3 people
Als Belg zou ik niet durven twijfel aan de authenticiteit van je verhaal 🙂 !
LikeGeliked door 1 persoon
Om eten binnen te krijgen Rob…..we zijn geen dieren… Fijne dagen.
LikeGeliked door 1 persoon
Vroeg ik mij laatst ook af. Misschien uit de oertijd toen we met een stokje insecten uitpeuterden? Het is dan wel lang blijven hangen.
🙂
Annette
LikeGeliked door 1 persoon
Misschien dat je door het aanklikken van de link hieronder wat wijzer wordt:
http://www.smulweb.nl/blog/danirick/3746/de-geschiedenis-van-ons-bestek
LikeGeliked door 2 people
Dank voor deze link.
Vrolijke groet,
LikeLike
Wat interessant om te weten! En dat gouden vorkje, super! Verboden door de kerk, absurd. Haha 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Die stokjes zijn niet in heel Azië ingebruik, maar vooral in en rond China. Mij is ooit verteld dat dit te maken had met een keizer die bang was om gedood te worden met een scherp voorwerp als een mes of vork. Die mochten niet meer aan tafel gebruikt worden. Ze gebruiken overigens wel lepels voor soep. De achterkant van de stokjes worden gebruikt om op te scheppen van een grotere schaal naar het bord en het voorste deel van het bord naar de mond.
Zelf eet ik net zo lekker boerenkoolstamp of bieten met kerst, al dan niet geroerbakt.
LikeGeliked door 2 people
Het gebruik van de achterkant van de eetstokjes is nieuw voor mij.
Zoals ik ook het verhaal van de bange keizer mij onbekend was.
Zelf ben ik gek op zuurkool!
Vrolijke groet,
LikeLike
🙂 soep eten met een stokje, best moeilijk 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Zelfs met een rietje is niet alle soep te eten …
Vrolijke groet,
LikeLike
Ooit gold het als belediging van de gastheer als een gast met een (zelf meegebrachte) vork at: dan vond je het eten te vies om aan te raken.
LikeGeliked door 1 persoon
Deze kende ik nog niet.
Vrolijke groet,
LikeLike
Ik zou zeggen Louis XIV ! En als dat het antwoord niet is dan was het iets anders.
LikeGeliked door 1 persoon
Ha denk dat er hier aan de kerstdis/tafel met de vingers gegeten wordt…6 kleinkinds in de leeftijd van 2 tot 7 hihi
Fijne feestdagen met of zonder bestek 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Dat eten met stokjes vind ik zo’n gepruts en geknoei, ik ben wel blij met eenvoudig bestek.
Met Kerst voor ons overigens geen gekke liflafjes en allerlei versieringen op tafel. Gewoon niet overdadig, maar gezond en toch lekker eten.
LikeGeliked door 1 persoon
Ook met Kerst een eenvoudige doch voedzame maaltijd, maar dan wel met mes en vork. Zoals het heurt …
LikeGeliked door 1 persoon
Misschien uit hygiëne overwegingen denk ik dat men het bestek introduceerde. Iets om op te zoeken op internet. Gezellige kerstdagen Rob.
LikeGeliked door 1 persoon
Goede vraag Rob.
Net een lepeltje gekocht voor kleinzoon.
Hoe het handje ook draait, de lepel blijft in de goede positie zodat het eten er niet afvalt wanneer het naar het mondje wordt gebracht.
Je kunt het ook vastzetten.
Zo logisch! Kende het niet. Had het graag uitgevonden 🙂
Verder zal het hier nog wel het nodige handwerk worden voor die kleine jongeman.
Fijne dagen Rob en eet smakelijk!
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een gezellig leuk en leerzaam blogje weer, nu mede dankzij de reacties! Wij eten eerste kerstdag spaghetti, slechts overgoten met een goddelijke olijfolie en een pittige oude Parmezaanse kaas. En dan doen we dan met vork en lepel, maar opzuigen is natuurlijk het lekkerst… 😉 Fijne dagen Rob!
LikeGeliked door 1 persoon
Had dit oorspronkelijk niet te maken met de hitte van de voeding?
Hartelijke groet
LikeGeliked door 1 persoon
Met je eenvoudige vraag heb je zo te zien heel wat losgemaakt, Rob. Ook ik zou niet weten waarom de stokjes in Azië zo gewoon zijn, maar in andere werelddelen iets bijzonders. Hier in Brazilië wonen ook Aziaten, vooral veel Japanners en in hun restaurants kun je kiezen: stokjes of lepel en vork. Ik leerde met stokjes eten toen ik een reis door China ging maken en ik heb er nog steeds plezier van, onder andere doordat sushi hier snel aan populariteit wint. Een smakelijke kerst toegewenst!
LikeGeliked door 1 persoon
Wij doen niet gek en ik eet sinds ik uit huis was het liefst met mijn handen. Maar daar kun je niet álles mee eten ;O}. Mooie links hier bij de reacties. Leuke vraag ook!
Overigens maakte ik mooie rijstballetjes voor tussen de stokjes, tot ik op een dag echte Aziaten zag eten met die dingen: bakje aan de mond en schuiven maar…. oh, okayy….
LikeGeliked door 1 persoon
Omdat men in de westerse wereld houd van schransen….in het oosten eten zij met mate en kleine porties, en als je met stokjes eet, kan je er niet veel op doen, dus eet men gedoseerd…
LikeGeliked door 1 persoon
Denk dat iedereen eerst met zijn handen at zoals nog in Ethiopië. En ja goede vraag waarom stokjes en wij bestek. Materiaal dat voor handen is? Geef mij maar stokjes, lekker rustig eten…
LikeGeliked door 1 persoon
Op de rommelmarkten zie je altijd dingen die “in” waren in kerstpakketten zoals een keer een chocolade fontein dozen vol
Sommige nog nieuw in verpakking werden aangeboden. Nou stokjes het is wat je gewend bent natuurlijk. Voor het overeten zou het wel goed zijn en voor de spijsvertering misschien ook wel. Fijne kerstdagen voor jou ook
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb nog net niet al m’n bestek ingepakt, want mijn eetlust is te groot om het met stokjes af te doen. Fijne dagen Rob en we treffen elkaar weer als ik op mijn Costa ben gearriveerd!
LikeGeliked door 1 persoon
Een intrigerende vraag die met regelmaat ook in mijn hoofd opduikt…. ik heb helaas het antwoord niet voor je sorry.
En ja kerstpakketten…. ik hoor mensen er wel vaak over mopperen maar dan denk ik altijd, ‘mens zeur niet…. het is een cadeautje, je werkgever hoeft dit niet te doen’ en een grote groep mensen tevreden stellen is een hele klus ook nog eens.
De kerstpakketten waarmee mijn (v)echtgenoot thuis komt ieder jaar zijn ook vaak gevuld met denken waarbij ik denk ‘wat moet/kan ik hiermee dan?’ maar een gegeven paard kijk je niet in zijn mond 😉
Veelal ‘doneer’ ik het terug naar de voedselbank oid.
LikeGeliked door 1 persoon
Probeer eens met mes en vork te eten en tegelijkertijd je bord vlak voor je mond te houden, dat gaat niet. Je moet dus één hand vrij hebben voor dat bord. Daar het eten met één stokje nogal lastig is heeft men besloten er twee van te maken. Als je de truc doorhebt is het niet eens zo moeilijk.
LikeGeliked door 1 persoon
Bestekken zijn van koningshuis naar adel en van daar naar burgerij doorgegeven. Hoe meer gerichten, hoe meer speciaal bestek. Voor elke wijn of vloeistof een apart glas. Je bent als je echt een goed diner voorgeschoteld krijgt omgeven met allerlei hulpmiddelen. Soms is dat echt leuk, vooral als je bijpassend bent aangekleed. Smoking, blote jurk, en bediend door mensen die zelf nooit aan zo’n tafel zullen zitten. Overigens is het eten van aardappels en prakken van voedsel typisch voor Nederlandse boeren en ook dat namen de wat minder gegoede burgers graag over. Blijft nog steeds bijzonder…
LikeGeliked door 1 persoon
Goeie vraag Rob en heerlijk zo de antwoorden in de comments te lezen. Zelf ben ik vooral blij dat er bestek bestaat. Net als handen, want als ik de katten en de kippen zo zie eten, lijkt me dat toch knap lastig 🙂 .groetjes, Hanneke
LikeGeliked door 1 persoon