Eetmanieren

In kerstpakketten zitten vooral nutteloze voorwerpen? Ooi kreeg ik een saladebak in een kerstpakket. Het is nog steeds de fruitschaal in mijn keuken. Maar verder kan ik mij niet herinneren van welke werkgever ik wat, wanneer met kerst heb ontvangen.

De mode van een kerstmenu verandert van jaar tot jaar. Meestal vraagt het speciale kooktechnieken. Aparte apparaten of kookgerei zijn er meer en meer voor nodig. De aankleding van de tafel bij een kerstdiner vraagt niet alleen een mooi en duur servies en/of bestek maar ook de versiering is aan modegrillen onderhevig.

De aardappeleters van Vincent van Gogh hebben vast jaar in, jaar uit dagelijks vooral hetzelfde gegeten. De keuken van deze aardappeleters kenmerkt zich vooral door soberheid. Een vork of alleen een lepel volstaat bij het eten van een eenvoudige Nederlander.

Ik vraag mij al langer af waarom men alleen in Azië met eetstokjes eet. Maar ook waarom wij met bestek eten? Heeft iemand hier een antwoord op?

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

41 reacties op Eetmanieren

 1. wdfyfe zegt:

  I’m not sure but I would think it had to do with greasy fingers and the dainty styling of the Italian Renaissance. That’s my guess anyway. Cheers

  Geliked door 1 persoon

 2. shivatje zegt:

  Rob wat een goede vraag op een vrijdag morgen.
  Maar spijtig genoeg moet ik het antwoord schuldig blijven.
  Al eet ik met beide.

  Fijne dagen

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb meer sympathie voor de aardappeleters dan voor het banket in het Koninklijk Paleis, maar dat terzijde.
  Stokjes werden in China uitgevonden omdat men geen vorken had, en nog een telefoon om te bellen naar Brussel met de vraag hoe ze daar aten.

  Geliked door 1 persoon

 4. bertjens zegt:

  Anders verbrand jeje vingers☺

  Geliked door 1 persoon

 5. Goeie vraag. Ooit had het dagblad Trouw een rubriek met, ik dacht, de naam “Nederlands Genootschap Tot Behoud Van Nutteloze Kennis”. Daar zou deze vraag likkebaardend in behandeling zijn genomen maar helaas, het Genootschap bestaat dus niet meer. We zullen deze evolutie van eetgereedschap of eetgewoonten dus zelf moeten ontdekken en wellicht is er, gedurende deze laatste dagen van het jaar, naast momenten van religieuze gevoelens en bezinning, wat tijd over om ons daar, bijvoorbeeld middels http://www.nogwat, mee bezig te houden.

  Een bedachtzame groet,

  Geliked door 1 persoon

 6. Wij eten met kerst altijd stamppot boerenkool. Dat is een beetje lastig nasr binnen werken zonder bestek of stokjes 😉

  Geliked door 1 persoon

 7. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ik zou het je niet kunnen vertellen , maar rijst eten met stokjes lukt mij toch niet , neem ik een lepel voor 🙂 en een vork voor de lekkere piepers

  smakelijke groet

  Geliked door 1 persoon

 8. Myriam zegt:

  😩

  Geliked door 1 persoon

 9. Sjoerd van bVision zegt:

  Vroeger werd veel gebruik gemaakt van slowfood. Potten op het vuur waarin vlees werd gestoofd, juist ja, Limburgs Zoervleisch. Dat kokend hete goedje kon je niet met een mes eten, en niet met je vingers. Daarvoor werd een houten schep met tanden gebruikt, die later als vork werd omgetoverd door de Belgen, die zo de friet konden oppikken met hun Vlaamse stoofpot. Als je het verhaal niet geloofd moet ik wat anders verzinnen…

  Geliked door 3 people

 10. Leo zegt:

  Om eten binnen te krijgen Rob…..we zijn geen dieren… Fijne dagen.

  Geliked door 1 persoon

 11. Annette zegt:

  Vroeg ik mij laatst ook af. Misschien uit de oertijd toen we met een stokje insecten uitpeuterden? Het is dan wel lang blijven hangen.

  🙂

  Annette

  Geliked door 1 persoon

 12. benjamín zegt:

  Misschien dat je door het aanklikken van de link hieronder wat wijzer wordt:

  http://www.smulweb.nl/blog/danirick/3746/de-geschiedenis-van-ons-bestek

  Geliked door 2 people

 13. Ximaar zegt:

  Die stokjes zijn niet in heel Azië ingebruik, maar vooral in en rond China. Mij is ooit verteld dat dit te maken had met een keizer die bang was om gedood te worden met een scherp voorwerp als een mes of vork. Die mochten niet meer aan tafel gebruikt worden. Ze gebruiken overigens wel lepels voor soep. De achterkant van de stokjes worden gebruikt om op te scheppen van een grotere schaal naar het bord en het voorste deel van het bord naar de mond.

  Zelf eet ik net zo lekker boerenkoolstamp of bieten met kerst, al dan niet geroerbakt.

  Geliked door 2 people

 14. terrebel zegt:

  Ooit gold het als belediging van de gastheer als een gast met een (zelf meegebrachte) vork at: dan vond je het eten te vies om aan te raken.

  Geliked door 1 persoon

 15. bentenge zegt:

  Ik zou zeggen Louis XIV ! En als dat het antwoord niet is dan was het iets anders.

  Geliked door 1 persoon

 16. Rebbeltje zegt:

  Ha denk dat er hier aan de kerstdis/tafel met de vingers gegeten wordt…6 kleinkinds in de leeftijd van 2 tot 7 hihi

  Fijne feestdagen met of zonder bestek 😉

  Geliked door 1 persoon

 17. Dat eten met stokjes vind ik zo’n gepruts en geknoei, ik ben wel blij met eenvoudig bestek.
  Met Kerst voor ons overigens geen gekke liflafjes en allerlei versieringen op tafel. Gewoon niet overdadig, maar gezond en toch lekker eten.

  Geliked door 1 persoon

 18. Ferrara zegt:

  Ook met Kerst een eenvoudige doch voedzame maaltijd, maar dan wel met mes en vork. Zoals het heurt …

  Geliked door 1 persoon

 19. gemma1952 zegt:

  Misschien uit hygiëne overwegingen denk ik dat men het bestek introduceerde. Iets om op te zoeken op internet. Gezellige kerstdagen Rob.

  Geliked door 1 persoon

 20. Svara zegt:

  Goede vraag Rob.
  Net een lepeltje gekocht voor kleinzoon.
  Hoe het handje ook draait, de lepel blijft in de goede positie zodat het eten er niet afvalt wanneer het naar het mondje wordt gebracht.
  Je kunt het ook vastzetten.
  Zo logisch! Kende het niet. Had het graag uitgevonden 🙂
  Verder zal het hier nog wel het nodige handwerk worden voor die kleine jongeman.
  Fijne dagen Rob en eet smakelijk!

  Geliked door 1 persoon

 21. Anuscka zegt:

  Wat een gezellig leuk en leerzaam blogje weer, nu mede dankzij de reacties! Wij eten eerste kerstdag spaghetti, slechts overgoten met een goddelijke olijfolie en een pittige oude Parmezaanse kaas. En dan doen we dan met vork en lepel, maar opzuigen is natuurlijk het lekkerst… 😉 Fijne dagen Rob!

  Geliked door 1 persoon

 22. Matroos Beek zegt:

  Had dit oorspronkelijk niet te maken met de hitte van de voeding?
  Hartelijke groet

  Geliked door 1 persoon

 23. constant•ino zegt:

  Met je eenvoudige vraag heb je zo te zien heel wat losgemaakt, Rob. Ook ik zou niet weten waarom de stokjes in Azië zo gewoon zijn, maar in andere werelddelen iets bijzonders. Hier in Brazilië wonen ook Aziaten, vooral veel Japanners en in hun restaurants kun je kiezen: stokjes of lepel en vork. Ik leerde met stokjes eten toen ik een reis door China ging maken en ik heb er nog steeds plezier van, onder andere doordat sushi hier snel aan populariteit wint. Een smakelijke kerst toegewenst!

  Geliked door 1 persoon

 24. Wolf zegt:

  Wij doen niet gek en ik eet sinds ik uit huis was het liefst met mijn handen. Maar daar kun je niet álles mee eten ;O}. Mooie links hier bij de reacties. Leuke vraag ook!
  Overigens maakte ik mooie rijstballetjes voor tussen de stokjes, tot ik op een dag echte Aziaten zag eten met die dingen: bakje aan de mond en schuiven maar…. oh, okayy….

  Geliked door 1 persoon

 25. Omdat men in de westerse wereld houd van schransen….in het oosten eten zij met mate en kleine porties, en als je met stokjes eet, kan je er niet veel op doen, dus eet men gedoseerd…

  Geliked door 1 persoon

 26. joke_dev zegt:

  Denk dat iedereen eerst met zijn handen at zoals nog in Ethiopië. En ja goede vraag waarom stokjes en wij bestek. Materiaal dat voor handen is? Geef mij maar stokjes, lekker rustig eten…

  Geliked door 1 persoon

 27. gewoonanneke zegt:

  Op de rommelmarkten zie je altijd dingen die “in” waren in kerstpakketten zoals een keer een chocolade fontein dozen vol
  Sommige nog nieuw in verpakking werden aangeboden. Nou stokjes het is wat je gewend bent natuurlijk. Voor het overeten zou het wel goed zijn en voor de spijsvertering misschien ook wel. Fijne kerstdagen voor jou ook

  Geliked door 1 persoon

 28. bloggersterk zegt:

  Ik heb nog net niet al m’n bestek ingepakt, want mijn eetlust is te groot om het met stokjes af te doen. Fijne dagen Rob en we treffen elkaar weer als ik op mijn Costa ben gearriveerd!

  Geliked door 1 persoon

 29. Melody62 zegt:

  Een intrigerende vraag die met regelmaat ook in mijn hoofd opduikt…. ik heb helaas het antwoord niet voor je sorry.

  En ja kerstpakketten…. ik hoor mensen er wel vaak over mopperen maar dan denk ik altijd, ‘mens zeur niet…. het is een cadeautje, je werkgever hoeft dit niet te doen’ en een grote groep mensen tevreden stellen is een hele klus ook nog eens.

  De kerstpakketten waarmee mijn (v)echtgenoot thuis komt ieder jaar zijn ook vaak gevuld met denken waarbij ik denk ‘wat moet/kan ik hiermee dan?’ maar een gegeven paard kijk je niet in zijn mond 😉

  Veelal ‘doneer’ ik het terug naar de voedselbank oid.

  Geliked door 1 persoon

 30. blutch1 zegt:

  Probeer eens met mes en vork te eten en tegelijkertijd je bord vlak voor je mond te houden, dat gaat niet. Je moet dus één hand vrij hebben voor dat bord. Daar het eten met één stokje nogal lastig is heeft men besloten er twee van te maken. Als je de truc doorhebt is het niet eens zo moeilijk.

  Geliked door 1 persoon

 31. meninggever zegt:

  Bestekken zijn van koningshuis naar adel en van daar naar burgerij doorgegeven. Hoe meer gerichten, hoe meer speciaal bestek. Voor elke wijn of vloeistof een apart glas. Je bent als je echt een goed diner voorgeschoteld krijgt omgeven met allerlei hulpmiddelen. Soms is dat echt leuk, vooral als je bijpassend bent aangekleed. Smoking, blote jurk, en bediend door mensen die zelf nooit aan zo’n tafel zullen zitten. Overigens is het eten van aardappels en prakken van voedsel typisch voor Nederlandse boeren en ook dat namen de wat minder gegoede burgers graag over. Blijft nog steeds bijzonder…

  Geliked door 1 persoon

 32. afwaswater zegt:

  Goeie vraag Rob en heerlijk zo de antwoorden in de comments te lezen. Zelf ben ik vooral blij dat er bestek bestaat. Net als handen, want als ik de katten en de kippen zo zie eten, lijkt me dat toch knap lastig 🙂 .groetjes, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.