Autobanden ???

In de zomer loop ik op een paar zandalen uit Tanzania. In alles is nog te zien dat de zandalen van oude autobanden zijn gemaakt. Fietsend naar huis verbaas ik mij vaak om de autobanden tegen de doelpalen van de voetbalclub. Alsof er geen ov is om naar de wekelijkse training te gaan. Of nog beter of het niet veel gezonder is om met de fiets naar een voetbaltraining te gaan.

Het vervoer en opslaan van oude autobanden zorgt nu voor de verspreiding van exotische muggen in Nederland. Deze muggen kunnen zorgen voor de verspreiding van tot nu toe onbekende ziekten in Nederland.

 

De ondertunnelling van de Gaasperdammerweg zorgt voor een vermindering van de uitstoot van fijne rubberdeeltjes in mijn woonwijk. Na veel discussie is nu toch duidelijk dat de luchtverontreiniging door autowegen de oorzaak is van veel ziekten.

 

Al met al geniet ik straks weer van mijn autozandalen in de zomer.

 

Maar verder kan ik weinig positiefs bedenken voor autobanden.

 

De ophef over rubberballetjes in het kunstgras van sportclubs kan ik dan ook niet goed begrijpen. En zonder wetenschappelijk grondslag denk ik dat het fijnstof van autoverkeer veel gevaarlijker is ….

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

38 reacties op Autobanden ???

 1. Koen zegt:

  Ik kocht ooit (1981) soortgelijke sandalen ergens diep in Marokko. Ook gemaakt van autobanden. Ze noemden ze dan ook ‘Les Michelins’ – naar de autoband. Weken later hadden we in Frankrijk een lekke band. Wij naar een garage om de band te repareren. In mijn enthousiasme maakte ik een praatje met de mecaniciens en liet ze trots mijn ‘Michelins’ zien. Ze keken ernaar en schoten in de lach en zeiden: “Non monsieur, ce sont des Pirelli”.

  Geliked door 3 people

 2. Stef Den Flater zegt:

  @Koen: fantastische anekdote. 🙂

  Geliked door 2 people

 3. Hillechien zegt:

  Klopt helemaal maar soms kun je niet anders dan een eigen auto hebben

  Geliked door 2 people

 4. Matroos Beek zegt:

  Prachtig verhaal Rob! Hartelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 5. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja die wegen samen met de auto’s maken meer kapot dan ze weten
  doorsnijden het land in stukken , en zo de mooie natuur , gelukkig komen er steeds meer ecobruggen en tunnels
  en dan heb ik het nog niet over het fijnstof gehad een onzichtbare moordenaar

  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

 6. Bertie zegt:

  Autobanden zag ik het meest op boerenerven, om de zeilen op kuilvoer op hun plaats te houden. Plotseling moesten ze weg ivm vervuiling. Of dat onderzocht is…?

  Geliked door 1 persoon

 7. Komisch: zandalen 🙂
  Ja, zucht vervuiling…..
  En nu met Trump, zucht, zucht

  Zuchtende groet en tóch een fijne zaterdag
  met gelukkige momenten…..

  Geliked door 1 persoon

 8. ms zegt:

  Allemaal juist en oh zo waar, goed is het niet. Maar het is wel zo dat ze steeds maar zitten te vitten om iets wat voor de mensen hun gemak is.

  De grootindustrie wordt niet aangepakt en kijk maar eens wat er nu in Hoboken aan de hand is. En dat gaat niet over auto’s.

  Verder wou ik hetzelfde zeggen Als Bertie, dat is hier ook zo. Ik wist niet dat ze in Nederland weg moesten, maar als die ook al vervuilen, doen jouw zandalen dat toch ook?

  Ik word het zo een beetje beu dat alle schuld maar in onze schoenen wordt geschoven terwijl zij er nog rijker van worden.

  Geliked door 1 persoon

 9. Blewbird zegt:

  Laat zien die zandalen! Ik wil ze ook. Zijn het echt zandalen, of zijn ze achter open, zoals zlippers? Ik heb mijn linkerknie beschadigd door van die dure Teva’s van dood rubber. Iets van schokdemping heb je wel nodig op asfalt.

  Geliked door 1 persoon

 10. Villasappho zegt:

  Jup denk ik ook dat die kids de hele dag in autogassen rondlopen das niets.

  Geliked door 1 persoon

 11. Over fijnstof gesproken, ik woon aan een doorgaande weg, het roet ligt op mijn raamkozijnen.

  Geliked door 1 persoon

 12. peterbake zegt:

  Ik denk dat je het gewoon heel goed ziet Rob …

  Geliked door 1 persoon

 13. gemma1952 zegt:

  Hallo Rob,

  Sinds 2 dagen kan ik geen berichten meer plaatsen via mijn Blog Lealariekoek. De blauwe knop aan de linkerzijde van de pagina licht niet op. Als ik een verhaal wil plaatsen dan kopieert hij de tekst niet. Heb jij enig idee wat er is gebeurd. Groet en dank, Gemma

  ________________________________

  Like

 14. ‘Zandalen’?
  Ik loerde net eens op Google om te zien of er verschillende schrijfwiijzen bestaan voor dit schoeisel, maar kwam van een kale reis terug. Enfin, het is te zetten, ik was al kaal voordat ik begon te zoeken naar ‘zandalen’, maar…

  Geliked door 1 persoon

 15. constant•ino zegt:

  Mooie vorm van hergebruik, Rob. Hier in Brazilië zie je nog maar weinig oude autobanden, precies: vanwege stilstaand regenwater waarin de denguemuggen graag hun eitjes leggen.

  Geliked door 1 persoon

 16. Spontanity zegt:

  Ja, ik zat ook al met die zandalen.
  Dacht dat ik het al jaren fout had geschreven.

  Geliked door 1 persoon

 17. Sjoerd van bVision zegt:

  Ik sluit me bij je mening aan dat fijnstof van autobanden veel gevaarlijker is…

  Geliked door 1 persoon

 18. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  ja is het niet mooi wat men met potloden kan doen , anders dan er mee schrijven zoals ik 🙂 en dan kan niemand het nog lezen ook 🙂
  ik wandelde vandaag mijn nieuwe wandelschoenen wat in , lekker weer , maar nog geen voorjaar hoor

  slaap wel groet

  Like

 19. Paul zegt:

  Tja, wat aan dat betreft zouden we nog meer kunnen investeren in openbaar vervoer zoals trams en treinen in andere grote steden. Dat zou veel rubberdeeltjes schelen. En sandalen van autobanden, ik had er nog nooit van gehoord! Hoe vind je dat soort dingen, Rob?

  Geliked door 1 persoon

 20. staartje zegt:

  Zijn dit zandalen 😁 hergebruik is goed, maar minder gebruik nog beter

  Geliked door 1 persoon

 21. staartje zegt:

  V wordt steeds gewoner. Was ik 5 jaar geleden nog onbegrijpelijk dat ik vaak treinde ipv mijn auto te gebruiken nu snapt men het.

  Geliked door 1 persoon

 22. meninggever zegt:

  Als waar is dat die gevulcaniseerde autobanden een stof in zich hebben die je ziek kunnen maken dan werkt dat ook bij fietsbanden zo. Dan zit dat dus ook in je sandalen. En krijg je dat via die weg in je bloedbaan. Ondankbaar? Het was al zo met sandalen die van goedkope kunststoffen waren gemaakt. Kortom, ik zou die dingen niet dragen. De luchtverontreiniging die het verkeer veroorzaakt is maar een klein onderdeel van de totale belasting die het milieu ondergaat door onze verstedelijking, ons eigen gedrag. De open haarden, CV’s, de elektriciteit, kortom een opstapeling. Treinen en trams of metro’s rijden echt niet op het zonlicht, ook al willen mensen dat graag geloven. Omdat ze altijd neigen naar wijzen naar iets wat in hun ogen vervuilend is. Vooral als ze het zelf niet bezitten of benutten. Dus de fietsers ziet de auto als vervuilend, de mensen met een woning wijzen naar de industrie, de stadsbewoner naar de intensieve landbouw en veeteelt en de Nederlander die goed begrijpt hoe de processen werken, naar de buitenlandse buren. Vervuiling houdt niet op aan de grens. Die waait zonder visum of paspoort gewoon binnen. Kortom, als je al ziek wordt door het milieu dan toch vooral door opstapelingen en zelden door individuele oorzaken. Met uitzondering van roken. Want wie dat doet haalt de ellende in eigen lijf….

  Geliked door 1 persoon

 23. Kakel zegt:

  Geweldig vondst: zandalen (-:
  Warme groet.

  Geliked door 1 persoon

 24. gemma1952 zegt:

  Leuk verhaal Rob, het is niet te hopen dat je zweetvoeten krijgt door het dragen van die gummy autobanden, ha, ha.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.