Wadlopen met Wethouder Choho

De Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho (D66) ontving donderdag 19-01-2017 een uitnodiging van de Waddenvereniging voor een bijzondere wadloopexpeditie later dit jaar. Gesteund door een unanieme gemeenteraad wil de hoofdstad van Nederland in rap tempo over van ouderwets aardgas naar moderne duurzame energiebronnen. Het besluit van de gemeente Amsterdam om te streven naar een aardgasloze hoofdstad is ook een opsteker voor liefhebbers van Nederlands mooiste natuurgebied; de Waddenzee. Want als minder aardgas nodig is in Nederland, kan aardgas dat nu nog onder Werelderfgoed Waddenzee zit daar blijven. Zo komt er geen extra CO2 uitstoot en wordt schade in de buurt van boorlocaties (zoals het Friese dorp Ternaard) voorkomen.

Wethouder Choho kende het waddengebied goed en was erg verheugd met de uitnodiging. Hij zal zeker komen, naar waarschijnlijk ook niet alleen. Choho was blij verrast om te merken dat besluiten die goed zijn voor de hoofdstad van Nederland ook, heel onverwacht voor hem, een extra bijdrage kunnen leveren aan het behoud van de Waddenzee. “De waddenvereniging heeft mij er op gewezen dat de keuzes die wij als stad maken, ook serieuze en positieve impact kunnen hebben op mensen en gebieden buiten Amsterdam. Laten we daarom er naar streven dat aardgas gewoon blijft zitten waar het zit: in de aarde. En dat geldt zeker voor het aardgas onder de Waddenzee.”

De Waddenzee is, net als de grachtengordel van Amsterdam, erkend als UNESCO werelderfgoed. Juist de Waddenzee kan door haar geringe diepte ingrijpend veranderen bij een sterke stijging van de zeespiegel als gevolg van klimaatverandering. Daarnaast is bekend dat gaswinning ter plekke zorgt voor daling van de bodem. Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging: “Aardgas is steeds minder cruciaal voor onze energievoorziening aan het worden. Dit besluit van de gemeente Amsterdam is voor ons een steun in de rug om aan alle energiebedrijven die nu nog gas willen winnen onder de Waddenzee te vragen daar van af te zien.”

Zowel het bestuur van de gemeente Amsterdam als de Waddenvereniging zien beiden dat om verduurzaming mogelijk te maken, bestaande nationale wetgeving zal moeten worden aangepast. De hoofdstad en de Waddenvereniging zullen zich, zowel samen als apart, inzetten om óók de nationale regering er van te overtuigen dat aardgas beter onder de grond kan blijven zitten. Ook zullen beiden proberen grote financiële instellingen zoals bijvoorbeeld ABP, ING en ABN AMRO attent te maken op hun eigen kans om bij te dragen aan de bescherming van Nederlands Mooiste Natuurgebied; de Waddenzee.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, Politiek, windenergie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Wadlopen met Wethouder Choho

  1. Wolf zegt:

    Dat is nog eens mooi nieuws, daar word je blij van!

    Optimistische groet
    Wolf

    Geliked door 1 persoon

  2. Hier werd decennia gepleit om fossiele brandstoffen te vervangen naar aardgas, en nu moeten we afbouwen?

    Geliked door 1 persoon

  3. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    dat is zeker zeer goed nieuws , en ik hoop van ganzerharte dat het gas er ook blijft zitten
    maar waarom heb ik dan toch wat argwaan , als ik al die grote bedrijven namen zie staan
    en de politiek in het Haagsche , hoe denken die over het mooie Amsterdam (se) idee

    fijne dag groet

    Geliked door 1 persoon

  4. Bertie zegt:

    Samenwerking, altijd mooi.
    Wel ben ik benieuwd of Amsterdam voldoende energie heeft van restverwarming.

    Geliked door 1 persoon

  5. Sjoerd van bVision zegt:

    Het wordt nog moeilijk om dat te realiseren… Maar ik stem voor duurzaam.

    Geliked door 1 persoon

  6. Rebbeltje zegt:

    Duurzaam is altijd goed toch?
    Fijne zondag

    Geliked door 1 persoon

  7. meninggever zegt:

    Toch ben ik oprecht benieuwd naar de oplossingen voor de energievoorziening en bijvoorbeeld het vervoer als we geen CO2 meer willen uitstoten. Aardgas uitbannen lijkt leuk, maar het alternatief is dat het hele land en dus ook de totale horizon vervuild zal worden met windmolens en zonnecellen op de daken van elk gebouw of huis. Of weilanden vol met opstellingen om zonnewarmte om te zetten naar elektriciteit. Stroom voor auto’s en schepen komt niet uit de grond, die moet opgewekt. De accu’s moeten geproduceerd en op enig moment afgevoerd na gebruik. Is nog niemand die er echt over nadenkt. Stroom moet ergens vandaan komen en wat we nu doen is als symboolpolitiek aardgas, steenkool en atoomenergie afstoten zonder dat we een echt alternatief hebben. Moeten we dan straks maar in de koude zitten? Fietsen naar Frankrijk met de caravan? Zeilboten inzetten en met ballonnen ons luchtvervoer regelen? Theorie en praktijk…het blijft wringen….

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.