Bijlmerlust

De straat- en flatnamen van de Bijlmermeer komen van landgoederen en buitenplaatsen elders in Nederland. Aardig is dat er nog een buitenplaats van de oorspronkelijke Bijlmermeer bestaat. Er zit een beetje een vreemde geschiedenis aan deze buitenplaats. Voor de nieuwbouw van de huidige Bijlmermeer moest deze buitenplaats wijken. Net over de gemeentegrens en provinciegrens is de buitenplaats Bijlmerlust nu nog te bewonderen. Wel van een afstand want het is niet toegankelijk voor publiek.

De buitenplaats Bijlmerlust wordt nu bewoond op Gein-Zuid 22 te Abcoude. Dit huis heeft eerder in Amsterdam aan de Abcouderstraatweg 45 te Duivendrecht, toentertijd gemeente Weesperkarspel gestaan. Het herenhuis met boerderij wordt in 1968 gesloopt om plaats te maken voor de hoogbouw van de Bijlmer. Het herenhuisgedeelte is steen voor steen afgebroken en het voorhuis wordt in 1969 – 1970 op initiatief van Staatssecretaris J.F. August de Meyer weer opgebouwd aan het Gein in Abcoude. Als je nu naar het huis kijkt, lijkt het alsof het ergens vanaf gesneden is. In het midden van de achtergevel is een stuk blinde muur, die vroeger toegang gaf tot het achterhuis: de boerderij. Dit deel van Bijlmerlust is niet weer herbouwd. De hoge voortrap hoort bij de stijl van de 17e-eeuwse buitenhuizen.

Van 1676 tot 1967 is deze buitenplaats te Duivendrecht bewoond geweest. In 1757 wordt voor het eerst de naam Bijlmerlust genoemd. Even daarvoor is waarschijnlijk het huidige woonhuis gebouwd. In 1970 is de Heer J.F. August de Meyer in Abcoude in het opnieuw opgebouwde woonhuis gaan wonen.

Deel 5 Buitenplaatsen van de Historische Kring Driemond geeft nog meer informatie en illustraties.

http://www.historischekringdriemond.nl/

http://www.buitenplaatseninnederland.nl/abcoude-bijlmerlust.html

 

 

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Driemond en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op Bijlmerlust

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja er is zo het 1 en ander verdwenen door het vele bouwen , het hele land door
  mooi te lezen dat deze buitenplaats deels in bewaard gebleven , al is het een eindje verhuisd

  zonnige groet

  Liked by 1 persoon

 2. gemma1952 zegt:

  Leuk stukje geschiedenis

  Liked by 1 persoon

 3. Morgaine zegt:

  Nu heb ik ooit toch een tijdje in de Bijlmer mee gelopen op visite en zelf op een huis passen, maar goed, zal niet in het Gein geweest zijn, weet het niet meer, hahaha bij de grote plas was het vlakbij, de eensgezinswoningen.

  X

  Liked by 1 persoon

 4. Manfred zegt:

  Begrijp ik het nou goed dat die staatssecretaris op staatskosten zijn huis heeft laten (her)bouwen?

  Liked by 2 people

 5. Rebbeltje zegt:

  Met het geld van anderen zou ik het ook kunnen doen…maar wel leuk dat het bewaard is gebleven, er verdwijnt al zoveel wat mooi is…groetjes

  Liked by 1 persoon

 6. constant•ino zegt:

  Mooi stukje geschiedenis, Rob. Helaas met een wat verdachte ondertoon, dus. Groeten uit Brasil.

  Liked by 1 persoon

 7. Spontanity zegt:

  Zo leer je nog eens wat ! 🙂

  Liked by 1 persoon

 8. Suskeblogt zegt:

  Altijd leuk om lezen zulke geschiedenis.

  Liked by 1 persoon

 9. Sjoerd van bVision zegt:

  Die staatssecretaris heeft er een aardig pandje aan overgehouden…

  Liked by 1 persoon

 10. Ik kan echt genieten van zulke stukjes geschiedenis. Dank je, Rob!

  Liked by 1 persoon

 11. cat zegt:

  Hi, friend Rob …the computer translation of your post is very informative and also rather funny in places … 🙂 … Nevertheless, good to hear from you … Day light saving time stared today, and that means more sunlight … Anyway, happy spring, eh ? … http://ckpeacemaker.wordpress.com … its on ma trip to Bali …

  Liked by 1 persoon

  • cat zegt:

   The street-and flat names of the bijlmermeer come from estates and outdoor places elsewhere in Netherlands. Nice that there is still an outdoor rather than the original bijlmermeer. There is a bit of a strange history at this outdoor place. For the construction of the current bijlmermeer had to place this outdoor areas. Just on the town border and province border is the outdoor place Bijlmer lust now. Though from a distance because it is not open to the public.

   The buitenplaats Bijlmer lust is now inhabited on Gein-South 22 to Abcoude. This House has previously in Amsterdam Duivendrecht, then to the Abcouderstraatweg 45 to commune Weesperkarspel. The mansion with farm is in 1968, demolished to make way for the high-rise buildings of the Bijlmer. The mansion portion is broken off and the front House stone by stone is in 1969 – 1970 on the initiative of the Secretary of State August de J.F. Meyer rebuilt at the Gein in Abcoude. If you now go to the House looks, it seems as if the cut is from somewhere. In the middle of the rear side is a lot blank wall, which formerly gave access to the secret Annex: the farm. This part of Bijlmer lust is not rebuilt. The high for stair is in the style of the 17th-century country houses.

   From 1676 until 1967, this outdoor place to Duivendrecht inhabited. In 1757, for the first time, the name Bijlmer lust. As for this is probably the present house built. In 1970, Mr. J.F. August de Meyer in Abcoude in the reconstructed house.

   Part 5 Outdoor places of the Historical Circle Three mouth gives even more information and illustrations.

   http://www.historischekringdriemond.nl/

   http://www.buitenplaatseninnederland.nl/abcoude-bijlmerlust.html

   🙂

   Liked by 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   The sun does me good, indeed.

   Love,
   Rob

   Liked by 2 people

 12. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  jij dicht bij huis in de zon , ik vandaag ook , liep in de middag mijn 2 folder wijken bij heerlijk weer
  gister liep ik een 16 KM door het Amsterdam Waterleiding Duinen gebied en langs het strand terug , heerlijke wandeling
  en het weer blijft nog ff zo , dus heb je de kans geniet er van

  fijne avond groet

  Like

 13. meninggever zegt:

  Wie daar in die omgeving loopt fietst of met de auto passeert zal dat huis niet ontgaan. Totaal anders dan alles wat daar ooit is neergezet. Bruggetje er voor, leuke fotospot. Wij zagen het ooit nog opgeleverd worden. Immers vanaf 1970 Bijlmerbewoners. Wat zaten we nog vol idealen. Al was het maar door die mooie achtertuin van het Gein…

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.