Tien gespreksonderwerpen:

 1. De meningen over integratie en de islam verschillen. Op welk gebied zou jij ‘strenger’ zijn waar het gaat om bescherming van vrijheden, en op welk gebied wil je een mildere toon aanslaan?
 2. Maak je je zelf zorgen over de vrijheid van jou en anderen? Welke vrijheid staat het meest onder druk?
 3. Zijn er ook vrijheden waarvan we er te veel hebben?
 4. Zorg moet dichter bij de mens, menselijker en minder bureaucratisch, vinden vele partijen.
  Praten ze elkaar na of is dat een terechte zorg?
 5. Nog niet zo lang geleden werd de participatiesamenleving geïntroduceerd. Deze leek vooral een aanvulling op de verzorgingsstaat, die vanwege de kosten onhoudbaar zou worden. Wat vind je daarvan?
 6. Sommige partijen willen een maatschappelijke dienstplicht. Goed idee?
 7. De VVD vindt dat in het openbaar onderwijs helemaal geen levensbeschouwelijk onderwijs vanuit een specifieke religie of levensbeschouwing gegeven moet worden.Doen?
 8. Een aantal partijen maakt zich vooral zorgen om de maatschappelijke kloof die terug te zien is in het onderwijs. Herken je dit en wat doen we eraan?
 9. Er is een wetsvoorstel in de maak om euthanasie bij voltooid leven mogelijk te maken. Sommige partijen vinden euthanasie geen vorm van goede zorg en denken dat de wens voor het levenseinde juist met goede zorg voorkomen kan worden. Eens / niet eens?
 10. Als je vindt dat…de PVV wel wat minder stemmers zou moeten trekken… wat zouden andere partijen -en wijzelf- moeten doen om  ze aan hun zijde te krijgen.

https://waardevollepolitiek.nl/

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

25 reacties op Tien gespreksonderwerpen:

 1. constant•ino zegt:

  Heel goed initiatief, Rob. Het zet ons denken op scherp en biedt de mogelijkheid in actie te komen. Ik heb de brief ondertekend (ook al ben ik op de lijst niet te vinden). Actieve groet!

  Geliked door 1 persoon

 2. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  daar stel je wat vragen
  als ik zie naar het verleden , is elke religie wel oorzaak geweest van oorlog , dus die allemaal afschaffen , is gelijk dat gezeur over wel of geen openbaar of ander onderwijs , vind trouwens dat geloof en school niet verbonden zou moeten zijn , en ook de integratie is aan de kant
  wel de taal leren van het land waar in je wilt wonen en werken is van belang
  en al het geld wat het geen oorlogje voeren oplevert , brengt het ziekenfonds terug
  al dit zal op het Haagsche PLusche banen kosten , want b.v een minister van defensie en anderen zijn niet meer nodig
  het is , zo je van mij wel gewend bent , weer een hele krabbel geworden

  geniet de zon groet

  Geliked door 1 persoon

 3. fietszwerver zegt:

  vergeet te zeggen ” getekend “

  Geliked door 1 persoon

 4. Het zou bijna een maatschappelijke plicht moeten zijn om bij zo’n reeks vragen stil te staan vooraleer naar de stembus te trekken.

  Geliked door 2 people

 5. eltjedoddema zegt:

  Taikend en daild…….

  Geliked door 1 persoon

 6. Bertie zegt:

  HV zou ook moeten flyeren.

  Geliked door 1 persoon

 7. Sjoerd van bVision zegt:

  Een paar van honderden vragen waar ik ook geen antwoord op heb, maar ik kan me wel voorstellen dat je deze vragen in een stemhokje zou moeten vragen, en op basis daarvan een nationaal kabinet samen te stellen die dit gaat uitwerken.

  Geliked door 1 persoon

 8. Matroos Beek zegt:

  Aangezien ik niet mag stemmen maar manlief wel, geef ik hem de lijst zeker door! Bedankt Rob en alvast een fijne, zonnige week.

  Geliked door 1 persoon

 9. henk50 zegt:

  Handige handvatten om over na te denken. Ik heb de neiging om meteen door te gaan op de ‘zorgvraag’. Al vele jaren lang hoor ik dat ‘de’ politiek ‘de’ zorg dichter bij de mensen wil brengen. Al vele jaren zie ik dat ‘de’ zorg steeds meer gebureaucratiseerd wordt. Kennelijk heeft ‘de’ politiek geen enkele grip op ‘de’ zorg. Zonnige Delftsblauwe groet…

  Geliked door 1 persoon

 10. Morgaine zegt:

  Tsjah, ondertussen een soort van filosofische vragen als je het mij vraagt, zijn er nog wel antwoorden op te vinden zo ondertussen?

  x

  Geliked door 1 persoon

 11. EJW zegt:

  We leven in een ingewikkelde maatschappij dus kan me voorstellen dat veel kiezers zweven. Aangezien ik een dagje ouder wordt hou ik het bij de partij die de zorg hoog in het vaandel heeft staan. Ik hou ook van hun dossierkennis en betrokkenheid bij de gewone man

  Geliked door 1 persoon

 12. Manfred zegt:

  1-3. De overheid bedreigt mijn vrijheden en privacy veel meer dan welke religie dan ook, islam incl. Beperkingen van inspraak en Wobben, vergunningen worden niet meer aangekondigd want het bouwen moet doorgaan! Voor de Randstad heeft de wijkterreur in de vorm van overlast en vervuiling een grotere impact dan de oorlogsterreur op het wereldtoneel.
  4-5. Hbo’ers stappen nu uit de zorg omdat de contracten zo slecht zijn. Verspilling van talent en kwaliteit. ‘Menselijker en minder bureaucratisch’ zijn stoplappen, begin met vaste contracten en carrièreperspectief. Zolang woningen niet geschikt zijn voor meer dan twee generaties familieleden zijn bejaardenhuizen een noodzakelijk kwaad. Mantelzorg is alleen mogelijk als die in te plannen valt en dat is door meer flexibilisering alleen maar moeilijker.
  6. Plicht noodzaakt een erkende lijst van nuttige werkzaamheden, dit conflicteert per definitie met betaald werk. Maatschappelijke dienstplicht veroorzaakt daardoor of onnuttig werk of banenverlies.
  7-8. Ik pleit voor kernonderwijs van 20 uur per week + aanvullend onderwijs van 10 uur per week. Die kern is voor alle scholen en richtingen identiek, die aanvulling is richtingsafhankelijk. Er kan dan worden gekozen voor een levensbeschouwelijke variant, een creatieve variant, een probleemgevallen variant, enz.
  9. Euthanasie moet helemaal niet worden gezien als vorm van (goede) zorg, dat wordt het uitvoeren van een testament toch ook niet. Het is een onderdeel van de laatste wil en moet technisch en juridisch correct worden uitgevoerd. Laat een notaris toezien op een euthanasie in plaats van een arts. Wel of niet ondraaglijk lijden is irrelevant.
  10. Moeten we op het stembiljet de tegenstem introduceren? Zolang dat niet kan: je kunt niet tegen een partij stemmen, ook niet strategisch. Stem liever op waar je voor bent, in plaats van tegen waar je tegen bent.

  Geliked door 1 persoon

 13. Patty zegt:

  Ik zit met een nieuwe vraag; als je in het buitenland bent gaan wonen, om welke reden dan ook (behalve als je hebt moeten vluchten, want normaliter zou je dan graag terug naar een veilig thuisland willen), moet je dan nog wel meestemmen in je land van geboorte? De stembiljetten voor stemmen vanuit het buitenland aangevraagd, nog niet ontvangen, daadwerkelijk stemmen zit er sowieso niet in deze keer, maar;
  zou ik uberhaubt nog moeten gaan stemmen, of gaan stemmen in het land waar ik nu woon?
  Als ik dan nu ook het conflict Ned-Turkije meeneem in mijn gedachten, dan denk ik; ja hallo, als je voor die wet in Turkije bent, dan ga daar ook weer wonen.
  Dat geldt ook voor mij, denk ik dan. Bemoeien met Nederland, terwijl ik er niet meer woon, is eigenlijk toch soort van raar…

  Geliked door 2 people

  • Rob Alberts zegt:

   Het stemmen door Nederlanders in het buitenland kent enige problemen. Door het later vaststellen van de kieslijsten is er vertraging gekomen in de verzending van de stemkaarten. In Den Haag is hier zelfs een rechtszaak voor geweest.

   Als Nederlander heb je volgens onze kieswet stemrecht.

   Of jouw nieuwe woonplek jouw stemrecht geeft weet ik niet.

   In Nederland mogen mensen met een verblijfsvergunning voor lagere lokale overheden stemmen. De gedachte hierachter is dat je daarmee invloed hebt op je directe woonomgeving.

   Als Europeaan heb je natuurlijk binnen Europa stemrecht voor de Europese Unie.

   Democratische groet,

   Geliked door 1 persoon

 14. Rebbeltje zegt:

  Stemmen ik ben eruit 😉

  Geliked door 1 persoon

 15. Wat een goeie en herkenbare reeks vragen. Dat van die vrijheid daar worstel ik mee. Als mens heb je de verantwoordelijkheid voor alles wat je zegt. Mijn vrijheid houdt op bij het risico van het kwetsen, kleineren of afnemen van de vrijheid van een ander. In vrijheid leven is ook rekening houden met elkaar.
  Die zorg kan bij het vinden van een voltooid leven nooit genoeg zijn… Elk mens heeft recht over eigen leven, maar persoonlijk heb ik veel moeite met een niet natuurlijk levenseinde.
  De participatiemaatschappij vind ik mensen onder druk zetten. Op zich is iedereen actief bij de maatschappij betrekken een zeer positief streven, maar mensen keuzen opdringen en forceren, zoals nu gebeurt, vind ik een verkeerde invulling er van.
  De kreten over zorg vind ik over leeg en nietszeggend.
  Partijen mogen wel wat meer voor idealen gaan dan die strategische dans om de kiezer die ik nu telkens zie.
  En de Islam, onderwijs en de andere punten die je noemt….ik ga voor een algehele tolerantie voor wat iemand denkt en waar hij in gelooft. Ik zou niemand willen verbieden zich op een bepaalde manier te kleden, maar ik vind het prettig om elkaar in de ogen te kunnen zien. Leren om respectvol met de religie van een ander om te gaan. Daar over leren en van elkaar leren.
  Ik vind heel veel…..maar minder stemmers voor de pvv…kan alleen bij het aangaan van een dialoog. Dat lukt met sommigen gewoonweg niet. De blonde aanvoerder van die partij voorop…

  Geliked door 1 persoon

 16. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  ja dat is genieten met dit weer , ieder op eigenwijze
  en we houden nog wat van dat weer
  schril contrast , Cat schreef dat ze was wezen skiën dit weekend 🙂

  fijne avond groet

  Like

 17. Kakel zegt:

  Ik vind veiligheid zwaarder wegen dan bescherming van persoonlijke informatie.
  En ik ben de intolerantie t.o.v. onze tolerantie zat.
  Voorjaarsgroet!

  Geliked door 1 persoon

 18. Wolf zegt:

  Het was en is nog spannend maar het lijkt er op dat niet héél Nederland vanuit de onderbuik heeft gestemd.
  Wij hebben na ontvangst van de kandidatenlijsten eerst alle partijen doorgestreept die zeker niét in aanmerking kwamen. Daarna van de overgebleven partijen de standpunten gelezen. Alle punten die je hierboven aanhaalt, telden daarbij zeker mee.
  Toen bleven er nog twee partijen over.
  In de laatste week lazen we in ons dagblad van beide partijen geweldig goede dingen dus wij waren ook van die “zwevende kiezers” : pas op de dag vóór de verkiezingen maakten we onze finale keuze.
  En nee, dat was niet waar de hoofdmoot van Limburg op heeft gestemd.
  Daar zijn we wel van geschrokken, de enorme aantallen stemmen die in heel Limburg zijn gegaan naar de partij van de man met de kuif.
  Als je dan per sé op een Limburger wil stemmen, zijn er heus wel anderen te vinden.
  Maar dit terzijde.

  Geliked door 1 persoon

 19. meninggever zegt:

  Terwijl de verkiezingen nauwelijks verrassingen opleverden is wel duidelijk dat Nederland hoe dan ook steeds meer verwordt tot een splinterland wat weer mooi aansluit op de Selfiecultuur. WIJ zijn belangrijk als mens, wij doen er toe, en de rest is voor het decor van het algemeen belang. Het neo-liberalisme heeft het al jaren gewonnen van de restanten van het socialisme. De rechten van de arbeidersklasse verkwanseld voor die van het grote geld. Elk opgebouwd recht is verworden tot een onrecht, de maatschappij die vroeger zorgde voor een betaalbaar vangnet is omgebouwd tot een vangnet met grote gaten. De mensen die werkten en betaalden worden geacht zichzelf te redden omdat er andere vissen moeten worden gevangen. Geloof mag in de samenleving nooit meer die invloed krijgen die het vroeger ooit had. Ik stam nog uit de tijd dat je op de katholieke scholen hoorde dat je met protestanten (afvalligen) niet diende om te gaan en onze Kruistochten tegen de Barbaarse heidenen in het Midden-Oosten meer dan gerechtvaardigd waren. Afspraak is afspraak, dus als je na lang werken (ik zelf deed dat ruim 54 jaar) aan bent gekomen bij je beloofde AOW-leeftijd is het wat wrang te ontdekken dat die leeftijd voor je uit wordt geschoven. Alsof de grijze golf ineens ontstaan is. De zorgsector moest zo nodig geprivatiseerd. De kantoren van de verzekeraars groeiden tot aan de wolkengrens, net als hun winsten, maar de premiebetalers zijn de dupe. De socialisten deden niets. Zij hadden de macht en wilden die niet kwijt. De kleine man was onbelangrijk geworden. De arbeiders raakten geschoold, al wil het met dat rekenen nog niet zo meevallen, anders kies je niet voor groene programma’s die gaan zorgen dan Nederland op faillissement afstevent. Ook niet goed voor de werkende klasse. Weet je wat zo aardig is, al die lui die nu hard werken voor bedrijven en bazen en rijden in leasewagens, een hypotheek hebben en een goed leven, zijn als de baan verdwijnt ineens niet meer in staat om dat leven overeind te houden. En niemand die ze beschermt. Alle rechten bij ontslag uitgekleed. Lang leve het Rutte-denken en het gedogen van D66 en GL. Nee, er is veel af te dingen op wat er nu zoal plaatsvindt. De Nederlandse samenleving wordt er niet leuker op. De grote problemen zien we niet, met de luiken dicht. Nou ja, wellicht dat Mevrouw Thieme ze ziet. Alleen niet op zaterdag. Want dan mag ze niet naar buiten kijken van haar geloof. En dat bewijst dat al die geloven en de bijbehorende scholen verboden moeten worden. Echt socialisme maakt ruimte voor OPenbaar Onderwijs voor iedereen. Zonder invloed van welk geloof ook. Uniformen aan en leren, tot je er bij neervalt. Vooral rekenen! Dan kan niemand je meer met een leuke kop vol krullen een rad voor ogen draaien…

  Geliked door 1 persoon

 20. Melody62 zegt:

  tja ik hou me hier al jaren niet meer mee bezig en probeer al het nieuws erom heen ook zo veel mogelijk te vermijden… maar je ontkomt er niet aan, de aandacht van de wereldpers heeft me dan weer wel verbaasd.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.