Politiek in Zuid-Sudan

Op bezoek bij Sarah geeft Dominic zijn verhaal over de politieke situatie in zijn land.

James Gadet Dak, Dong Samuel Luak en Aggry Idri Egbon zijn op dit moment dissidenten. Kenia wil hen uitleveren aan Zuid-Sudan. Maar feitelijk is de hele bevolking van Zuid-Sudan in gevaar. De democratische regering beschermd haar bevolking niet. De regeringsleiders zijn kleptocraten. Zij roven en stelen van de bevolking en van de ngo’s. Kinderen en vrouwen worden verkracht, verwond, verminkt en/of gedood. De familie van de regeringsleiders wonen in de betere wijken van Nairobi, ver weg van al het oorlogsgeweld maar in grote weelde.

Dominic verwondert zich over de doelstellingen van de Verenigde Naties en het Internationaal Gerechtshof. Vanaf de oprichting van  de Verenigde Naties leven de mensen van Zuid-Sudan in oorlogsgeweld.  Alsof Zuid-Sudan een vergeten plek is op deze aarde. Darfur in Noord-Sudan kreeg alle aandacht. Maar de verschrikkingen van het oorlogsgeweld nu en eerder in Zuid-Sudan worden vergeten en gaan dagelijks door.

Hij vraagt zich af of het Nederlandse volk en/of de Nederlandse regering bij de Verenigde Naties hulp en aandacht voor het noodlijdende volk van Zuid-Sudan kan vragen.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Politiek in Zuid-Sudan

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  oorlog en geweld , macht en het grote geld
  honger en ellende , wapenindustrie
  politiek en corruptie
  volgens mijn bescheiden mening wordt al dat door o.a het pentagon samen met de wapenlobby systematisch in stand gehouden

  treurige groet

  Geliked door 2 people

 2. Tuurlijk kan het Nederlandse volk dit doen!

  Geliked door 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Als de Nederlandse regering maar voldoende lef heeft.

  Geliked door 1 persoon

 4. Matroos Beek zegt:

  De corrupte machthebbers in Afrika… die hun volk klein en arm houden… en het gaat maar door. Niemand die er iets aan doet. Wie zal de eerste zijn die durft op te staan?

  Geliked door 1 persoon

 5. Morgaine zegt:

  Wat hebben we het toch goed hier, maak ik mij niet zo heel erg, maar toch druk om het feit dat het zo grijs en grauw is, dat als ik mijn bed zo ga verschonen het niet buiten kan hangen… mjah…

  X

  Like

 6. Suskeblogt zegt:

  De interesse van Europa voor het Afrikaans continent hebben alleen met eigenbelang en veel geld te maken. Hopelijk doen ze iets aan de situatie in zuid Sudan.

  Geliked door 1 persoon

 7. Annette zegt:

  Voel me volstrekt machteloos hierin….:(

  Geliked door 1 persoon

 8. Rebbeltje zegt:

  Dat het niet eerlijk verdeeld is op onze aarde weten we 😦

  Geliked door 1 persoon

 9. meninggever zegt:

  Zit er olie in de grond? Is er verder nog iets te halen? Nee? Dan is het twijfelachtig of er van hulp of drang iets terecht zal komen. Mensen zijn daar vervangbaar. Net als dieren. OIliebronnen niet. Maakt toch enig verschil. Schandelijk cynisme om dit te moeten constateren bij zoveel ellende…

  Geliked door 2 people

 10. Rob Alberts zegt:

  Ja zeker er is daar olie. Wapens voor onderdrukking zijn dus altijd te betalen. Olie blijft een oorzaak voor oorlogsvoering.

  Bezorgde groet,

  Geliked door 1 persoon

 11. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  ik liep een drie uren buiten , en op de wind na was het lekker weer , kwam weer droog door de wijken , ik hoop morgen ook 🙂

  fijne middag groet

  Like

 12. egoecho zegt:

  Zolang een kapitaal Westen baat heeft bij tweedeling, zal het er niet beter op worden. Zoals hierboven al gezegd: mensen zijn inwisselbaar en zelfs grotendeels onnodig om een straat, dorp, stad, land of heel continent uit te buiten, kaal te plukken, leeg te roven. Ik zou graag willen dat het niet zo was.

  Geliked door 1 persoon

 13. Sjoerd van bVision zegt:

  Het is inderdaad niet goed verdeeld in deze wereld.

  Geliked door 1 persoon

 14. Kakel zegt:

  Ik word er al beroerd van als ik het lees. Het is zo verschrikkelijk oneerlijk verdeeld in de wereld. Onbegrijpelijk dat mensen die de anderen zoveel vreselijks aandoen met zichzelf kunnen leven.
  Als ik de macht had, zou ik kleptocraten bij hun nekvel pakken en levenslang opsluiten.

  Geliked door 1 persoon

 15. tagrijn zegt:

  Een stukje met een open eind. Natuurlijk kan Nederland dat. Maar na Turkije is het diplomatiek niet handig als Nederland weer als Haantje de voorste (en in veler ogen bemoeial) optreedt. Geef gul op giro 555, dat helpt voorlopig en laat een ander land de ijzers uit het vuur halen dit keer. .

  Geliked door 1 persoon

 16. constant•ino zegt:

  Kakel schrijft hierboven: “Onbegrijpelijk dat mensen die de anderen zoveel vreselijks aandoen met zichzelf kunnen leven”. Precies. En als ik lees over degenen die in die landen aan de macht zijn, vraag ik me af waar ze zijn ‘opgeleid’: was dat in het Verenigd Koninkrijk of in de Verenigde Staten, of in Frankrijk of misschien in een ander Europees land dat deel uitmaakt van de ‘westerse beschaving’? Vermoedelijk niet in hun eigen land.

  Geliked door 1 persoon

 17. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  dropbox was leuk , tot het stopte , googledrive is weer ff wennen

  ik heb in 2 etappes bijna 14 uur geslapen , kwam gister thuis en voelde dat ik wat verhoging had , rillerig en wat duizelig ook , niet echt fit dus
  maar zien wat de dag brengt

  fijne dag groet

  Like

 18. fietszwerver zegt:

  ik ben bijna bij 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.