Kota inten en Lalla Rookh

Na enig zoekwerk ontdek ik dat Kota inten een boot is. Met het schip de Lalla Rookh kwamen de eerste Hindoestanen in Suriname aan. Niet helemaal vergelijkbaar met de eerste groep Molukkers die op de Kota Inten in februari 1951 naar Nederland vertrokken.  Hindoestanen heb ik in de Bijlmermeer leren kennen. Rechtstreeks contact met Molukkers had ik tot nu toe nog niet.

De eerste groep Molukkers kwam in Rotterdam aan. Op woensdagavond 21 maart 1951 werd aangelegd aan de Lloydpier bij de Schiehaven. 1022 Passagiers aan boord, 900 van Molukse afkomst en 122 repatrianten. In het totaal zouden ruim 4000 Molukse militairen met hun gezin naar Nederland komen.

Net zo min als ik eerder van de Lalla Rookh en haar passagiers hoorde heb ik het verhaal van de Molukkers ook nooit gehoord. In mijn geschiedenislessen heb ik vooral mooie en positieve verhalen van ons land gekregen. De mindere en negatieve gebeurtenissen zijn altijd verzwegen.

De Kota inten werd oorspronkelijk als vrachtschip gebouwd. Maar in de Tweede Wereld Oorlog is het schip al omgebouwd voor troepentransport. Wrang vind ik de overeenkomst tussen Kota inten en de Lalla Rookh. En eigenlijk wil ik eerdere handelsschepen van de VOC. en WIC ook aan deze vergelijking koppelen. Nederland heeft in het verleden op een beschamende manier mensen van het ene werelddeel naar het andere werelddeel vervoerd. Winstbejag is daarbij een belangrijker doel geweest dan fatsoen.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

32 reacties op Kota inten en Lalla Rookh

  1. shivatje zegt:

    Weer iets bijgeleerd 🙂

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

  2. Bertie zegt:

    Zoals veel andere landen die kolonies bezaten.
    Op scholen werden alleen positieve zaken belicht (zo die er al waren).
    Toch waren er leerkrachten met meer inzicht; ze waren gebonden aan overheidsvoorschriften maar wisten ons duidelijk te maken dat niet alles zo fraai was. Met summiere opmerkingen en het weglaten van ‘versiersels’.

    Geliked door 1 persoon

  3. Morgaine zegt:

    Is dat beeld van toen al veranderd dan? Of misschien nog erger geworden in het nu juist met de mensensmokkel… in containers.

    Overigens grappig, ik moest even nadenken, toen ik de titel in de mail zag al, waar ken ik die toch van ook alweer, hahaha ja ik was er al eerder mee bekend, weet alleen niet meer hoe of waar ooit… Volgens mij gewoon op tv eens…

    X

    Geliked door 1 persoon

  4. fietszwerver zegt:

    ha die Rob
    ja dat is een schaduw kant aan onze geschiedenis
    is ook niet goed te praten , al zijn er die het proberen
    aan de andere kant zijn er , die het mij in de schoenen willen schuiven , ook niet echt netjes , is het wel
    en zoals Bertie al zei er waren er velen die zich met deze uitbuiting en zelf verrijking bezig hielden

    zonnige groet

    Geliked door 1 persoon

  5. Manfred zegt:

    Hoezo beschamend? De Hindoestanen en Molukkers werden er toch niet door de Nederlanders toe gedwongen? En welk winstbejag zat er dan volgens jou achter het transport van de Molukkers?

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      In algemene zin stel ik dat winstbejag de reden was waarom Nederland mensen van het ene naar het andere land vervoerde. Bij de Molukkers is daarbij ook nog sprake geweest van leugens bij hun deportatie naar Nederland!

      Langzaam komen de verborgen kanten van de Nederlandse geschiedenis naar voren. En dat is maar goed ook!
      Vriendelijke groet,

      Like

      • Manfred zegt:

        Welke leugens, het instellen van een eigen Molukse republiek? Dat is Nederland niet te verwijten, die hebben immers de oorlog verloren. De Molukkers zijn in Nederland wel slecht behandeld. Maar ze blijven zelf verantwoordelijk voor de slechte keuzes die ze keer op keer hebben gemaakt, zoals de kant kiezen voor de bezetter die later de verliezende partij bleek te zijn. Dit zijn trouwens geen ‘verborgen kanten van de Nederlandse geschiedenis’.

        Like

        • Rob Alberts zegt:

          De manier waarop de Molukse soldaten en officieren van het KNIL met hun familieleden naar Nederland zijn gedeporteerd vind ik niet netjes.
          Dat zij een zelfstandig en onafhankelijk bestaan binnen de Molukse eilanden voor staan vind ik geen verkeerde keuze!
          De huichelachtige manier waarop de Nederlandse regering hiermee is om gegaan vind ik wel een zwarte verborgen kant van de Nederlandse geschiedenis.

          Like

  6. perdebytjie zegt:

    Jy roer ’n interessante onderwerp aan,Rob.Geskiedenis is tendense van die tyd en kolonialisering was deel daarvan.Daar was ’n groot kompetisie van verskeie Europese lande om ontdekkingsreisigers uit te stuur en wêreldwyd grond te annekseer.Vandag beweeg mense steeds oralheen,as reisigers,vlugtelinge of op soek na iets beters.Niemand se geskiedenis is heeltemal mooi en sonder blaam van vergrype nie.Ons hier in SA het die VOIC en Jan van Riebeeck om te bedank vir die land waarin ons woon.Ons het baie probleme vanweë baie dinge wat verkeerd hanteer is,maar tóg is dit ons werklikheid waaraan ons nie veel kan doen nie,behalwe om aan te pas daarby.Ons is moeg om altyd skuldig te voel.

    Geliked door 1 persoon

  7. Bepaalde ‘zwarte’ gedragingen uit onze geschiedenis worden inderdaad niet genoemd. Gek eigenlijk. Elk mens heeft zijn schaduwkanten en zeker als volk kun je die vaak in de geschiedenis terugzien. Het hoort bij het leven net zoals het er bij hoort het eerlijk onder ogen te zien en je ervoor te verontschuldigen. Doen we (als het goed is) in ons dagelijks eigen leven ook. Zonnige groet!

    Geliked door 2 people

  8. Rebbeltje zegt:

    Geschiedenis…ik kijk liever vooruit 😉

    Geliked door 1 persoon

  9. Suskeblogt zegt:

    interessant dit stukje geschiedenis. Ikzelf herinner me voor het eerst over Molukkers gehoord te hebben midden jaren 1970 ,naar aanleiding van een treinkaping.

    Geliked door 1 persoon

  10. wdfyfe zegt:

    It’s never good to “rewrite” history or even edit it. Many nations need to shine some light into their imperial past.

    Geliked door 1 persoon

  11. Nederland heeft foute dingen gedaan bij de kolonisatie, maar zo ook België.
    Winstbejag, niet meer dan dat, en het kwam niet op een mensenleven min of meer aan.

    Geliked door 1 persoon

  12. Matroos Beek zegt:

    Een interessant, maar niet zo fraai stukje Nederlandse geschiedenis. Hartelijke groet.

    Geliked door 1 persoon

  13. afwaswater zegt:

    Moeilijke stukken uit de geschiedenis zijn (helaas) ook gebeurd, deze weglaten zou niet goed zijn. We kunnen er van leren hoe we dingen beter kunnen doen, denk ik, hoop ik. groetjes, Hanneke

    Geliked door 1 persoon

  14. Kakel zegt:

    Over ons koloniale verleden mogen we allesbehalve trots zijn. Ik schaam me al dat het woord “apartheid” in Zuid-Afrika heel “gewoon” was. Anderzijds kunnen jij en ik er niets aan doen. Het is té ver geleden. Maar laten we leren van de fouten die gemaakt zijn!

    Geliked door 1 persoon

  15. gewoonanneke zegt:

    Toen ik op de lagere school zat, zo’n jaar of 7 denk ik was dat was 1959 was er in Nieuwerkerk (aan de andere kant van de IJssel waar ik woonde) op Hitland een groot Ambonezenkamp. De schooljuffrouw die wij hadden gaf daar ook les aan die Ambonezen kinderen. Op een dag kwam zij met een klas met de veerboot over het water naar ons dorp om ons die kinderen te “tonen”. Wij hadden nog nooit een donker kindje gezien, ik kan het me nog zo goed herinneren. Maar achteraf nu denk ik wel eens wat daar nou de bedoeling van is geweest eigenlijk.

    Geliked door 1 persoon

  16. Rob Alberts zegt:

    Sinds 1988 heb ik mensen van de hele wereld als buren.
    Het doet mij goed.
    Misschien was dat ook de bedoeling van jouw lerares?

    Tolerante groet,

    Like

  17. Wolf zegt:

    Goed om ook aan dit soort Nederlandsche geschiedenis aandacht te schenken – en bekendheid te geven, want daaraan ontbreekt het nog wel….

    Geliked door 1 persoon

  18. meninggever zegt:

    De wet van het voortschrijdend inzicht maakt al snel dat sommigen zich schamen voor zaken die (oer)voorvaderen deden in het verre verleden. Ik heb dat niet. Omdat de geschiedenis vertelt over slavendrijvers in het Midden-Oosten die al 5000 jaar geleden hele volksstammen onderdrukten. Omdat je weet dat er harems bestonden en galleischepen waarop je roeide tot je dood was en overboord ging. De grote farao’s lieten slaven hun grafmonumenten bouwen, en ja, ook onze voorvaderen ontdekten dat er in Afrika en Azie handel te drijven viel. Met alle gevolgen van dien. Maar schaamte komt echt niet in mij op. Als je goed kijkt welke volkeren op dit punt een heel bijzonder record vestigden deden wij het niet zo heel slecht. Denk ook maar eens aan de volken die door Stalin werden gedeporteerd! Miljoen mensen, tot de dood er op volgde. Nog leven er mensen op de verkeerde plekken in dat grote land. Niemand maakt zich er druk over. En dus ik ook niet. Net zo min als men zich kennelijk druk maakt over de Spaanse onderdrukking van de Nederlanden, of de Franse, de Duitse. We vergeten snel….en zijn vaak te politiek correct. Zonder al te veel aanleiding of reden. Als dat wel zo zou zijn, zijn er heel wat volkeren die excuses dienen te maken en de daarbij behorende schadevergoedingen betalen. Nieuwe vorm van economie?

    Geliked door 1 persoon

  19. Even op bezoek komen langs de achterdeur.
    Rob, laat je gemoed niet hangen, hé, je blog wordt door heel velen geapprecieerd – vooral verder doen !!!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.