Het ‘Zandkasteel’

Mogelijk krijgt het huidige ING-gebouw in de Amsterdamse Poort (het ‘Zandkasteel’) de status van gemeentelijk of zelfs rijksmonument. Het gebouw is volgens Erfgoedvereniging Heemschut één van de parels van de jongste na-oorlogse Nederlandse architectuur. Nationaal en internationaal gezien is het een uniek voorbeeld van de antroposofische bouwstijl, die na dit gebouw in heel Nederland op veel plaatsen navolging kreeg.

Een onafhankelijk architectuurhistorisch bureau, de Onderste Steen, heeft in opdracht van Erfgoedvereniging Heemschut een cultuurhistorische waarde-stelling van het gebouw van architectenbureau Alberts en Van Huut, geschreven.

Het voormalig hoofdgebouw van de NMB is een beeldbepalend ‘Gesamtkunstwerk’, met een uniek interieur, aldus architectuurhistoricus Michiel Kruidenier van bureau de Onderste Steen. Het is voor Nederlandse begrippen een goed en schaars voorbeeld van organische bouwkunst op antroposofische leest geschoeid. Het was ten tijde van de bouw vooruitstrevend, zowel wat betreft de uitgangspunten, als op het gebied van energiebesparing. Het gebouw vormt – samen met de Gasunie in Groningen – een hoogtepunt in het oeuvre van Ton Alberts (en Max van Huut).

Cultuurhistorische waarde
Gelet op de hoge stedenbouwkundige- en architectuurhistorische waarde, alsmede de zeer hoge ensemble- en cultuurhistorische waarde in combinatie met de gaafheid verdient het gebouw de status van rijksmonument, aldus Kruidenier. Erfgoedvereniging Heemschut pleit, mede op basis van het waarde-stellend onderzoek, voor een beschermde status als gemeentelijk en op termijn rijksmonument. Deze aanvraag is inmiddels gedaan. Naar verwachting kan deze procedure ‘in de loop van 2017’ afgerond zijn.

Een object of complex kan als gemeentelijk monument worden aangewezen als het van algemeen belang is om ze voor de maatschappij te behouden vanwege de schoonheid, de betekenis voor de wetenschap of de cultuurhistorische waarde. De aanvrager (Heemschut) stuurt het verzoek naar het dagelijks bestuur van het stadsdeel. Als het dagelijks bestuur het verzoek in behandeling neemt, dan start de procedure. Op verzoek van het stadsdeel maakt Monumenten en Archeologie een beschrijving van het object of complex op basis van de bepaalde selectiecrite­ria.

Het dagelijks bestuur van het stadsdeel vraagt advies aan de adviescommissie monumentenzorg, een commissie van deskun­digen, doorgaans de Commissie voor Welstand en Monumenten (CWM), en een zienswijze aan de aanvrager, de eigenaar en andere zakelijk gerechtigden voor het een beslissing neemt.

Het dagelijks bestuur van Amsterdam-ZuidOost beslist binnen in principe binnen 25 weken na de adviesaanvraag over de aanwijzing van een object of complex als gemeentelijk monument.

Vertrek ING
Over enkele jaren (2019?) vertrekt de ING-bank uit het gebouw en krijgt het pand een woonbestemming. Heemschut pleit voor een zorgvuldige herontwikkeling en is van mening dat een monumentenstatus ontwikkelaar en architect ondersteunen in een verantwoorde herbestemming, met respect voor de bestaande uitgangspunten en waarden. Overigens is Alberts en Van Huut het architectenbureau dat de transformatie zal begeleiden. In het antroposofische gebouw komen 500 woningen en verschillende voorzieningen. Een consortium van G&S Vastgoed, VolkerWessels en OVG Real Estate heeft het pand gekocht en gaat het transformeren.

Lees HIER de Waardestelling ING-hoofdkantoor van februari 2016.

http://www.kantershofenzo.nl/zandkasteel-kan-monument-worden

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Het ‘Zandkasteel’

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ik laat al die dure woorden ff voor wat ze zijn
  ik vind het een mooi gebouw , goed metselwerk o.a
  het gaat een woonbestemming krijgen , goede zaak , er staan teveel kantoren leeg
  maar wat ik mij nu afvraag , stel het krijgt die mooie status , worden daar de huren op afgestemt dan , of de koopprijzen , ben er bang voor

  HuisHaat groet

  Geliked door 1 persoon

 2. That's me zegt:

  Mooi gebouw..goed dat er woningen komen…. zullen wel geen sociale woningbouw worden vrees ik. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Matroos Beek zegt:

  Alles wat antroposofie aangaat boeit me. Benieuwd naar het vervolg als woonbestemming… Goethe en Steiner zullen er blij mee zijn.
  Antroposofische groet!

  Geliked door 1 persoon

 4. Rebbeltje zegt:

  Transformeren een mooi woord
  Ben benieuwd wat er van terecht komt…
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 5. majaer zegt:

  Het is zeker een prachtig gebouw zeker als woonbestemming

  Geliked door 1 persoon

 6. constant•ino zegt:

  Vlak voordat de NMB het hoofdkantoor destijds opende, mocht ik het met communicatiecollega’s uit Utrecht bezoeken. We kregen een rondleiding van een mevrouw die ons op alle details opmerkzaam maakte. Het was duidelijk te merken dat ze van het gebouw hield. Wat ik me nog herinner is dat ze ons wees op de uitzonderlijk comfortabele trapleuningen die zo waren gevormd dat je hand er prachtig op paste. Voor mij was het meteen al een monument!

  Geliked door 1 persoon

 7. Weer een gemiste kans.
  Het Thomas Pannenkoekmuseum had er een gepaste thuis gevonden.

  Geliked door 1 persoon

 8. Sjoerd van bVision zegt:

  Ik vind het een architectonisch hoogstandje, ik las dat ze er allemaal appartementen in willen gaan maken. Super toch, die gaan als warme broodjes over de toonbank.

  Geliked door 1 persoon

 9. bentenge zegt:

  Schitterend mooi gebouw.

  Geliked door 1 persoon

 10. Morgaine zegt:

  Oh dat gebouw, ja dat ken ik wel mijn oom ook, gezien hij er gewerkt heeft, al weet ik niet op deze locatie, wel het nieuwste gebouw bij de RAI.

  Ik dacht dat je die bedoelde, die ken ik nu als hoofdgebouw.

  x

  Geliked door 1 persoon

 11. Dick zegt:

  Mooie bouwstijl (vind ik althans) en er woningen in maken een mooie bestemming. Wij hebben hier in Wognum een enigszins vergelijkbaar gebouw staan (nagelaten door een voormalig regionale impersonatie van Dagobert Duck) dat inmiddels grotendeels dienst doet als gemeentehuis van Medemblik. Ik roep ook al enige jaren dat wij hier een mooiere skyline hebben dan Rotterdam.

  Geliked door 1 persoon

 12. afwaswater zegt:

  Mooi gebouw. (Voor de zekerheid toch even opgezocht, al vermoedde ik al wel dat het dit was). Dit gebouw is toch ook te zien vanuit de trein? groetjes, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

 13. meninggever zegt:

  Ik kreeg ooit een rondleiding in dat gebouw en vond het prachtig. De binnentuinen met bomen etc, de inrichting, het maakte indruk. Maar voor bedrijven als KPMG of ING is dit soort gebouwen altijd een tussenstop. Na enige tijd is de lol er af en verhuist men weer. Er woningen van maken lijkt mij een uitstekend verhaal. Past mooi in een omgeving waar ooit ook werd gedacht dat grootschaligheid de toekomst had. Wat was men er snel achter dat dit niet werkte. Al was het maar door de volkomen veranderde maatschappelijke verhoudingen…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.