Extra geld voor Onderwijs?

Kees Vendrik gebruikte jaren terug tijdens de Onderwijs begrotingsdebatten ooit een anekdote uit mijn onderwijs loopbaan. Mijn leslokaal lekte in die tijd. Als aan het einde van de les de stoelen omgedraaid op de tafel gingen was er een droog plekje voor de boeken. Mijn locatieleider had hier een simpele oplossing voor; Rob, ga zelf maar het dak op om de lekkage te repareren. Hij meende dit ook nog!

Jaar op jaar vragen Politieke Partijen meer geld voor Onderwijs. Verkiezing op verkiezing zeggen Politieke Partijen meer te willen investeren in Onderwijs. De locatieleider uit mijn voorbeeld is nu regiodirecteur Groot Amsterdam en Gooiland. Hij heeft dus grote stappen gemaakt in zijn loopbaan en salaris. Schaalvergroting en extra bestuurslagen hebben voor een aantal mensen zeker voordelen. Maar of de leerlingen hier iets mee opschieten?

In Amsterdam ken ik minstens twee scholen waar in de fietsenkelder leslokalen zijn gemaakt. Ramen of ventilatie ontbreken hier. Daglicht komt er dus nooit in deze leslokalen. Bij een andere school zit er nog steeds enkel glas in de vensters. Deze vensters lopen bijna van de vloer tot aan het plafond. Vervelende bijkomstigheid is dat er ook een niet functionerende verwarming is. In de winter hebben de leerlingen het gewoon koud. In de zomer schijnt de zon naar binnen en draait de slechte verwarming gewoon door.

Jazeker, ik heb ook prachtige nieuwe schoolgebouwen gezien. Maar wat hebben de leerlingen van de drie beschreven scholen hieraan???

Mijn  collega van de cijfertjes rekende uit dat hij 1,8 minuten per les heeft om aan onderwijsvernieuwing te doen. De rest van zijn tijd gaat op aan lesgeven, toetsen maken en nakijken, vergaderingen, ouderavonden en andere schoolse verplichtingen.

Inderdaad is er jarenlang steeds meer geld naar het onderwijs gegaan. Toch durf ik te betwijfelen dat het allemaal direct ten goede is gekomen van het Onderwijs en de leerlingen waar het om draait!

Kees Vendrik als minister van Onderwijs of als minister van financiën? Gerrit Zalm noemde hem al “de beste minister van financiën, die Nederland nooit heeft gehad”. Kees Vendrik is nu hoofdeconoom bij mijn bank, Triodos. Wat er bij de coalitie onderhandelingen voor Onderwijs uit rolt is nog maar afwachten.

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Kinderen, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

22 reacties op Extra geld voor Onderwijs?

 1. Rebbeltje zegt:

  Het is me wat in onderwijsland

  Groetjes en fijne zondag

  Geliked door 1 persoon

 2. Annette zegt:

  Mooi gezegd over Venrik (nou ja Zalm dan) en de Triodos is ook ‘mijn’ bank 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Annette zegt:

  Lijkt me behoorlijk ongezond: les krijgen in de fietskelder.
  Kinderen zijn toch geen fietsen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. egoecho zegt:

  Scherp! En terecht.

  Geliked door 1 persoon

 5. joke_dev zegt:

  Wat een vreselijke verhalen, lijkt 50 jaar geleden!

  Geliked door 1 persoon

 6. Matroos Beek zegt:

  Het is wat Rob. Zeer herkenbaar. In België holt men achter dezelfde problemen in onderwijsland… Het onderwijs is helemaal niet meer aangepast aan de sterk veranderde maatschappij… de maatschappij waarop de jeugd moet worden voorbereid. Bezorgde groet.

  Geliked door 1 persoon

 7. Interessant dat sulke dinge nie net by ons gebeur nie

  Geliked door 1 persoon

 8. constant•ino zegt:

  Het is in-droevig dat regeringen die de mond vol hebben van het belang van de ‘eigen cultuur’ en van de noodzaak van innovatie (om slechts twee dingen te noemen) één van de belangrijkste voorwaarden daarvan, goed onderwijs, financieel zo verwaarlozen. Het is een schandaal, vind ik. Sterkte gewenst!

  Geliked door 1 persoon

 9. Bertie zegt:

  En opnieuw hopen we op betere tijden….

  Geliked door 1 persoon

 10. Hier in Vlaanderen is het niet anders.
  Maar idem voor gezondheidszorg, werklozenbegeleiding,… We hebben vijf regeringen met elk hun ministers, kabinetten, medewerkers, … kost massa’s geld. We hebben een koninklijke familie die kinderen kreeg als bij de konijnen en elk hun vorstelijke dotaties krijgen. We zitten met CEO’s (ook bij overheidsbedrijven) die schandalig veel geld verdienen. We hebben parlementairen die, ééns niet meer gekozen, een vorstelijke vergoeding blijven krijgen. Enzovoort, en zo verder. Maar als het erop aankomt om de budgetten die ik hierboven vernoemde eens nuchter te bekijken… ho!

  Geliked door 1 persoon

 11. Villasappho zegt:

  Sneue bende. En die leerlingen zijn wel de toekomst…

  Geliked door 1 persoon

 12. Kakel zegt:

  Mijn dochter rondt dit jaar op het Erasmus haar bachelor af. Daarna gaat ze twee-jarige master doen. Als ze nou voor één vak van het eerste jaar van de master zakt, hoeven we het tweede jaar maar 1900 euro te betalen. Haalt ze het eerste jaar alle vakken, moeten we ruim 8000 euro betalen.
  Minister Dekker kan er trouwens ook wat van. Hij verzint de “geweldigste” plannen die geen van alle uitvoerbaar zijn.
  Zonnige groet.

  Geliked door 1 persoon

 13. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  de bobo’s vangen de centen die voor de scholen zijn bedoeld , helaas

  jij dus een rustige zonnige dag op het terras , ook wel eens lekker toch

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 14. Sjoerd van bVision zegt:

  Met het onderwijs is het al even erg als met de zorg… gewoon uit de hand gelopen disorganisatie.

  Geliked door 1 persoon

 15. eltjedoddema zegt:

  Was elk mor bovenwiezer………

  Geliked door 1 persoon

 16. meninggever zegt:

  Onderwijs en de zorg bewijzen dat meer geld niet meteen leidt tot betere omstandigheden op de werkvloer. Ik vrees dat veel van dat geld in de ministeries blijft steken die er vooral hun eigen departementen mee betalen en die dan weer laten zorgen voor nog mee regels of nieuwe methodes die niet meteen leiden tot beter onderwijs. Integendeel. De kwaliteit van wat wordt geleverd is omgekeerd evenredig aan de bedragen die er in gaan. Meer geld is het dus niet. Wieden in het onkruid dat overal hardnekkig de kop blijft opsteken lijkt me noodzakelijker. Overigens zijn de partijen die altijd roepen om meer geld vaak dezelfde stromingen die aan de onderkant zorgen dat hetzelfde onderwijs wordt ondergesneeuwd met regels en overdreven politieke correctheid. Overigens hadden we in mijn jeugd ook slechts een enkele kachel in een lokaal van 40 leerlingen. Maar het onderwijs was gewoon goed. Kwam ook omdat men voor het individu minder aandacht had dan voor het grotere geheel…

  Geliked door 1 persoon

 17. wdfyfe zegt:

  Your thoughts are universal. You could be talking about Canada where money for education is a “priority” but never seems to find its way into the classroom. cheers

  Geliked door 1 persoon

 18. Suskeblogt zegt:

  goed onderwijs zou niet vatbaar voor discussie mogen zijn. Het zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn.

  Geliked door 1 persoon

 19. Patty zegt:

  Doet de inspectie of Arbo-controleur daar dan niks aan? Ik dacht dat zulke omstandigheden bij wet verboden zijn?

  Geliked door 1 persoon

 20. Morgaine zegt:

  Die verwarming, ja hou op schei uit, toen ik nog op school zat, inderdaad, in de winter deed ie het niet, zaten we te kleumen maar mochten onze jassen niet aan houden, in de zomer deed alles het weer en stond het door het glas heen gewoon te stomen, zaten we weg te zweten in de lokalen in de volle zon, pfffffff Volgens mij is heel vaak bij ons de wet vroeger overtreden bij de temp, dat er dan eigenlijk geen les mocht worden gegeven, maar ja, dat geldt voor buiten natuurlijk en niet binnen.

  En ook mijn dochter, zelfde school, 20 jaar na dato… nog steeds hetzelfde euvel.

  Te gek voor woorden eigenlijk.

  X

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.