Bij JC lees ik een apart verhaal. Met Pasen eten wij graag een ei. En wij zeggen in mei legt elke vogel haar ei. Een ei heeft iets symbolisch. In haar verhaal lees ik vooral iets over libido. Maar uiteindelijk is het vooral iets gruwelijks.
De balut is een delicatesse in Zuidoost-Azië en met name in de Filipijnen en Vietnam. Een balut-ei is een bevrucht eendenei met een bijna volledig ontwikkeld embryo, dat wordt gekookt. Men zegt dat het eten van een balut-ei de geslachtsdrift opwekt. Deze hartige snack wordt veelal ’s nachts door straatverkopers verkocht. Het hoge proteïnegehalte sluit naar verluidt mooi aan bij het drinken van bier. Het woord balut betekent opgerold.
Balut wordt meestal gegeten met een snufje zout, hoewel een balut-eter het ei bij voorkeur met chili en azijn eet. De eieren worden geprezen vanwege de harmonie van de textuur van het ei en de smaak. Het vocht rond het embryo moet er eerst uit worden gezogen voor de schil gepeld kan worden. Daarna kan de dooier en het jonge kuiken gegeten worden. Alles van het ei kan opgegeten worden met uitzondering van het harde witte deel (bato of rock) onder in het ei. Balut is tegenwoordig zelfs haute cuisine geworden en wordt als zodanig als voorgerecht in restaurants geserveerd. Het ei wordt dan meestal op de adobo-manier gekookt, in een omelet meegebakken of als vulling van een gebakje gebruikt.
Het maken van balut komt oorspronkelijk uit China. Hier wordt op een soortgelijke manier de maodan bereid. Chinese handelaren en immigranten zouden het gerecht in de Filipijnen geïntroduceerd hebben. De productie van een balut-ei gebeurt in de Filipijnen echter wel op een speciale afwijkende wijze door de balut-makers (mangbabalut). De eieren worden handmatig in het hele land gemaakt, maar de balut-makers uit Pateros in Metro Manilla staan specifiek goed bekend om hun zorgvuldige selectie en incubatie van de eieren.
Bevruchte eieren worden opgewarmd in de zon om vervolgens opgeborgen te worden in manden om zo hun warmte vast te houden. Na negen dagen worden de eieren tegen het licht gehouden om de zygote te kunnen beoordelen. Ongeveer acht dagen later is de balut klaar om gekookt te worden, waarna het ei verkocht en opgegeten kan worden. Verkopers gebruiken emmers met zand om de balut-eieren op temperatuur te houden. Ongekookte balut-eieren worden zeer zelden verkocht in Zuidoost-Azië, maar op Aziatische markten in de Verenigde Staten kan een enkele keer wel zo’n ongekookt balut-ei gevonden worden.
Het aantal dagen dat gewacht moet worden tot het balut-ei gekookt wordt, is een voorkeurskwestie. In de Filipijnen wordt voor het perfecte balut-ei 17 dagen aangehouden. Het kuiken is dan nog niet oud genoeg voor de bek, veren en klauwen om al ontwikkeld te zijn. Ook zijn dan de botten nog onderontwikkeld. In Vietnam eet men bij voorkeur balut-eieren die 19 tot 21 dagen de tijd hebben gehad om zich te ontwikkelen. Het kuiken is dan al verder in zijn ontwikkeling en als zodanig herkenbaar. De botten zijn in dit stadium nog wel zacht.
http://leavingholland.com/balut-that-is-a-boiled-duck-egg-with-an-embryo-inside/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Balut_(ei)
Moet er niet aan denken…hou het wel bij een choco eitje 😉
Fijne paasdagen
LikeGeliked door 1 persoon
Interessant, Rob. Denk je dat ik nu ooit nog een gekookt ei kan eten zonder aan een balutvrucht te denken?
Dan maar geen paasei meer. Of was dat je bedoeling?
Hartige groet van Constant.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik zag dit ooit in een aflevering van Floortje Dessing op reis. Ze moest ervan kokhalzen – en ik met haar. Zo vies. Geef mij maar een paasei in chocolade. Een fijn paasweekend Rob!
LikeGeliked door 1 persoon
Last van een slechte nacht… 😟
LikeGeliked door 1 persoon
Ik wens je een ontspannen en zonnig weekend.
Vroege groet,
LikeGeliked door 1 persoon
mogge Rob
ik zal zo een eitje bakken en het met smaak op een sneetje brood opeten
maar aan die rituelen hier boven omschreven doe ik ook niet mee
het lui zijn is goed gelukt , was ook niet echt fit
en zal ook de komende dagen de drukte vermijden
opgewekte groet
LikeGeliked door 1 persoon
Het iidee…
LikeGeliked door 1 persoon
Sorry, maar ik moet kotsen.
LikeGeliked door 1 persoon
O nee …
LikeGeliked door 1 persoon
Ik weet niet of ik nu nog wel een eitje wil…
LikeGeliked door 1 persoon
t geleuf
in t goie
van gruwelkheden
is grìnzeloos
LikeGeliked door 1 persoon
Mijn maag draait zich om terwijl ik dit lees. SMAKELIJK !
LikeGeliked door 1 persoon
Door een verhaal van een klasgenote lang geleden -ze had een gekookt ei geopend en daar zat een kuiken in- ben ik na al die jaren nog altijd een beetje voorzichtig met gekookte eieren. Of dat verhaal waar was of niet, wie zal het zeggen?
Maar dit? Dit is goed voor jarenlang géén eieren.
LikeGeliked door 1 persoon
Deze gewoonte raakt enigszins aan die in China, waarin eieren gekookt werden in de urine van maagdelijke jongetjes. Zagen we pas nog in Reizen Waes.
LikeGeliked door 1 persoon
Hm, heb er niks geen trek in.
LikeGeliked door 1 persoon
Een saluut aan de Balut, maar ik zeg tuut tuut tuut, doe mij maar de groeten van Ruud.
😉
LikeGeliked door 1 persoon
Gadverdamme no spank you.
LikeGeliked door 1 persoon
Sorry, maar ik zou echt bijna geen ei meer eten!!!
LikeGeliked door 1 persoon
Different strokes for different folks — but you can count me out
LikeGeliked door 1 persoon
Getverderrie!!! Sla mij maar even over.
Wens je overigens wel mooie paasdagen.
LikeGeliked door 1 persoon
Zowel mijn hongergevoel als mijn libido zijn tot een dieptepunt gedaald na het lezen van dit verhaal. Zo’n ei is ook zo ongeveer het grootste kokhalsgerecht bij Expeditie Robinson, waar ik dan wel weer smakelijk om kan lachen.
Fijne paasdagen. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Zo zag ik laatst in Reizen Waes volgens mij, een delicatesse met zelfde achtergronden of zo, ook in china overigens, dat eieren in urine van jonge jongens wordt gekookt, en dat eet je dan… gatver, net als dit, gatver, op zijn tijd hou ik best van een ei, dit jaar sla ik even over 😉
X
LikeGeliked door 1 persoon
Mijn voorkeur gaat zonder twijfel uit naar een chocolade ei.
Ocharme, die beestjes, al dood voor ze geboren worden.
LikeGeliked door 1 persoon
Ongezien smakelijk
wat mensen likkebaardend achter hun kiezen steken
laat misschien
zien
dat beschaving en cultuur elkaar vaak tegenspreken
Bon appétit! 😀
Lenjef
LikeGeliked door 1 persoon
Mocht ik ooit in Azië de kans hebben te proeven zou ik het misschien doen. Immers we eten wel alle andere kip/ei onderdelen. Garnalen en mosselen eet ik ook graag. Maar het is net als met het verhaal over de kippenpoten ….. echt aantrekkelijk klinkt het niet.
LikeGeliked door 1 persoon