Natuurlijke oevers

Natuurvriendelijke oevers langs de Kromme Mijdrecht
Op zeven plekken langs de Kromme Mijdrecht zijn natuurlijke oevers aangelegd. Dit is gedaan door kleine bomen weg te halen zodat er meer licht op de waterbodem valt. Verder is de rand van de oever afgegraven voor een meer natuurlijk, schuin aflopend, gebied tussen de droge oever en de rivier. Hierin kunnen meer waterplanten en waterdieren leven. Ook zijn de oevers weer goed beschermd tegen golven.

Waternet heeft de oevers in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht aangelegd. Het beheer van de oevers is daarna overgedragen aan de gemeente Nieuwkoop. Water Natuurlijk Bestuurder Wiegert Dulfer van het waterschap benadrukt de noodzaak van natuurvriendelijke oevers: ‘’Deze nieuwe oevers verbeteren de waterkwaliteit. En dat is nodig omdat er in de Kromme Mijdrecht te weinig verschillende waterplanten, vissen en andere waterdieren leven. Ik ben dan ook niet alleen blij met deze oevers, maar ook met de samenwerking met de gemeente Nieuwkoop die de oevers gaat beheren.”

Ook wethouder Elkhuizen (gemeente Nieuwkoop) kijkt terug op een succesvol project: “Deze maatregelen dragen bij aan de kwaliteit van het water en de natuur en daarmee aan de kwaliteit van onze leefomgeving. Voor de recreant is door het weghalen van kleine bomen het zicht verbeterd, een deel van het wandelpad loopt nu langs de natuurvriendelijke oever zodat er volop genoten kan worden van de omgeving.”

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Natuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Natuurlijke oevers

 1. ‘Natuurlijke oevers’ en ‘aangelegd’ lijkt me nogal contradictorisch.
  Het herinrichten van de natuur is een noodzakelijk iets. Nederlanders zijn daar absoluut kampioen in. Wat net over onze grens in de streek van Groede gebeurt bijvoorbeeld, is prachtig om te zien.

  Geliked door 1 persoon

 2. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja ik ben het met Thomas eens 🙂
  maar het is een goede zaak dat men dit heeft gedaan en hopelijk ook mee verder zal gaan

  jij geen last van hindernissen deze week , ach als je het weer neemt zo het komt heb je altijd mooi weer 🙂
  fijne vakantie
  ik vandaag 3 loopjes met redelijk dikke folders , maar ik zie het als wandelen met hindernissen en is dus als trainen hihi
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 3. Matroos Beek zegt:

  Ik weet niet of daar ook bootjes op varen? De pleziervaart maakt vaak de oevers terug kapot omdat sommige kapiteins en matrozen met snelle bootjes en geweldige golfslag de oevers om zeep helpen. .. iets wat ik nooit zou doen uiteraard…. groeten van een matroos zonder boot, van mij hoeven ze niets te vrezen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Bertie zegt:

  Mooi werk. Ik neem aan de deze rivier geen last heeft van hoogwater en, wat Beekje al zegt, teveel pleziervaart.

  Geliked door 1 persoon

 5. Hier in de buurt is een groot project gaande. De natuur wordt een handje geholpen: de beek wordt geholpen met meanderen. Ziet er in de toekomst vast heel mooi uit

  Geliked door 1 persoon

 6. Dat is een goede zaak Rob, wij moeten natuur beschermen, er is helaas al teveel verloren gegaan.

  Geliked door 1 persoon

 7. gemma1952 zegt:

  Natuur in zijn algemeenheid is prachtig.

  Geliked door 1 persoon

 8. tagrijn zegt:

  Nieuwkoop en omgeving is prachtig. Holland op z’n best. Begin vorige eeuw een enorme inspiratiebron voor kunstschilders.

  Geliked door 1 persoon

 9. benjamín zegt:

  De Kromme Mijdrecht … zoiets verzin je toch niet! Bestaan er krommes die het recht niet mijden?

  Geliked door 2 people

 10. Spontanity zegt:

  Ik krijg de indruk dat ik te maken heb met iemand die alles weet.
  Veel in elk geval.

  Geliked door 1 persoon

 11. Sjoerd van bVision zegt:

  Ik heb af en toe het idee dat er gewoon teveel recreanten zijn. Nederland moet leger…

  Geliked door 2 people

 12. constant•ino zegt:

  Dit lijkt me een mooi en nuttig project, Rob. Vaak is het heel goed om de natuur een handje te helpen op de terugweg naar de oorspronkelijke natuur. Ik mis alleen een foto. Zijn er misschien op een andere site foto’s van de oevers? Groene groeten uit Brasil.

  Geliked door 1 persoon

 13. terrebel zegt:

  Blijft raar: ‘Iets natuurlijks maken.’ Maar mensen kunnen echt alles. Dat blijkt maar weer.
  OT: welkom (terug) op mijn blog!

  Geliked door 1 persoon

 14. Morgaine zegt:

  Dit heb jij nog niet gezien, maar hier zijn de oevers in de wateren ook hersteld, nieuwee kadering zo bleek, en een hoop afgegraven ook weer, ik denk ook om die natuurlijke oevers die jonger zijn dan ik ben weer te herstellen 😛

  X

  Geliked door 1 persoon

 15. henk50 zegt:

  Ik zie idd met af en toe nogal wat verbazing menselijk ingrijpen om de natuur aan de natuur terug te geven. Soms idd met prachtig resultaat. aan de andere kant ook nogal eens nep. Waarom zou je bijv. polders onder water laten lopen. Om daarna de pleziervaart verder uit te breiden? Die boten zijn er al meer dan genoeg. Bij de plassen in het Groene Hart verbaas ik me over de vele dure huizen langs het water, waardoor je als wandelaar/fietser het water niet meer kunt zien. Als we de natuur terug geven aan de natuur horen veel van die huizen daar ook niet…

  Geliked door 1 persoon

 16. meninggever zegt:

  We leven in ons land in een onnatuurlijk gebied, want wat we hier natuur noemen is in feite niet veel meer dan parkwerking die is ontstaan door ingrepen van onzer voorvaderen. Ook polders zijn niet Nederlands, al claimen we dat dan wel. Heel west-Nederland was ooit gewoon moeras met kreken en een zee die tot voorbij Utrecht af en toe vrij spel had. Verkaveling, indijken, etc etc maakte het ‘landschap’ zo oer-Hollands als we het nu zien en accepteren. En dat is prima. Maar dan moet je het ook gewoon keurig verzorgen en bijhouden. Net als in de parken die zo heten…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.